Deň D: Úrad špeciálnej prokuratúry od stredy zaniká

Deň D: Úrad špeciálnej prokuratúry od stredy zaniká

Bratislava 20. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Od stredy zaniká Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Prokurátori ÚŠP boli zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR. Prípady, kde bola podaná obžaloba alebo kde je návrh na podanie obžaloby, by mali aj naďalej zostať súčasným prokurátorom. Kauzy z prípravného konania budú rozdelené primárne na krajské prokuratúry naprieč Slovenskom. Zrušenie ÚŠP bolo súčasťou nedávno schválenej zmeny trestných kódexov

lipšic
Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a ďalší prokurátori ÚŠP

Generálna prokuratúra deklaruje, že prokuratúra bude plniť svoje úlohy aj po zrušení ÚŠP. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka avizoval, že verejnosť bude o komplexných opatreniach informovaná. Doplnil, že v prípadoch, ktoré sú na Špecializovanom trestnom súde, budú aj naďalej konať súčasní prokurátori ÚŠP, ak tomu nebudú brániť objektívne dôvody, napríklad skončenie služobného pomeru prokurátora.

Reklama

Rovnaký princíp uplatní generálny prokurátor aj v trestných veciach, v ktorých došlo ku skončeniu vyšetrovania a ÚŠP bol predložený návrh na podanie obžaloby alebo na iné rozhodnutie.

Zrušenie ÚŠP bolo súčasťou novely Trestného zákona, ktorú vláda odobrila v decembri 2023 a parlament ju schválil vo februári tohto roka. Opozícia zámer zrušiť ÚŠP ostro kritizovala, pre zmeny v trestných kódexoch sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR. Na ÚS sa obrátila aj prezidentka Zuzana Čaputová, žiadala posúdenie ústavnosti novely. Ústavný súd pozastavil účinnosť jej časti. Návrhu na pozastavenie účinnosti v časti, ktorá sa týkala rušenia ÚŠP, súd nevyhovel.

Reklama

Odchádzajúci špeciálny prokurátor Daniel Lipšic poukázal na to, že ÚŠP riešil v posledných rokoch aj kauzy vedúce na najvyššie poschodia verejného života, biznisu a justície. To bol podľa neho zrejme hlavný dôvod na jeho zrušenie.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) ešte v decembri vyhlásil, že ÚŠP sa nedá opraviť. Zdôrazňoval potrebu dostať ÚŠP pod kontrolu Generálnej prokuratúry SR. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) tvrdil, že inštitút ÚŠP je zavedený nesystémovým spôsobom a keďže sa na jeho čelo postavil dlhoročný politik, spolitizoval sa a nevykazoval známky nestranného a nezaujatého rozhodovania.

 

 

Výberová chronológia vzniku a ukončenia činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) od stredy zaniká. TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu od vzniku po ukončenie činnosti špeciálnej prokuratúry.

Reklama

 

  1. októbra 2003 – Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili zákon, na základe ktorého vznikol Špeciálny súd (ŠS) a Úrad špeciálnej prokuratúry. So zákonom súhlasilo 77 poslancov, proti bolo 69, zdržal sa jeden. Inštitúcie mali vzniknúť od mája 2004.

 

  1. apríla 2004 – Poslanci parlamentu súhlasili novelou, ktorá posunula začiatok fungovania Špeciálneho súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry od septembra 2004.

 

  1. mája 2004 – Poslanci NR SR 118 hlasmi podporili návrh, aby sa šéfom ÚŠP stal Dušan Kováčik. Návrh predložil generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Proti bolo sedem a zdržalo sa desať poslancov.

 

  1. septembra 2004 – Rada prokurátorov zvolila piatich prokurátorov, ktorí spolu s Dušanom Kováčikom začali pracovať na ÚŠP. Úrad tak začal oficiálne svoju činnosť.

 

Reklama
  1. apríla 2009 – Dušan Kováčik sa opäť stal špeciálnym prokurátorom. Poslanci NR SR o tom rozhodli v tajnom hlasovaní, keď od 139 prítomných zákonodarcov získal 117 hlasov a porazil tak konkurenta Petra Šufliarskeho.

 

  1. októbra 2020 – Národná kriminálna agentúra zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Vyšetrovateľ ho obvinil okrem zločinu prijímania úplatku aj zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. O štyri dni súd rozhodol o jeho väzobnom stíhaní.

 

  1. novembra 2020 – Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa vzdal svojej funkcie.

 

  1. februára 2021 – Poslanci NR SR zvolili vo verejnej voľbe za špeciálneho prokurátora advokáta a exministra Daniela Lipšica. Zo 117 prítomných poslancov ho podporilo 79, proti bolo 12 a hlasovania sa zdržalo 26 poslancov. Stať sa šéfom ÚŠP umožnila Lipšicovi zmena zákona, vďaka ktorej mohol do tejto funkcie kandidovať aj neprokurátor. Okrem Lipšica sa o post uchádzali prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko.

 

  1. februára 2021 – Daniel Lipšic zložil sľub do rúk predsedu NR SR Borisa Kollára. Začalo mu plynúť sedemročné funkčné volebné obdobie na poste šéfa ÚŠP.

 

  1. mája 2022 – Najvyšší súd SR odsúdil bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na osemročný nepodmienečný trest odňatia slobody aj peňažný trest.

 

  1. decembra 2023 – Vláda Roberta Fica (Smer-SD) schválila novelu trestných kódexov, ktorá rušila aj ÚŠP.

 

  1. januára 2024 – Poslanci Európskeho parlamentu prijali uznesenie, ktoré kritizovalo návrh novely Trestného zákona. Za uznesenie hlasovalo 496 zo 630 prítomných poslancov, 70 bolo proti a 64 sa zdržalo hlasovania.

 

  1. februára 2024 – Poslanci NR SR schválili novelu Trestného zákona, na základe ktorej sa okrem iného zrušil aj ÚŠP. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

 

  1. februára 2024 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová informovala, že podá novelu Trestného zákona na Ústavný súd (ÚS) SR. Zároveň požiadala o pozastavenie účinnosti zákona, kým ÚS nerozhodne. Právo veta si v tomto prípade neuplatnila.

 

Reklama
  1. februára 2024 – Ústavný súd SR potvrdil, že pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia ÚŠP súd nevyhovel.

 

  1. marca 2024 – Rušenie ÚŠP má prebehnúť bez akýchkoľvek problémov. Deklaroval to minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD), ktorý zároveň uviedol, že od generálneho prokurátora Maroša Žilinku majú garantované, že proces rušenia ÚŠP prebehne hladko, zriadené sú aj pracovné skupiny.

– Generálna prokuratúra opätovne deklarovala, že prokuratúra bude plniť svoje úlohy aj po zrušení ÚŠP.

 

  1. marca 2024 – Prokurátori ÚŠP si prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry SR, kde budú pôsobiť po zrušení špeciálnej prokuratúry.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:41

Japonská automobilka Nissan vo štvrtok oznámila, že v uplynulom finančnom roku 2023/2024 takmer zdvojnásobila svoj čistý zisk, ale jej prevádzkový zisk za 4. štvrťrok zaostal za odhadmi analytikov. V súčasnom roku predpovedá pokles čistého zisku vzhľadom na tvrdú konkurenciu a pokračujúce problémy s vysokou infláciou.

11:23

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal z funkcie ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského podozrivého z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

11:14

Maloobchodné tržby v Českej republike v marci 2024 vzrástli, už štvrtý mesiac po sebe a viac ako v predchádzajúcom mesiaci, aj ako očakávali ekonómovia.

10:54

Polícia v gruzínskej metropole Tbilisi zadržala šesť ľudí, ktorí sa 8. a 9. mája zúčastnili na protestných zhromaždeniach proti zákonu o zahraničných agentoch v blízkosti sídla parlamentu. Gruzínske úrady uviedli, že osoby boli zadržané za “napadnutie polície a ničenie cudzieho majetku”.

10:44

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadril sa tak na vojenskej prehliadke v Deň víťazstva, respektíve porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, ktorý Moskva oslavuje 9. mája.

10:34

Austrália a tichomorský ostrovný štát Tuvalu vo štvrtok oznámili uzavretie prelomového paktu o klíme a bezpečnosti. Najprv však museli doriešiť pripomienky Tuvalu, ktoré sa obávalo o stratu suverenity.

Základný text 11-stranovej zmluvy vypracovali ešte v novembri 2023. Všetkým obyvateľom Tuvalu umožňuje presťahovať sa do Austrálie v prípade, že ich nízko položenú domovinu zaplaví stúpajúca hladina oceánov. Austrália sa zároveň zaväzuje pomáhať Tuvalu v prípade prírodných katastrof, zdravotníckych kríz a vojenskej agresie – ale iba ak Tuvalu o pomoc požiada.

10:28

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

10:14

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi v stredu večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Informovala o tom agentúra DPA.

10:00

Irán bude musieť zmeniť svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael. Povedal to vo štvrtok Kamál Charrází, poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, čím vyvolal obavy zo zostrojenia jadrovej zbrane.

09:27

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva.

Timur Ivanov
Na videosnímke moskovského súdu námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov sedí za mrežami na mestskom súde v Moskve
09:08

Obchodný prebytok Číny v apríli klesol, aj keď menej, ako ekonómovia očakávali. K jeho poklesu prispel slabší nárast vývozu ako dovozu. Ukázali to vo štvrtok údaje čínskeho colného úradu.

08:58

Sýrska protivzdušná obrana zostrelila vo štvrtok izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na predmestie Damasku, ktorých terčom mala byť údajne jedna z budov. Oznámilo to sýrske ministerstvo obrany.

08:45

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli po zverejnení údajov z Číny, ktorá vykázala za apríl obchodný prebytok. Situáciu na trhu s ropou ovplyvnilo tiež potenciálne prímerie medzi Izraelom a Hamasom, najmä keď USA zvýšili svoje úsilie o sprostredkovanie dohody. No zároveň zisky z ropy obmedzil silný dolár, pričom predstavitelia americkej centrálnej banky Fed varovali, že úrokové sadzby zostanú vysoké dlhší čas.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali