V bašte slovanstva, v meste pod Zoborom sa uskutočnilo spoločné zasadnutie “Všeslovanského výboru” a Zväzu západných Slovanov

V bašte slovanstva, v meste pod Zoborom sa uskutočnilo spoločné zasadnutie “Všeslovanského výboru” a Zväzu západných Slovanov

Nitra 22. septembra 2019 (HSP/Foto:Eugen Rusnák)

 

V priestoroch Matice slovenskej v Nitre sa včera uskutočnilo spoločné zasadnutie  „Všeslovanského výboru“ a členov Zväzu západných Slovanov. Stretli sa vedúci predstavitelia slovanských hnutí a spolkov z celej Európy. Prerokovali aktuálne otázky, vypracovali plán činnosti na najbližšie obdobie, schválili niekoľko rozhodnutí, ako aj výzvu k ukrajinskému prezidentovi

Reklama

Na programe zasadnutia bolo osem hlavných bodov: informácia o stave slovanského hnutia v slovanských štátoch, stratégia formovania Spoločenstva slovanských národov, obnovenie činnosti Zväzu západných Slovanov, informácia o prijatí nových členov, projekt púte do Španielska ku sv. Dobroslave, kňažke Veľkej Moravy, projekt „Slovanskej doktríny“,  vytvorenie organizačného výboru za účelom organizácie 13. Všeslovanského snemu v roku 2020 a diskusia.

Stretnutie otvoril hostiteľ, predseda slovanskej občianskej organizácia Slavica /Nitra/ a člen  Prezídia Medzinárodnej mimovládnej organizácie „Všeslovanský zväz“ Miloš Zverina, ktorý privítal účastníkov zasadnutia a oboznámil ich s presným programom zasadnutia.

Reklama

Potom sa slova ujal Zdeněk Opatřil,  prvý zástupca predsedu Prezídia Medzinárodnej mimovládnej organizácie „Všeslovanský zväz,“ ktorý podrobne oboznámil prítomných so súčasným stavom a počtom slovanských spolkov a hnutí v Česku. Podotkol, že je situácia neuspokojivá. Časť národnej a slovanskej agendy si prisvojili viacerí ultraľavicoví, radikálne a extrémistické spolky, ktorí svojimi aktivitami poriadne škodia činnosti ozajstných slovanských spolkov a hnutí. Porozprával o zmenách vo vedení a chybách niektorých členov Česko-moravského slovanského zväzu a súčasnej situácii v tejto organizácii.

Informoval o činnosti Česko-slovanskej spoločnosti, vytvorení kozáckej stanice v rámci tejto spoločnosti  a spolupráci tejto organizácie s kozáckymi spolkami Rostovskej oblasti Ruska. Následne Zdeněk Opatřil odovzdal kozáckemu atamanovi Petrovi Šádovi generálske výložky kozáckeho vojska /na snímke/.

Účastníci stretnutia diskutovali o spôsoboch spájania Slovanov, zhodli sa v tom, že v súčasnej situácii nie je vhodné spájať ich na politickom princípe, ale radšej na kultúrnych a  historických základoch. Prebrali projekt organizácie každoročného slovanského festivalu v „trojuholníku“ – na mieste, kde sa schádzajú hranice troch štátov – Česka, Poľska a Slovenska. Tento festival by sa mal stať tradičným. Hovorili o tom, že spomienkový Deň genocídy Slovanov už pripomínajú vo viacerých štátoch. Zatiaľ sa spomienkové podujatia nekonajú vo všetkých európskych krajinách a nie sú príliš masové, ale počet účastníkov, ako aj počet krajín, kde sa tieto akcie organizujú, sa stále zvyšuje.

Zdeněk Opatřil informoval o vzniku novej organizácie v Česku – Lipa slovanská /predseda František Nekovář/, ktorá sa predovšetkým zaoberá publikačnou činnosťou a propaguje slovanských svätých, čerpajúc informácie z Kroniky Velislava vydanej ešte v stredoveku. Opatřil porozprával aj o niektorých pseudoslovanských činiteľoch v niektorých európskych krajinách, ktorí zastávajú extrémistické postoje, propagujú antisemitizmus a rasovú nenávisť. Podčiarkol, že s týmito „aktivistami“ by slovanské spolky v žiadnom prípade nemali ani komunikovať, ani spolupracovať a mali by sa od nich dištancovať.

Reklama

Následne Miloš Zverina porozprával o tom, aké slovanské spolky a hnutia existujú na Slovensku a ako sa im darí v ich činnosti. Pripomenul, že slovanské združenie Slavica, ktorého je predsedom, prostredníctvom poslancov podalo do slovenského parlamentu návrh, aby bola priznaná definícia antislavizmu – presne tak, ako existuje definícia antisemitizmu. Číže existujú určité sily, ktoré bojujú proti slovanstvu a Slovanom. Miloš Zverina navrhol českým kolegom, aby takisto našli spôsob, ako túto iniciatívu „prepašovať“ do českého parlamentu. Porozprával aj o Slovenskom národnom pochode, ktorý zorganizovala Slavica, a o tom, ako prebiehali spomienkové Dni genocídy Slovanov v Nitre.

Člen „Všeslovanského výboru“ Ľubomír Martinka oboznámil prítomných s veľmi zaujímavou a užitočnou iniciatívou na akcii, ktorú videl na vlastné oči. Koncom augusta sa zúčastnil na podujatí v Taliansku, ktoré pre mladých ľudí zorganizovali aktivisti BRICSu. Podrobne porozprávali o zámeroch tejto významnej hospodárskej organizácie, o živote v členských krajinách, o tom, aké vzdelávacie programy pre mladých ľudí ponúka BRICS. Ľubomír Martinka poukázal na to, že na tomto mládežníckom fóre sa rozprávalo po taliansky, po rusky a… po čínsky.

Podotkol, že, bohužiaľ, slovanské štáty, ako napríklad, aj Rusko na podobné mimoriadne užitočné podujatia vyčleňuje veľmi málo finančných prostriedkov v tom čase, keď iba rôzne americké fondy a nadácie „na výchovu“ mladých ľudí v Európe a na činnosť stoviek mimovládok ročne investujú vyše 480 miliónov dolárov. Poukázal na to, že západné štáty pod rúškom vzdelávania mladých ľudí v krajinách Strednej a Východnej Európy lákajú  /presnejšie, „kradnú“/ najlepších a najtalentovanejších do svojich spoločností a podnikov a títo mladí ľudia navždy odchádzajú z vlasti, aby pracovali pre cudzie krajiny.

Zástupca Poľska Marek Glogoczovski poukázal na veľmi zlú situáciu, ktorá sa vytvorila v jeho krajine, kde sú slovanské hnutia a organizácie potlačené a prakticky zničené a nevyvíjajú takmer žiadnu činnosť. Konštatoval, že sa v najbližšom období situácia v Poľsku zjavne nezlepší, pretože mnohí mladí ľudia sú ovplyvnení slniečkarskou, protislovanskou a protiruskou propagandou a nemajú o slovanstvo žiaden záujem.

Reklama

Predstaviteľ Ruska Vladimír Sadkov síce tiež porozprával o problémoch, ktoré pociťujú  slovanské organizácie v Rusku, ale podotkol, že záujem o slovanstvo sa zvyšuje a činnosť vyše 500 slovanských organizácií, ktoré existujú v Rusku, sa zintenzívňuje. Porozprával o viacerých významných podujatiach, ktoré zorganizovali slovanské organizácie v Rusku v priebehu roka a o príprave slovanského snemu v Moskve, ktorý sa uskutoční budúci rok. Tiež predložil rozsiahly projekt Slovanskej doktríny, ktorá má zefektívniť činnosť slovanských spolkov a hnutí v Európe, zlepšiť ich spoluprácu a zviditeľniť slovanské štáty.

Zdeňek Opatřil pripomenul, že sa pripravuje Stratégia formovania Spoločenstva slovanských národov a podčiarkol, že je to prirodzene hudba ďalekej budúcnosti: v súčasnej politickej a hospodárskej situácii vytvorenie podobného spoločenstva nie je možné. Táto stratégia však napomôže zlepšiť spoluprácu medzi slovanskými štátmi, hlavne v oblasti hospodárstva a kultúry, a zabezpečiť ich lepšiu bezpečnosť.

Zdeněk Opatřil podrobne porozprával o projekte púte do Španielska „ku sv. Dobroslave, kňažke Veľkej Moravy“. Táto staroslovienska princezná radšej položila svoj život, než by prijala islam a vydala sa za moslima a tým zradila svoj rod. Koncom deviateho storočia v Zaragónii v Španielsku zúrila vojna medzi Španielmi a moslimskými Maurami, v ktorej padol aj kráľov prvorodený syn. Kráľov druhý syn sa sľúbil povolaniu mnícha a zložil sľub celibátu, preto kráľ vyslal poslov k pápežovi Jánovi VIII. so žiadosťou o zbavenie svojho syna Fortunia Jimeneza sľubu čistoty v záujme zachovania kráľovského rodu. Manželku mu mal vybrať sám pápež. Pravdepodobne touto úlohou poveril Metoda, ktorý vtedy pôsobil v Ríme, pretože v roku 880 sa z Veľkej Moravy vydala na cestu výprava, odprevádzajúca mladú a pôvabnú 16-ročnú princeznú Dobroslavu do ďalekého Španielska, kde sa mala stať kráľovou manželkou.

V Španielsku však bola výprava prepadnutá Maurami, ktorých vodca Abun Lupo mladú Dobroslavu zajal a s cieľom vziať si ju za manželku ju nútil prijať moslimskú vieru. Dobroslava aj po vyhrážkach odmietla a tak sa Mauri rozhodli ju presvedčiť násilím. Mladučkú moravskú princeznú pálili fakľami, polievali žeravým olovom a nakoniec jej uťali ruky a neskôr aj hlavu. Navzdory krutému mučeniu táto ušľachtilá dievčina odmietla vydať sa za Maura.

Zohavené telo princeznej s uťatou hlavou o dva roky neskôr preniesli a umiestnili do kostola v meste Jaca. Nešťastný Fortunio princeznú svojich snov neprestal milovať a do smrti sa už neoženil. Žiaľ nad smrťou jeho nastávajúcej umocnila jeho nenávisť voči Maurom a hnaný vášnivou túžbou po pomste porazil moslimov a vyhnal ich zo Španielska, čím na dlhé roky uchránil Európu pred hrozbou islamu. Dobroslava bola cirkvou vyhlásená za svätú a táto historická udalosť je v Španielsku dodnes každoročne pripomínaná ako “fiesta Orosia (španielsky ekvivalent mena Dobroslava) santa”, hoci u nás je pomerne neznáma, napriek tomu, že sa týka aj našich dejín.

Zdeněk Opatřil navrhol, aby slovanské organizácie sa začali zúčastňovať na spomienkových slávnostiach v Španielsku už od budúceho roku – aj so svojim programom. Pre začiatok treba sa dohodnúť s organizátormi týchto spomienkových slávností v Španielsku. V zostave delegácie by mali byť predovšetkým zástupcovia Česka a Slovenska, pretože princezná Dobroslava je súčasťou našej spoločnej histórie.

V závere účastníci stretnutia diskutovali o príprave výzvy pre ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v ktorej ho požiadajú, aby zrušil nacionalistický a nedemokratický „jazykový zákon“, ktorý zbavuje všetkých predstaviteľov národnostných menšín na Ukrajine získavať vzdelávanie a pomaly už aj rozprávať sa v rodnej reči. Diskusia účastníkov stretnutia zástupcov slovanských krajín po skončení oficiálneho programu pokračovala v reštauračnom zariadení do neskorých večerných hodín.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali