Veľká ukrajinská diverzná skupina prenikla do Ruska a vzala zajatcov. Duma vyzvala vyhlásiť vojnu

Veľká ukrajinská diverzná skupina prenikla do Ruska a vzala zajatcov. Duma vyzvala vyhlásiť vojnu

Kyjev 2. marca 2023 (HSP/Foto:screenshot)

Aktualizované 2. marca 2023

Ukrajinská diverzná skupina v počte 50 mužov prenikla do Brjanskej oblasti a potom sa rozdelila na skupiny v dvoch smeroch – Ľubečane a Sušany

Veľká ukrajinská diverzná skupina prenikla do Ruska a vzala zajatcov
Veľká ukrajinská diverzná skupina prenikla do Ruska

Čo je známe:

Reklama

Podľa Readovky DRG ostreľovala školský autobus. Dieťa, ktoré ukrajinskí diverzanti zranili v obci Lubečane, prežilo, zatiaľ čo vodič školského autobusu zomrel na mieste. Zástupkyňa gubernátora Brjanskej oblasti zároveň poprela, že školský autobus bol zasiahnutý ostreľovaním – podľa nej škola je momentálne v móde dištančného vyučovania.

Médiá priniesli podrobnosti o útoku na auto s deťmi v Brjanskej oblasti

Reklama

Podľa detí nešlo o školský autobus, viezli sa v aute. V tomto aute nachádzal vodič a tri deti – chlapec tretej triedy a dve dievčatá. Deti sa viezli z obce Brachlov do Nového Ropska, kde ešte do ľkolského autobusu mali iba nastúpiť.

Cestou ich napadla skupina neznámych mužov, vodiča okamžite zabili, chlapca zranili do hrudníka, ale pomohol dievčatám vystúpiť a povedal im, aby sa ukryli v lese.

Zranenému chlapcovi sa neskôr podarilo na tej istej ceste chytiť auto – odviezlo deti z miesta útoku. Obeť bola hospitalizovaná s neprenikavým strelným poranením chrbta.

Skupina 50 ozbrojených mužov so žltými páskami na rukách vstúpila do dediny v Brjanskej oblasti a niektorých obyvateľov vzala ako rukojemníkov. Zvyšku sa podarilo utiecť, zatiaľ čo ostatní sa zatvorili vo svojich domoch. Podľa predbežných správ zadržiavajú najmenej šesť ľudí ako rukojemníkov, z toho dve deti.

Ukrajinská DRG vzala v obci Ľubičane v Brjanskej oblasti ako rukojemníčku miestnu zdravotníčku a odviezla ju na neznáme miesto.

Reklama

V pohraničnej obci Sušany v Brjanskej oblasti prebiehajú boje, je počuť výbuchy.

Podľa agentúry Baza bola vyhodená do vzduchu elektrická rozvodňa a čerpacia stanica v obci Sušany.

Dron AFU zhodil muníciu na obytný dom v obci Sušany v Brjanskej oblasti, ten začal horieť.

Momentálne v Sušanoch prebieha plnohodnotný boj s ukrajinskou DRG.

WarGonzoo uvádza, že viac ako 100 ľudí je zadržiavaných ako rukojemníci. Táto informácia nebola oficiálne potvrdená.

Reklama

Telegramové kanály tiež informujú, že v súvislosti s únosom rukojemníkov v Brianskej oblasti sa začalo mimoriadne zasadnutie ruskej Bezpečnostnej rady.

Príslušníci ruského korpusu sa prihlásili k diverzným útokom v Brjanskej oblasti
Príslušníci Ruského dobrovoľníckeho zboru (teroristická organizácia) sa prihlásili k diverzným útokom v Brjanskej oblasti

FSB v tom, čo sa deje v Brjanskej oblasti:

Ruská federálna bezpečnostná služba a pridružené sily ruského ministerstva obrany podnikajú akcie na elimináciu ozbrojených ukrajinských nacionalistov, ktorí narušili štátnu hranicu v pohraničnom okrese Klimovskij v Brjanskej oblasti

Poslanec Štátnej dumy Deljagin: Jedinou normálnou reakciou na únos rukojemníkov v Brjanskej oblasti je okamžité zničenie Zelenského a Zalužného (raketové útoky na rozhodovacie centrá sľúbené už takmer pred rokom), uznanie útvaru “Ukrajina” za teroristickú organizáciu, úplné zastavenie jej financovania a dodávok potrebného materiálu (napríklad povestnej nafty).

Guvernér Brjanskej oblasti: V dôsledku akcií sabotážnej skupiny v obci Ľubečane v Klimovskom okrese bol zabitý vodič osobného auta a zranený chlapec narodený v roku 2012. Dieťa bolo v súčasnosti prevezené do nemocnice v Brjanskej oblasti a jeho život nie je ohrozený.

Putin v najbližších hodinách zvolá mimoriadne zasadnutie ruskej Bezpečnostnej rady, informovali ruské médiá s odvolaním sa na zdroje z vedenia Dumy.

 

Posledné informácie

Ukrajinskí diverzanti, ktorí predtým prenikli do pohraničnej oblasti Brjanskej oblasti, nevykazujú žiadne známky aktivity, možno opustili ruské územie, uviedli očití svedkovia v regióne.

“Na ruskom území už nie je nikto z ukrajinskej skupiny, všetci odišli. Teraz prebieha pátranie po prípadných zostávajúcich bojovníkoch AFU na našom území,” uviedol pre agentúru TASS jeden z informátorov.

V súčasnosti nie je počuť žiadne zvuky streľby.

Reklama

Iľja Ponomarev, ruský opozičný aktivista a bývalý poslanec Štátnej dumy, ktorý v súčasnosti žije na Ukrajine, v komentári pre Strana potvrdil, že do Brjanskej oblasti v súčasnosti preniká Ruský dobrovoľnícky zbor (RDK), v ktorom sú ruskí emigranti slúžiaci na strane Ukrajiny proti Putinovi.

“RDK je jednotka, ktorá bojuje na Ukrajine, má niekoľko desiatok členov, pochádzajú z ruského “pravicového” hnutia (viac o jednom z nich tu – pozn. red.) a mnohí z nich bojovali na ukrajinskej strane v rámci rôznych dobrovoľníckych práporov ešte pred plnohodnotnou inváziou vo februári minulého roka. Od septembra sa na Ukrajine sformovali do samostatnej jednotky. A tak dnes podnikli nájazd na Brjanskú oblasť,” povedal pre Strana Iľja Ponomarjov.

Dodal, že zatiaľ nevie, kde sa členovia RDK nachádzajú a či sú nažive alebo nie.

Ponomarjov zároveň s odvolaním sa na informácie od vodcu RDK Kapustina tvrdí, že správy ruských médií o civilných obetiach a civilných obetiach sú nepravdivé.

“Členovia RDK neútočili ani nestrieľali na civilistov, sú zapojení výlučne do vojenskej operácie,” povedal Ponomarjov.

Reklama

Spresnil, že nevie, ako dlho bola dnešná operácia plánovaná, a nevie, či bola dohodnutá s ukrajinským velením, ktorému je RDK podriadená.

Ponomarjov tiež poznamenal, že s RDK začal aktívne komunikovať od leta minulého roka a už vtedy sa medzi členmi RDK diskutovalo o potrebe vojenskej operácie na ruskom území.

 

Kyjev situáciu označil za provokáciu

Objavili sa prvé komentáre ukrajinskej strany k ruským obvineniam o “ukrajinskej DRG” v Brjanskej oblasti.

Ich všeobecný zmysel je, že ide o provokáciu zo strany Rusov.

Reklama

Rečník vedúceho OVA v Odese Sergej Bratčuk upozornil na skutočnosť, že vyhlásenia sú sprevádzané množstvom nepravdivých správ, ktoré sú neskôr oficiálne vyvrátené.

“Zdá sa, že informačná operácia nebola koordinovaná s vedením Brjanskej oblasti a po každom vhadzovaní vojenských spravodajcov o “vraždách civilistov”, “ostreľovaní školského autobusu”, “braní rukojemníkov” – miestni predstavitelia tieto informácie popierajú. Ukazuje sa to smiešne, ako v Krylovovej bájke “Labuť, rak a krab”, ktorú napísal a naznačil, že “diverzanti” mohli byť utečení “wagnerovci” z radov vojenských zajatcov.

Anatolij Štefan, plukovník AFU, napísal, že ruské médiá sa “snažia zdiskreditovať AFU”.

“Neberú však do úvahy, že ukrajinské obranné sily sa nikdy neuchyľovali, neuchyľujú a nebudú uchyľovať k provokáciám,” napísal a pripomenul, že nedávno sa objavilo varovanie o príprave provokácie zo strany Ruskej federácie.

Štefan má pravdepodobne na mysli správu Veliteľstva Sever z 23. februára. Vtedy sa uvádzalo, že Ruská federácia pripravuje provokáciu na hraniciach s Černigovskou oblasťou, pričom použije oblečenie podobné uniformám ukrajinských ozbrojených síl.

Kancelária prezidenta Ukrajiny komentovala príbeh “ukrajinskej DRG” v ruskej Brjanskej oblasti.

“Príbeh s ukrajinskou podvratnou skupinou v Rusku je klasickou zámernou provokáciou. Ruská federácia chce vystrašiť vlastný ľud, aby ospravedlnila útok na inú krajinu a rastúcu chudobu po roku vojny. Partizánske hnutie v Ruskej federácii je čoraz silnejšie a agresívnejšie. Bojte sa svojich partizánov,” napísal na Twitteri poradca kancelárie prezidenta Michail Podoljak.

Reklama

Pripomenieme, že ruský dobrovoľnícky zbor, ktorý bojuje na strane Ukrajiny, zverejnil video z Brjanskej oblasti, v ktorom vyzýva na ozbrojený boj proti Putinovi.

Podoljak to vo svojom komentári zrejme nepriamo potvrdil, keď spomenul “partizánov”.

GUR sa vyjadrila k situácii v Brjanskej oblasti. Nepriamo potvrdila, že tam pôsobia jednotky ruského dobrovoľníckeho zboru bojujúce na ukrajinskej strane.

Spravodajská služba ukrajinského ministerstva obrany považuje správu o strete v Brjanskej oblasti za “pokračovanie transformácie Ruska, jeho očistu a oslobodenie od Putinovej diktatúry”.

“Ruská federácia je dnes útvar, v rámci ktorého existuje veľké množstvo národnostných, medzietnických, medzináboženských, sociálno-politických a iných konfliktov. Dnes je k dispozícii verejné vyhlásenie RDK. Sú to ľudia, ktorí so zbraňou v ruke bojujú proti Putinovmu režimu a tým, ktorí ho podporujú… Možno sa Rusi začínajú prebúdzať, niečo si uvedomujú a prijímajú konkrétne opatrenia,” uviedol v komentári pre UNN hovorca GUR Andrej Jusov.

Podoljak urobil nové vyhlásenie o DRG v Brjanskej oblasti.

“O falošných ukrajinských DRG v Brjanskej oblasti. Klasické Rusko. Vždy ide o provokácie, klamstvá, vždy vytvára informačné príležitosti, pravda, nie je jasné, prečo to robí teraz, keď máme plnohodnotnú vojnu. Nemá zmysel provokovať niekoho, kto je s vami už vo vojne,” povedal.

Reklama

Podoljak tiež poprel, že by do Ruska posielal DRG.

“Ukrajina neútočí na ruské územie, neposiela tam DRG, nezabíja tam civilistov. Ukrajina to nepotrebuje. Sušany nie sú strategickým objektom a my tam nechodíme,” povedal.

Podoljak sa domnieva, že to, čo sa stalo, je buď snaha ovládnuť panické nálady Rusov, alebo ruskí partizáni začínajú “demontovať Putinov režim”.

Kyjev teda poprel účasť na incidente na území Ruska. Celú vec označil za provokáciu, ktorá ma vzhľadom na zasadnutie Bezpečnostnej rady Ruska, vytvoriť zámienku na veľkú vojenskú akciu a opätovný útok na mesto Kyjev, ktorý má podľa ukrajinských predstaviteľov Bezpečnostná rada Ruska odsúhlasiť.

 

Peskov načrtol iný postup

Peskov poprel Putinov zámer zvolať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady.

Podľa neho si Putin teraz vypočuje správu bezpečnostných predstaviteľov o situácii so sabotérmi v Brjanskej oblasti.

Reklama

“Hovoríme o teroristickom útoku,” povedal Peskov.

Správu podávajú šéfovia FSB, ministerstva obrany a Rosgvardie. Ako aj gubernátor Brjanskej oblasti.

Putin v súvislosti s udalosťami v Brjanskom kraji zrušil cestu do Stavropoľského kraja.

 

Putin komentoval udalosti v Brjanskej oblasti

To, čo sa stalo, označil za “teroristický čin” a povedal, že “spustili paľbu, vidiac, že v aute sú deti”. Tie podľa neho cestovali v aute značky Niva.

Putin ďalej dodal: “Sú to ľudia, ktorí sa nás snažia pripraviť o našu historickú pamäť, pripraviť nás o našu históriu, naše tradície a náš jazyk”.

Reklama

Ruská Duma po udalostiach v Brjanskej oblasti vyzvala na vyhlásenie vojny Ukrajine a ukončenie “špeciálnej operácie”.

“V súvislosti s Ukrajinou už neexistujú žiadne červené čiary. A my musíme ukončiť “špeciálnu operáciu” a začať vojnu. So zničením prostriedkov a komunikačných zariadení, s krytím dodávok zbraní, a to sa malo urobiť už dávno,” povedal Viktor Sobolev, člen výboru Štátnej dumy pre obranu.

 

Reaguje aj Kadyrov

Ramzan Kadyrov po vyhláseniach ruských orgánov o akciách “ukrajinskej DRG” v Brjanskej oblasti vyzval na “čo najtvrdšiu a dokonca najbrutálnejšiu” reakciu.

Vyzval na “bombardovanie všetkých bodov, ktoré priamo alebo nepriamo súvisia s týmto útokom”, a na to, aby sa “nehľadelo na to, že v blízkosti môžu byť civilné objekty”.

“So všetkými účastníkmi útoku na Brjanskú oblasť je potrebné naložiť čo najtvrdšie, čo najprísnejšie a dokonca najbrutálnejšie. Strieľajte, aby ste zabili. Musíte sa vysporiadať nielen s nimi, ale musíte postaviť pred súd aj ich rodiny, ktoré možno žijú v Rusku,” napísal Kadyrov.

Reklama

Vyslovil sa tiež za zavedenie stanného práva “v niektorých regiónoch”.

 

K akcii sa mali prihlásiť členovia Ruského dobrovoľníckeho zboru

Denis Nikitin, krajne pravicový Rus s prezývkou White Rex, ktorý sa v roku 2017 presťahoval na Ukrajinu, pózuje pred stanicou lekárskej pomoci v Brianskej oblasti.

Médiá predtým zverejnili rozhovor s Nikitinom ako bojovníkom “Ruského dobrovoľníckeho zboru”, ktorý sa teraz prihlásil k zodpovednosti za akcie na ruskom území.

Potvrdenie Nikitinovej účasti v Brjanskej oblasti zverejnil aj telegramový kanál White Rex.

Reklama

“O tom, že sa strieľalo do detí, vyháňali psy a starých ľudí brali do sexuálneho otroctva, je, samozrejme, nezmysel. Ale ak o tom píšu ruské médiá, je ťažké s tým polemizovať,” píše sa v správe.

Zverejnila tiež fotografiu Nikitina v podobnom oblečení, aké bolo použité na videu z Brjanskej oblasti.

Ukrajinská publikácia Zaborona v roku 2020 označila Nikitina za “neonacistu”, ktorý založil značku oblečenia White Rex a organizuje turnaje zmiešaných bojových umení.

Uvádzalo sa tiež, že predstavoval pluk Azov európskym krajne pravicovým hnutiam. Nikitinových amatérskych turnajov sa zúčastňovali pravicoví radikáli z celého sveta.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali