Veľmi tvrdé. Čo vlastne povedal Putin ruským politikom a svetu 1. marca 2018

Veľmi tvrdé. Čo vlastne povedal Putin ruským politikom a svetu 1. marca 2018

Moskva 2. marca 2018 (HSP/RusVesna/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Portál RusVesna uviedol prvý komentár, ktorý vysvetľuje čo vlastne povedal Putin ruským poslancom Federálneho zhromaždenia a svetovým politikom (Takmer celý prejav si môžete prečítať TU). Putinove slová už vyvolali turbulencie na svetovej politickej scéne a zaskočili nielen USA, ale aj celý Západ a NATO. Západní politici už hovoria o počiatku novej Studenej vojny a vyhrážajú sa pretekmi v zbrojení.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Nervozita západných elít a informácie o začatí novej Studenej vojny znamenajú, že Američania a proamerické elity na Západe konečne pochopili skutočnosť – obdobie dráždenia Ruska sa skončilo. Už nestačí brnkať Rusom po nose sankciami a nátlakom, drzo porušovať medzinárodné právo a používať dvojaký meter v zahraničnej politike. To že Američania hovoria o novej Studenej vojne znamená že sami oficiálne priznali – už nie sme svetová veľmoc, vrátila sa minimálne bipolarita vo svetovej politike, so všetkým čo k tomu patrí.  (Keby sa vrátila bipolarita, bolo by to pre USA podstatne jednoduchšie, realitou však je multipolárny svet, čo znamená že USA a Západ majú minimálne troch súperov, v samotnej EÚ silnejú odstredivé tendencie, rovnako ako v čase gorbačovskej éry v ZSSR silneli odstredivé tendencie v štátoch Varšavskej zmluvy)

Reklama

Vyhrážanie sa pretekmi v zbrojení je dôkazom, skutočnosti že Rusko dosiahlo takú vojenskú moc, ktorá otvorene núti Američanov zvýšiť financie do svojho obranného rozpočtu. Tentoraz sa však situácia radikálne zmenila. Keď Reagan v 80 rokoch minulého storočia projektom “Hviezdne vojny” oznámil že začína nová etapa pretekov v zbrojení, musel reagovať ZSSR, ktorý novú etapu pretekov v zbrojení nezvládol, dôsledkom bol rozpad ZSSR a vznik jednopolárneho sveta, v ktorom Američania mohli mocou presadzovať všetky svoje geopolitické záujmy.

Obdobie americkej dominancie nenávratne skončilo, tentoraz sú to Američania, ktorí sú nútení reagovať na ruské kroky, pričom podľa ruských expertov budú potrebovať minimálne 5-10 rokov, aby dostihli ruský náskok. Čas a financie sú však to, čo Američania nemajú. Dnes USA nie sú v takej kondícii ako v 80 rokoch, kedy ich však takisto preteky v zbrojení mimoriadne vyčerpávali. (Dodatočne sa však Američania v gorbačovsko-jeľcinovskej ére “zahojili” na úkor ruských zdrojov, zdrojov bývalých štátov Východného bloku a na úkor celého sveta. Dnes takáto možnosť pre Američanov odpadá, bezpečnosť garantovaná ruskými zbraňami znamená, že k ekonomickému tlaku voči USA môžu otvorene prikročiť Číňania)

Reklama

Čo konkrétne ruský prezident Vladimír Putin vlastne dňa 1. 3. 2018 pred poslancami ruského Federálneho zhromaždenia povedal, keď jeho slová tak rozbúrili svetovú verejnú mienku?

V prvom rade vystúpenie ruského prezidenta sledovalo obrovské množstvo zahraničných žurnalistov, ktorí mali informácie o tom, že sa udeje čosi výnimočné. Akreditovalo sa 705 novinárov, väčšina zo zahraničia. Vystúpenie ruského prezidenta s napätím očakávali v islamskom svete, kde všetci vedia, že ISIS, zástupnú armádu USA porazili Rusi a nie Američania a takisto v Latinskej Amerike, ktorá sa postupne vymaňuje spod americkej supremácie.

Svoje vystúpenie Putin začal informáciami o vývoji ruskej ekonomiky a venoval sa sociálnej sfére. Hlavným cieľom ruskej politiky je podľa slov ruského prezidenta Vladimíra Putina dosiahnuť vyššiu životnú úroveň ruských obyvateľov (vrátane dôchodcov), bez ktorých by nebolo možné Rusko znova vrátiť na piedestál veľmocí. Generácia dnešných dôchodcov držala Rusko  v “období temna” pred 20 rokmi, kedy znášali všetky bremená a problémy Ruska, bez nich by sa Rusko rozsypalo. Proces zvyšovania životnej úrovne ruských obyvateľov sa bude zvyšovať aj v najbližších rokoch.

Vladimír Putin uviedol, že demografické straty Ruska, ktoré Rusko utrpelo v období rokov 1991 – 1997 (rozpad ZSSR, nezakryté rabovanie Ruska, vyprovokovanie vojny v Čečensku, demografická kríza, drogy, alkoholizmus) prinieslo so sebou v dnešných dňoch výrazné zníženie pôrodnosti. Generácia, ktorá sa narodila v 90 rokoch je málo početná, počet Rusov sa znižuje, Rusko preto začalo podporovať premyslenými krokmi zvyšovania pôrodnosti v krajine (najmä výrazná ekonomická podpora mladým rodinám).

Vladimír Putin sa venoval aj ruskému poľnohospodárstvu, ktoré dosiahlo vynikajúce výsledky. Ruskí poľnohospodári dosahujú v číslach podstatne lepšie výsledky, ako poľnohospodári ZSSR, Rusko však musí riešiť problémy malých farmárov, ktorí sa dostávajú pod tlak veľkých poľnohospodárskych subjektov. Vladimír Putin prisľúbil pokračovať v podpore malých poľnohospodárov a takisto venoval pozornosť osídľovaniu ruského Ďalekého východu, kde doteraz žije veľmi málo obyvateľov.

Reklama

Veľkú pozornosť ruský prezident venoval rozvoju infraštruktúry, Rusko bude pokračovať v modernizácii a rozširovaní infraštruktúry v Rusku.

Až po informáciach o ekonomických a sociálnych aspektoch vývoja Ruska prikročil Vladimír Putin k informáciám o zvýšení mocenského potenciálu Ruska.

Ruský prezident predstavil novú medzikontinentálnu raketu Sarmat (v klasifikácii NATO Satan-2), raketový kompex strategického významu Avangard, laserové zbrane a okrídlené rakety novej generácie. Podrobné informácie o nových ruských zbraniach si môžete prečítať TU.

Nová medzikontinentálna raketa Sarmat nahradí rakety Vojvoda (Satan 1). Raketa váži 200 ton, má krátku aktívnu dobu vzletu, čo výrazne zmenšuje možnosti protivzdušnej obrany súpera zasiahnuť túto raketu. Sarmat dosahuje podstatne vyššiu rýchlosť, akčný rádius sa zvýšil z 11 tisíc km na 15 tisíc km, každá raketa je vyzbrojená 15 hlavicami o sile 750 kiloton. Rakety prichádajú do ruskej výzbroje, proces vyzbrojovania sa ukončí v rokoch 2019-2020. Tieto rakety predstavujú najničivejšiu silu ruského jadrového potenciálu

Okrídlená raketa novej generácie ešte nemá meno, ruskí diplomati vyhlásili, že aj Američania sa môžu zapojiť do súťaže o meno novej rakety, v Rusku už existuje návrh, že raketa sa má volať Givi, podľa legendárneho veliteľa separatistov (dvojica Givi a Motorola). Nová raketa s jadrovým motorom dosahuje obrovské rýchlosti. Nepriateľská protivzdušná obrana má minimálne šance túto raketu zasiahnuť. Nová raketa vznikla na základe známej rakety CH-101, ktorú Rusi úspešne vyskúšali v Sýrii.

Reklama

Vďaka atómovému motoru môže táto raketa lietať v podstate donekonečna, dokáže obchádzať americké centrá protivzdušnej obrany v severnom Atlantiku a priletieť napríklad z oblasti Latinskej Ameriky, Karibiku, či z oblasti Havaja. Američania môžu pokojne zošrotovať svoje systémy protivzdušnej obrany Aegis (staršie systémy sú Patriot), ktoré budujú v Poľsku, Rumunsku či na svojich torpédoborcoch. (Niektorí americkí odborníci pochybujú o možnostiach tejto ruskej rakety, pochybovali však aj o existencii Kalibrov, keď Rusi v Sýrii Kalibre použili, Američania približne 72 hodín len klipkali očami a sledovali ako sa zapĺňa Arlingtonský cintorín). Podľa ruského raketového odborníka Lenkova práve táto raketa totálne mení globálnu rovnováhu síl. Leonkov poznamenal, že existencia tejto rakety je pre Američanov rovnakým šokom, ako sovietsky sputnik v roku 1957.

Treťou zbraňou je ruská nadzvuková raketa Kindžal, ktorou už vyzbrojujú ruský juhovýchodný a západný vojenský okruh. Kindžal vznikol na základe výskumu modernizovaného Mig-31. Dolet Kindžalu je 2000 kilometrov, raketa dosahuje 10 násobok nadzvukovej rýchlosti, aktívne manévruje a dokáže lietať niekoľko metrov nad zemou. Pomenovanie Kindžal bolo prekvapením pre ruských odborníkov, ktorí vedeli, že Rusko túto raketu postavilo na výskume ruskej okrídlenej rakety CH-32 vzduch-zem. Raketami CH-32 sú vyzbrojené strategické bombardéry Tu-22M3, rakety CH-32 sa vyvíjali ešte v období existencie ZSSR, v gorbačovskej ére sa výskum zastavil, Američania sa však nedostali k plnej dokumentácii o tejto rakete.

Štvrtou zbraňou, ktorú ruský prezident Vladimír Putin predstavil je nadzvukový raketový komplex strategického významu Avangard. Tento raketový komplex sa už sériovo vyrába. Rýchlosť rakety prevyšuje 20 Machov, raketa dokáže manévrovať, meniť výšku i smer svojho letu. Raketa prevyšuje možnosti protiraketových systémov protivníka. Obrovskú rýchlosť Rusi dosiahli využitím nových kompozitných materiálov. Raketa patrí do kategórie plazmových zbraní pripomína pri útoku meteorit, teplota rakety dosahuje 1600 až 2000 stupňov Celzia. Ruský prezident Vladimír Putin uviedol, že táto raketa predstavuje  najmodernejšiu zbraň ruského nového bojového arzenálu. Prvé skúšky na raketovej základni v Plesecku Rusi uskutočnili v roku 2011 a 2012. Raketa dosiahne z územia Ruska Washington za približne 15 minút, táto raketa predstavuje posledný klinec do rakvy amerického systému protivzdušnej obrany.

Piatou zbraňou, ktorú Vladimír Putin predstavil je bojový laser. Rusi predbehli Američanov o celú generáciu, už na konci minulého roku získala ruská armáda prvé bojové laserové systémy. Laserový systém môžu Rusi používať proti vzdušným i pozemným cieľom. Bližšie informácie o charaktere ruských laserov nie sú k dispozícii

Poslednou šiestou zbraňou je  bezpilotný podmorský dron. Môže plávať v hĺbke až 1 km, dosahuje vyššiu rýchlosť ako dnešné najrýchlejšie torpéda, má atómový pohon, dokáže kopírovať reliéf dna. Nový ruský bezpilotný podmorský dron s jadrovou hlavicou dokáže likvidovať nie len lietadlové lode ale aj pobrežné ciele. Obrana proti takýmto dronom je takmer nemožná.

Predstavenie nových ruských zbraní vyvolalo emocionálnu reakciu hostí a prítomných žurnalistov. Rusi tvrdia, že nové ruské zbrane sú garanciou bezpečnosti Ruska a umožňujú chrániť suverenitu Ruska na niekoľko desaťročí dopredu. Nové ruské zbrane nie sú prípravou na vojnu, sú odstrašujúcim faktorom pre tých, ktorí by sa rozhodli vojnu proti Rusku rozpútať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali