Poslanca KDH Alojza Hlinu vypočúva polícia 

Poslanca KDH Alojza Hlinu vypočúva polícia 

Bratislava 3. septembra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: Facebook Alojz Hlina)

 

Polícia vypočúva Hlinu, pretože zamuroval vchod do nebankovej spoločnosti Pohotovosť v Bratislave 

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan telefonoval s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD) vo veci predvedenia poslanca KDH Alojza Hlinu na policajný výsluch. Člen vlády podľa Abrhanových slov povedal, že Hlina je vypočúvaný a následne sa určí ďalší postup. Podľa informácií TASR vypočúvajú Hlinu na obvodnom oddelení na Štúrovej ulici.

Reklama

Abrhan sa snaží spojiť aj s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim (Smer-SD). V prípade zadržania poslanca NR SR musí byť táto skutočnosť oznámená aj šéfovi parlamentu. Hlinu dnes polícia zadržala po tom, ako na Obchodnej ulici v Bratislave zamuroval vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť. Firma totiž podľa neho nemá oprávnenie poskytovať nové spotrebiteľské úvery, keďže na to doteraz nezískala licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS).

Konanie Hlinu si všimla mestská polícia, od ktorej dostal pokutu vo výške 30 eur za zabratie verejného priestranstva. Poslanec policajtom podal vysvetlenie, následne ho však vyzvali, aby s nimi išiel na policajné oddelenie. Keď to odmietol, na výsluch ho odviedli. “Ja si plním svoju občiansku povinnosť, zabraňujem páchaniu trestného činu. Ak je pre policajtov závažnejšie moje konanie, keď zabraňujem páchaniu trestného činu, ako podozrenie z páchania trestného činu úžery a nedovoleného podnikania, tak to vyhodnocujem ako veľmi zlé zvládnutie situácie,” povedal Hlina, ktorý už v tejto súvislosti podal aj trestné oznámenie.

Reklama

Pohotovosť trvá na tom, že plne rešpektovala a rešpektuje usmernenia regulátora trhu aj Národnej banky Slovenska (NBS) pred aj po 31. auguste 2015. Zároveň sa ostro ohradzuje voči invektívam Hlinu, jeho hrubému správaniu sa voči personálu či zneužitiu členov policajného zboru na právoplatne otvorených prevádzkárňach.

 

Gašpar: Poslanec Alojz H. je podozrivý z dvoch trestných činov

Poslanec Alojz H. (KDH) je podozrivý z trestného činu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu a nebytovému priestoru v súbehu s prečinom obmedzovania osobnej slobody. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že pri týchto trestných činoch je sadzba šesť mesiacov až tri roky. Alojza H. dnes polícia zadržala po tom, ako sa pokúsil zamurovať vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť.

Vyjadrujem poľutovanie, že musím informovať o konaní, ktoré má charakter trestného činu zo strany poslanca NR SR. Vnímam to aj ako vťahovanie polície do politického súboja,” povedal Gašpar. Šéf policajtov zároveň zrekapituloval, že dnes pred 12.30 hod. bolo polícii oznámené, že politik Alojz H. sa pokúša zamurovať vchod do pobočky. Bola tam vyslaná policajná hliadka, ktorá potvrdila oznámenie.

Reklama

“Bol vykonaný služobný zákrok, osoba bola vyzvaná, aby nastúpila do služobného auta a podrobila sa vyšetrovacím úkonom. Osoba to odmietla, policajti tak použili donucovacie prostriedky, a to hmaty a chvaty. Nedošlo k zraneniu a poslanec nepožiadal o ošetrenie,” uviedol Gašpar. Na margo samotného policajného zákroku poznamenal, že na internete zverejnené video nevidel, videl však záznam zasahujúcej hliadky. “Policajti nemali inú možnosť, ako použiť hmaty a chvaty,” zdôraznil.

Po predvedení Alojza H. na obvodné oddelenie sa spustila štandardná činnosť orgánov činných v trestnom konaní. “Obmedzením osobnej slobody sa začalo trestné stíhanie vo veci. Boli vypočúvané zainteresované osoby. Za najdôležitejšie považujem vyjadrenie pracovníčky pobočky, ktorá popísala celé konanie podozrivého,” povedal policajný prezident.

Aktuálne sa podľa Gašpara rozhoduje o vznesení obvinenia poslancovi Alojzovi H. “Keďže po formálnej stránke je minimálne podozrivý z naplnenia skutkovej podstaty dvoch trestných činov, bolo nevyhnutné, aby polícia postupovala tak, ako postupovala. Polícia je na základe ústavy povinná oznámiť obmedzenie osobnej slobody poslanca predsedovi NR SR a predsedovi mandátového a imunitného výboru. To polícia vykonala,” uistil Gašpar s tým, že ak dôjde k vzneseniu obvinenia a Alojzovi H. bude daná možnosť vyjadriť sa, bude prepustený na slobodu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali