Krajniak rieši ďalší škandál: Ústredie práce podáva trestné oznámenie v súvislosti s čerpaním pandemickej pomoci firmou Brigádnici. Bývalý majiteľ reaguje

Krajniak rieši ďalší škandál: Ústredie práce podáva trestné oznámenie v súvislosti s čerpaním pandemickej pomoci firmou Brigádnici. Bývalý majiteľ reaguje

Bratislava 20. decembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar,Martin Baumann)

 

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (UPSVAR) SR podáva trestné oznámenie v súvislosti podozrením zo spáchania subvenčného podvodu pri čerpaní pandemickej pomoci firmou Brigádnici. Na pondelkovej tlačovej besede to uviedol generálny riaditeľ ústredia práce Karol Zimmer

Karol Zimmer
Na snímke generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Karol Zimmer

Na túto firmu upozornila Transparency International Slovensko (TIS). Šéf UPSVAR sa im za to poďakoval.

Reklama

„Mohli nás upozorniť len vďaka tomu, že s nimi zdieľame informácie. Sme otvorení a snažíme sa, aby kontrola čerpania prvej pomoci bola čo najotvorenejšia a čo najširšia,” povedal Zimmer.

Spoločnosť Brigádnici podľa neho ešte donedávna vykazovala hospodársku činnosť. „Bola to firma, ktorá mala miliónové obraty a vykazovala hospodársku činnosť ešte aj pri podpise zmluvy,” dodal.

Reklama

TIS odhalila schránkovú firmu, ktorá prijala 3,44 milióna eur z ministerstva práce, čo ju radí medzi najväčších príjemcov pandemickej pomoci. Ako ďalej uviedla TIS na sociálnej sieti, firma Brigádnici je registrovaná na adrese malej garsónky v blízkosti Prezidentského paláca a v súčasnosti prepísaná na bieleho koňa z Česka.

„Ústredie práce uverilo, že sprostredkúva tisíce zamestnancov na úrovni najväčších slovenských personálnych agentúr, aj keď ju v branži nikto nepozná, oficiálne nemá ani jedinú kanceláriu a nepodarilo sa nám nájsť žiaden jej inzerát,” uviedla TIS.

Státisíce na účet Brigádnikov začali podľa TIS opakovane plynúť po tom, ako zmluvu so štátom vlani v jej mene podpísal viackrát stíhaný podnikateľ Peter Puškár, ktorý sa predtým premenoval na Tonyho Teslu a odsťahoval do susedného Rakúska.

 

Tomáš: Nové podozrenia o rozkrádaní pandemickej pomoci môžu byť systémovým zlyhaním

Ďalšie vážne podozrenia z rozkrádania pandemickej finančnej pomoci môžu definitívne potvrdiť, že štát systémovo zlyhal pri kontrole jej vyplácania. Vyhlásil to podpredseda strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) a poslanec parlamentu Erik Tomáš v súvislosti s aktuálnymi zisteniami Transparency International Slovensko. Zo schémy Prvá pomoc podľa organizácie podozrivo odtieklo 3,44 milióna eur do schránkovej firmy Brigádnici s.r.o. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

Reklama
Erik Tomáš
Na snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Erik Tomáš

Má ísť o firmu bez prevádzky so sídlom na adrese malej garzónky a s pochybnými majiteľmi v pozadí. Len nedávno prišli novinári s odhalením, že až 24 miliónov eur z tejto pomoci neoprávnene pristálo na účtoch viacerých schránkových firiem. V tomto prípade už čelia obvineniu bývalé pracovníčky úradu práce v Pezinku, pričom okruh podozrivých osôb je podľa tlačovej správy Hlasu-SD omnoho širší.

„Keď to vyplávalo na povrch po prvýkrát, minister Krajniak tvrdil, že išlo len o jeden chrapúnsky podvod a ním nariadená celoslovenská kontrola vraj ukázala, že všetky žiadosti okrem tých pezinských boli oprávnené. Nový prípad však odhaľuje, že to pravdepodobne nebola pravda,” dodal Tomáš.

Podľa neho platby pre spoločnosť Brigádnici s.r.o. odišli z úradu práce Bratislava – Staré mesto. „Ak sa potvrdí, že ďalší úrad práce nezákonne vyplatil milióny eur schránkovej firme, pôjde o systémové zlyhanie a minister práce musí vyvodiť politickú zodpovednosť, po ktorej sme volali už minule,” uzavrel Tomáš.

 

Stanovisko bývalého majiteľa

K agentúrnej správe a vyjadreniam Transparency International Slovensko sa vyjadril aj bývalý majiteľ Peter Puškáť alias Tony Tesla:

Reklama

“Včera (20.12. – pozn. red.) ste na podnet TIS začali mediálny lynč mojej osoby. Nikto z vás mi nedal ani len formálne priestor na vyjadrenie.

Prevzali ste domnienky a neoverené úvahy ako fakty a bez jedinej možnosti sa k tomu vyjadriť začali lynčovať mňa, ministra, moju sestru.

Nepríde vám to hlúpe a neprofesionálne? Fakt sa nehanbíte robiť špinavú robotu pre to lebo niekto má obavu z toho že idem do výberového konania? Kto z vás si preveril fakty? Kto z vás si prečítal na tom finstate, koľko sa odviedlo daní a odvodov a zaplatilo miezd pokiaľ som ja reálne riadil firmu?

Kto z vás si pozrel ako to je naozaj a čo sa vlastne udialo? Kto z vás dal priestor na vyjadrenie spoločnosti? Keďsa o mne pred rokmi robila reportáž dostala INTV pokutu za neobjektívne informovanie, som zvedavý ako bude RVR postupovať v tomto prípade.

V podstate manipuláciou skutočností, bez riadneho preverenia ste mediálne zlikvidovali firmu a moju osobu. Bohužiaľ, na Slovensku si to môžete dovoliť. Je to obraz tejto doby. Som zvedavý či sa mi v takej miere budete aj ospravedlňovať, pretože stačí si poriadne prečítať verejné zdroje a každý vie že to je inak.

Potrebujete útočiť na vládu za to, že podporila zamestnávateľov? Aký druh senzácie to je? Idete teraz nahrádzať OČTK? Keď ste si takí istí, dajte verejný prísľub, že keď to je inak sa ospravedlníte a zaplatíte všetky výdaje a odškodníte poškodené meno. Podieľajte sa na preverení skutočností.

Bohužiaľ, nejde tu o pravdu, ale o vytváranie kauzy, a to z dvoch dôvodov a preto ste ani nedali priestor mne ako osobe a ani firme sa vyjadriť k tomu, čo ste si vymysleli.

Klamstvá ktoré uvádzate a preberáte:

V prvom rade ja som nepodpisoval žiadne dotácie! Nemám žiadnu vedomosť o fiktívnych zamestnancoch, ale mám vedomosť o reálnych odvodoch, na DPH a na mzdách. Ak sú tieto platby fiktívne žiadame aby ste zabezpečili ich vrátenie!!!

V čase čerpania dotácií už bola firma predaná. Predaj firmy bol realizovaný skôr, ako sa vôbec o dotáciách začalo uvažovať. Zápis v obchodnom registri trval nejaký čas a takisto sa dohodlo, že až po uhradení časti kúpnej ceny sa podá zápis do OR. Začiatkom roku 2020 som sa vrátil na Slovensko, lebo nastala konečne zmena a verím, že správnym smerom. Pandémia skomplikovala život mnohým ľuďom a zamestnancom. Jedným z prejavov je zvýšenie agresivity, a to vidím aj v tomto prípade.

Reklama

V roku 2020 som neriadil firmu, ale som bol informovaný o krokoch, nakoľko som mal záujem, aby predaj prebehol v poriadku. Po predaji som už nezasahoval do spoločnosti žiadnym spôsobom, to znamená, že to čo uvádzate, je nehorázne klamstvo.

Možno by stálo za to teraz vykonštruovať, že to riadili celé TIS a dostávali z toho peniaze, alebo nejaký iný nezmysel a stačí to zmedializovať a ide sa robiť hon na čarodejnice?

V roku 2020 a 2021 som pre spoločnosť Brigádnici sporadicky vykonával právne činnosti ako zamestnanec advokátskej kancelárie keďže bola jej klientom. Toto a ďalšie a ďalšie sú tie fakty o ktorých píšem. Keď ide niekto posudzovať a stavať obvinenie na vyjadrení 4 ľudí z tisícov, príde mi to veľmi divné. Určite sú pracovné zmluvy, ktoré podpisovali zamestnanci, keď ja som riadil firmu, tých sa opýtajte, boli ich tisíce, potvrdzujú to zaplatené odvody a výkazy do poisťovní.

Za môjho pôsobenia sa na mzdách a odvodoch a daniach zaplatilo kolo 10.000.000 EUR. Tak, keď sú fiktívne, vráťte ich! Toto ste prečo neuverejnili?

Potom sa čudujete že ľudia neveria médiám, ale ten finstat si vedia prečítať aj iní. Keď nepublikujete pravdu hľadajú ju ľudia inde. Pravda je taká že ste vypustili hoax a neoverenú informácii a klamstvá. Už, aby začal platiť zákon na takéto zneužívanie verejného priestoru. Posielam to najskôr vám, keďže si myslím, že by ste mali dostať priestor na nápravu svojich chýb.

Reklama

Mali by ste sa hanbiť za to čo ste spravili. Verím, že raz bude to zneužívanie mediálnej moci potrestané.

Nemá tu zmysel písať ďalšie informácie, pretože sa nejedná o hľadanie pravdy, ale mediálny lynč, a tak budú predmetom vyšetrovania a som zvedavý, či za toto krivé obvinenie bude niekto niesť zodpovednosť. Ak máte niekto záujem poznať pravdu, napíšte.

Ja som nespravil žiadnu chybu a už vôbec trestný čin. Ukáže sa to, bohužiaľ, neskoro lebo v takom svete žijeme.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali