Veľké vyhliadky juanu. Čína sa uchádza o prvenstvo pred Amerikou v oblasti energetiky

Veľké vyhliadky juanu. Čína sa uchádza o prvenstvo pred Amerikou v oblasti energetiky

Peking 1. januára 2018 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Peking neskrýva, že chce začať obchod s ropnými futuresmi v juanoch. Prechod, samozrejme ak sa uskutoční, bude hlavným krokom na ceste dedolarizácie globálnej ekonomiky, teda postupného zrieknutiu sa používania amerického dolára ako hlavnej valuty medzinárodných operácií a rezervnej valuty.

Ilustračné foto

Problémy s prvým miestom

Reklama

Donald Trump uisťuje, že bola jeho nedávna cesta do Pekingu úspešná a ako dôkazy uvádza vrelé prijatie, ktoré pre neho v Číne zorganizovali. Ale jeho politika protekcionalismu a “odchode dovnútra”, teda z medzinárodného bojiska, už začína privádzať Ameriku k zaostávanie za Čínou. Obzvlášť názorne je to vidieť na príklade energetiky, píše stránka energypost.eu.

 

Reklama

Zaplnenie prázdnoty

Si Ťin-pching a Donald Trump samozrejme narýchlo po rokovaniach hovorili o ohromnej ​​vzájomnej sympatii. Samozrejme, americkej a čínskej spoločnosti podpísali mnoho kontraktov a dohôd v celkovej hodnote, ktorá minimálne na papieri prevyšuje štvrť trilióna dolárov.

Ale všetko to leží na povrchu, aj keď je to samozrejme pravda. V hĺbke je to, že Peking úspešne zapĺňa prázdnotu vytvorenú odchodom Washingtonu. Príkladov trumpovského protekcionalismu je viac než dostatok. Je to tiež odchod USA z Parížskej dohody o klíme a Transpacifického partnerstva (TPP) a odmietnutie bezvýhradnej podpory presláveného Piateho článku stanov NATO, vyžadujúce vojnu so všetkými, ktorí napadnú člena aliancie, a zavedenie vysokých taríf na import z Kanady … Toto a mnohé ďalšie dáva Pekingu skvelú možnosť na zosilňovanie svojho vplyvu. Nie je teda nič čudné, že v čínskom hlavnom meste usporiadali pre amerického prezidenta také vrelé prijatie.

 

Tri čínske výstrahy

Reklama

Úspešné a rýchle zaplnenie prázdnoty Čínou sa najvýraznejšie prejavuje v troch oblastiach. Peking sa uchádza o hegemóniu dolára, ktorá umožnila Amerike stať sa superveľmocou. Ropné futures s hlavnými značkami Brent a West Texas Intermediate prebiehajú v dolároch. Hegemóniu americkej valuty používa Washington dlho a úspešne. Jedným z ich prejavov je schopnosť používať dolár ako ekonomickú zbraň a zavádzať sankcie proti nevítaným krajinám. Napríklad Rusku a Iránu. Pravdepodobne vo veľkej miere aj preto, aby sa samotný Peking nestal obeťou washingtonských sankcií, chce spustiť obchod ropných kontraktov v Juanoch, ktoré možno previesť na zlato, pričom nie je vylúčené, že sa tak stane dokonca ešte v tomto roku. S ohľadom na to, že je Čína najväčším nákupcom ropy na planéte, nie je dobré podceňovať ropné Juany ako zbraň proti doláru.

 

Siho plán ako Marshallov plán

Všetko sa nečakane zmenilo – nie Amerika, ale Čína teraz zabezpečuje slobodný obchod. Jedným z dôkazov tejto paradoxnej myšlienky je aj grandiózny projekt Siho “Jeden pás, jedna cesta” (OBOR), ktorý zasahuje niekoľko krajín na troch kontinentoch, ktorý často nazývajú “Marshallovým plánom XXI.” storočia a ktorý pojme približne dve tretiny obyvateľstva planéty, skoro tretinu svetového HDP a približne štvrtinu globálneho obchodu. O rozsahu čínskeho projektu vypovedá predpokladaná priemerná suma ročných investícií – 1,7 triliónov dolárov. Pričom financovanie sa bude vykonávať prevažne čínskymi finančnými inštitúciami – Asian Infrastructure Investment Bank, New Development Bank a Silk Road Fund a nie MMF a Svetovou bankou ako obvykle.

Jedným z bodov OBOR bude vytvorenie celosvetovej elektrickej supersiete pre boj s globálnym otepľovaním, kde Peking tiež zaujal miesto lídra, ktoré opustil Washington. Si nedávno pri začatí XIX. zjazdu Komunistickej strany Číny oznámil, že Čína bude svetovým lídrom v boji so zmenami klímy.

Reklama

Za svoje víťazstvo v prezidentských voľbách v roku 2016 vďačí Donald Trump vo veľkej miere svojmu image bystrého a úspešného biznismena. Avšak obchody a iné novinky zo sveta biznisu, ktoré priniesol do Bieleho domu, môžu priniesť len krátkodobý efekt pre ekonomiku, domnieva sa energypost. Z druhej strany stráca na význame v porovnaní s vplyvom čínskych projektov na ekonomiku, vrátane globálnej ekonomiky. Strategické víťazstva Pekingu sú v tejto súvislosti témou pre zvláštny článok.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali