Trump udrel na protitrumpovskú opozíciu, čo pre Rusov nie je nevýhodné

Trump udrel na protitrumpovskú opozíciu, čo pre Rusov nie je nevýhodné

Moskva 6. mája 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

Jurij Barančik na portáli iarex publikuje materiály o údere Trumpa na členov protitrumpovskej opozície, ktorá sa sformovala okolo Clintonovej, Obamu a protitrumpovských lídrov Demokratickej a Republikánskej strany v USA.

Na snímke prezident USA Donald Trump

Trump sa stavia do pozície amerického patriota, ktorý však nevidí budúcnosť Ameriky v pozícii prezentovanej americkými jastrabmi. Podľa týchto predstáv amerických jastrabov musí byť USA globálnou superveľmocou, svetovým žandárom, ktorý bude presadzovať svoje záujmy na celom svete, v intenciách príslovia “Nevadí, že ma nenávidia, hlavne že sa ma boja”.

Reklama

Trump už viackrát spomenul, že je pripravený stiahnuť americké vojská z Kórey a Sýrie. Toto jeho vyhlásenie vyvolalo nervozitu medzi americkými jastrabmi a protitrumpovské aktivity v Kongrese sa enormne zvýšili, rovnako ako napätie vo svete, týkajúce sa Kórey, Sýrie, Izraelu a Iránu. Čoraz viac odborníkov však vidí, že USA už nemajú dostatočnú finančnú kapacitu, aby udržiavali v bezproblémovom chode svoju vojenskú mašinériu v takom stave, v akom by chceli.

Protitrumpovská opozícia myslí v kategóriach Studenej vojny. Americkí jastrabi svojou nenávisťou a horúčkovitými aktivitami voči Rusku jasne ukazujú, že sa Ruska obávajú. Pokiaľ sa z posledných síl snažia stupňovať svoj tlak voči Rusku a veria, že sa im podarí rozširovaním svojích základní okolo ruských hraníc dostať Rusko pod kontrolu, uniká im spod kontroly situácia s Čínou.

Reklama

Číňania pokojne počas rastu rusko-americkej konfrontácie a zvyšovaniu napätia na Blízkom východe Američanom za chrbtom inštalovali na sporných Spratleyových ostrovoch nové systémy PVO a protilodné raketové batérie, čím oslabili možnosti USA v Juhočínskom mori. Súčasne s tým sa čínsko-americký ekonomický konflikt úspešne rozširuje. Američania sa ocitli v situácii, ktorá veľmi pripomína situáciu z posledných rokov existencie ZSSR. Konfrontácia USA s Čínou a Ruskom predstavuje pre USA smrteľné nebezpečenstvo.

Protitrumpovské kruhy v americkom Kongrese zúria aj preto, lebo sa objavila informácia o tom, že Biely dom prestal financovať sýrske Biele prilby. Biele prilby sú projektom amerických a britských tajných služieb, ktorý slúžil k vykonávaniu informačných operácii. Informácie Bielych prilieb nekriticky preberal západný mainstream, ten publikoval klamstvá tejto organizácie v širokej miere Preto zastavenie financovania Bielych prilieb znamená, že nastali mocenské posuny v tábore tajných služieb Západu. Je celkom možné, že čoskoro zaregistrujeme najmä v USA a v Británii viacero vypadnutí z balkónov, autohavárii, leteckých nešťastí, prípadne náhlych infarktov v radoch viacerých zodpovedných predstaviteľov, ktorí mali pod palcom projekt Biele prilby.

Trump vydáva množstvo vyhlásení, často protirečivých. Tieto vyhlásenia nasledujú za sebou v krátkom čase. Ide o to, že Trump sa snaží zahmliť vlastné kroky a sťažiť súperom z protitrumpovskej opozície analyzovať Trumpove činy a vytvoriť tak prípadné  prognózy vývoja, na základe ktorých bude možné postaviť plán ďalších aktivít voči Trumpovi. Donald Trump úspešne vytvára v USA informačný šum, ktorý zahlcuje jeho súperov a sťažuje im ich plány.

Dva posledné útoky na infraštruktúru protitrumpovskej opozície (informácie o stiahnutí vojsk, zastavenie projektu Biele prilby) samozrejme neznamenajú, že sa podarí doviesť tieto kroky do úspešného konca. Členovia protitrumpovskej opozície však musia tieto kroky urýchlene riešiť, strácajú však iniciatívu pri plánovaní ďalších svojích krokov, pretože musia riešiť “polená pod nohami”, ktoré im usilovne podhadzuje Donald Trump.

Preto netreba nechávať Trumpove kroky bez povšimnutia. To, čo robí Trump, poškodzuje desaťročia budovanú infraštruktúru “Deep State” v USA a to určite nie je pre Rusko nevýhodné.

Reklama

Jurij Barančik

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali