Ak idete na olympiádu, pri vstupe do Brazílie musíte disponovať aspoň 2500 eurami

Ak idete na olympiádu, pri vstupe do Brazílie musíte disponovať aspoň 2500 eurami

Bratislava 18. júla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Silvia Izquierdo)

 

Rezort diplomacie upozorňuje na pomerne vysokú kriminalitu predovšetkým vo veľkých mestách a turistických centrách

Do Brazílie sa nesmú dovážať čerstvé potraviny, ovocie a zelenina, drogy, omamné látky, cigarety a alkohol, ktoré boli vyrobené v Brazílii a určené len pre zahraničný trh. “Pri vstupe do Brazílie je potrebné deklarovať hotovosť alebo cestovné šeky (vouchery) presahujúce hodnotu 2500 eur.“

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Rezort diplomacie o tom informuje na svojej webovej stránke v súvislosti s blížiacimi sa XXXI. Letnými olympijskými hrami, ktoré sa v brazílskom Rio de Janeiro budú konať 5. – 21. augusta. V septembri budú pokračovať v podobe XV. Paralympijských hier.

Ďalej upozorňuje na to, že osoby mladšie ako 18 rokov nesmú vo svojej batožine dovážať žiadne cigarety a alkohol. “Bez cla je možné do Brazílie doviezť veci a tovar preukázateľne pre osobnú potrebu a v množstve, ktoré zodpovedá charakteru a dĺžke trvania pobytu. V prípade dovozu liekov odporúčame disponovať potvrdením ošetrujúceho lekára v anglickom jazyku o diagnóze a potrebe užívania uvádzaných farmaceutík,“ informuje rezort.

Reklama

Podľa informácií rezortu pre slovenských občanov, ktorí chcú navštíviť Brazíliu za účelom turistiky s pobytom do 90 dní, platí bezvízový styk. “Cestovný pas musí byť platný minimálne šesť mesiacov po návrate z krajiny. Akákoľvek zmena pobytu na mieste nie je možná. Po príchode do Brazílie sa vyplňuje registračný formulár migračného úradu, ktorý sa odovzdáva pri odchode z krajiny. Počas pobytu je potrebné si ho starostlivo uschovať,“ uvádza ministerstvo.

Rezort ďalej upozorňuje na pomerne vysokú kriminalitu predovšetkým vo veľkých mestách a turistických centrách. Odporúča preto, aby si návštevníci nenosili so sebou cestovný pas a ďalšie osobné doklady. Mali by si ich radšej ponechať v bezpečí hotelového trezoru, pretože im stačí, ak disponujú kópiou údajovej strany cestovného pasu.

Zároveň rezort odporúča, aby slovenskí turisti na seba zbytočne nepútali pozornosť hlučným a okázalým správaním, nenosili so sebou vysokú finančnú hotovosť, šperky a iné cennosti. “Videokamery a fotoaparáty na krku, pokiaľ sa nepoužívajú, zbytočne budia pozornosť a zvyšujú riziko prepadnutia a krádeže. V Rio de Janeiro neodporúčame návštevu miestnych chudobných častí, tzv. favelov, ani v prípade ponuky rôznych sprievodcov,“ odporúča ministerstvo.

Pred vycestovaním rezort upozorňuje, aby návštevníci nezabudli na kvalitné cestovné zdravotné poistenie. “Prvá pomoc v prípade nehody sa poskytuje bezplatne len v štátnych zdravotných zariadeniach, ktorých kvalitatívna úroveň je rôzna. V súkromných zariadeniach sa platí nielen za každý lekársky úkon, ale aj za základnú lekársku konzultáciu,“ uvádza rezort.

Zároveň upozorňuje na to, že na celom území Brazílie a predovšetkým v jej severných častiach (Manaus) existuje riziko nákazy vírusom zika a ochorenie horúčkou dengue a chikungunya, ktoré prenášajú komáre Aedes aegypti. “Je praktické mať so sebou účinné repelenty a chrániť sa oblečením (nohavice a dlhý rukáv),“ dodáva.

Reklama

Občania SR sa v prípade potreby môžu obrátiť na Veľvyslanectvo SR v Brazílii (+55 61 99848 1249 číslo funguje nepretržite 24 h) alebo na Honorárny konzulárny úrad SR v Rio de Janeiro (+55 21 9827 25912). Pred cestou do Brazílie ministerstvo odporúča občanom, aby využili bezplatnú registráciu na jeho stránke.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali