8 vecí, ktoré dokážu Rusa v Amerike poriadne vytočiť

8 vecí, ktoré dokážu Rusa v Amerike poriadne vytočiť

Washington 14. januára 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Amy Sancetta)

 

Marketér Anatolij, ktorý niekoľko rokov strávil v USA, na svojom YouTube kanáli prehovoril o nečakaných nástrahách, ktoré na neho v Amerike číhali.

Ilustračné foto

1. Ľudia = roboti

Reklama

Väčšina ľudí sú podľa Anatolija ako roboti: žijú v súlade s pokynmi a vo svojej práci sa nedopúšťajú skoro žiadnej flexibility. V porovnaní s postsovietskym priestorom, kde sú ľudia predsa len flexibilnejší a možno sa s nimi dohovoriť a vyriešiť takmer akúkoľvek otázku, tu je všetko úplne inak a často to ide až do absurdity. Na ceste takmer nikto neprechádza do iného jazdného pruhu a všetci idú v tom svojom až do víťazného konca, aj keď je ich pruh upchatý a v susednom je plynulá prevádzku.

 

Reklama

 

2. Ceny v obchodoch sú uvádzané bez daní

Rôzne štáty, a dokonca aj rôzne mestá majú vlastnú výšku predajnej dane (sales tax). Napríklad v Los Angeles (Štát Kalifornia) a v New Yorku (štát New York) táto daň dosahuje takmer 10 %, zatiaľ čo v hlavnom meste Ameriky, vo Washingtone, je niečo cez 5 %. Čo to znamená? V obchodoch, kaviarňach, reštauráciách, a dokonca aj autosalónoch sa všetky ceny uvádzajú bez tejto dane. Ak je v obchode uvedená cena 10 dolárov, tak pri pokladni zaplatíte 11 dolárov, jeden dolár si totiž účtuje štát, a nie obchod, a tak je to všade. Nakúpili ste si potraviny týždeň dopredu za 150 dolárov? Tak zaplaťte navrch 15 babiek. Najdrahší model iPhonu v hodnote 969 dolárov vás fakticky bude stáť 1100 dolárov.

 

3. Prehnaná nezávislosť na názore iných

Reklama

Aj to môže ísť až do absurdity rovnako ako kopa iného. Okrem toho, že ľudia sú vonku veľmi nedbalo oblečení, občas až v handrách, možno často vidieť mladých ľudí s deravými teniskami, z ktorých im trčia palce, uvádza Anatolij. Možno sem zahrnúť aj veľký počet ľudí trpiacich nadváhou. Vzhľadom k tomu, že to spoločnosť neodsudzuje, tak je možné takýchto ľudí pokojne uvidieť v tesnom oblečení, čím chcú zdôrazniť, že im je ich zovňajšok natoľko ukradnutý, že s tým nemienia nič robiť. Nadváha je samozrejme osobná vec každého, ale môže to veľmi pokaziť dojem z mesta alebo krajiny, dodáva Rus.

 

4. Dievčatá

Ak žijete v Amerike, tak začnete chápať, prečo sú tu ruské dievčatá natoľko obľúbené, smeje sa Anatolij. Tu ruské dievčatá hneď vyniknú, pretože Američanky o seba príliš nedbajú, hovorí. Mnohé ženy sa začínajú o seba starať, dobre sa obliekať a líčiť až po tridsiatke, lebo dnes Američania považujú vek pred tridsiatkou za druhé detstva. Väčšina ľudí pred tridsiatkou tu nemajú nič dôležité na práci, len sa bavia a užívajú si. Hneď preto začínate chápať, prečo hollywoodske herečky sa stávajú natoľko populárnymi. Svojim zovňajškom sa totiž veľmi líšia od ostatných.

 

Reklama

5. Neustála nespokojnosť rôznych spoločenských vrstiev

Videl som, ako si žijú ľudia v ruských regiónoch. Preto ma samozrejme prekvapuje, keď v Amerike počujem, ako si niekto sťažuje, čuduje sa Anatolij. V médiách alebo v mestách počas početných demonštrácií možno uvidieť protesty žien, gayov, Afroameričanov, vedcov, skrátka kohokoľvek kvôli tomu, ako je niekto utláčaný, ako im neumožňujú rozvoj, ako ich nikto nepočuje apod. Občas to ide až do absurdity, avšak často štát skutočne vyjadruje svoje znepokojenie kvôli tej, či onej problematike a začína s tým niečo naozaj robiť.

 

6. Americké jedlo

Američania nemajú vôbec žiadnu vlastnej kuchyni, súdi Rus. Hamburgery, hranolky a steaky … To je viacmenej všetko. Všetko ostatné je kuchyňou tých národov, ktoré tu žijú. Okrem toho v reštauráciách sú obrovské porcie a jedlo je tu až príliš veľké a chutné, akoby do neho pridávali veľa zosilňovačov chuti. Taktiež tu majú veľké množstvo jedla a nápojov s neuveriteľným množstvom cukru: zemiačiky, čokoládové tyčinky a sóda, a to všetko v stovkách druhov, oveľa viac než máme my. Ak tu chcete vychovávať dieťa, tak musíte byť pripravení na to, že s dieťaťom budete musieť vyriešiť otázku stravovania a vysvetliť mu, že to, čo jedia jeho rovesníci, môže spôsobiť závažné zdravotné problémy.

 

7. Bezdomovci sú všade

To je naozaj vážny a veľmi nápadný problém, a to aj v porovnaní s Ruskom, hovorí Anatolij. Mnohí z nich pritom žijú na ulici nie kvôli zlému životu, ale preto, že protestujú proti systému. Sú navyše veľmi drzí. Idú k tebe a chcú peniaze, uvádza. Keď im poviete, že nemáte, tak vám odpovie: “Tak si ich požičajte u svojho priateľa a dajte mne.” Ak idete z obchodu s taškami nákupu, tak k vám prídu a požiadajú, aby ste im niečo dali. V Moskve by bezdomovec už za to dostal päsťou.

 

8. Ceny na lieky a ubytovanie

Reklama

Je známe, že zdravotníctvo je v Amerike veľmi drahé a bez poistenia to budete mať ešte horšie. Ale aj v prípade, že ste poistený a bude sa vyžadovať vážny lekársky zákrok, tak rovnako budete musieť uhradiť 10 % z účtu, sťažuje sa Rus. Bez poistenia sa však pripravte na to, že si budete musieť veľa priplatiť … Za príjazd záchranky zaplatíte 1500 dolárov, návšteva praktického lekára vás bude stáť 200 až 300 dolárov a na 500 dolárov vás príde ultrazvuk. To isté platí aj v prípade ubytovania. Bez realitného agenta a bez tučnej provízie nič nenájdete. Primeraná cena obyčajného jednoizbového bytu je 2000 dolárov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali