Danko: Nechcem byť vo Wikipédii vedený ako posledný predseda SNS

Danko: Nechcem byť vo Wikipédii vedený ako posledný predseda SNS

Bratislava 28. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Danko si myslí, že štandardné strany sú lepšou alternatívou ako nezávislí poslanci typu Hlina

Finančná situácia v Slovenskej národnej strane (SNS)je stabilizovaná vďaka časti členov, ktorí dobrovoľne odviedli zvýšené členské príspevky. Po voľbách v roku 2012 sa však SNS ocitla v komplikovanej situácii a do budúcnosti pripravuje zásadné zmeny v narábaní so svojimi finančnými zdrojmi. “Nechcem byť vo Wikipédii vedený ako posledný predseda SNS,” konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii predseda národniarov Andrej Danko.

Reklama
Prvý podpredseda SNS Andrej Danko (vpravo) a podpredseda SNS Rafael Rafaj

“Môj cieľ je posunúť stranu úplne niekam inam. Je lepšie, keď existujú štandardné politické strany, ako keď sa v parlamente háda Matovič s Hlinom,” vyhlásil predseda SNS.

Zároveň priznal, že strana spláca úver za predvolebnú kampaň, podľa informácií TASR získala pred voľbami v roku 2012 až 1,5 milióna eur. “Takmer vo výške 50 percent bol splatený z príjmov zo štátneho rozpočtu, zvyšná časť je rozložená na určité časové obdobie,” povedal Danko s tým, že o riešení finančnej situácie rokuje aj so svojim predchodcom, aktuálne čestným predsedom strany Jánom Slotom. “S týmito platbami nám bývalý pán predseda nepomohol,” konštatoval na margo splácania úveru Danko.

Reklama

“Po 100 dňoch som vykonal inventúru a prešiel účty. Máme štandardne vedené účtovníctvo, všetky veci sú štandardne vyúčtované,” odpovedal Danko na otázku, či vo financovaní strany zaregistroval porušenie zákona. Napriek tomu však nie je spokojný so spôsobom, akým strana so svojimi zdrojmi narábala. Do budúcnosti chce zvýšiť transparentosť narábania so zdrojmi a stanoviť percentá, koľko zo straníckych príjmov pôjde na kampane, koľko na chod strany a koľko sa bude investovať do kapitálu. V tejto súvislosti pripomenul, že SNS dodnes nevlastní ani budovu, v ktorej sídli.

Na margo disciplinárneho konania, ktoré aktuálne prebieha voči Jánovi Slotovi Danko poznamenal, že ide o internú stranícku záležitosť. “Jeho výstup musí byť najneskôr do jedného kalendárneho roka,” povedal s tým, že túto otázku bude riešiť dvadsaťčlenné predsedníctvo strany a on bude o výsledkoch informovať až po ukončení konania. “Neberiem túto vec osobne,” konštatoval. “Každý člen strany má isté práva a povinnosti. Určité veci musia byť vyšetrené, zistené a následne rozhodnuté,” dodal Danko.

Predsedníctvo Slovenskej národnej strany (SNS) odsúhlasilo začatie disciplinárneho konania voči bývalému predsedovi Jánovi Slotovi pre podozrenie z nehospodárneho nakladania s majetkom strany, a tým “ohrozením jej existencie”.

“Potvrdzujem túto informáciu, prebieha disciplinárne konanie a myslím si, že stoštyridsaťdvaročná strana by mala mať väčší majetok, ako dva počítače a dve autá,” reagoval pre TASR predseda SNS Andrej Danko 25. marca.

Výsledkom “straníckeho súdu” môže byť podľa stanov pokarhanie, pozbavenie funkcie alebo vylúčenie zo strany. “Za hlasovalo 15 členov predsedníctva, proti bol jeden,” uviedol zdroj TASR.

Reklama

Predsedníctvo SNS už v zápisnici o uznesení z 10. januára 2013 vzalo na vedomie “informáciu o vážnej ekonomickej situácii SNS a úverovom vzťahu voči Privat banke”. Kópiu zápisnice má TASR k dispozícii.

Súčasťou zápisnice je konštatovanie, že predsedníctvo berie na vedomie informáciu o skutočnosti, že úverový vzťah zabezpečí čestný predseda strany Ján Slota.

V zápisnici sa uvádza aj informácia, podľa ktorej strane poskytol pôžičku vo výške 31.000 eur jej súčasný predseda Andrej Danko. Tieto informácie však Danko dodnes nepotvrdil s odôvodnením, že ide o interné záležitosti strany.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali