ZDRAVIE: Novinári aj študenti žurnalistiky dnes v Bratislave darujú krv

ZDRAVIE: Novinári aj študenti žurnalistiky dnes v Bratislave darujú krv

Bratislava 11. marca (TASR) – V Dome novinárov na Župnom námestí v Bratislave sa dnes daruje krv. O 8.00 h tam totiž odštartovala Novinárska kvapka krvi. Zapojiť sa do nej môžu nielen novinári či študenti žurnalistiky, ale aj široká verejnosť. Prísť darovať túto vzácnu tekutinu a pomôcť tak zachrániť život inému človeku, môžu do 11.00 h.

"Rozhodli sme sa upozorniť na to, aké potrebné je prísť darovať krv. Voláme a potrebujeme každého, každý dokáže pomôcť konkrétnemu človeku," povedal pre TASR Peter Hanák, predseda Klubu mladých novinárov SSN, ktorý akciu už po druhý raz organizuje.

Zasadačka v Dome novinárov bola dnes plná darcov už pár minút po 8.00 h a počas prvej hodiny si museli na svoj odber aj počkať v rade. O tom, ako sa pred ním stravovať, či aké podmienky treba na darovanie krvi splniť, väčšina z nich podľa lekárky Anny Bobákovej vedela. "Ak sa ich pýtam, čo jedli a či niečo pili, sú pripravení. Mnohí si inštrukcie načítajú na internete, kým prídu darovať krv," podotkla. Nie všetci však počas prvej hodiny aj skutočne darovať krv mohli. "Aj symptóm chrípkového ochorenia je dôvodom na to, aby sme krv neodobrali. Rovnako nemôžu vedieť, aký majú hemoglobín," dodala lekárka.

Základnou podmienkou, aby Národná transfúzna služba (NTS) SR uskutočnila výjazd na Župné námestie, bolo vopred potvrdených minimálne 30 darcov. Tú klub novinárov splnil a medzi prihlásenými sa ocitli redaktori z rôznych médií aj zo škôl. "Najväčšie zastúpenie má verejnoprávny rozhlas a televízia, tí tvoria tretinu prihlásených. Ľudia sa však môžu zúčastniť aj bez ohlásenia, stačí prísť," dodal Hanák.

Reklama

Vlani klub novinárov organizoval akciu v máji. Pred letom, kedy je úrazovosť najvyššia, totiž nemocnice potrebujú krvi viac. Bobáková pokračovala, že na krv sú však po celý rok odkázaní najmä onkologickí pacienti. "Takisto nikdy nevieme, čo sa stane. Stačí jedna havária a už krv veľmi potrebujeme," podotkla s tým, že viac krvi dokážu vybrať počas takýchto výjazdov ako v samotných nemocniciach.

Každý, kto sa dnes rozhodne prísť darovať krv, najprv vyplní dotazník o svojom zdravotnom stave. Ďalej absolvuje odber vzorky krvi, kde sa zistí, či je vyhovujúca. Po krátkom vyšetrení ide na odber. Muži môžu darovať krv každé tri mesiace, ženy každé štyri. Pri odbere, ktorý trvá päť až 15 minút, sa daruje 450 mililitrov krvi.

Reklama

Na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180.000 transfúznych jednotiek červených krviniek. Krv potrebujú obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia či ochorenia krvných buniek. Celosvetovo je za jeden rok pacientom podaných viac ako 26,5 milióna jednotiek krvných zložiek.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali