Trumpov tím, alebo, kto bude v najbližších štyroch rokoch riadiť USA

Trumpov tím, alebo, kto bude v najbližších štyroch rokoch riadiť USA

Washington 11. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Po víťazstve Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA sa ubjavujú postupne jednotliví lídri, ktorí budú stáť v najbližšom období v čele USA. Ich zoznam ešte nie je úplne odsúhlasený, širšia nominácia už existuje. O jednotlivých amerických osobnostiach z Trumpovho tímu, ktoré už predstavili americké médie informovala aj rusvesna

Donald Trump
Donald Trump

 

Reklama

Newt Gingrich

Newt Gingrich Foto:Facebook
Newt Gingrich Foto:Facebook

Ex hovorca Kongresu USA, významný americký politik, spisovateľ, publicista a biznismen, profesor histórie. Newt Grinch sa stal jedným z architektov „Republikánskej revolúcie 1990“ vďaka ktorej sa Republikánom podarilo získať výrazný politický vplyv v Kongrese. Newt Gingrich patril ku kritikom odchádzajúceho prezidenta Obamu a Hillary Clintonovej. Odporca potratov s výrazným sociálnym cítením. Newt Gingrich je zástancom tvrdého postupu voči teroristom. Podľa Politico sa môže Gingrich stať Štátnym sekretárom USA.

Reklama

 

Bob Corker

Bob Corker Foto:facebook
Bob Corker Foto:facebook

Dlhšiu dobu pôsobil v Chattanooga v štáte Tennessee, multimilionár, od roku 2007 člen Senátu. Bol za zosilnenie sankcií proti Rusku a žiadal, aby Ukrajina získala od USA aj zbrane. Pozitívne sa stavia aj k rozširovania NATO a k „zdržiavaniu ruskej agresie“. Predpokladá sa, že v Trumpovom tíme získa post Ministra zahraničných vecí.

 

John Robert Bolton II

Reklama
John Robert Bolton II
John Robert Bolton II Foto:Facebook

John Robert Bolton II je veteránom v americkej politike. V politických funkciách pôsobí už od 80 rokov, člen viacerých medzinárodných organizácii. Dlhšiu dobu bol vyslancom USA pri OSN, jeden zo zakladateľov medzinárodnej organizácie „Iniciatíva priateľov Izraela“. V roku 2006 bol navrhnutý na Nobelovu cenu mieru, ktorú však nezískal. Politicky je radikálny konzervatívec, ktorý navrhuje tvrdé riešenia proti „Osi zla“ – Severná Kórea, Irán, Kuba a Rusko. Takisto sa môže stať Štátnym sekretárom USA.

 

Jeff Sessions

Jeff Sessions Foto:Facebook
Jeff Sessions Foto:Facebook

Bývalý federálny prokurátor, potom generálny prokurátor štátu Albama. Patrí k najkonzervatívnejším americkým senátorom. Verný prívrženec Donalda Trumpa, podporuje ho od začiatku kampane. Podľa Politico Jeff Sessions môže získať post ministra obrany USA.

 

Reklama

Stephen Hadley

Stephen Hadley Foto:Facebook
Stephen Hadley Foto:Facebook

Po skončení štúdia na univerzite začal s kariérou v Armáde. Pôsobil v americkom námornictve, ako poradca pôsobil v období 2000 – 2010. Hodnotili ho vždy ako verného a spoľahlivého vojaka, v roku 2003 vzal za seba zodpovednosť v afére s irackými zbraňami hromadného ničenia (výmysel CIA, ktorý slúžil len ako dôvod na začatie vojny voči Iraku po 11.9. 2001) Bushova administratíva ho hodnotila ako verného a dôverihodného. Je jedným z autorov „Stratégie národnej bezpečnosti USA“, označovanej ako „doktrína Georga Busha. Táto doktrína bola sformovaná po 11.9.2001. Jeden z kandidátov na post ministra obrany USA.

 

Michael Flynn

Michael Flynn Foto:Prinscreen Youtube
Michael Flynn Foto:Prinscreen Youtube

Generálporučík Michael Flynn je v Trumpovom týme dôstojník s najvyššou vojenskou hodnosťou. Pôsobil v čele vojenskej rozviedky USA, odkiaľ ho v roku 2014 odvolali, pretože sa dostal do konfliktu s jastrabmi a neoconmi, takisto s viacerými vysokými ddôstojníkmi kvôli situácii na Blízkom Východe.

Generál poručík Michael Flynn odmietal koncepciu Clintonovej a neoconov a nástojil na tom, aby USA koordinovali svoju činnosť voči teroristom spolu s Bašárom Asadom. Michael Flynn sa osobne pozná s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Zástanca upevňovania vzťahov s Ruskom. Dlhšiu dobu pôsobil v tábore Demokratov, vo februári 2016 však vstúpil do Trumpovho týmu a stal sa Republikánom.

Michael Flynn by sa mohol stať ministrom obrany. Problém je však v tom, že americký prezident nemá právomoc postaviť odvolaného dôstojníka do funkcie veliteľa Pentagonu. Potrebuje k tomu súhlas Senátu a to môže byť pre Trumpa, ktorý evidentne nebude mať v Senáte väčšinu, dosť veľkým problémom.

 

Rudolph Guliani

Rudolph Guliani Foto: Facebook
Rudolph Guliani Foto: Facebook

Ex primátor New Yorka, ktorý v polovici 70 rokov odišiel od Demokratov a stal sa Nezávislým. V roku 1980 sa stal Republikánom. Guliani je právnik, pôsobil ako prokurátor. V roku 1993 sa stal v poradí druhým Republikánom v čele New Yorka – vďaka svojej kampani, namierenej voči zločinu.

Reklama

Guliani pôsobil nielen v represívnej oblasti boja proti zločinu, financoval viaceré programy zamerané na profylaxiu a zlepšenie sociálnych istôt najchudobnejšieho obyvateľstva. Jeho hviezda začala stúpať po 11. septembri 2001, zúčastňoval sa osbone záchrany obyvateľov po páde dvojičiek, mediálne vystupoval v rádiu a televízii. V roku 2008 sa neúspešne pokúsil zapojiť do prezidentských volieb. Charizmatický líder má podľša The Wall Street Journal veľkú šancu stať sa generálnym prokurátorom USA.

Sám Guliani po tomto poste netúži, vyjadril však svoju ochotu pomôcť nájsť pre Trumpa vhodného kandidáta na post generálneho prokurátora.

 

Chris Christie

Chris Christie Foto:Facebook
Chris Christie Foto:Facebook

Chris Christie sa stal prvým republikánom, ktorý ako guvernér pôsobil v štáte New Jersey. Politológ a právnik, pôsobil ako poradca Georga Busha mladšieho v jeho kampani.

Reklama

Považovaný za centristu. Z Donaldom Trumpom sa nezhodne v otázke ilegálnych imigrantov. Vlna kritiky sa na Chrisa Christeho zdvihla po tom, ako v New Jersey podpísal zákon, ktorý umožňoval mladým imigrantom získať vyššie vzdelanie na stredných školách a univerzitách. Zástanca sobášov homosexuálov, podporuje legalizáciu marihuany. Kritik Baracka Obamu. Podľa americkej tlače môže byť vhodným kandidátom na post generálneho prokurátora USA.

 

Willbur Ross

Willbur Ross Foto:Facebook
Willbur Ross Foto:Facebook

Willbur Ross má 78 rokov, je miliardár, ktorý pôsobí v oblasti metalurgie, uhoľnom priestore, telekomunikáciach, textilnom priemysle. Podľa Forbes patrí k najbohatším ľuďom sveta, jeho majetok sa odhaduje na 2,9 miliardy. V minulosti pôsobil aj vo fonde Billa Clintona. Politico vidí možnosť pôsobenia Willbura Rossa na pozícii ministra obchodu USA.

 

Reklama

Ben Carson

Ben Carson Foto:Wikipedia
Ben Carson Foto:Wikipedia

Neurochirurg a spisovateľ, preslávil sa prvou úspešnou operáciou pri ktorej oddelil siamské dvojčatá. Ako lekár prestal pracovať po 36 rokoch služby v roku 2013. Ben Carson nemá žiadne spojenia v politickom establishmente, bežní Američania ho nepoznajú. Je odporcom potratov, odporcom sobášov homosexuálov. Podľa Politico sa môže stať ministrom zdravotníctva.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali