Umelé oplodnenie? Odborníci sa čudujú, prečo páry nezačínajú rátať od jedna a hneď skočia na 12

Umelé oplodnenie? Odborníci sa čudujú, prečo páry nezačínajú rátať od jedna a hneď skočia na 12

Bratislava 1. decembra (TASR/HSP/Ilustrácia: HSP)

 

Dni plodnosti a zdravia poradia párom túžiacim po dieťati

Problémy s počatím dieťaťa neobchádzajú ani slovenské páry. Po európskych mestách tak aj do hlavného mesta SR zavítalo podujatie venované ochrane a zlepšeniu reprodukčného zdravia, problematike počatia, tehotenstva, mužského i ženského zdravia, stravovania či bývania. Prvý ročník dvojdňovej edukačno-prezentačnej výstavy Dni plodnosti a zdravia, ktorá je v bratislavskej Starej tržnici na Námestí SNP, si môžu ľudia pozrieť dnes do 18.00 h.

Reklama
Nestrieľajte bazukou na komáre - varujú odborníci. Sú aj menej invazívne formy pomoci ako umelé oplodnenie

“Všetky možnosti podpory počatia a ochrany reprodukčného zdravia sme sa snažili vtesnať do jednej miestnosti,” povedala pre TASR Denisa Priadková z občianskeho združenia Bocian. Priblížila, že okrem informačných stánkov, si tu ľudia môžu dať urobiť napríklad genetické vyšetrenie či zmerať tlak krvi, alebo tuk v tele. Nechýbajú ani prednášky odborníkov z tejto oblasti. Súčasťou podujatia je aj výstava Mimoriadne rodiny, ktorá v 19 krajinách vrátane Slovenska mapovala viac ako 500 párov v čase plánovania rodiny. “Dali sme párom, ktoré bojovali s problém, tvár,” doplnila.

Platí, že sú páry ktoré chcú mať vlastné dieťa, a preto preskočia všetky prirodzené, alebo medicínske spôsoby a preskočia hneď umelé oplodnenie. Asistovaná reprodukcia je u nás na európskej úrovni, ale o chvíľu bude musieť riešiť európske problémy, najmä etické, čo s deťmi – embryami, ktoré sa na umelé oplodnenie nepoužijú a zostávajú zamrazené v skúmavkách. Mnoho párov si neuvedomuje, čo sa pri umelom oplodnení deje a koľko ich deti – oplodnených embryí, je zamrazených, alebo inak znehodnotených.

Reklama

My upozorňujeme práve na to, že občas sa tie kroky jedna, dva, tri až 11 obchádzajú, alebo o nich nevieme, či sa tak veľmi neodporúčajú a urobí sa hop na 12. krok.  Je to veľmi nebezpečné, keďže ďalší krok už nie je. Párom, ktoré majú problém s počatím dieťaťa, preto radí zistiť, kde sa nachádza a začať odtiaľ.

Podujatie chce ukázať ľudom kroky, ktoré môžu v snahe o dieťa realizovať sami, napríklad návštevou rôznych odborníkov, taktiež ich má upozorniť na vplyv rôznych faktorov životosprávy, kde môžu problémy spôsobovať alkohol, cigarety, ale aj káva. Priadková pripomenula, že na mužské spermie majú vplyv aj ťažké kovy a pesticídy v spodných vodách a potravinách, pričom poukázala na problémy s plodnosťou v niektorých bývalých oblastiach ťažkého zbrojárenského priemyslu. Problémy pri počatí u žien môžu zase spôsobovať prechodené infekcie, sedavé zamestnanie, ale aj odklad materstva do vyššieho veku.

 

Úloha číslo jedna: dozvedieť sa, kedy je žena plodná

Jestvujú pritom výborné systémy na meranie a sledovanie ženskej plodnosti vyvinuté na základe poznatkov o prirodzenom ovulačnom cykle známe ako Billingsova, či symptotermálna metóda sledujúca hneď štyri základné fyziologické prejavy ženskej periódy. Mnohé páry tieto metódy používajú ako prirodzenú “antikoncepciu”, lebo vďaka ním môžu s veľkou presnosťou zistiť, kedy sa žena nachádza v plodnom období a vtedy sa vyhýbajú sexuálnemu styku. To isté poznanie však neplodným párom dáva presnú informáciu, kedy by sexuálnemu styku brániť nemali.

Reklama

Pochopiteľne, neplodnosť muža či ženy môže byť zapríčinená mnohými aspektmi, nemusí ísť o neschopnosť počatia, ale i uhniezdenia a donosenia plodu. V každom prípade poznanie vlastných daností a fyziologického rozpoloženia nesmierne nielen informuje o vhodnom momente pre počatie, ale aj uľahčí prípadnú komunikáciu s odborníkmi a skráti dobu stanovenia správnej diagnózy a terapie. Samotné umelé oplodnenie “in vitro” (v skúmavke) totiž páry túžiace po dieťati vystavuje paradoxnej situácii. Na jednej strane túžia mať vlastné dieťa, na druhej strane sa hneď musia niekoľkých zbaviť. Pri takýchto procedúrach sa prakticky oplodní hneď viacero embryí, ale do maternice ženy sa implantuje len to, ktoré lekári považujú za “najživotaschopnejšie”. Osudom jeho zvyšných 8-12 súrodencov je byť zamrazení a po stanovenom čase vyhodený ako prebytočný “biologický materiál”. 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali