Aj dnes sú niektoré školy zatvorené

Aj dnes sú niektoré školy zatvorené

Slovensko 26. januára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Učitelia pokračujú v štrajku, vyučovanie na niektorých školách vôbec neprebieha, prípadne funguje v obmedzenom režime

Tri základné školy (ZŠ) sú dnes v Žiline zatvorené v súvislosti so štrajkom učiteľov – Cirkevná základná škola (CZŠ) s materskou školou (MŠ) Dobrého pastiera, CZŠ Romualda Zaymusa a ZŠ s MŠ Žilina – Závodie. V ZŠ Limbová vyučujú iba žiakov prvého a druhého ročníka.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Riaditeľ ZŠ s MŠ Žilina – Závodie Ján Majsniar na internetovej stránke školy informoval, že pre rodičov, ktorí dnes nemajú zabezpečenú opateru pre deti, budú v prevádzke materská škola a školský klub aj so stravovaním. Ostatné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina fungujú podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu v bežnom režime. “Ak je treba, k dispozícii je Centrum voľného času (CVČ) na Kuzmányho ulici, ktoré zabezpečilo alternatívny program počas školského vyučovania,” doplnil Čorba.

V Martine sa podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej z deviatich škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta do štrajku momentálne zapojilo päť škôl a štrajkuje aj jedna základná umelecká škola (ZUŠ). “V ZŠ Ul. J. Kronera aj počas štrajku poskytujú deťom stravu v školskej jedálni a v ZŠ Ul. A. Stodolu a ZŠ A. Dubčeka sú v prevádzke školské jedálne a je zabezpečený výchovný program pre žiakov až po piaty ročník,” dodala Kalmanová.

Reklama

Zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pokračuje v štrajku šesť škôl – Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline (osem učiteľov), Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši (12 učiteľov), Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši (13 učiteľov), Spojená škola, Scota Viatora 8 v Ružomberku (21 učiteľov), Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši (desať učiteľov), Stredná odborná škola, Hattalova 968/33 v Námestove (jeden učiteľ) a Spojená škola v Nižnej (traja učitelia).

“V školách je vyučovanie pre žiakov zabezpečené v normálnom režime, vyučovanie v špecifickom režime je len v prípade Gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši,” informovala TASR hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

V Trenčianskom kraji zostali dnes zatvorené ešte tri z celkového počtu 40 stredných škôl. „Kým v prvý deň štrajku pedagógov vyučovanie neprebiehalo v štyroch stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, dnes sa ich počet o jednu školu znížil. Dnes ostávajú zatvorené už len brány troch škôl – Gymnázia v Dubnici nad Váhom, Gymnázia v Púchove a Obchodnej akadémie Milana Hodžu v Trenčíne. Na Strednej umeleckej škole v Trenčíne, na ktorej sa v pondelok nevyučovalo, dnes prebieha výchovno-vzdelávací proces v obmedzenom režime,“ priblížila Rezáková.

Ako dodala, v obmedzenom režime vyučovací proces okrem SUŠ v Trenčíne ďalej prebieha na šiestich školách – v Gymnáziu v Bánovciach nad Bebravou, Gymnáziu na Myjave, Gymnáziu v Považskej Bystrici, Gymnáziu V. B. Nedožerského v Prievidzi, Gymnáziu Ľ. Štúra v Trenčíne a v Obchodnej akadémii v Prievidzi.

„Hoci do štrajku dnes pribudli pedagógovia aj z Gymnázia v Novom Meste nad Váhom, výučba na tejto škole, podobne ako na ďalších piatich (SPŠ Myjava, SOŠ Stará Turá, Obchodná akadémia v Považskej Bystrici, Spojená škola v Partizánskom a Stredná zdravotnícka škola v Trenčíne) prebieha bez obmedzenia. Zo 40 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK sa tak do štrajku v druhý deň zapojilo 16 škôl, pričom počet pedagógov zapojených do štrajku sa oproti včerajšiemu dňu znížil o 5,6 %,“ uzavrela Rezáková.

Reklama

Zatvorená zostala aj Stredná zdravotnícka škola v Michalovciach, v ktorej sa do štrajku zapojilo 46 učiteľov. Na ostatných školách sa vyučuje, informovala TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Spolu sa na školách KSK dnes do štrajku zapojilo 211 učiteľov z desiatich škôl. “V školách, kde sa niektorí pedagógovia zapojili do štrajku, sú hodiny suplované, prípadne je vyučovanie skrátené. Prioritne je zabezpečené vyučovanie v maturitných triedach,“ konštatovala Bobriková.

Do štrajku sa zo škôl KSK v Košiciach zapojili učitelia na gymnáziách Šrobárova (24 štrajkujúcich učiteľov), Poštová (1) a Alejová (15), Strednej zdravotníckej škole Moyzesova (22), Škole úžitkového výtvarníctva (20) a Strednej odbornej škole (SOŠ) v Šaci (1). V Spišskej Novej Vsi ide o gymnáziá Javorová (25) a Školská (27), v Michalovciach je to okrem SZŠ aj Gymnázium P. Horova (30).  Na 63 stredných školách, ktorých zriaďovateľom je KSK, pôsobí celkovo 2526 pedagógov.

Štrajk učiteľov Základnej školy Pavla Horova v Michalovciach sa po ich vzájomnej dohode predĺži až do piatka 29. januára. Žiakom v tejto súvislosti zrušili vyučovanie, zostávajú doma. Polročné vysvedčenia im budú v prípade záujmu vydané na konci tohto týždňa.

 

Reklama

V niektorých školách sa nebude vyučovať do piatku

„Štrajk bol pôvodne vyhlásený iba na tento deň. Učitelia sa však včera stretli a dohodli, že budú v štrajku pokračovať do piatka,“ uviedol pre TASR riaditeľ školy Slavko Pavolko.

Do protestnej akcie sa podľa jeho slov zapojilo 45 z celkového počtu 52 pedagógov. „Vedenie školy, teda ja a moji zástupcovia neštrajkujeme, pretože je potrebné zabezpečiť chod školy pre nepedagogických zamestnancov, ďalší kolegovia sú na dlhodobej maródke, takže štrajkovať nemôžu,“ ozrejmil Pavolko.

Rodičia žiakov, ktorí zápasia s problémom, ako zabezpečiť deti, majú v tejto súvislosti negatívny postoj k štrajku. „Prevažná väčšina rodičov, čo mám informácie, so štrajkom súhlasí a podporuje záujmy učiteľov,“ podotkol Pavolko.

Podľa jeho zistení zostanú v týchto dňoch rodiča s deťmi doma, prípadne sa o školákov postarajú starí rodičia. Niektorí rodičia sa zasa dohodli tak, že si z nich po tieto dni zoberie dovolenku stále niekto iný a bude sa starať o viacero detí naraz.

V Zlatých Moravciach zatiaľ rodičia školákov nepocítili, koncom tohto týždňa sa však situácia zmení. Na území mesta sa nachádzajú štyri základné školy, zriaďovateľom troch z nich je mesto Zlaté Moravce, zriaďovateľom jednej školy je Biskupský úrad v Nitre.

Do štrajku sa zapojila len Základná škola na Mojmírovej ulici, škola však funguje bez akýchkoľvek obmedzení. Podľa slov jej riaditeľky Viery Strieškovej sa do štrajku zapojila len jedna pedagogička, učiteľka estetickej a výtvarnej výchovy. „Škola funguje v normálnom režime bez obmedzení, štrajk jednej učiteľky nám prevádzku nemôže narušiť,“ skonštatovala riaditeľka.

Vo štvrtok 28. januára a v piatok 29. januára sa k štrajkujúcim pridajú aj učitelia zo Základnej školy Pribinova v Zlatých Moravciach. „Počas týchto dvoch dní sa v našej škole nebude vyučovať. V škole bude obmedzená prevádzka pre žiakov, ktorí v tomto čase nemôžu zostať doma,“ informovala riaditeľka školy Lenka Herdová.

 

V Bratislave na Mudroňovej ulici prebieha vyučovanie iba v jednej triede

Reklama

Do školy bežne denne zavíta vyše 450 detí, dnes ich tam nesedelo ani 20. Aj tak to vyzerá, keď štrajkujú učitelia z bratislavskej Základnej školy na Mudroňovej ulici. Začínajúci plat učiteľa sa tam totiž vyšplhá len na 550 eur v hrubom a vychovávateľ nedostane ani to.

V takmer prázdnej škole sa od pondelka (25.1.) učí iba jedna trieda prvákov, ktorí môžu ostať v obmedzenom režime poobede i v družine. Učiteľka a vychovávateľka sú totiž jediné dve pedagogické zamestnankyne, ktoré v škole ostali. A riaditeľ. “Z 39 pedagogických zamestnancov je v štrajku 37. Ja ich rozhodnutie akceptujem,” povedal pre TASR riaditeľ školy Richard Savčinský.

Vysvetľuje, že väčšina ich učiteľov stála v pondelok na Námestí SNP a požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) si vzali za svoje. “Som rád, že tam boli,” dodáva. Priemerný plat učiteľa sa totiž v základnej škole pohybuje okolo 770 eur, s príplatkami 870 eur.

Vychovávateľky však podľa riaditeľa nedosahujú v priemere ani 700 eur. “Čo je absolútne alarmujúce, to sú platy najmladších, začínajúcich učiteľov. U nich sa dostávame na hranicu 550 eur, vychovávateľky sú dokonca pod ňou,” zdôrazňuje Savčinský.

V štrajku učitelia z Mudroňovej ostávajú aspoň do štvrtka (28.1.). Potom sa stretnú a rozhodnú, aký bude ďalší postup, aj v závislosti od ISU. Rodičia detí, ktorí sa škole ozvali, ich však v činnosti podporili. “Dosiaľ nám prišlo asi desať mailov, poslali nám podporné stanovisko. Negatívny mail nemáme žiadny,” podotkol Savčinský. “Určite ma mrzí, že sme nejakým spôsobom narušili rodičom komfort, ale verím, že je to pre dobrú vec a myslím, že väčšina z nich to rozhodnutie pochopila.”

Reklama

Riaditeľ si však nemyslí, že učiteľom sa zvýšenie platov vybojovať podarí. Za pozitívum však považuje aj to, že sa o téme začína v spoločnosti hovoriť a ľudia si uvedomujú problémy školstva. “A ak sa nepodarí vybojovať požiadavky učiteľov teraz do volieb, tak som presvedčený, že to bude mať nová vláda na stole od prvého dňa. Problém sa totiž musí riešiť, lebo to nie je problém vlády, učiteľov, ale je to celospoločenský problém,” podotkol.

Školy vo Vrakuni a Raši fungujú v obmedzenom režime.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali