Brusel 26. októbra 2017 (HSP/Yahoo/Foto:Pexels)
Najnovšia štúdia zameraná na dlhodobé účinky Roundupu, populárneho zabijáka buriny vyvinutého spoločnosťou Monsanto v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, vyvoláva otázky týkajúce sa možného účinku herbicídov na zdravie
Štúdia, publikovaná v utorok v JAMA, sledovala ľudí vo veku nad 50 rokov v južnej Kalifornii v rokoch 1993-1996 až 2014-2016, pričom výskumníci pravidelne zhromažďovali vzorky moču počas tohto obdobia.
Výskumníci pod vedením Paula Millsa, profesorom rodinného lekárstva a verejného zdravia na Kalifornskej univerzite v San Diegu, zistili, že percento ľudí, ktorí boli pozitívne testovaní na chemickú látku glyfosát, ktorá je aktívnou zložkou herbicídu Roundup, stúplo v uvedenom časovom období o 500 percent. Hladiny glyfosátu sa tiež zvýšili o 1208 percent.
Čo presne to ale znamená pre ľudské zdravie, ešte nie je úplne jasné. Existuje len málo štúdií o chemickej látke a jej účinkoch na ľudí, hoci štúdie na zvieratách vyvolávajú určité obavy. Jedna štúdia zo Spojeného kráľovstva, v ktorej bol potkanom podávaný nízky obsah glyfosátu počas celého života, zistili, že chemikália prispieva k vyššiemu riziku tukových pečeňových chorôb, čo je stav, pri ktorom sa tuk nahromadí v pečeni a prispieva k zápalu a zjazveniu v tkanive. Mills uvádza, že hladiny glyfosátu zdokumentované u ľudí v jeho štúdii boli 100-krát vyššie ako hladiny na potkanoch. Profesor plánuje zmerať faktory, ktoré sledujú ochorenie pečene, a hladiny glyfosátu, ktoré sú spojené s väčším rizikom problémov s pečeňou u ľudí.
Mills vedie výskumný vedecký projekt v UCSD, v ktorom vyzýva ľudí, aby poskytli vzorky moču na testovanie hladín glyfosátu. Zhromažďovaním ďalších informácií chystá zistiť, koľko glyfosátu sa dostalo do organizmu požitím produktov ošetrených chemikáliou a koľko je možné pripísať dýchaniu častíc, ktoré boli nastriekané do ovzdušia, najmä v poľnohospodárskych komunitách.
Profesor tvrdí, že zistenia by mali ľudí lepšie informovať o tom, čo konzumujú spolu s jedlom. Zatiaľ čo Roundup bol vyvinutý s cieľom odstrániť väčšinu burín z geneticky modifikovaných plodín – a tým znížiť množstvo pesticídov – nedávne štúdie zistili, že mnohé buriny sú v súčasnosti voči Roundupu odolné. To znamená, že pestovatelia používajú Roundup vo väčšej miere, čo by mohlo len zhoršiť potenciálne negatívne účinky na zdravie ľudí, ktorí konzumujú tieto výrobky. Konzumácia ekologicky pestovaných plodín môže pomôcť znížiť vystavenie účinkom niektorých pesticídov a herbicídov, ale ani to nie je záruka, že produkty sú nezávadné.
“Z môjho pohľadu je pozoruhodné, že sme počas posledných niekoľkých desaťročí konzumovali tak veľa tejto chemickej látky,” hovorí Mills. “Ale biomedicínska literatúra nevie veľa o jej účinkoch na ľudí. To je medzera, ktorú sme sa snažili riešiť a dať ju viac do povedomia.”