Aféra Čistý deň po troch rokoch

Aféra Čistý deň po troch rokoch

Bratislava 30. septembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Pamätáte si ešte na aféru Čistý deň? Pred tromi rokmi ju spustila poslankyňa Natália Blahová (SaS) blogom v Denníku N. Oprela sa akože o osud dievčaťa N. v resocializačnom zariadení (polepšovni) Čistý deň. Osud dievčaťa popísala srdcervúco. Kto si blog prečítal, mal minimálne chuť prísť na námestie a demonštrovať proti ľuďom a systému, do ktorého osídiel padlo dievča N. Zopakujme aspoň v krátkosti dej

Na snímke resocializačné zariadenie Čistý deň

Súd prikázal 14 ročné dievča N. do súkromného resocializačného ústavu Čistý deň. Zistili u nej používanie drog a bolo ju treba vytrhnúť zo sídliskovej spoločnosti kamarátov a kamarátiek. Podľa blogu už samotné súdne rozhodnutie a súčinnosť okresnej kurátorky pre mládež boli znakom zlyhania systému, ale poďme ďalej. Čoskoro matka dievčaťa zistila, že v ústave jej dcéru znásilnili, dokonca zamestnanci ústavu a vôbec, v ústave sa znásilňovali chovankyne takmer všeobecne. Prepukla mediálna búrka a niektorí politici opozície začali organizovať demonštrácie na námestí SNP proti ministrovi práce a sociálnych vecí Jánovi Richterovi a celej vláde. Dnes sa priam núti porovnanie s demonštráciami Za slušné Slovensko. Demonštrácie vyvolané blogom N. Blahovej boli ďaleko menšie, akoby skúškou na neskoršie Za slušné Slovensko. Ale štruktúra bola rovnaká. Bezbrannej bytosti sa robila krivda (zatiaľ iba krivda, nie vražda), zodpovedala za ňu vláda a krivda sa dala odstrániť len odstránením vlády. Médiá búrku živili. Trochu nezapadalo do scenára (?), že až na dvoch, všetci chovanci a chovankyne ústavu a ich rodičia sa postavili za ústav, nechceli z neho odísť. Súdy vydávali predbežné opatrenia na premiestnenie chovancov do iných ústavov, ale chovanci alebo ich rodičia podávali proti rozhodnutiam súdov odvolania. Poslankyňa Blahová prišla na poslanecký prieskum do zariadenia Čistý deň, prišli tam aj rodičia chovancov a všetci sa postavili proti Blahovej. Dnes, po troch rokoch, napriek mediálnej masáži a opatreniam štátnej správy (minister Richter a všetci pod ním), takmer polovica pôvodných chovancov zostáva v zariadení, pretože tak chcú, sami alebo ich rodičia si to platia a nestačia sa diviť.

Reklama

Niekoľko informácií na vysvetlenie. Resocializačné zariadenia sú uvedené v zákone číslo 305/2005 o sociálno-právnej ochrane detí a sociálnej kuratele. Zákonná úprava je stručná a zariadenia si dopĺňajú vnútorný režim vlastnými úpravami pod kontrolou sociálnej kurately pri Okresných úradoch. Vnútorný režim je kombináciou pružnosti a záväznosti podľa skúseností takýchto zariadení na Slovensku a medzinárodne. Zariadenia majú dbať aj dbajú na dodržiavanie vnútorného režimu. Súkromné zariadenia na Slovensku vysoko prevažujú nad štátnymi (jedným), vraj štátne nemôžu konkurovať súkromným (toto nie je odpísané z programu Progresívneho Slovenska). Dôležitou nepísanou požiadavkou vnútorných pravidiel je rovnaké zaobchádzanie s chovancami. Ak by chovanci zistili, že s niektorými sa zaobchádza odlišne, nabúralo by to celý resocializačný proces. Denný režim chovanci preberajú každý večer na kolektívnych stretnutiach s pedagógmi.

Poďme ďalej. Politickí organizátori demonštrácií požadovali odňatie akreditácie ČD a odvolávali ministra Richtera, dvakrát. Minister Richter odvolávaniu odolal a najskôr neodňal akreditáciu, neskôr už asi neustál tlak a akreditáciu Čistému dňu odňal. Zariadenie tak prišlo o akúkoľvek štátnu podporu a pretrváva len na základe podpory jeho chovancov a ich rodičov, ktorí chápu, že Čistý deň je pre nich (ich deti) najlepším prostredím. Kauza má množstvo detailov a mnohé z nich vyvracajú tvrdenia blogu pani poslankyne, ostatne pani poslankyňa sa vyjadrila, že schválne pred napísaním blogu si nevyžiadala stanovisko druhej strany. Ale teraz nebudem zachádzať do detailov. Prípad vyvolal mnoho súdnych konaní, civilných aj trestných. Viaceré sú už skončené alebo pred skončením, viaceré ešte bežia. Skončené alebo pred skončením sú trestné konania. Najskôr o dvoch. Stalo sa to asi rok a štvrť pred samotnou aférou. Zamestnanec ústavu mal sexuálne zneužitie s chovankyňou ústavu (nie dievčaťom N). Keď sa o tom ústav dozvedel, okamžite zamestnanca prepustil. Zamestnanec sa v trestnom konaní dohodol s prokurátorom na vine a treste. Dievča N. mal pohlavne zneužiť chovanec, ktorý dostal v ústave malý pracovný úväzok, aby sa naučil pracovať a ľahšie prešiel z ústavu do civilného života. Dievča N. a jej matka vyšli s týmto prípadom von takmer po roku. Chovanec-zamestnanec už bol dávno preč z ústavu. Trestné konanie doteraz nie je skončené. Mediálna aféra z toho nebola. Potom bola chovankyňa N. asi rok doma, s matkou sa pohádala (ako sa v blogu aj uvádza), ušla najskôr k prirodzenému otcovi a od neho sa dostala – za pomoci úradov – naspäť do Čistého dňa. Začiatkom septembra 2016 mal Čistý deň naplánovaný pravidelný zájazd k moru do Chorvátska. Na zájazd sa tešilo aj dievča N. Jej matka so svojim druhom však dievča nechceli k moru pustiť a žiadali zariadenie, aby vylúčilo dievča zo zájazdu. Dopadlo to tak, že na dobu zájazdu súd premiestnil chovankyňu do iného zariadenia. Chovanci aj so zamestnancami odcestovali do Chorvátska. Vtedy publikovala poslankyňa Blahová svoj blog. Spustil sa mediálny huriavk, aký neprepukol pri žiadnej podobnej afére na Slovensku. V dôsledku mediálnej masáže sa začali viaceré trestné stíhania pracovníkov ČD. Ani v jednom doteraz ani nevzniesli obvinenie lebo výsledky vyšetrovania to neodôvodňovali. Hlavné stíhania zastavili na základe vyšetrovania, ktoré žiadnu trestnú činnosť neodhalilo. Keď prokurátori zastavili trestné stíhanie, poslankyňa Blahová a ďalší angažovaní politici spustili krik ako je možné, že trestné stíhanie zastavili, veď podľa ich politického názoru trestné činy boli spáchané. Generálny prokurátor zatiaľ vrcholnú profesionálnu odvahu neprejavil a nariadil ďalšie vyšetrovanie. V jednom prípade vyšetrovatelia doteraz vypočuli takmer 200 svedkov, nuž vypočujú ďalších aspoň 20. Ale fakt je, že vymyslené obžaloby zatiaľ nepodali.

Reklama

O politickej objednávke na kauzu Čistý deň svedčí porovnanie s inými podobnými kauzami. Chovancom resocializačných zariadení (polepšovní) želáme úspešnú resocializáciu, ale cirkevné školy to nie sú. V médiách čas od času prebehnú správy o podobných skutkoch v iných zariadeniach. V reedukačnom zariadení Hlohovec v roku 2008 vychovávateľ tak zbil chovanca, že mu museli vyoperovať slezinu. V zariadení Hlohovec mali ďalšie maléry, ale prezident Kiska v roku 2014 zariadenie navštívil, naobedoval sa tam a odišiel spokojný. V prípade Čistý deň na druhý deň po blogu Natálie Blahovej vyzval policajného prezidenta, aby konal. V škole vo Vranove učiteľ masturboval pred žiakmi. Učiteľ v Prievidzi zneužíval žiačku, ktorá otehotnela. Momentálne beží kauza sexuálneho zneužívania v tábore Cha-cha-land. Pani poslankyňa Blahová a spol. majú smolu, že práve v týchto dňoch priniesli médiá správu, že bývalá chovankyňa Čistého dňa a hrdinka obviňovania zariadenia zo sexuálneho zneužívania (usudzujúc zo zverejneného tetovania na ruke) pôsobí v Bratislave ako prostitútka pre bohatších pánov. Podobných prípadov je viac. Zaznamenali ich bulvárne médiá, ale nikdy opoziční politici nežiadali odstúpenie ministra alebo dokonca pád vlády. Jednoducho, politický plán nebol.

Pani poslankyňa Blahová robila v kauze Čistý deň pol druha roka každý mesiac tlačovku. Poslednú tlačovku usporiadala koncom novembra 2017, tri mesiace pred zavraždením Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Odvtedy kauza Čistý deň zmĺkla. Vo februári 2018 začali demonštrácie Za slušné Slovensko. Opäť: bezbranná obeť, snaha o pád vlády, emocionálne spojenie obete a pádu vlády. Akési obranné reakcie život predsa prináša. Pani poslankyňa Blahová a ďalší politickí aktéri aféry Čistý deň čelia desiatkam súdnych žalôb chovancov ústavu, ich rodičov, zamestnancov ústavu o náhradu škody, poškodeniu dobrého mena a iné. Budú sa musieť obracať.

Aké bude ďalšie dejstvo?

Poslankyňa Blahová avízovala ďalšiu kauzu podobnú Čistému dňu.

JUDr. Ján Čarnogurský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali