Paríž 17. júna 2015 (HSP/Idnes-Jacques Brinon, HSP)
Francúzska ministerka životného prostredia Ségolène Royalová vyzvala Francúzov, aby prestali jesť sladkú nátierku Nutella. Spoločnosť Ferrero, ktorá ju vyrába, podľa ministerky totiž používa príliš veľa palmového oleja, čo ohrozuje životné prostredie. Bojkot Nutelly tak podľa Royalovej môže zachrániť planétu
“Prestaňte jesť Nutelu, zachráňte planétu,” povedala Royalová v pondelkovej televíznej debate. Používanie palmového oleja podľa ministerky vyvíja tlak na premenu tropických lesov na palmové plantáže a to už spôsobilo rozsiahle odlesňovanie napríklad v Indonézii či Malajzii. Uvádza na svojich stránkach Idnes.
“Kvôli masívnemu odlesňovaniu musíme presadiť hŕbu stromov, čo tiež vedie ku globálnemu otepľovaniu,” dodala socialistická ministerka vo vláde Manuela Valls. Spoločnosť Ferrero by podľa nej mala palmový olej vo svojich výrobkoch nahradiť surovinou šetrnejšiou k životnému prostrediu.
Talianska spoločnosť Ferrero odmietla výroky Royalovej komentovať. Uviedla iba, že používanie palmového oleja “sa nevylučuje s rešpektom k životnému prostrediu a (miestnemu) obyvateľstvu”. Spoločnosť sa vraj zúčastňujú niekoľkých projektov podporujúcich udržateľnosť pestovania olejnatých paliem.
Takmer 80 percent palmového oleja, ktorý Ferrero používa, pochádza z Malajzie. Zvyšok je z Papuy Novej Guiney, Indonézie a Brazílie, uviedol server Jakarta Post.
Presvedčiť Francúzov, aby prestali jesť Nutelu, bude pre ministreku náročná úloha. Hneď po Nemcoch sú totiž jej najväčšími konzumentmi na svete, píše The Local. Pár zo severného Francúzska chcel po Nutelle dokonca v januári pomenovať svoje dieťa, súd im to však zamietol.
Nie je to prvýkrát, čo Nutella vo Francúzsku vzbudzuje vášne. Na konci roka 2012 sa tamojší senátori pokúsili zaviesť takzvanú nutellovou daň, teda 300 – percentnú daň na výrobky obsahujúce palmový olej a ďalšie rastlinné oleje. Dôvodom bol údajný vplyv na nárast výskytu obezity v populácii, ale aj negatívny vplyv na životné prostredie.
Svetový fond na ochranu prírody uvádza, že rozširovanie plantáží olejnatých paliem vedie k devastácii tropických dažďových lesov, najmä v juhovýchodnej Ázii. Spôsobuje eróziu pôdy, zvýšenie produkcie skleníkových plynov a tiež úhyn chránených druhov živočíchov. Výroba palmového oleja sa ale významnou mierou podieľa na zamestnanosti a ekonomickom rozvoji príslušných štátov.
Palmový olej sa pridáva do rôznych potravinárskych výrobkov, od stolových olejov cez margaríny až po sladkosti. Okrem toho je ale prísadou do mydiel, šampónov a ďalšej kozmetiky.