Moskva 20. apríla 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Pre všetkých milovníkov kávy je šálka tohto nápoja absolútne nevyhnutná, aby zvládli deň. Zatiaľ čo väčšina ľudí sa nemôže zaobísť bez rannej kávy, mnohí dávajú prednosť teplej šálke po dlhom únavnom dni. Čo sa však stane, keď vám povieme, že zmena klímy má nepriamy vplyv na vašu obľúbenú kávu?
Podľa novej štúdie medzinárodného tímu vedcov, ktorá sa zaoberala zvláštnym vplyvom zmeny klímy na najväčší africký národ produkujúci kávu, sa zistilo, že Etiópia bude v budúcnosti vyrábať menej špeciálnej kávy a viac nevýrazne chutiace odrody. Ich výsledky boli publikované v časopise Scientific Reports.
“Zmena klímy má protichodné vplyvy na produkciu kávy v Etiópii. Plocha, ktorá je vhodná na priemerne kvalitnú kávu, by sa podľa našich počítačových simulácií mohla postupne zvyšovať až do 90. rokov 21. storočia,” uviedol hlavný autor Abel Chemura z Postupimského inštitútu pre výskum dopadov klímy (PIK).
“Viac neznamená lepšia. Pretože na druhej strane, vhodná oblasť pre vysoko kvalitné špeciálne druhy kávy, ktoré sú cenené pre kvetinové, ovocné a korenené tóny, sa pravdepodobne zmenší, ak bude zmena klímy pokračovať bez kontroly. To je problém nielen pre milovníkov kávy, ale aj pre vytváranie miestnej poľnohospodárskej hodnoty,” dodal Abel.
Reklama
Ako ovplyvňuje klíma kávu
Podľa rôznych scenárov sa vedci zaoberali tým, ako spolu 19 klimatických faktorov ovplyvní pestovanie piatich rôznych špeciálnych typov kávy v budúcnosti, vrátane priemernej teploty, ročnej úrovne zrážok a sezónnosti. Pri väčších zrážkach sa napríklad uprednostňuje produkcia kávy všeobecne, ale tie nemusia byť prospešné pre jednotlivé špeciálne druhy kávy.
Kým teda vedci odhadujú, že plocha vhodná pre štyri z piatich špeciálnych typov kávy klesne, niektoré budú zasiahnuté viac ako iné. Napríklad renomovaný typ Yirgacheffe, jeden z najstarších a najžiadanejších druhov kávy pestovaných na juhozápade Etiópie, by podľa najhoršieho scenára mohol do konca 21. storočia stratiť viac ako 40 percent svojej vhodnej plochy.
Rana pre etiópsku ekonomiku
Táto skutočnosť by sa však dotkla nielen milovníkov kávy po celom svete, ale najmä tých, ktorí melú vlastné zrná alebo dávajú prednosť sofistikovaným zmesiam – malo by to teda dôsledky pre etiópsku ekonomiku.
“Ak jedna alebo viacero oblastí kávy stratí svoj špecializovaný status v dôsledku zmeny klímy, môže to mať potenciálne vážne dôsledky pre malých poľnohospodárov v regióne,” hovorí spoluautor Christoph Gornott z PIK a univerzity v nemeckom Kasseli.
“Keby boli nútení prejsť na pestovanie konvenčných, menej chutných a horkých druhov kávy, zrazu by konkurovali priemyselným výrobným systémom, ktoré sú efektívnejšie. Pre krajinu, v ktorej vývoz kávy predstavuje približne tretinu všetkého poľnohospodárskeho vývozu, by sa táto skutočnosť mohla ukázať ako fatálna. “
Môžu však existovať spôsoby, ako tento trend zastaviť. “Vzhľadom na to, že rôzne druhy kávy sú silne ovplyvnené rôznymi miestnymi klimatickými, územnými a pôdnymi faktormi, sú potrebné adaptačné opatrenia, ktoré sú prispôsobené každému konkrétnemu regiónu,” hovorí Christoph Gornott.
“Naša štúdia zdôrazňuje význam lokalizovaného adaptačného plánovania a reakcií. Ukazujeme, ako má zmena klímy veľmi konkrétny vplyv na dostupnosť a chuť jedného z najobľúbenejších nápojov na svete, a čo je dôležitejšie, na ekonomické príležitosti v miestnych komunitách na svetovom juhu,” dodal.