Kresťanofóbia? Popierať kresťanské korene Európy je ako popierať európsku kultúru

Kresťanofóbia? Popierať kresťanské korene Európy je ako popierať európsku kultúru

Paríž  25. apríla (HSP/Foto:TASR)

 

V spoločnosti už zaznievajú slová o kresťanofóbii

Francúzski kresťania majú často pocit, že sú občanmi druhej kategórie, že ich hlas v spoločnosti je nielen ignorovaný, ale že sú „jedinou skupinou, do ktorej si každý môže beztrestne kopnúť “.

Reklama
Ilustračné foto

V spoločnosti už zaznievajú slová o kresťanofóbii a pomaly už neuplynie ani týždeň bez toho, aby nebol niektorý kostol alebo kresťanský symbol vystavený vandalským útokom. Na tejto spoločenskej atmosfére má podľa kritikov veľký podiel aj prístup vlády, ktorá podobné útoky prechádza bez povšimnutia, alebo ich odsúdi až pod tlakom verejnej mienky.

Keď pred pár mesiacmi oslavovali moslimovia jeden zo svojich najväčších sviatkov Aid, osláv v parížskej mešite sa zúčastnili aj vtedajší minister vnútra Manuel Valls a premiér Jean-Marc Ayrault.

Reklama

Premiér pri tej príležitosti predniesol pozdrav, v ktorom vyzdvihol miesto islamu vo francúzskej spoločnosti a histórii. Ako reakciu na tento krok biskup z Gap a Embrun Mons. Di Falco Léandri pozval premiéra a ministra na oslavu najväčšieho kresťanského sviatku, na Veľkonočnú nedeľu do katedrály v Gap. Premiér Ayrault medzitým po neúspešných komunálnych voľbách podal demisiu a z ministra vnútra Vallsa sa stal nový premiér Francúzska. Kto by však čakal aspoň pozdrav od prezidenta, alebo premiéra pre francúzskych kresťanov pri príležitosti ich najväčšieho sviatku, čakal by márne.

Tento rozdielny prístup k dvom významným náboženským skupinám neušiel pozornosti denníku Le Figaro, ktorý priniesol článok s titulom: “Francois Holland zabúda na Veľkú Noc. Je treba zaprieť kresťanské korene Francúzska?“

Denník v úvode pripomína, že prezident pri príležitosti sviatku Aid zaželal francúzskym moslimom „veľa šťastia, zdravia a úspechov“ a zároveň si kladie otázku, či prezident nemeria dvojitým metrom. Nielen túto, ale aj iné otázky Le Figaro v článku položilo novinárovi, filozofovi, esejistovi Géradovi Leclercovi. Leclerc na úvodnú otázku konštatoval, že moslimská komunita tvorí veľmi významnú časť elektorátu vládnej strany a túto časť svojich voličov začína prezident vďaka uskutočneným reformám strácať. Takže jeho gesto voči moslimskej komunite je potrebné chápať v tomto kontexte ako gesto oportunistické a politické.

Leclerc ďalej vysvetľuje postoj prezidenta, ktorý bol vychovaný v prísnej katolíckej rodine, ale už v mladosti sa vzdialil kresťanstvu a stal sa z neho zatvrdnutý agnostik, inšpirovaný francúzskou pozitivistickou tradíciou zrodenou počas osvietenstva. Filozofia, ktorá v porovnaní s inými európskymi krajinami mala obzvlášť anti-kresťanský a anti-katolícky náboj, čo v konečnom dôsledku viedlo k systematickému odkresťančovaniu počas Francúzskej revolúcie.

Na otázku, ako hodnotí vyjadrenie Davida Camerona o Veľkej Británii ako o kresťanskej krajine, Leclerc odpovedá: “David Camerom preukázal nezávislosť a slobodu tým, že sa odvážil pripomenúť túto pravdu. Vo Francúzsku by bolo pre pravicového politika ťažké predniesť takúto reč. Prvý, kto preukázal svoje nepriateľstvo voči zmienke o „kresťanských koreňoch Európy, bol Jacques Chirac, v tradícii radikálneho socializmu, skôr než gaulizmu… Toto odmietnutie kresťanských koreňov je smutnou francúzskou výnimkou vzhľadom na našu konfliktnú históriu a narušenie Francúzskou revolúciou. V Nemecku sa Angela Merkelová, dcéra pastora, nebojí používať náboženský jazyk vo svojich prejavoch a výzvach ku „kresťanským koreňom Európy“.”

Reklama

V súvislosti s blížiacimi sa európskymi voľbami na otázku, či by sa Európska únia mala zmieniť o kresťanských koreňoch Európy, odpovedá Leclerc jednoznačne: „Myslím, že je to zrejmé. Bohužiaľ, to nie je smer, ktorým sa uberá Európa utápaná v ekonomických a technokratických obavách. Málo politikov sa odváži dištancovať od opatrnosti, ktorú zaviedol Jacques Chirac, azda s výnimkou Laurent Wauquieza, ktorý povedal, že chce obhajovať kresťanské korene Európy.

Bez toho, aby sme popierali vývoj histórie a pluralitu našich názorov, nemôžeme ignorovať kresťanskú históriu, ktorá hlboko ovplyvnila mentalitu, kultúru a dokonca aj vzhľad našich krajín.

Je niečo zlé v tejto amnézii Európy s ohľadom na svoju náboženskú minulosť. Niečo, čo vzniklo v pozitivistickej vízii človeka zriadenej francúzskym osvietenstvom, ktorý vylučuje akúkoľvek otázku k transcendencii. Alebo, ako povedal Maurice Clavel, že “kultúra je možnosť na absolútno.” Popierať kresťanské korene Európy je popierať európsku kultúru.

Katarína Hanzlíková, Paríž 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali