Výsledok vojny na Ukrajine určia aj tieto tri udalosti

Výsledok vojny na Ukrajine určia aj tieto tri udalosti

Washington 6. januára 2023 (HSP/ft/Foto:TASR/AP-Steve Apps/Wisconsin State Journal)

 

Prezidentské súboje v USA, Rusku a na Ukrajine v roku 2024 môžu byť rovnako dôležité ako udalosti na bojisku, konštatuje Financial Times

voľby USA
Ilustračné foto

Tradičná múdrosť hovorí, že vojny sa končia vyjednávaním. Často sa však končia alebo zmrazujú pri volebných urnách. Takto sa skončila americká vojna vo Vietname, takto sa skončila francúzska vojna v Alžírsku a až porážkou Slobodana Miloševiča pri volebných urnách v roku 2000 sa skutočne skončili vojny v bývalej Juhoslávii.

Reklama

Podľa FT, sa dnes vojna na Ukrajine odohráva v tieni rozhodujúcich volieb naplánovaných na rok 2024. Voľby v Rusku, na Ukrajine, na Taiwane a v USA budú mať rozhodujúci význam pri určovaní priebehu vojny v roku 2023. Výsledok týchto volieb by mohol určiť podobu budúceho medzinárodného poriadku.

V marci 2024 sa budú konať prezidentské voľby v Rusku a na Ukrajine. Na to, aby Vladimír Putin prehral voľby organizované z jediného dôvodu, že ich vyhrá, je potrebná veľká predstavivosť, myslí si FT. Ale zaťažený svojou neúspešnou “špeciálnou operáciou” má všetky dôvody obávať sa, že v prípade vojenskej porážky alebo zmrazenia konfliktu v jeho neprospech bude čeliť opozícii nielen zo strany niekoľkých liberálov, ktorí v krajine zostali, ale aj zo strany zmobilizovanej a dôveryhodnej nacionalistickej pravice.

Reklama

Počas jeho viac ako dvadsaťročnej vlády sa to ešte nestalo, ale volebná kampaň spojená s údajnými neúspechmi na fronte by podľa FT mohla vyvolať protiputinovský moment – hoci je veľmi nepravdepodobné, že to bude moment slobody Ruska.

Podľa FT, ukrajinské voľby tiež zásadne ovplyvnia strategické rozhodnutia, ktoré prezident Volodymyr Zelenskyj urobí v roku 2023. Znemožnia mu prijať akýkoľvek územný kompromis, aby nestratil hlasy. Odklad volieb neprichádza do úvahy.

Ale pre Zelenského bude uskutočnenie volieb v čase vojny s väčšinou obyvateľstva v exile alebo vo vnútornom vysídlení obrovskou logistickou výzvou, pokračuje v analýze FT. Zorganizovanie slobodných a spravodlivých volieb bude mať mimoriadny význam pre posilnenie obrazu Ukrajiny ako demokratického Dávida bojujúceho proti autokratickému ruskému Goliášovi.

Vo volebnom koktailu namiešanom na rok 2024 sa prezidentské voľby na Taiwane môžu stať aj divokou kartou, ktorá ovplyvní dynamiku rusko-ukrajinskej vojny. Obavy z víťazstva nacionalistov v nich môžu ovplyvniť stratégiu “zjednotenia” Pekingu. Zatiaľ nie je známe, aké ponaučenie si prezident Si Ťin-pching vzal z ruskej invázie. Dospel k záveru, že Putin sa mýlil, keď začal vojnu, alebo že ju začal príliš neskoro?

Podľa FT, potreba držať Američanov od seba by tiež mohla presvedčiť čínsku vládu, ktorá už bola ponížená svojím zlyhaním pri riešení pandémie Covid-19, aby zvýšila svoju podporu Moskve v nádeji, že udrží USA v pasci európskeho konfliktu.

Reklama

Priamy vplyv na priebeh vojny budú mať aj prezidentské voľby v USA a v oveľa menšej miere aj voľby do Európskeho parlamentu, pokračuje FT. Prezidentské voľby v USA môžu byť pre výsledok vojny rozhodujúcejšie ako akákoľvek vojenská operácia na mieste. Ukrajinci nemôžu vzdorovať Putinovej vražednej mašinérii, ak sa Američania a Európania rozhodnú znížiť svoju značnú vojenskú a finančnú podporu.

V tomto zmysle majú Ukrajinci dôvod obávať sa, že demokrati môžu prehrať prezidentské voľby, pretože podpora USA ich vojnovému úsiliu by sa mohla zmierniť v závislosti od toho, ktorý republikán zvíťazí, myslí si FT. Tak pre demokratov, ako aj pre ich európskych spojencov môže úspech Putina v Donbase alebo priame zapojenie NATO do vojny dramaticky ovplyvniť, kto bude budúcim prezidentom USA a kto bude zvolený do Európskeho parlamentu.

Podľa FT, buď ruský úspech na fronte, alebo veľké zapojenie NATO do konfliktu by mohlo nakloniť rovnováhu amerického prezidentstva na stranu republikánov. Posledná vec, ktorú demokrati a ich európski spojenci potrebujú, je, aby voliči obviňovali Biely dom z rozpútania tretej svetovej vojny. Na to, aby Joe Biden a jeho európski spojenci vyhrali voľby, je mimoriadne dôležité, aby Ukrajinci na bojisku stále vyhrávali.

Vieme, ako hospodárska vzájomná závislosť a šírenie jadrových zbraní zmenili charakter modernej vojny, pokračuje FT. Stále nevidíme, ako by nadchádzajúci zhluk volieb mohol zmeniť aj povahu vojny na Ukrajine, najmä v momente globálnej hyperpolarizácie.

Ponaučenie? Na víťazstvo vo vojnách v 21. storočí nestačí vždy získať prevahu na bojisku. Je potrebné vyhrať aj voľby, a to nielen vo vlastnej krajine, uzatvára svoju analýzu Financial Times.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali