„Vyhraj voľby a môžeš všetko“. Mysleli sme, že tie časy už máme za sebou

„Vyhraj voľby a môžeš všetko“. Mysleli sme, že tie časy už máme za sebou

Bratislava 30. mája 2020 (HSP/Foto:SITA/Úrad vlády SR)

 

Predseda OĽaNO, Igor Matovič bol v časoch svojho pôsobenia v opozícii veľmi citlivý na akýkoľvek, čo i len náznak zneužívania moci zo strany vtedajšej Ficovej a neskôr Pellegriniho vlády. To, čo však kritizoval na vláde SMERu, sa zdá začína robiť v ešte väčšom rozmere samotný Igor Matovič v pozícii premiéra Slovenskej republiky. Jeho vládnutie by sme mohli v skratke zhrnúť do známeho výroku „Vyhraj voľby a môžeš všetko“

Na snímke Igor Matovič

Výrok „Vyhraj voľby a môžeš všetko“ vyslovil už nebohý bývalý predseda parlamentu Pavol Paška a stal sa akýmsi synonymom k zneužívaniu moci vládnou garnitúrou. Práve na tento výrok poukazoval najviac vtedajší opozičný politik Igor Matovič, ktorý tým neustále búšil do SMERákov, ktorí vládli.

Reklama

Igor Matovič dnes už ako premiér Slovenskej republiky, respektíve jeho vláda však robí presne to, čo na predchádzajúcej vláde kritizoval a sám sa drží hesla „Vyhraj voľby a môžeš všetko.“

 

Reklama

Dosadzovanie „našich ľudí“

Jednou z hlavných kritík Matoviča ako opozičného politika voči SMERu bola tzv. politika „našich ľudí.“ Matovič a ostatná opozícia kritizovali SMERákov, že si do rôznych funkcií údajne dosadzujú svojich kamarátov, známych a rodinu.

Dnes však Matovičova vláda robí presne to isté. Napríklad hovorkyňou ministerstva vnútra sa stala Barbara Túrosová, ktorá je priateľkou ministra obrany Jaroslava Naďa. Pritom tieto dve ministerstvá má v portfóliu premiérova strana OĽaNO.

Ďalšou „rodinkárskou“ nomináciou sa stal post šéfa slovenskej informačnej služby. Je ním Vladimír Pčolinský, ktorý je bratom poslanca Petra Pčolinského z vládnej strany Sme rodina.

Napriek tomu, že vláda deklaruje aj vo vládnom programovom vyhlásení, že bude dosadzovať do rôznych štátnych funkcií odborníkov na základe ich schopností a cez transparentné výberové konania a skončia s politikou „našich ľudí“, vládna strana SaS bez mihnutia oka dosadila za predsedu hlavného banského úradu Bohumíra Zvrškovca, ktorý bol okresným šéfom SaS – teda je tam jasné stranícke prepojenie.

Reklama

Minister obrany, Jaroslav Naď (nominant OĽaNO) zas zamestnal u seba na ministerstve Ľubomíra Galka, ktorý bol v minulosti taktiež ministrom obrany a bol odvolaný kvôli kauze odpočúvania novinárov. Naď sa s Galkom pozná už dlhodobo a nejaký čas pôsobil na jeho ministerstve. Naď nevylúčil, že Galka dokonca vymenuje za šéfa leteckých opravovní v Trenčíne.

Čo je však najhoršie, vláda chce zrejme „svojho človeka“ dosadiť aj na takú významnú funkciu akou je generálny prokurátor, ktorý by mal byť nestranný a objektívny. V minulosti práve vtedajšia opozícia na čele s Matovičom vyčítala gnerálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čížnárovi, že je spolužiak vtedajšieho premiéra Roberta Fica.

Dnes sa však Matovičova vláda chystá urobiť ešte ozrutnejší čin. Vládni predstavitelia na čele s Matovičom sa ani netaja tým, že by za generálneho prokurátora chceli Daniela Lipšica. Kvôli tomu (aj keď to vláda popiera) sa ide meniť zákon, ktorým by za generálneho prokurátora mohli byť menovaní aj advokáti (čím je Daniel Lipšic) a nie len prokurátori ako tomu bolo doteraz.

Daniel Lipšic je pritom mimoriadne spolitizovaná osoba. Keď tu niekto hovorí o „Ficovom spolužiakovi“ Čižnárovi, tak to je nič oproti tomu, že Daniel Lipšic bol v minulosti priamo politickým kolegom súčasného premiéra Igora Matoviča, keďže Lipšic ako predseda strany NOVA kandidoval s Matovičom priamo na kandidátke strany OĽaNO.

Lipšic je taktiež advokátom ďalšieho predsedu vládnej strany Za ľudí Andreja Kisku, ktorého obhajuje v jeho daňovej kauze. Lipšic sa ako jeho obhajca vyjadril, že trestné stíhanie voči Kiskovi treba jednoznačne zastaviť. Tak asi si vieme domyslieť, čo by nastalo, ak by sa Lipšic stal generálnym prokurátorom.

Reklama

Lipšic je teda v konflikte záujmov a ak by sa naplnili očakávania stal by sa  najspolitizovanejším generálnym prokurátorom v dejinách Slovenska – snáď aj v dejinách demokratického sveta takýto skvost nikdy nenastal.

Podľa ďalšej informácie, ktorá sa dostala na povrch, najsilnejšia vládna strana OĽaNO premiéra Igora Matoviča si chce sama obsadiť všetkých 72 okresných úradov na Slovensku aj s výberom ich prednostov, na čo však už reagoval aj vládny poslanec Juraj Śeliga (Za ľudí), ktorý takéto niečo odmieta.

 

Boj proti „konšpirátorom“

Aj v súvislosti so spomínaným možným generálnym prokurátorom Danielom Lipšicom je nebezpečné najmä to, že vláda ma vo svojom programovom vyhlásení pasáže, ktoré sa dajú veľmi ľahko zneužiť. V programovom vyhlásení vlády sa píše :

„Vláda SR preskúma zvýšenie ochrany záujmov Slovenskej republiky prostredníctvom noriem trestného práva pred rizikom hybridných hrozieb, týkajúcich sa najmä šírenia propagandy a dezinformácií, podpory extrémistických zoskupení a kybernetických útokov.“

Inými slovami, Matovičovci chcú trestať takzvaných konšpirátorov a obmedziť možnosť názorovej polemiky o našej zahraničnej politike a geopolitike. Čo sú však záujmy Slovenska v podaní tejto vlády? Vzhľadom na to, že neustále vzývajú prozápadné smerovanie Slovenska, je možné, že všetci oponenti, ktorí sa chcú viac orientovať na iné svetové strany alebo preferujú neutrálny prístup môžu byť trestne stíhaní?

Označovanie niektorých názorov za konšpiračné a dizinformačné sa používa najmä v politickom boji na potieranie konkurenčných názorov. Zatiaľ čo prezident USA Donald Trump sa pustil do boja proti snahám najmä sociálnych sieti, cez označovanie niektorých príspevkov ako dezinformačné obmedzovať slobodu slova a viesť politický boj, naša nová „demokratická“ vláda má v úmysle toto podporovať a využívať vo svoj prospech.

 

Potláčanie práv opozície

Reklama

Dôležitou súčasťou v demokratickom zriadení je aj rešpektovanie práv parlamentnej opozície. Matovičova vládna mašinéria však hneď v prvý deň zasadania parlamentu zvalcovala opozíciu.

Je už dlhoročnou parlamentnou zvyklosťou, že opozícia dostáva určitý počet (podľa výsledku vo voľbách) parlamentných výborov, kde si môže nominovať svojich poslancov na predsedov výborov a demokratickou zvyklosťou je , že vládni poslanci v tajnom hlasovaní týmto opozičným poslancom dodajú hlasy, aby sa tak mohli ujať postu predsedu daného výboru.

Matovičovi koaliční poslanci však do čela ľudskoprávneho výboru nepodporili nominanta SMERu Ľuboša Blahu a rovnako nedodali hlasy ani Marianovi Kotlebovi do čela kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

Spomínaného opozičného poslanca Ľuboša Blahu dokonca vyškrtli aj zo zoznamu radových členov v delegácii do Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, z čoho sa ešte môže vykľuť medzinárodný škandál.

 

Reklama

Vládna propaganda

Ďalším Matovičovým výstrelkom v zmysle „vyhraj voľby a môžeš všetko“ je jeho snaha o zavedenie vládnych novín, ktoré by sa každý mesiac distribuovali do všetkých poštových schránok na Slovensku. Okrem toho, že najmä teraz v čase koronakrízy by tento zámer ešte viac zaťažil náš štátny rozpočet, by nás zavedenie vládnych novín posunulo do polohy „banánovej“ republiky niekde z rovníkovej Afriky na čele ktorej stojí diktátor.

Vládne noviny nemožno totiž inak nazvať ako vládnou propagandou aj keď sa to Matovičovci snažia podať akože to budú absolútne objektívne noviny. Tomuto však nemôže uveriť ani malé dieťa. Matovič je známy marketér (vlastnil známe regionálne noviny, taktiež rozposielané do všetkých domácnosti, ktoré ho vyniesli do parlamentu a odtiaľ asi pochádza tento nápad) a je si len ťažko predstaviť, že by vo vládnych novinách okrem chvály spustil sám na seba aj kritiku.

Len si predstavme, čo za hysterický krik by zo strany mainstreamových médií, ale aj opozície nastal, ak by sa vládne noviny pokúšal zaviesť SMER, v čase keď bol pri moci. Viac k tomu nie je čo dodať. Ani strana SMER a Robert Fico, ktorého mnohí liberálni komentátori označujú za autoritárskeho politika sa k niečomu takému neodhodlal. „Demokrat“ Matovič to však chce presadiť za každú cenu.

 

Reklama

Neadekvátne reštriktívne opatrenia a porušenie ústavy SR  

Je potrebné uznať, že Igor Matovič a jeho vláda to mali hneď po ujatí sa moci  vzhľadom na koronakrízu veľmi ťažké. O tom, či jeho reštriktívne a prísne opatrenia v boji proti koronavírusu boli adekvátne sa vedú rôzne polemiky. Najkontroverznejšia bola tzv. štátna karanténa pre repatriantov zo zahraničia, kde sa mnohí ľudia domnievajú, že by mohla byť dokonca protiprávna.

Každopádne protiprávna a dokonca protiústavná bola časť zákona, ktorá dostala prezývku „špicľovací zákon.“, kde ministerstvo zdravotníctva malo získavať dáta od mobilných operátorov, kde sa ľudia pohybujú, či dokonca s kým si volajú. O protiústavnosti časti tohto zákona rozhodol Ústavný súd.

 

Vyhrážky

Vrchol Matovičovej arogancie moci bolo jeho ultimátum, či podľa niektorých názorov až vyhrážanie sa demonštrujúcim ľudom za otvorenie fitnescentier, ktorí chceli na protest proti vláde zablokovať diaľnicu, že ak to urobia vláda príjme zákon, ktorým zakáže všetkým ľuďom na Slovensku demonštrovať formou blokády ciest.

Paradoxom na tejto situácii je fakt, že Matovič ako opozičný politik práve podporoval autodopravcov, ktorí demonštrovali proti SMERáckej vláde , pričom taktiež blokovali cesty.

Reklama

 

Núdzový stav

Matovič sa najnovšie pohráva s myšlienkou, že sa možno opätovne zavedie núdzový stav hneď ako sa skončí súčasný. Na Slovensku totiž môže trvať núdzový stav maximálne 90 dní a tento termín sa chýli ku koncu.

Napriek tomu, že na Slovensku máme veľmi málo prípadov koronavírusu a v niektoré dni nám dokonca nepribúdajú žiadni noví nakazení, Matovič zvažuje núdzový stav („hneď po minúte od jeho ukončenia“) okamžite zaviesť znova na ďalších 90 dní. Odvoláva sa pritom na to, že má prísť údajne nejaká druhá vlna koronavírusu, ktorá sa predpokladá na jeseň. Aj z toho dôvodu je však udivujúce, prečo vôbec uvažuje o núdzovom stave aj v lete.

Opätovné zavedenie núdzového stavu (bez relevantných dôvodov) by mohlo taktiež zaváňať zneužitím moci. Počas núdzového stavu je totiž zo strany vlády možné obmedziť základné práva, vrátane obmedzenia práva slobodne rozširovať informácie, a obmedzenia, či dokonca zákazu uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať alebo zhromažďovanie na verejnosti podmieniť povoľovaním..

Práve teraz v čase, keď sa na Matovičovu vládu valí vlna kritiky kvôli nie príliš zvládnutej koronakríze v oblasti ekonomiky a kvôli avizovaným rušeniam sociálnych výdobytkov ako 13. dôchodky, či kvôli možným nákupom americkej vojenskej techniky, by sa jej mohol zísť práve núdzový stav a teoreticky by Matovičovci mohli zakázať ľuďom demonštrovať a protestovať.

Snáď v tomto ohľade nakoniec prevládne zdravý rozum a núdzový stav sa nebude predĺžovať.

Reklama

Vláda Igora Matoviča vládne len niečo vyše 2 mesiacov, no už teraz badať jej nie príliš demokratické sklony. Potláčanie opozičných politikov, rodinkárstvo, klientelizmus, stranícke nominácie, porušovanie ústavy, vyhrážanie sa demonštrujúcim, propagandistické noviny atď. Takúto so očí bijúcu aroganciu moci si nedovolil ani SMER a to dokonca ani v čase, keď na Slovensku vládol sám bez koaličných partnerov.

Samuel Gdovin

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali