Arizona 2. februára 2018 (HSP/Sputnik/Foto:flickr
Pri nedostatočne častom praní sa kuchynská utierka môže stať zdrojom E.coli, zistili vedci z Arizonskej univerzity. Vedecký výskum bol uverejnený na univerzitnom webe.
Vo sojom výskume chceli bádatelia zistiť, ako sa vyvíja baktéria v ručníkoch a utierkach, ktorými si utierame ruky, nádoby alebo kuchynské stoly. Preskúmali 82 kuchynských utierok od rôznych rodín z piatich amerických a kanadských veľkomiest. Na 89 % z nich našli tyčinkovité baktérie, pričom na 25,6 % E.coli. Tá sa objavovala v utierkach, ktoré neboli dlho vyprané.
„Mnohí ľudia si ruky neumývajú dôkladne, preto sa utieraním rúk dostávajú do ručníkov baktérie. Keď si po dvoch dňoch do tohoto ručníka utriete tvár, preskočí na vás viac baktérií, než keď strčíte hlavu do záchodovej misy a spláchnete,” prehlásil jeden z autorov výskumu Charles Gerba v interview pre Time.
Koliformné baktérie patria do čeľade enterobaktérií, medzi nimi sú i tak patogénne, ako sú salmonela a yersinia pestis, ktorá spôsobuje morovú chorobu.