Vírus ZIKA alebo očkovanie? Za epidémiou postihnutí novorodencov možno stojí vakcína

Vírus ZIKA alebo očkovanie? Za epidémiou postihnutí novorodencov možno stojí vakcína

Svet 2. februára (HSP/Foto: dailymail/wj)

 

Len 10 mesiacov pred vypuknutím “epidémie mikrocefálie” zaviedli v Brazílii povinné očkovanie tehotných žien vakcínou proti tetanu, záškrtu a čiernemu kašľu. Vakcína ani nebola dostatočne testovaná

Jedno z detí, ktoré sa narodili s mikrocefáliou
Jedno z detí, ktoré sa narodili s mikrocefáliou v uplynulom roku

Koncom roka 2014 brazílske Ministerstvo zdravotníctva zaviedlo očkovanie vakcínou TDAP (proti Tetanu, záškrtu a čiernemu kašľu) pre všetky tehotné ženy v krajine a stalo sa povinnou súčasťou očkovacieho programu krajiny. Cieľom bolo zvýšiť odolnosť voči čiernemu kašľu v Brazílii.

Reklama

V decembri 2015 brazílska vláda vyhlásila pohotovosť po tom, čo sa za ten čas narodilo 2.400 brazílskych detí so zmenšenou hlavou – mikrocefáliou a s poškodeným mozgom.

Predstavitelia úradu pre verejné zdravie oficiálne zatiaľ nedali odpoveď na to, čo spôsobuje rapídny vzostup novorodencov s mikrocefáliou, jednou z teórií je, že to spôsobil vírus známy ako Zika, ktorý sa šíri prostredníctvom komárov rodu Aedes aegypti. Túto teóriu odôvodňujú prípadom, kedy pitva jedného mŕtveho dieťaťa s mikrocefáliou ukázala, že dieťa malo vírus Zika. Vírus bol tiež nájdený v plodovej vode dvoch matiek, ktorých deti sa taktiež narodili s mikrocefáliou.

Reklama
Dieťa postihnuté mikrocefáliou, ktoré sa narodilo v uplynulom roku
Lekárka ošetruje dieťa postihnuté mikrocefáliou, ktoré sa narodilo v uplynulom roku

Za zmienku však stojí tiež skutočnosť, že vírus Zika nie je novým vírusom, a koluje v oblasti Južnej Ameriky už desaťročia. Zatiaľ vedci, ktorí šíria teóriu, že za postihnutím detí stojí tento vírus, nevysvetlili, prečo práve teraz by mal spôsobovať postihnutie mikrocefáliou a v tak vysokej miere…

Zatiaľ nikto oficiálne ani nevyslovil možnosť, že príčinou masového výskytu mikrocefálie by mohla byť spojitosť s vakcínou TDAP, ktorou museli byť zaočkované všetky tehotné ženy približne pred 10 mesiacmi. Vláda zatiaľ predpokladá, že príčinou je vírus.

Brazílska matka si túli dieťa narodené s mikrocefáliou
Brazílska matka si túli dieťa narodené s mikrocefáliou

Ďalšou zarážajúcou skutočnosťou však je, že farmaceutické spoločnosti netestovali bezpečnosť a účinnosť vakcíny TDAP určenej pre tehotné ženy pred tým, než dostali licenciu a nejestvujú takmer žiadne záznamy o zápalových alebo iných biologických reakciách na túto vakcínu, ktoré by mohli ovplyvniť tehotenstvo a nenarodené deti.

Podľa FDA (Food and Drug Administration USA) teda nebolo vykonané dostatočné testovanie tejto vakcíny na ľuďoch, aby sa preukázala bezpečnosť vakcíny pre tehotné ženy a nie je známe, či vakcíny spôsobujú poškodenie plodu alebo reprodukčnej schopnosti. Výrobcovia TDAP vakcíny prehlasujú, že štúdie o jej toxicite a vplyve na plodnosť sú neadekvátne a varujú, že “TDAP by mala byť tehotným ženám podaná len v prípade, keď je to nutné.”

Očkovanie proti čiernemu kašľu má v USA najčastejšie finančne kompenzované nežiaduce účinky. V Brazílii proti nemu navyše očkovali tehotné ženy “nepredpisovo”

Reklama

Zdravotné postihnutia alebo smrť po očkovaní vakcínou proti čiernemu kašľu sú pritom v USA najčastejšie potvrdené a finančne kompenzované prípady prostredníctvom Kompenzačného programu Vaccine Injury Compensation Program – VICP, ktorý zabezpečuje kompenzácie po nežiaducich účinkoch očkovania (choroba alebo smrť po očkovaní proti chrípke sú na druhom mieste, čo sa týka uznaných kompenzácií).

FDA licencovalo TDAP vakcíny, pričom tie mali byť podávané ako jednorázová dóza proti čiernemu kašľu jedincom nad 10-11 rokov. Odporúčania ministerstva, v ktorých lekári majú podať vakcínu každej tehotnej žene počas každého tehotenstva – bez ohľadu na to, či už táto žena bola niekedy očkovaná alebo nie – neboli podľa predpisov.

Navyše, publikovaná štúdia v roku 2013 skúmala správy amerického programu (Vaccine Adverse Events Reporting System – VAERS) ako aj európskeho programu (European vaccine reaction reporting system), ktoré skúmajú nežiaduce účinky očkovania a tie hlásili akútne rozšírenie zápalu mozgových blán. Zistili, že vakcína proti čiernemu kašľu, ktorej súčasťou bolo aj očkovanie proti tetanu a záškrtu, bola najčastejšie spojená s mozgovým zápalom detí v období od narodenia do 5 rokov.

Počet prípadov novorodencekej mikrocefálie v Brazílii dosiahol v polovici januára 2016 až 3.530 (až o 1000 viac než ich bolo v decembri 2015), pričom za celý rok 2014, teda pred očkovaním, ich bolo menej než 150.

Väčšina prípadov tohto postihnutia bola hlásená z chudobnejšej oblasti severovýchodu, no na vzostupe sú prípady postihnutia aj v Rio de Janeiro a iných veľkých mestách. Šírenie domnienky, že mikrocefáliu spôsobil vírus Zika, ktorý sa šíri prostredníctvom komárov, spôsobilo, že ľudia takmer vykúpili spreje a iné prostriedky odpudzujúce komárov. Predstavitelia Úradu pre verejné zdravie sa medzitým nechali počuť, aby tehotné ženy radšej ostávali doma a striekali sa týmito prostriedkami (ktoré mimochodom obsahujú ďalšie potenciálne nebezpečné látky pre nenarodené deti).

Reklama

 

Niektoré užitočné zdroje:

Tdap Vaccinations for All Pregnant Women in Brazil Mandated in Late 2014

Jumping the Gun on the Zika-Microcephaly Connection

 

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali