Za úspechy a prínosy vo vede ocenili 14 slovenských vedcov a vedkýň a tri vedecko-technické tímy

Za úspechy a prínosy vo vede ocenili 14 slovenských vedcov a vedkýň a tri vedecko-technické tímy

Bratislava 8. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Cenu za vedu a techniku dnes večer získalo 14 slovenských vedcov a vedkýň a tri vedecko-technické tímy. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor ministerstva školstva. Udeľovanie ocenení je vyvrcholením Týždňa vedy a techniky na Slovensku a jeho cieľom je uctiť si prácu vedcov a výskumníkov, oceniť ich úspechy a prínos v oblasti vedy, techniky či inovácií

Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová a tím pracovníkov z útvaru výskumu a vývoja mechatronických systémov z Elektrotechnického výskumného a projektového ústavu Nová Dubnica

Cena sa odovzdáva v piatich kategóriach – osobnosť vedy a techniky, celoživotné zásluhy v oblasti vedy a techniky, osobnosť vedy a techniky do 35 rokov, popularizátor vedy a vedecko-technický tím roka.

Reklama

Ministerka školstva Martina Lubyová cenu považuje za najvýznamnejšiu v tejto oblasti. „Udeľujem ju vedcom, ktorí mali osobitný prínos k rozvoju vedy a techniky v tomto roku. Sú to vedci, ktorí sa celoživotným dielom podieľali na rozvoji vedy, ale aj mladým ľudom do 35 rokov, ktorí sú našou nádejou do budúcnosti a tak isto tímom, ktorí spoločne dosiahli mimoriadny úspech v oblasti rozvoja vedy a techniky,“ povedala. Dodala, že dúfa v zachovanie prestíže tohto ocenenia, ktoré prispieva k zvýšeniu povedomia o slovenských vedcoch a prispeje tak popularizácii vedy.

Osobnosťami vedy a techniky sa stali Miroslava Kačániová za úspechy v oblasti výskumu a vývoja biologicky účinných a prírodných látok, Michal Mego za výskum v onkológii a Marek Franko za výsledky v oblasti elektrických pohonov, výkonovej elektrotechniky a elektrických strojov a prístrojov.

Reklama

Za celoživotné úspechy v oblasti vedy a techniky bol ocenený Tibor Katriňák, za prínos pri budovaní bratislavskej algebrickej školy a za rozvoj zdravotnej starostlivosti o deti ocenili Svetozára Dluholuckého. V tejto kategórii ocenili aj Otta Verbicha za projekty v CERN-e a PHARE a Ivana Frolla za rozvoj vedného odboru „meracia technika“. Cenu v tejto kategórii získal aj Lukáš Plank za odbornú prácu v oblasti onkologických a hematologických ochorení.

V kategórii Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov bol ocenený Attila Tóth za prínos v oblasti krajinnej architektúry a Darina Dupláková za výsledky v oblasti svetelnej techniky. Ocenenie získal aj Marián Mičúch za výskum a vývoj optoelektronických stabilizovaných manipulačných zariadení s realizáciou v praxi.

Fyzik Marián Kireš, jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová a experimentálna fyzička Mária Zentková získali ocenenie v kategórii Popularizátor vedy. Kirešovi udelili cenu za prepájanie prírodovedného vzdelávania a popularizáciu vedy, Mislovičová ho dostala za svoju prácu v oblasti spisovného jazyka, Zentkovej patrí ocenenie za svoje projekty Pastelková fyzika, Krotitelia myšlienok a najmä za Vedecké brlohy.

V rámci odovzdávania cien boli ocenené tri tímy pracovníkov v kategórii Vedecko-technický tím roka. Cenu získal tím pracovníkov Centra pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá Funglass za reprezentáciu slovenskej vedy v zahraničí. Pracovníci tímu z Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied toto ocenenie získali za identifikáciu látok vhodných na terapiu ochorení spojených s amyloidnou agregáciou proteínov. Za vývoj riadiaceho systému na rozpoznávanie a sledovanie objektov inteligentným stabilizovaným nosičom senzorických systémov a jeho využitie v praxi získal ocenenie tím z útvaru výskumu a vývoja mechatronických systémov pri Elektrotechnickom výskumnom a projektovom ústave v Novej Dubnici.

Galavečer spojený s odovzdávaním Cien za vedu a techniku bol vrcholom Týždňa vedy a techniky 2019, ktorého organizátorom je ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

13:37

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, najvyťaženejšie vlaky sú aktuálne obsadené v priemere na 84 %. Väčšina expresných vlakov z Bratislavy do Košíc je už takmer plná. Záujem je tiež o InterCity (IC) vlaky a takmer vypredané sú aj niektoré medzištátne rýchliky z Košíc do Mukačeva. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

13:37

Česká ekonomika v minulom roku klesla menej, než sa predpokladalo. Český hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2023 znížil o 0,2 %, uviedol ČSÚ na základe spresnených údajov. Vo svojom predchádzajúcom odhade zo začiatku marca počítal s poklesom až o 0,4 %. V poslednom štvrťroku 2023 česká ekonomika medziročne expandovala o 0,2 % (pôvodne: -0,2 %) a medzikvartálne o 0,4 % (+0,2 %).

13:36

Odborová asociácia výpravcov a dispečerov (OAVD) a Federácia strojvodcov (FS) vnímajú pozitívne aktivity Železníc SR (ŽSR) k dlhodobejšej stabilizácii zamestnancov. Za negatívum však považujú, že sa nepodarilo nájsť rýchle riešenie akútneho nedostatku zamestnancov na železniciach. OAVD to uviedla v súvislosti s rokovaním za okrúhlym stolom, ktoré sa uskutočnilo v utorok (26. 3.). Informoval o tom podpredseda republikovej rady OAVD Matej Ferencei.

13:36

Deficit verejných financií môže tento rok dosiahnuť úroveň 7,483 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). V aktuálnom marcovom odhade to predpokladá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Oproti februáru znížila svoju prognózu schodku o 133 miliónov eur.

13:35

Filipínsky prezident Ferdinand Marcos vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina sa “nenechá umlčať Čínou.” Čínske ministerstvo obrany zas obvinilo Filipíny zo zámerných provokácií “s pomocou vonkajších mocností”. Tieto vyhlásenia nadväzujú na nedávny incident plavidiel oboch krajín v Juhočínskom mori.

13:24

Delegácia členov Kongresu USA počas návštevy Taiwanu vo štvrtok prisľúbila taiwanskej prezidentke Cchaj Jing-wen pokračujúcu americkú podporu.

Delegácia bola vedená republikánskym kongresmanom Jackom Bergmanom, ktorý predsedá podvýboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby a špeciálne operácie.

Cchaj Jing-wen, Jack Bergman
Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen a republikánsky kongresman Jack Bergman pózujú počas stretnutia
13:16

Moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov, pričom jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili. Vo štvrtok to oznámila ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info.

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali