Volebné správy z regiónov

Volebné správy z regiónov

Slovensko 5. marca 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

V okrese Lučenec sa všetky volebné miestnosti otvorili načas

Všetky volebné miestnosti v obciach okresu Lučenec sa otvorili dnes presne o 7.00 h. Ani v jednom okrsku nepožiadali o skorší termín začatia volieb. TASR o aktuálnej situácii informoval podpredseda a hovorca okresnej volebnej komisie Ján Pšida.

Reklama
Na snímke volička vhadzuje obálku do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR  v obci Slanská Huta
Na snímke volička vhadzuje obálku do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR v obci Slanská Huta

“V stanovený čas o 7.00 h boli otvorené všetky miestnosti vo volebných okrskoch a všetko prebieha v poriadku. Teraz ideme na výjazd, vykonávať kontrolnú činnosť do jednotlivých okrskov,” uviedol Pšida.
V celom okrese je zriadených dokopy 96 volených okrskov. Najviac z nich – 26 je v okresnom meste. Nasleduje Fiľakovo s deviatimi okrskami.

 

Reklama

V okrsku na Garbiarskej ulici v Košiciach je zapísaných 643 voličov

V okrsku na Garbiarskej ulici v Košiciach je zapísaných 643 voličov. Časť z nich tvoria obyvatelia Strediska sociálnej pomoci mesta Košice.

Mobilných klientov, ktorí sa pohybujú sami, majú v tomto zariadení približne 110. Zoznamy kandidátov im rozdali v predstihu. Časť z klientov zariadenia si ich prevzala. “Väčšinou tí, ktorí si vyzdvihnú zoznam kandidátov, tak tí voliť aj pôjdu. To znamená, že tých 77 klientov, ktorí si vyzdvihli zoznamy, je predpoklad, že pôjde voliť,” uviedla pre TASR vedúca sociálneho úseku Jana Čiripová.

“Celkovú kapacitu máme okolo 190 ľudí a približne 80 z nich je ležiacich alebo čiastočne imobilných. Títo klienti majú menší záujem,” skonštatovala Čiripová.

Ľudia v tomto okrsku chodia voliť zväčša popoludní. Jeden z obyvateľov, 87-ročný Mikuláš Kačala, považuje ešte z minulosti právo voliť za svoju povinnosť. “Bohužiaľ, sú veci, ktoré nám sa aj nepáčia. Napríklad toľko strán, to k čomu je dobré?” povedal s tým, že doteraz nevynechal ani jedny voľby.
Voliť prišla i 78-ročná obyvateľka zariadenia Jolana Dučajová. V tom, čo by sa malo zmeniť, má jasno. “Nech bude poriadok v štáte. Chodievam stále voliť,” povedala.

Reklama

 

V trnavskom regióne je začiatok volebného dňa pokojný

Pokojný začiatok volieb hlásia okresy v trnavskom regióne. V mestách a obciach pri Piešťanoch, Hlohovci, Senici, Skalici a Trnave otvorili volebné miestnosti načas a bez problémov.

Vo volebnom obvode Trnava a Hlohovec je dovedna 164 volebných okrskov, z toho v krajskom meste je 56 okrskov a okresnom meste Hlohovec 18. V obciach sú volebné miestnosti zriadené prevažne na obecných úradoch alebo v sálach kultúrnych domov a v mestách aj v objektoch všetkých typov škôl, od materských až po univerzitu. Podľa predsedu okresnej volebnej komisie Petra Tomečka osemčlenná komisia bude v priebehu dňa vychádzať do terénu na návštevu okrskov. Tomeček predpokladá, že najväčším problémom dnešného volebného dňa by mohlo byť odovzdávanie nepoužitých volebných hlasovacích lístkov.

V okrese Piešťany je otvorených 63 volebných okrskov. Podľa zapisovateľky volebnej komisie Bronislavy Molnárovej zatiaľ nemajú nahlásený žiadny problém. Predseda komisie Tomáš Drobný a členovia takisto plánujú výjazdy do volebného obvodu a telefonické kontakty s jednotlivými okrskami.

Reklama

Na Záhorí v okresoch Senica a Skalica je zriadených pre dnešné parlamentné voľby spolu 97 okrskov. Predsedníčka okresnej volebnej komisie Petronela Michalčíková pre TASR povedala, že sú pripravení riešiť prípadné nahlásené problémy.

 

Na hornej Nitre sa začali voľby načas, ich priebeh je zatiaľ pokojný

Voľby do Národnej rady SR prebiehajú v okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou viac ako hodinu po ich začiatku pokojne. TASR to potvrdili zapisovatelia miestnych okresných volebných komisií.

“Nemáme zatiaľ žiadnu informáciu, že by nejaký okrsok neotvoril miestnosť. Možnosť otvoriť ju skôr nevyužila žiadna obec či mesto, výnimkou neboli ani Lazany v Prievidzskom okrese, kde tak robili pri predchádzajúcich voľbách,” informoval TASR Ján Daňo, zapisovateľ Okresnej volebnej komisie v Prievidzi, pod ktorú spadajú okresy Prievidza a Partizánske.

Podľa zapisovateľky Okresnej volebnej komisie v Bánovciach nad Bebravou Emílie Kšiňanovej, členovia komisie prekontrolovali všetky okrsky v okrese. “Vo všetkých sa otvorili miestnosti o 7.00 h, všetky miestne komisie sú tiež uznášanieschopné,” doplnila.

Odovzdať svoj hlas jednému z kandidátov či strane do parlamentu môže v okrese Prievidza a Partizánske dovedna 150.258 oprávnených voličov, z toho v Prievidzskom okrese ich je 111.549 a v okrese Partizánske 38.709. Voliť môžu pritom v celkovo 192 volebných okrskoch, z toho v okrese Prievidza ich je 140 a v okrese Partizánske 52. Obce a mestá vydali dovedna 3854 hlasovacích preukazov.

V okrese Bánovce nad Bebravou je celkovo 29.852 oprávnených voličov, ktorí môžu svoj hlas odovzdať v 62 okrskoch. Obce a mesto Bánovce nad Bebravou vydali dovedna 740 hlasovacích preukazov.

 

Volebné miestnosti v okresoch R. Sobota a Revúca sa otvorili načas

Reklama

Všetky volebné miestnosti v obciach okresov Rimavská Sobota a Revúca sa otvorili dnes presne o 7.00 h. Ani v jednom okrsku nepožiadali o skorší termín začatia volieb. TASR o tom informoval hovorca okresnej volebnej komisie Milan Laššák.

“Nemáme doteraz hlásené žiadne problémy ani z jedného okrsku. Všetko prebieha normálne a okrskové volebné komisie majú k dispozícii všetko potrebné,” uviedol Laššák.

V okrese Rimavská je zriadených celkovo 217 volených okrskov. Najviac – 27 je v okresnom meste. Nasleduje Hnúšťa s ôsmimi okrskami a Tisovec s piatimi.

V okrese Revúca majú voliči k dispozícii spolu 66 volebných okrskov. Priamo v okresnom meste je ich 11, nasleduje Tornaľa s deviatimi okrskami.

 

Reklama

Vo Zvolene v okrsku č. 7 volil ako prvý Košičan, ktorý pracuje v meste

Prvým voličom v okrsku č. 7, ktorý sídli v jedálni Základnej školy na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene, bol v dnešný deň parlamentných volieb pán Miroslav z Košíc. Keďže v meste pracuje, pre hlasovanie si vybavil voličský preukaz.

Pán Miroslav z Košíc vhadzuje obálku do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR vo Zvolene
Pán Miroslav z Košíc vhadzuje obálku do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR vo Zvolene

“Myslím si, že voliť je nielen moje právo, ale aj povinnosť,” odpovedal po hlasovaní na otázku TASR, prečo prišiel hlasovať.

Do okrsku v samom centre mesta, ktorý má na zozname 534 voličov, sa po siedmej hodine len pomaly schádzali voliči. Prichádzali najmä starší ľudia a takí, ktorí išli cestou do práce alebo na ranné nákupy.

 

Reklama

Na Šariši sa začali voľby bez problémov

Parlamentné voľby na Šariši sa začali dnes bez problémov. Volebné miestnosti otvorili v jednotlivých volebných okrskoch o 7.00 h, nikde nepožiadali o skorší termín začatia volieb. TASR to potvrdili zapisovatelia volebných komisií za okresy Prešov, Sabinov, Bardejov, Svidník a Stropkov.

V krajskom meste v Prešove je vo volebných zoznamoch zapísaných 72.783 oprávnených voličov. Na území mesta je k dispozícii 81 volebných okrskov a rovnaký počet volebných miestností. Mesto na voľby využilo hlavne budovy škôl, kultúrnych zariadení, ale voliť sa bude aj v priestoroch Technických služieb mesta Prešov i v športovom a kúpeľnom areáli. V určenej lehote prešovský mestský úrad vydal 2527 voličských preukazov.

Mesto Prešov dostalo 764 žiadostí o voľbu poštou. Ako informovala hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová, v piatok 4. marca v priebehu dňa evidovali 614 vrátených obálok.

V niektorých prípadoch pôjdu komisie k voličom s prenosnou volebnou schránkou priamo do domácností, zariadení pre seniorov, kde sú ľudia prihlásení k trvalému pobytu, ale aj do nemocnice, kde budú voliči hlasovať s hlasovacími preukazmi.

 

Na strednom Považí a kopaniciach otvorili 395 volebných miestností

Reklama

Presne o siedmej hodine sa dnes ráno otvorilo 395 volebných miestností v šiestich okresoch stredného Považia a kopaničiarskeho regiónu. V parlamentných voľbách v nich môže hlasovať viac ako 300.000 oprávnených voličov.

Ako TASR informovala zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Trenčíne Mária Snopková, v okrese Ilava je otvorených 60 volebných miestností, v okrese Trenčín 115. V zoznamoch voličov je podľa nej zapísaných približne 148.000 voličov.

Podľa zapisovateľa Okresnej volebnej komisie v Novom Meste nad Váhom Romana Kozáčeka v okrese Myjava môžu v parlamentných voľbách hlasovať voliči v 32 volebných miestnostiach, v okrese Nové Mesto nad Váhom je 67 volebných okrskov. Počet zapísaných voličov je asi 70.000.

V pôsobnosti Okresnej volebnej komisie v Považskej Bystrici, zastrešujúcej v parlamentných voľbách okresy Považská Bystrica a Púchov je celkom 121 volebných okrskov. V okrese Púchov 53, v Považskobystrickom okrese 68. V zoznamoch je zapísaných okolo 86.000 voličov. Informovala zapisovateľka komisie Renáta Hromková.

 

Hlasovacie právo využili všetci klienti ZSS v Rohožníku

Svoje právo hlasovať v dnešných voľbách do Národnej rady SR využili aj klienti Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) v Rohožníku na Záhorí. Prostredníctvom prenosnej volebnej schránky sa na voľbách zúčastnilo 29 seniorov.

Reklama

Medzi 30 klientmi zariadenia sú nielen obyvatelia Rohožníka, ale aj seniori z iných obcí na Záhorí, dokonca i z Bratislavy. “Právo voliť využili všetci seniori, ktorých tu máme, s výnimkou jednej klientky, ktorá išla voliť do miesta svojho trvalého bydliska. Ostatní volili prostredníctvom prenosnej schránky,” informovala opatrovateľka Mária Chválová, ktorá asistovala seniorom pri voľbách.

Obec Rohožník zriadila ZSS vlani v marci, oficiálne začalo zariadenie fungovať 29. marca 2015. Sídli v dvojpodlažnej zrekonštruovanej budove, ktorá v minulosti slúžila ako základná škola. Okrem pobytových sociálnych služieb v zariadení pre seniorov a v zariadení opatrovateľskej služby poskytuje ZSS aj terénnu opatrovateľskú službu priamo v domácnosti u klienta.

V obci Rohožník je takmer 2900 oprávnených voličov, ktorí volia v troch volebných okrskoch. Podľa starostu obce Petra Švárala je priebeh volieb pokojný a bezproblémový, voliči prichádzajú priebežne.

 

Na krajnom východe majú zatiaľ nerušený priebeh

Na krajnom východe Slovenska majú voľby doteraz bezproblémový priebeh. Pre TASR to potvrdili zástupcovia Okresných volebných komisií (OVK).

“Všetky miestnosti boli otvorené na čas, zatiaľ všetko prebieha absolútne bez akýchkoľvek problémov. Nemali sme zatiaľ hlásený žiaden podnet,” uviedol zapisovateľ OVK vo Vranove nad Topľou Dominik Varga.

Reklama

“Voľby sa začali všade. Všetko je zatiaľ v poriadku. Členovia komisie sa išli pozrieť po okrskoch,” priblížila situáciu zapisovateľka OVK v Michalovciach Danica Džačková, podľa ktorej sú voľby pokojné aj v Sobranskom okrese.

“Niektorých kolegov už máme v teréne, mapujú situáciu. Žiadne problémy ale zatiaľ neboli hlásené, všetko prebieha tak ako má,” dodal predseda OVK v Humennom Jozef Repko s tým, že pokojný priebeh majú aj voľby v Sninskom a Medzilaboreckom okrese.

Na území Vranovského okresu sa dnes hlasuje v 66 obciach a dvoch mestách. Pre približne 64.000 oprávnených voličov tam sprístupnili 92 volebných miestností.

V okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce evidujú okolo 91.000 oprávnených voličov. V 115 obciach a troch mestách môžu hlasovať v 167 volebných miestnostiach.

V ďalších zemplínskych okresoch Michalovce a Sobrance ležia štyri mestá a 121 obcí. Celkovo tam otvorili 182 volebných miestností pre takmer 107.000 oprávnených voličov.

 

V Malackách do volebných miestností zamierili najmladší i najstarší voliči

Reklama

V prvých hodinách dnešných volieb do NR SR prišla svoje volebné právo prvýkrát naplniť 18-ročná Paulína Janíčková, jedna zo 167 prvovoličov v Malackách. Do volebnej miestnosti prišla s rodičmi.

Na snímke vpravo 18-ročná Paulína Janíková, ktorá patrí medzi 167 prvovoličov v okresnom meste, vhadzuje spolu s rodičmi obálky do volebnej urny vo volebnej miestnosti vo voľbách do Národnej rady SR v Malackách
Na snímke vpravo 18-ročná Paulína Janíková, ktorá patrí medzi 167 prvovoličov v okresnom meste, vhadzuje spolu s rodičmi obálky do volebnej urny vo volebnej miestnosti vo voľbách do Národnej rady SR v Malackách

Tohtoročná maturantka priznala, že cítila i trému. “Veľakrát som sprevádzala rodičov, no teraz už som toho bola aj ja priamou súčasťou,” uviedla Paulína a priznala tiež, že na voľby prišla rozhodnutá.

“Poctivo som si študovala volebné programy, debatovali sme o tom aj s rodičmi a spolužiakmi, dokonca som sledovala aj posledné politické debaty,” prezradila. “Určite ma veľa z toho ovplyvnilo, no hlavne som si urobila vlastný názor a podľa toho som volila,” dodala.

Vo volebnej miestnosti sa prvovolička stretla aj s najstarším voličom, ktorý mal možnosť voliť v tom istom volebnom okrsku. Už 93-ročný Štefan Petrivalský pre TASR prezradil, že takisto vedel, koho má voliť. Ako dodal, mladým na Slovensku by prial najmä dostatok pracovných príležitostí. “To je dôležité, aby bola možnosť pracovať a aby aj bezdomovcov bolo menej,” uviedol.

Priebeh volieb v okresnom meste Bratislavského kraja je pokojný. Podľa Juraja Schwarza, predsedu okrskovej volebnej komisie, ktorá sídli priamo na mestskom úrade, voličov nie je potrebné špeciálne inštruovať. Ani o povinnosti znehodnotiť nepoužité hlasovacie lístky. “My to, samozrejme, každému pripomenieme, no väčšina o tom vie,” uviedol Schwarz.

V Malackách je celkovo 15 361 oprávnených voličov a 12 volebných okrskov. V meste vydali 239 hlasovacích preukazov.

 

Reklama

V Nitrianskom Pravne volia v zbrojnici i pohostinstve

V miestnej hasičskej zbrojnici či miestnosti, ktorá je súčasťou pohostinstva v časti Solka, môžu dnes obyvatelia Nitrianskeho Pravna v okrese Prievidza odovzdať svoj hlas vo voľbách do Národnej rady SR.

Na snímke malá obyvateľka Nitrianskeho Pravna pred hasičskou zbrojnicou, v ktorej sa nachádza volebná miestnosť, vo voľbách do Národnej rady SR, 5. marca 2016 v Nitrianskom Pravne
Na snímke malá obyvateľka Nitrianskeho Pravna pred hasičskou zbrojnicou, v ktorej sa nachádza volebná miestnosť, vo voľbách do Národnej rady SR, 5. marca 2016 v Nitrianskom Pravne

“Vzhľadom na to, že tu máme postarších ľudí, ktorí nemôžu dochádzať do Pravna na voľby, tak na základe tohto sme zvolili túto miestnosť,” ozrejmil výber volebného okrsku člen volebnej komisie v časti Solka Karol Dudáš.

Sídlo okrsku v budove miestneho pohostinstva nie je v Solke novinkou, komisia sa tam vrátila po niekoľkých rokoch, keď mohli obyvatelia obce chodiť voliť do multifunkčného objektu v blízkosti miestneho cintorína. “Vrátili sme sa naspäť, pretože to už nie je ono, už to podľa mňa patrí nebožtíkom,” poznamenal Dudáš.

Volebný okrsok sídli v malej miestnosti, avšak podľa Dudáša komisii i voličom postačuje. “Na počet občanov to stačí úplne. Po jednom nám prichádzajú, odvolia, prídu, odchádzajú, zase prídu ďalší,” dodal.

Reklama

Naopak, väčšiu miestnosť majú k dispozícii voliči a členovia volebnej komisie v hasičskej zbrojnici, ktorá sa nachádza v blízkosti základnej a materskej školy v Nitrianskom Pravne. “Je to aj miestnosť pre kultúru, aj sa tu vždy volí,” povedala podpredsedníčka tamojšej okrskovej volebnej komisie Alena Majorová.

“Mali sme tu najstaršiu voličku s ročníkom narodenia 1927, ale pani prišla ešte sama, celkom čiperka,” poznamenala Majorová. Podľa jej ďalších slov volebnú účasť odhaduje na dobrú. “Nie som prvýkrát tu na voľbách v našej požiarnej zbrojnici, oproti tým rokom sa mi zdá, aj práve touto staršou paňou, bude tá účasť hádam dobrá,” dodala.

Odvoliť prišla do zbrojnice aj obyvateľka Helena Slugeňová, ako poznamenala, využila túto možnosť pre Slovensko, deti a budúcnosť. “Za posledné roky to nie je ktoviečo, snažíme sa to zlepšiť aspoň takto,” doplnila.

Vo volebnom okrsku v Solke môže prísť využiť svoje volebné právo 130 oprávnených voličov, možnosť voľby využili aj občania, ktorí majú hlasovacie preukazy. Vo volebnom okrsku v hasičskej zbrojnici je 993 oprávnených voličov, komisia už ráno zaregistrovala aj voľbu poštou či s hlasovacími preukazmi.

 

V Turanoch, najmladšom slovenskom meste, sa volí v štyroch okrskoch

V najmladšom slovenskom meste Turany v okrese Martin dosahuje volebná účasť podľa primátora Miroslava Blahušiaka dlhodobo okolo 55 až 60 percent, v závislosti od druhu volieb.

Na snímke volič s hlasovacími lístkami stojí pred volebnou urnou vo voľbách do Národnej rady SR v Turanoch, 5. marca 2016
Na snímke volič s hlasovacími lístkami stojí pred volebnou urnou vo voľbách do Národnej rady SR v Turanoch, 5. marca 2016

Doplnil, že dve volebné miestnosti v priestoroch mestského úradu a dve v kultúrnom centre v južnej časti mesta dnes môže využiť 3525 oprávnených voličov zo 4375 obyvateľov. “Poštou volilo 14 obyvateľov a bolo vydaných 56 hlasovacích preukazov. V komunálnych voľbách je to vyššia účasť, v parlamentných to zodpovedá celoštátnemu priemeru,” povedal Blahušiak.

Volebnú miestnosť v priestoroch mestského úradu využil aj 70-ročný Ján Hlavatý. “Vedel som, koho budem voliť. Pozrel som si to dopredu a bol som už dlhšie rozhodnutý. Prišiel som dopoludnia, lebo popoludní mám povinnosti. Starší ľudia sú u nás určite naučení chodiť na voľby, u mladších to neviem povedať,” podotkol Hlavatý.

“Ľudia u nás prichádzajú do volebných miestností v takých nepravidelných cykloch. Ráno okolo 8. hodiny, potom čosi poobede, a potom sú dva menšie cykly okolo 17. a pred 20. hodinou,” dodal primátor Turian.

Turany sa stali mestom od začiatku roku 2016. V minulosti boli mestom od roku 1396, kedy im mestské výsady udelil kráľ Žigmund. Podobne ako mnoho ďalších mestečiek stratili aj Turany tento honor po zániku Rakúsko-Uhorska a vzniku Československej republiky. “Prvé kroky k získaniu statusu mesta urobilo tunajšie zastupiteľstvo v roku 2009. Očakávame, že aj v súvislosti s pripravovanou komunálnou reformou budeme ako mesto hrať významnejšiu úlohu v tomto našom malom regióne, očakávame zmenu urbanizmu a nové impulzy do rozvoja mestečka,” uzatvoril Blahušiak.

 

V Žiari sú voľby pokojné, voliť chcú aj ľudia bývajúci pod Kortínou

V piatom žiarskom okrsku, v ktorom volia aj obyvatelia mesta s trvalým pobytom pod Kortínou, prebiehajú parlamentné voľby bez problémov. Potvrdila to predsedníčka okrskovej volebnej komisie Nela Borgulová.

“Voľby prebiehajú pokojne, nálada je dobrá. Ľudia chodia priebežne voliť, od rána už bolo dosť voličov,” uviedla s tým, že v okrsku je zapísaných viac ako 900 voličov. Volebná miestnosť je zriadená v budove Pohronského osvetového strediska.

Reklama

Svoje volebné právo sa chystá dnes využiť aj Mário, ktorý býva pod Kortínou. Od novej vlády chce, aby mali ľudia dobré sociálne dávky, prácu a tiež, aby mali “dobré byty”.

“Svoju občiansku povinnosť si splním,” hovorí ďalší obyvateľ žiarskej Kortíny Michal. Ten chce, aby sa politici venovali aj Rómom, pomohli im zjednodušiť prístup k elektrine, vode, ktoré patria k základným veciam.

 

Voľby v severných okresoch Nitrianskeho kraja prebiehajú pokojne

Voľby v severných okresoch Nitrianskeho kraja prebiehajú pokojne a bez problémov. Podľa slov zapisovateľky Okresnej volebnej komisie v Topoľčanoch Zuzany Chudej nebol doteraz zaznamenaný žiadny podnet ani sťažnosť.

“Mali sme zopár telefonátov z okrskových komisií, ale šlo iba o bežné konzultácie k organizačným záležitostiam v súvislosti s novým volebným zákonom. Dávali sme usmernenia napríklad o umiestnení urny na nepoužité hlasovacie lístky, aby bola dostatočne vzdialená od hlasovacej urny, aby bola jasne odlíšená a podobne. So žiadnymi podnetmi alebo sťažnosťami sa okresná volebná komisia zaoberať nemusela,” uviedla Chudá.

Pokojný priebeh majú voľby aj v okrese Zlaté Moravce. Podľa slov podpredsedu Okresnej volebnej komisie v Nitre Ľubomíra Kleštinca neboli zaznamenané sťažnosti či podania zo žiadneho volebného okrsku v zlatomoravskom okrese. “Všetko je v poriadku, priebeh volieb je momentálne bezproblémový,” skonštatoval Kleštinec.

Odhadovať volebnú účasť na severe Nitrianskeho kraja je podľa členov okresných komisií zatiaľ predčasné. “Viac informácií o tom, či ľudia chodia voliť budeme mať až potom, keď sa naši členovia vrátia z výjazdov,” doplnila Chudá.

 

V okrese Levice prebiehajú voľby bez väčších problémov

Bezproblémový priebeh majú zatiaľ parlamentné voľby v okrese Levice. Okresná volebná komisia sa podľa slov jej člena Jozefa Bónu nemusela doteraz zaoberať žiadnym podnetom ani sťažnosťou.

“Bolo zopár menších vecí, ktoré sme museli riešiť a ktoré sú pri voľbách v podstate bežné. V jednom prípade prišla voliť pani, ktorá mala v občianskom preukaze iba priezvisko za slobodna. Riešili sme aj prípad muža, ktorý chcel voliť, pretože má okrem švajčiarskeho aj slovenské občianstvo. Trvalý pobyt však na Slovensku nemá a nemal vybavený ani voličský preukaz, takže voliť nemohol. Ale to sú všetko záležitosti, ktoré členovia volebných komisií dokážu riešiť,” skonštatoval Bóna.

Záujem ľudí o dnešné parlamentné voľby sa podľa jeho slov ešte nedá hodnotiť. “Členov komisie máme práve na výjazdoch v okrskových komisiách. Uvidíme, aké informácie prinesú priamo z terénu,” doplnil Bóna.

 

Okresné komisie v Košiciach a okolí nemuseli riešiť vážnejšie podnety

Reklama

V zásade bezproblémový priebeh volieb hlásia okresné volebné komisie v Košiciach a okolí. “Zatiaľ sme riešili bežné podnety, obyvatelia sa dopytujú, v ktorom okrsku majú voliť, niektorí majú problémy s občianskymi preukazmi, so zapísaným trvalým pobytom, resp. nemajú trvalý pobyt na Slovensku,” uviedol pre TASR predseda okresnej volebnej komisie v Košiciach Roman Frnčo. V Košiciach je 197 volebných okrskov.

V médiách sa objavili informácie o údajnom kupovaní hlasov na Luniku IX., dve okrskové komisie v tejto mestskej časti ich zatiaľ nepotvrdili. “Zabezpečili sme to, aby člen našej komisie sa išiel pozrieť na miesto, preverujeme tieto informácie a vyhodnocujeme ich,” povedal Frnčo.

Vážnejšie podnety nemusela riešiť ani okresná komisia pre Košice okolie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali