V nočnom gay klube na Floride zabíjal moslim, ktorého nahneval pohľad na bozkávajúcich sa mužov. K útoku sa prihlásil ISIS

V nočnom gay klube na Floride zabíjal moslim, ktorého nahneval pohľad na bozkávajúcich sa mužov. K útoku sa prihlásil ISIS

Orlando 12. júna AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Christal Hayes/Orlando Sentinel via AP)

 

50 mŕtvych a 53 zranených si vyžiadala streľba v nočnom gay bare v meste Orlando v americkom štáte Florida. Strelcom bol Omar Mareen, ktorého rodičia pochádzali z Afganistanu a ktorého nahneval pohľad na bozkávajúcich sa mužov

Christina Grimmieová

Reklama

 

Päťdesiat mŕtvych a 53 zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v noci nadnes v nočnom gay klube Pulse v meste Orlando v americkom štáte Florida. O aktualizovanom počte obetí informoval dnes na tlačovej konferencii starosta Orlanda Buddy Dyer.

Reklama

Streľba v Orlande sa tak zaradila k najtragickejším udalostiam svojho druhu v dejinách USA.

Dyer ďalej uviedol, že muž bol vyzbrojený ručnou strelnou zbraňou a puškou AR-15, ktorá má široké civilné, ale aj armádne využitie (armádne verzie majú označenie M16 a M4).

Televízie CBS News a NBC News predtým s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia vyšetrovateľov oznámili, že strelec bol identifikovaný ako Omar Mateen narodený v roku 1986 v New Yorku, jeho rodičia však pochádzali z Afganistanu. Na trvalý pobyt bol naposledy prihlásený v meste Port St. Lucie ležiacom približne 170 kilometrov juhovýchodne od Orlanda.

Polícia sa mieni k identite muža vyjadriť až neskôr, no že strelcom je Mateen, potvrdil aj floridský kongresman Alan Grayson.

Predstaviteľ moslimskej komunity v strednej Floride Muhammad Musri varoval v súvislosti s úvahami, že pri masakre mohol zohrať úlohu radikálny islamizmus, pred vynášaním predčasných záverov. “Je to hrozná udalosť, smútime, naše srdcia sú zlomené,” povedal Musri s tým, že si treba počkať na výsledky vyšetrovania.

Reklama

V čase incidentu, ku ktorému došlo tesne pred záverečnou, teda okolo 02.00 h miestneho času (08.00 h SELČ), sa v klube nachádzalo približne 320 ľudí. Incident vzhľadom na počet obetí úrady vyšetrujú ako potenciálny teroristický čin. Preveruje sa aj možné prepojenie páchateľa na islamský terorizmus.

Šéf miestnej polície John Mina predtým oznámil, že muž mal na sebe aj zatiaľ bližšie nešpecifikovaný predmet. Policajný zásah sa podľa neho začal prestrelkou najprv jedného policajta s páchateľom, ku ktorému sa vzápätí pridali jeho dvaja kolegovia. Jeden z policajtov pri nej utrpel zranenia. Muž následne zobral väčší počet rukojemníkov.

Približne po troch hodinách sa polícia rozhodla, že situáciu vyrieši použitím sily. Pomocou výbušniny sa členovia špeciálneho zásahového tímu SWAT dostali do klubu, pričom páchateľ, ktorý sa nachádzal neďaleko jeho vchodu, bol zabitý v prestrelke. Týmto zásahom sa podarilo zachrániť “najmenej 30 rukojemníkov”, informoval Mina.

Podľa neho bol páchateľ na svoj čin zrejme “veľmi dobre pripravený”. Predmetom vyšetrovania je samozrejme aj to, či konal z nenávisti voči homosexuálom.

V sobotu večer sa v klube konala noc s latinskoamerickou hudbou. Niektorí svedkovia tvrdili, že padli desiatky výstrelov. “Myslel som si, že je to hudba. Potom sa všetci vrhli na zem a ja tiež,” povedal pre televíziu CNN Christopher Hansen.

Reklama

Mnohí návštevníci vybehli z klubu na ulicu. Jeho okolie bolo okamžite hermeticky uzatvorené a nasadené boli aj psy špecializované na vyhľadávanie výbušnín.

Orlandom otriasla len deň predtým vražda nádejnej 22-ročnej speváčky Christiny Grimmieovej, ktorú zastrelil 27-ročný muž, keď po koncerte rozdávala autogramy. Polícia súvislosť medzi oboma činmi vylúčila.

 

AKTUALIZOVANÉ 17:45 

Omara Mateena, ktorý v noci nadnes podľa zatiaľ oficiálne nepotvrdených informácií spustil paľbu v gay klube v Orlande na Floride, pričom zahynulo najmenej 50 ľudí a 53 utrpelo zranenia, nahnevalo, keď nedávno videl v centre Miami dvoch bozkávajúcich sa mužov. V telefonickom rozhovore pre televíziu NBC News to povedal jeho otec Mir Seddique.

Zároveň vyslovil ľútosť nad činom svojho syna a povedal, že je stále v šoku.

“Ospravedlňujeme sa za to, čo sa stalo. Nevedeli sme, že niečo také pripravuje. Sme v šoku ako celá krajina. Toto nemá nič spoločné s náboženstvom,” povedal Seddique.

Bozkávajúcich sa mužov, ktorí ho rozhnevali, videl Mateen pred dvoma mesiacmi. Jeho otec predpokladá, že táto udalosť ho mohla motivovať k jeho činu.

Omar Mateen bol podľa svojho otca ženatý a má trojročného syna.

Polícia sa mieni k identite strelca z gay klubu vyjadriť až neskôr, no že strelcom je Mateen, potvrdil aj floridský kongresman Alan Grayson.

Reklama

V súvislosti s udalosťami v Orlande vyhlásila tamojšia radnica v meste výnimočný stav. Rovnaké opatrenie vyhlásil pre celý štát Florida jeho guvernér Rick Scott.

 

AKTUALIZOVANÉ 20:07

Predpokladaný strelec z floridského mesta Orlando, ktorý v noci nadnes v tamojšom gay klube zabil najmenej 50 ľudí, bol v hľadáčiku amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Informovala o tom spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na justičné zdroje.

Podľa nich sa FBI o Omara Mateena zaujímala ako o jedného zo stoviek priaznivcov teroristickej skupiny Islamský štát (IS). Zatiaľ však neexistujú žiadne spoľahlivé dôkazy o tom, či bol masaker v Orlande politicky alebo nábožensky motivovaný, alebo išlo o prejav nenávisti voči homosexuálom.

Reklama

Predstaviteľ FBI na tlačovej konferencii v Orlande povedal, že existujú indície o tom, že podozrivý sa prikláňal k určitej ideológii, nedá sa to však s istotou povedať.

Televízia NBC News večer s odvolaním sa na nemenované justičné zdroje informovala, že strelec z Orlanda zatelefonoval krátko pred masakrom na núdzovú linku 911 a povedal, že prisahal vernosť vodcovi IS. Ďalšie podrobnosti neuviedla.

Agentúra Reuters však citovala dvoch nemenovaných amerických predstaviteľov blízkych vyšetrovaniu prípadu, podľa ktorých zatiaľ neexistujú dôkazy o priamom prepojení medzi páchateľom a Islamským štátom či inou zahraničnou extrémistickou skupinou.

Exmanželka údajného páchateľa, ktorá sa s ním rozviedla v roku 2011, denníku Washington Post povedala, že jej bývalý muž bol psychicky nestabilnou a násilnou osobou. Často ju bil a nebol veľmi pobožný.

Analytik Paul Cruickshank pre CNN v súvislosti s možnou islamistickou stopou povedal, že na džihádistických internetových fórach sa k zodpovednosti za masaker v Orlande zatiaľ nikto neprihlásil, no sympatizanti IS ho na spriaznených fórach privítali.

Reklama

Podľa doterajších poznatkov sa Omar Mateen narodil v roku 1986 v New Yorku, jeho rodičia však pochádzajú z Afganistanu. Na trvalý pobyt bol naposledy prihlásený v meste Port St. Lucie ležiacom približne 170 kilometrov juhovýchodne od Orlanda.

Jeho otec v telefonickom rozhovore pre televíziu NBC News povedal, že Omar bol ženatý a má trojročného syna. Údajne ho nahnevalo, keď pred dvoma týždňami videl v centre Miami dvoch bozkávajúcich sa mužov. Preto nevylučuje, že táto udalosť ho mohla motivovať k jeho činu. Podľa neho však Omar nekonal z náboženských dôvodov.

 

AKTUALIZOVANÉ 20:58

Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že streľba z gay klubu v Orlande sa vyšetruje ako teroristický čin a zločin z nenávisti.

“Vieme dosť na to, aby sme mohli povedať, že išlo o akt terorizmu a akt nenávisti,” povedal počas krátkeho vystúpenia v Bielom dome Obama, ktorého citovala agentúra DPA.

Podľa jeho slov však zatiaľ nie je jasné, či bol strelec v spojení s teroristickými skupinami, čo by malo objasniť až ďalšie vyšetrovanie.

Reklama

Prezident zdôraznil, že útok na ktoréhokoľvek občana USA je útokom na všetkých Američanov.

Streľba, ku ktorej došlo v noci nadnes v nočnom gay klube Pulse v Orlande na Floride, si vyžiadala 50 mŕtvych a 53 zranených. Zatiaľ nie sú spoľahlivé dôkazy o tom, či bol masaker v Orlande politicky alebo nábožensky motivovaný, alebo išlo o prejav nenávisti voči homosexuálom.

Predpokladaný páchateľ Omar Mateen údajne prisahal vernosť extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Dôkazy o jeho priamom prepojení na IS alebo iné teroristické skupiny však nateraz neexistujú.

 

 AKTUALIZOVANÉ 21:22

Páchateľ streľby z floridského mesta Orlando, ktorý v noci nadnes v tamojšom gay klube zabil najmenej 50 ľudí, bol členom Islamského štátu (IS). Tvrdí to tlačová agentúra Amak blízka tejto extrémistickej organizácii.

Vyhlásenie zachytila organizácia SITE monitorujúca aktivity militantných džihádistov na internete, uviedla agentúra DPA.

Reklama

Agentúra Amak zverejnila bleskovú správu, podľa ktorej bol strelec z Orlanda “bojovníkom Islamského štátu”.

Streľba, ku ktorej došlo v noci nadnes v nočnom gay klube Pulse v Orlande na Floride, si vyžiadala 50 mŕtvych a 53 zranených. Zatiaľ nie sú spoľahlivé dôkazy o tom, či bol predpokladaný páchateľ Omar Mateen napojený na IS alebo iné teroristické skupiny. Objavili sa však neoficiálne informácie o jeho prísahe vernosti vodcovi IS.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali