Trump zverejnil prepis rozhovoru so Zelenským. Mnohým ľuďom sa nebude páčiť

Trump zverejnil prepis rozhovoru so Zelenským. Mnohým ľuďom sa nebude páčiť

Washington 26. septembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Alex Brandon)

 

Americký prezident Donald Trump žiadal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby spolupracoval pri vyšetrovaní syna svojho politického rivala Joeho Bidena. Vyplýva to z prepisu telefónneho rozhovoru, ktorý uverejnil Biely dom

Na snímke Donald Trump

Demokrati v utorok 24. septembra spustili procedúru ústavnej žaloby (čiže impeachmentu) kvôli júlovému Trumpovmu telefonátu Zelenskému. Počas neho mal údajne Zelenskému hroziť tým, že ak nebude spolupracovať pri vyšetrovaní Huntera Bidena, syna bývalého amerického viceprezidenta a teraz kandidáta na šéfa Bieleho doma, Joa Bidena, Kyjev nedostane sľúbenú finančnú pomoc.

Reklama

Zo záznamu skutočne vyplýva, že Trump žiada Zelenského, aby spolupracoval s jeho osobným právnikom Rudym Giulianim a ministrom spravodlivosti Williamom Barrom. Vyhrážky však nepadli.

Okrem toho obaja prezidenti na začiatku telefónneho rozhovoru tvrdo kritizovali Francúzsko a Nemecko za nedostatočnú pomoc Ukrajine.

Reklama

 

Láskavosť

Podľa prepisu Trump v rozhovore pogratuloval Zelenskému k víťazstvu v parlamentných voľbách a následne ho požiadal o láskavosť ohľadom vyšetrovania Huntera Bidena. Zelenskému alebo jeho ľudom mal zavolať minister spravodlivosti William Barr a jeho právnik Rudy Giuliani.

Počul som, že ste mali veľmi dobrého prokurátora, ktorý musel skončiť. To naozaj nie je fér,uviedol Trump. Veľa sa hovorí o synovi Bidena, ten Biden zastavil vyšetrovanie a veľa ľudí chce vedieť, čo sa dialo. Takže ak s tým s ministrom spravodlivosti môžete niečo urobiť, bude to skvelé. Biden sa chválil tým, že zastavil obvinenia, takže ak sa na to môžete pozrieť… To pre mňa znelo hrozne,uviedol Trump.

 

Reklama

Zkurv*syn dostal padáka

Joe Biden v čase, keď zastával úrad viceprezidenta v Obamovej administratíve, počas jednej zo svojich mnohých návštev Ukrajiny vyžadoval, aby sa vedenie krajiny zbavilo generálneho prokurátora Viktora Šokina, ktorý vyšetroval energetickú firmu Burisma podnikajúcu na Ukrajine, na čele ktorej stál Hunter Biden. 

V minulom roku to verejne potvrdil aj sám Joe Biden, a to počas svojho vystúpenia v organizácii Council on Foreign Relations.

Povedal som: ‘Nedostanete (miliardu dolárov, pozn. red.). Odlietam o šesť hodín. Ak nevyhodíte prokurátora, nedostanete žiadne peniaze.’ A viete čo? Ten zk*rvysyn dostal padáka,povedal Biden.

 

Reklama

Či existuje súvislosť medzi vyšetrovaním firmy Burisma a nátlaku Bidena zbaviť sa generálneho prokurátora Šokinazatiaľ nedokázali. Joseph Biden sa ale osobne zasadil o reformu energetického sektora Ukrajiny a boja proti korupcii.

Rudy Giuliani sa pred americkými voľbami, v ktorých chce Joe Biden kandidovať, začal zaujímať o podnikanie jeho syna na Ukrajine.

V rozhovore s Trumpom ukrajinský prezident Zelenskyj potvrdil, že chce s Giulianim a Barrom spolupracovať.

Vzhľadom k tomu, že sme získali absolútnu väčšinu v parlamente, budúci generálny prokurátor bude 100% môj človek, môj kandidát, ktorého schváli parlament (), poznamenal Zelenskyj. Pozrie sa na spoločnosť, ktorú ste spomínali, dodal.

 

Trump žiada ospravedlnenie

V utorok predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA a demokratka Nancy Pelosiová ohlásila začatie konania o impeachmente. Dôvodom mal byť práve tlak, ktorý Trump údajne vyvíjal na Zelenského.

Na telefonát upozornil nemenovaný člen amerických tajných služieb. Ten tvrdil, že Trump hrozil Zelenskému odmietnutím finančnej pomoci. Ministerstvo spravodlivosti, ale jeho žalobu ignorovalo. Ako však upozorňujú niektoré médiá, Trumpovi poradcovia krok demokratov uvítali, pretože sú presvedčení, že sa im vypomstí.

Trump krok svojich odporcov označil za hon na čarodejnice. Po uverejnení prepisu hovoru Trump vyzval demokratov, aby sa ospravedlnili.

Ospravedlnia sa demokrati potom, čo videli prepis telefonátu s ukrajinským prezidentom? Mali by, perfektný telefonát, nachytal ich!,” napísal na Twitter.

Reklama

 

Trumpovi kritici však upozorňujú, že dokument, ktorý uverejnili, nie je plnohodnotným prepisom, ale iba memorandom, ktoré mohli upraviť. Navyše hovor sa uskutočnil krátko po tom, čo Trump rozhodol, že pozastaví vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 391 miliónov dolárov.

Reklama

V rozhovore Zelenskyj Trumpovi hovorí, že Ukrajina je takmer pripravená na kúpu amerických protitankových raketových kompletov Javelin.

 

Nemecko pre vás nič neurobilo

Na začiatku telefonátu Trump obvinil Nemecko a ďalšie európske krajiny z toho, že pre Ukrajinu prakticky nič neurobili.

Nemecko pre vás skoro nič neurobilo. Len hovorí. Myslím, že by ste sa ich na to mali spýtať. Keď som naposledy hovoril s (nemeckou kancelárkou, pozn. red.) Angelou Merkelovou, tak hovorila o Ukrajine, ale nič nerobí. To isté aj mnoho ďalších európskych krajín, takže si myslím, že je to niečo, na čo sa chcete pozrieť. Ale Spojené štáty pre Ukrajinu veľmi, veľmi prospešné,povedal Trump Zelenskému.

Reklama

Ukrajinský prezident s týmto hodnotením svojich európskych partnerov súhlasil.

Áno, máte úplnú pravdu. Nie 100%, ale 1000% a môžem Vám povedať toto. Hovoril som s Angelou Merkelovou a stretol som sa s ňou. Takisto som hovoril a rokoval s (francúzskym prezidentom, pozn. red.) Macronom a povedal som im, že nerobia zďaleka toľko, koľko je potrebné v otázke sankcií. Nevynucujú sankcie. Nerobia toho toľko, koľko by toho pre Ukrajinu robiť mali,tvrdil Zelenskyj.

V tejto súvislosti, ako pripomína Politico, podľa údajov európskej diplomacie Európska únia zabezpečila vyše 15 miliárd dolárov finančnej pomoci v podobe pôžičiek a grantov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali