V Česku nám ju všetci závidia. Tak prečo im ju vlastne nepredáme?

V Česku nám ju všetci závidia. Tak prečo im ju vlastne nepredáme?

Bratislava 10. augusta 2019 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Vo futbale sa to dá. Najlepší hráči odchádzajú za veľké peniaze do najlepších súťaží, bez ohľadu na hranice krajín. Ale prečo to tak nie aj v politike, prečo v tomto segmente trhové prostredie demokratickej spoločnosti zlyháva? Veď aj v politike sú hviezdy, ktoré dokážu streliť parádne góly, hoci mnohí väčšinou vlastné

Na snímke prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová

V televízii dávali futbal. Hralo mužstvo s názvom Slovan Bratislava. Slovanov tam bola iba asi polovica – a ani to nie Slovákov, ale rôznych Balkáncov – a Bratislavčan tam bol len jeden.

Reklama

A potom dávali správy. A tam hovorili, že v Čechách má veľkú obľubu naša prezidentka Čaputová, a že nám ju bratia Česi závidia.

Ale prečo to nespojiť? Položme si otázku: ak to ide vo futbale, že sa hráči kupujú a predávajú bez ohľadu na hranice, prečo by to nemohlo ísť aj v politike? Za dobrého futbalistu sa dnes platia stámiliónové sumy – za tie peniaze sa už dá kúpiť dopravné lietadlo alebo postaviť nemocnica – tak potom koľko by nám dali za špičkového politika/političku? Za špičkovú prezidentku určite aspoň desaťkrát toľko!

Reklama

Pre správnosť však treba povedať, že v niektorých demokratických krajinách je to už bežné: napríklad na Ukrajine. V ukrajinskej prvej politickej lige hrá kopa ľudí s izraelskými a americkými pasmi. Všetci si iste pamätáte na legendárneho gruzínskeho internacionála Michaila Saakašviliho – to bolo čo vyhlásenie, to gól. Nás môže napĺňať hrdosťou, že v tejto špičkovej politickej lige pôsobí aj roduverný Slovák – pravda, Ivan Mikloš je tam síce iba ako tréner, ale aj to sa počíta. Žiaľ, jeho tím s hlavnou hviezdou Porošenkom akoby vypadával z najvyššej súťaže.

No ale vráťme sa k našej najjagavejšej hviezde Zuzanke. Skrátka, mali by sme byť na medzinárodnom trhu s politikmi trochu aktívnejší. V Čechách, ale nielen tam, každý, koho stretnete hovorí, že nám ju závidia, a že by ju brali všetkými desiatimi. Tak prečo im ju nepredať? Naša podvyživená štátna kasa si tak zúfalo pýta peniaze a naša prezidentka je teraz v životnej forme… toto je šanca, ktorá sa nemusí opakovať!

Keby bratia Česi nemali dosť peňazí, tak by sa dala prípadne aj vymeniť. Pravda, ten ich prezident už má najlepšie roky za sebou a trochu krivká, ale nejaký ten politický gól ešte vie dať. No dobre, poviete, to by pre nás nebola výhodná výmena: tak v poriadku, nech teda k nemu pribalia ešte nejakých futbalistov.

Ale možno by sme mohli mať ešte odvážnejšie ambície: možno by ju brali v ešte lepšej lige! Napríklad v takej Bundeslige: tá ich najväčšia hviezda sa v poslednom čase nejako čudne trasie – nie je náhodou čas ju vymeniť mladšiu, krajšiu? Alebo v Anglicku ten strapatý pobehaj, či tá babička v klobúčiku: v čom sú lepší než naša Zuzana?

Ale aby sme boli spravodliví, nie je to iba Zuzana: Slovensko je fantastickou liahňou aj ďalších politických talentov. Na scénu prichádza nová, úplne mladá generácia takmer štyridsiatnikov, ktorá na rozdiel od tých starých (ktorí majú niektorí už aj po päťdesiatke) sa neháda, ale spolupracuje a pekne si prihráva, skoro ako v najvyššej talianskej súťaži Serie A… Je absolútne nekorupčná, čo je vo svete vysokého stávkovania jej ďalšia veľká devíza – môžete sa vždy bezpečne staviť, že sa aj s pomocou médií stopercentne pretlačí až do šestnástky a zavesí to tam tak, ako si to sponzori želajú.

Reklama

A propos, sponzori. Títo naši mladí majú naozaj bohatých sponzorov, čo je ďalšie ich veľké plus. Nečudo potom, že sú miláčikmi médií. Jedinou slabinou by u niektorých mohli byť dopingové aféry z minulosti, napríklad užívanie marihuany a LSD, a tiež drobné klamstvá s tým spojené, no ale povedzte, záleží na tom, keď sú to ľudia, ktorí vedia krajinu posunúť dopredu?

Týchto popredať do Barcelony alebo Realu, panečku, to by ešte len bolo pre Slovensko terno: viete si predstaviť o koľko peňazí by sme mohli byť na konci dňa bohatší?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali