Trubanova lož spred týždňa a reakcie politikov

Trubanova lož spred týždňa a reakcie politikov

Bratislava 9. augusta 2019 (HSP/Foto:Screenshot TV Markíza)

 

Predseda PS Michal Truban vo štvrtok vo videu na Facebooku priznal ďalšie drogové skúsenosti vrátane užitia LSD, zatiaľ čo pred týždňom v rozhovore pre TV Markíza povedal, že v minulosti nemal žiadne tvrdé drogy. Na túto situáciu zareagovali niektorí politici

Na snímke Michal Truban

Po tom, čo sa na verejnosť dostalo prvé video, kde Michal Truban z Progresívneho Slovenska verejne hovoril o skúsenostiach s drogami a “jednom jointe” marihuany, pre médiá vyhlásil, že iné drogy neužíval.

Reklama

“Nikdy som nepoužíval žiadne tvrdé drogy. Myslím si, že som dobre odpovedal, že som mal iba marihuanu a to čo aj verejne hovorím, nemal som žiadne iné drogy,” povedal Michal Truban pred týždňom pre spravodajstvo Markízy.

Predseda PS, ktorý neskrýva ambície stať sa predsedom vlády vo štvrtok na Facebooku priznal, že jeho predošlé vyjadrenia o drogových skúsenostiach boli klamstvom.

Reklama

“Naozaj, marihuanu som mal viackrát, nebolo to iba raz na intráku a zároveň aj pred 12 rokmi som vyskúšal LSD a to je všetko,” priznal sa liberálny progresívny politik s tým, že aj toto obdobie bolo súčasťou jeho príbehu. “Nie sú to len podnikateľské úspechy a šport, ale aj takéto chyby.” (viac v článku).

 

Blaha: Musíš sa tváriť ustarostene, Miško, syp si popol na hlavu, my ti potom zatlieskame, že aký si úžasný a všetko bude fajn

 

“Dozvedeli sme sa, že do budúcnosti už nemá v pláne propagovať drogy v školách. Gratulujeme, predseda vlády ako lusk. Vždy je dobré vedieť, čo fetuje váš premiér. Predseda vlády by takéto videjká mohol točiť častejšie, zapíšu sa dejín humoru,” reagoval na sociálnej sieti šéf výboru NR SR pre európske záležitosti Blaha. Ironicky dodáva, že z Trubana úplne srší, že by mal viesť Slovensko – “aj vám to tak pripadá?”

Reklama

Vrcholom všetkého je podľa Blahu, že Michal Truban priznal, že bohapusto klamal. “Prepáčte, ale toto nemôže myslieť vážne. Naposledy takto nehanebne klamal americký prezident Clinton, spomeňte si – “I did not have sexual relations with Monika Lewinsky”. Nadržaného Billa to skoro stálo úrad, po jeho klamstve nasledoval impeachment. A to šlo len o sex. Tuná sfetovaný Michael T. tu klame o tom, že nedrogoval viac než jeden joint, potom prizná, že fičal na LSD a ešte sa tvári, že je hrdina. Bill musí kukať ako puk, čo všetko môže prejsť politikovi in the Slovak Republic.”

Upozornil aj na to, že politici z koalície PS/Spolu za včerajšie video Trubana chvália. “A Beblavý s Poliačikom mu ešte tlieskajú. Že Brave Heart (Statočné srdce) Truban je odvážnejší ako William Wallace, veď sa priznal k LSD. Ach, národný hrdina! Postavme mu sochu a premenujme Námestie SNP na Námestie Michala Trubana, Vallo, na čo ešte čakáš?!”

“Ja ako chápem, že chlapci sa z toho snažia marketingovo vykrútiť. Poradcovia z USA teraz vymýšľajú, čo s tým – určite radia aj sekáči z Čaputovej tímu. “Musíš sa tváriť ustarostene, Miško, syp si popol na hlavu, my ti potom zatlieskame, že aký si úžasný a všetko bude fajn.” Ak toto je tá nová politika, tak do čerta s ňou. Do čerta s vami. Vy nie ste Progresívne Slovensko, vy ste Sfetované Slovensko.”

Blaha si myslí, že za podobné excesy by mala Trubana a spol. riešiť kriminálka – “že od akých dílerov brali fet a nie že sa tu niekto vážne zamýšľa, či bude Truban predsedom vlády”. “No nebude. Lebo Slovensko nie je blbé, aby feťáka postavilo do čela exekutívy. Už sa o tom nebavme. Truban, zmizni a hneď. Už nefetuj, netoč videjká a neotravuj. Nemáš v politike čo hľadať. Si hanbou Slovenska. Dovi-dopo.”

Matovič: Truban to dal na Procházku

Reklama

Zakladateľ hnutia OĽaNO Igor Matovič zopakoval, že Truban to od začiatku “dáva na Procházku”. Pre televíziu Markíza povedal, že šéf progresívcov “klamal vo vážnej veci”.

Matovič dodal, že je dosť nepríjemný pocit, keď viete, že máte pri rokovaniach oproti sebe politika, ktorý je schopný klamať.

 

Sulík hovorí o užívaní tvrdých drog

“Pravdovravnosť je nevyhnutný predpoklad, ak niekto chce riadiť krajinu,” myslí si predseda SaS Richard Sulík. “Pána Trubana nectí, že klamal a rovnako ho nectí, že v minulosti užíval tvrdé drogy,” dodáva vo videu Sulík.

 

Hrnko: Ešte to nie je všetko z minulosti Trubana

Poslanec za SNS Anton Hrnko tvrdí, že odhaleniam z minulosti predsedu PS Trubana ešte nemusí byť koniec.

“To nie je celkom košer, aby človek, ktorý che byť aktívny v politike mal takúto minulosť. Podľa mojich informácii to nie je všetko, čo o svojej minulosti pán Truban povedal,” vyhlásil Hrnko.

 

Reklama

Tomáš: Truban možno niečo skýrva

Podľa ďalšieho vládneho poslanca Erika Tomáša (Smer-SD) sú Trubanove vyjadrenia v kauze podozrivé a napovedajú, že šéf PS niečo skrýva.

Tomáš upozornil na búrlivú diskusiu pri jeho predchádzajúcom statuse o Trubanovom “jointe”. “Vyčítali mi najmä to, že moje tvrdenia sú nafúknuté a skreslené, lebo išlo vraj len o “jeden joint”. Tak a teraz tu máme zrážku s realitou, ktorá je vždy najlepšou skúškou správnosti. Nielen ja, ale mnohí sa už vtedy pousmiali nad tým, že malo ísť len o “jeden joint” Realita? Truban priznal, že “trávu” fajčil viackrát.”

“Dovolil som si spochybniť aj to, že išlo “len o marihuanu”, keďže sám Truban na tej nešťastnej prednáške hovoril “o namotávaní sa na všelijaké látky” a “bad trip podľa odborníkov nastáva po iných drogách”. Realita? Truban priznal, že okrem marihuany užíval aj drogu LSD. Napokon som si dovolil urobiť záver, že študenti museli po Trubanových slovách “dostať na drogy ihneď chuť.” Realita? Truban priznal, že takto sa o drogách pred študentmi nemá rozprávať.”

Poslanec Smeru preto sympatizantom Trubana odkazuje: “Pravda je taká, že ten kto skresľoval a klamal som nebol ja, ale váš miláčik. Preto svoju otázku z minulého týždňa dopĺňam – môže byť premiérom človek, ktorý užíval drogy a KLAMAL? Inak celá tá obhajoba Michala Trubana je veľmi zvláštna, až podozrivá. Najprv zatĺka, potom si zase sype popol na hlavu. Človek má pocit, že ešte niečo skrýva…”

Reklama

Hlina: Klamstvom zapadol do politiky

Podľa šéfa KDH Alojza Hlinu je medzi Trubanom a inými politikmi rozdiel v tom, že sa k užívaniu drog aspoň priznal a ospravedlnil. „Koho, ako a ako veľmi svojím konaním poškodil, budú hodnotiť ľudia a svoje hodnotenie vyjadria vo voľbách. Hovorí sa, “Poturčenec horší od Turka”, tak možno teraz Slovensko v osobe pána Trubana získalo veľkého bojovníka proti drogám. Konzervatívna pozícia je v problematike drog jasná. Obetiam treba pomáhať, páchateľov prísne trestať,” uviedol Hlina.

Hlina v reakcii pre TV Markíza dodal, že Truban klamstvom zapadol do slovenskej politiky. “V politike si nevyberáte, robíte s tými, kto má preferencie,” pokračoval Hlina.

 

Reklama

Beňová: LSD patrí medzi najnebezpečnejšie drogy

Europoslankyňa Monika Beňová uviedla v reakcii na video Michala Trubana vlastnú skúsenosť s osobou závislou na návykových látkach. “To, že predseda PS zverejnil informáciu o užívaní drog nehodnotím na škále pravda – lož, lebo to neviem verifikovať a vlastne v kontexte obsahu to osobne ani nepokladám za dôležité. Môj prvý manžel bol alkoholik a zomrel práve z toho dôvodu. Mala som teda “príležitosť” počas jeho niekoľkých liečení diskutovať o závislostiach rôzneho druhu s viacerými uznávanými odborníkmi. Medzi inými s nedávno zosnulým MUDr. Novotným, ktorý založil a prevádzkoval sanatórium v Petržalke a MUDr. Nejdlovou primárkou psychiatrie z Pezinku. Obaja zastávali postoj, že aj jeden joint marihuany môže u niektorých ľudí viesť k závislosti. Rovnako ako pár pív či pohárov vína alebo tvrdého. A nijako, naozaj nijako sa nedá vopred odhadnúť, kto sa závislým stane.”

Monika Beňová tvrdí, že v prípade alkoholu ide, žiaľ, o legálnu návykovú látku, ktorú legislatíva väčšinou rieši len určením vekovej hranice pre predaj spotrebiteľovi. “Pri drogách je zákon jednoznačný. Obchodovanie, distribúcia a užívanie je trestné. Predseda PS Truban sa svojim videom pokúsil ospravedlniť užitie LSD, ktoré patrí do kategórie najnebezpečnejších drog práve pre silné halucinogené účinky tým, že veď sa verejne priznal a oľutoval. Takáto rovnica by v očiach mladej generácie mohla znamenať, že “vyskúšať” tvrdú drogu je v pohode, ak sa potom (na videu)ospravedlníte.”

“Lenže tak to nie je. Vyskúšať tvrdú drogu, ak aj úplne abstrahujeme od trestnoprávnej roviny, je hlavne nesmierne nebezpečné. Aj z dovodu, o ktorom som písala vyššie. Je to hlúpe, nezmyselné, zlé, nesprávne, nebezpečné a žiadne priznanie a ani ospravedlnenie takémuto konaniu neuberie ani jedno z negatív. Pán Truban mal šťastie, že zažil len akýsi “bad trip”. Opýtajte sa ale rodičov detí, ktoré si peklom závislosti prechádzajú, prípadne im už len nosia kvety na hrob. Ja týmto nesúdim video Trubana, ale nezľahčujme túto tému ani diskusiou o morálnosti z dôvodu “priznania sa”.

Jaroslav Zajac

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali