VYHLÁSENIE poslanca NR SR Józsefa Nagya, bývalého ministra ŽP k zámeru….

VYHLÁSENIE poslanca NR SR Józsefa Nagya, bývalého ministra ŽP k zámeru….

Bratislava 4. júna (TASR) – Vyhlásenie poslanca NR SR Józsefa Nagya, bývalého ministra ŽP k zámeru zdaňovania fotovoltaických elektrární v súvislosti so summitom premiérov EÚ v Bruseli:

"Nestačí zdaniť fotovoltaiku pre lacnejšiu elektrinu. Treba znížiť náklady na prenos a distribúciu," tvrdí József Nagy s tým, že záver tohto summitu považuje len za podškrtnutie samotnej politiky EÚ, ktorá určuje energetickú samostatnosť EÚ ako najdôležitejšiu bezpečnostnú otázku.

József Nagy si je vedomý toho, že je to otázka financií a peňazí, koľko to všetko bude stáť, akým spôsobom sa tieto energie dostanú do distribučnej siete ale pokiaľ sa podľa neho budeme spoliehať len na drahšie technológie a tempo zavedenia nebudeme mať pod kontrolou, tak ceny určite porastú.

Z dlhodobého hľadiska by malo byť jednoznačne prvoradým cieľom odpojenie od jadrovej energetiky pretože i keď môže byť táto energetika z technologického a prevádzkového hľadiska bezpečná, stále tu zostáva otázka bezpečnosti konfliktných situácií, terorizmu, vojen… "Z dlhodobého hľadiska si myslím, že bezpečnosť musí byť prvoradejšia a treba využívať tie prírodné zdroje, ktoré sa nám ponúkajú zadarmo a pritom nebudú poškodzovať a ani ohrozovať obyvateľov," zdôraznil Nagy.

Reklama

K zámeru vlády dodatočne zdaniť výrobcov elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov poslanec súhlasí avšak so zdanením neoprávnených a neodôvodnených ziskov, keďže pri určovaní výkupných cien, hlavne z fotovoltaických článkov, boli ceny nastavené veľmi veľkoryso. „Musíme oddémonizovať obnoviteľné zdroje energie. Zlé nie sú zelené zdroje ale štedro nastavené výkupné ceny. A v tomto nesie zodpovednosť na pleciach prvej vlády Róberta Fica,“ tvrdí Nagy. Ďalej dodáva, že musíme zabezpečiť nielen energetickú nezávislosť krajiny ale aj občanov či výrobných firiem pretože podporu treba smerovať tam, kde je spotreba. Kde je spotreba, tam je aj výroba, tým pádom by to nezaťažovalo prenosovú sústavu, zľahčilo by to život aj samotným firmám, ktoré samé, alebo poprípade aj občania, môžu túto elektrinu využiť.

Nagy záverom upriamuje pozornosť na fakt, že celé to je len otázkou nastavenia. Netreba dotovať samotné investície. Najefektívnejšie je ušetrenie na samotnej spotrebe. Ak to bude podľa neho dobre nastavené, banky samé prídu s tým aby nám na to požičali ale podmienkou bude vždy mať na to slušný príjem z práce či dôchodku. "A toto u nás chýba ako soľ," ukončil Nagy.

Reklama

József Nagy

poslanec NR SR

Reklama

UPOZORNENIE: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali