To najdôležitejšie z Ukrajiny – Odesa môže byť bez dodávok elektriny 2 až 3 mesiace

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Odesa môže byť bez dodávok elektriny 2 až 3 mesiace

Bratislava 10. decembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP/LIBKOS,Screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

20:40- Odesa môže byť bez dodávok elektriny 2 až 3 mesiace. V sobotu večer o tom informovalo príslušné oddelenie Odeskej oblastnej štátnej správy.

Reklama

“Dnes ráno nepriateľ zákerne zasiahol zariadenia energetickej infraštruktúry v Odeskej oblasti. Situácia je veľmi zložitá. Odesa a takmer celá Odeská oblasť zostali bez svetla…” – nasleduje správa od úradov.

Poukazuje sa na to, že podľa predbežných prognóz bude obnovenie energetických zariadení v Odeskej oblasti trvať oveľa dlhšie ako v predchádzajúcich obdobiach po ostreľovaní.

Reklama

 

19:40- Rada EÚ schválila poskytnutie makrofinančnej pomoci Ukrajine vo výške 18 miliárd eur v roku 2023, uvádza sa v tlačovej správe zverejnenej na webovej stránke orgánu.

Ako sa uvádza vo vyhlásení, pôžička Ukrajine vo výške 18 miliárd EUR bude mať 10-ročné obdobie odkladu. Návrh prijatý Radou EÚ bude na budúci týždeň zaslaný Európskemu parlamentu na prípadné prijatie.

 

19:15 – Ruský obchodník so zbraňami Viktor But, ktorý vo štvrtok opustil americké väzenie výmenou za prepustenie americkej basketbalistky Brittney Grinerovej z ruskej trestaneckej kolónie, vyhlásil, že je hrdý na ruského prezidenta Vladimíra Putina a že podporuje ruskú ofenzívu na Ukrajine. Uviedol to v rozhovore s ruskou štátnou televíziou RT.

Reklama

“Som hrdý na to, že som Rus a že náš prezident je Putin,” povedal But. Tiež poznamenal, že “plne” podporuje aktivity Kremľa na Ukrajine. “Keby som mal možnosť a potrebné schopnosti, išiel by som dobrovoľne (bojovať na Ukrajinu),” povedal a dodal, že “nechápe”, prečo sa masívna ruská ofenzíva neuskutočnila už v roku 2014.

 

18:45 – Ukrajinské ozbrojené sily zasiahli centrálny trh v meste Aljošky v Chersonskej oblasti. Informovala o tom regionálna správa.

 

18:40 – Bankova tvrdí, že Irán plánuje dodať Moskve stovky rakiet.

Reklama

“Os zla je vytvorená. Irán plánuje dodať Rusku stovky balistických rakiet s vedomím, že budú použité na vojnu v Európe. Rusko pomáha Iránu s vojenskou (jadrovou?) technológiou, aby zapálilo Blízky východ,” povedal Michail Podoljak, poradca šéfa OP.

 

17:50 – Nové fotografie následkov dnešných “samovražedných bombových útokov” v Odese.

Nové fotografie následkov dnešných "samovražedných bombových útokov" v Odese
Nové fotografie následkov dnešných “samovražedných bombových útokov” v Odese
Nové fotografie následkov dnešných "samovražedných bombových útokov" v Odese
Nové fotografie následkov dnešných “samovražedných bombových útokov” v Odese
Nové fotografie následkov dnešných "samovražedných bombových útokov" v Odese
Nové fotografie následkov dnešných “samovražedných bombových útokov” v Odese

17:45 – Najdôležitejšie informácie z večerného brífingu ukrajinského generálneho štábu:

– Informujú o zásahoch do infraštruktúry v Odeskej a Mykolajivskej oblasti. Zároveň ale uvádzajú, že 10 z 15 Shahidov bolo úspešne zostrelených.

– Hlavné ofenzívne úsilie nepriateľa je, tak ako predtým, na smeroch Bachmut a Avdijivka. Počas dňa bolo ostreľovaných viac ako 20 osád.

– Potvrdila sa porážka nepriateľskej živej sily v Záporožskej oblasti. Zranených bolo až 150 ruských vojakov, z ktorých 50 previezli do melitopolskej nemocnice.

– Nárast napätia v melitopoľskom smere ilustruje skutočnosť, že na kontrolných stanovištiach v okolí Berďansku sa sprísnili protidiverzné opatrenia, zvýšil sa počet ruských vojakov a zvýšila sa dôkladnosť civilných kontrol.

 

16:35 – Rusko je stále schopné samo vyrábať rakety na údery proti Ukrajine – minimálne do jari 2023. Takúto predpoveď vyslovil Ivan Kiričevskij, expert vojenského portálu Defense Express.

Reklama

Rusi tak budú môcť uskutočniť nové raketové útoky na Ukrajinu.

“Keď niektorí komentátori hovoria, že Rusom údajne zostali len 3-4 rakety na odpálenie, naznačujú, že niektoré z rakiet s konvenčnými hlavicami musia byť v nedotknuteľných zásobách. “Ale čo ak sa Rusi zásadne rozhodnú odmietnuť držať rakety s konvenčnými hlavicami v nedotknuteľných zásobách a urobia výnimku s výnimkou “dinkžalov”?” povedal Kiričevskij.

Poznamenal, že Ruská federácia má “ideálne nástroje” – protilodné rakety prispôsobené na zasahovanie pozemných cieľov: “Oniks”, ktoré predtým zasiahli Odesu, a X-35O, ktoré zasiahli Mykolajiv.

 

16:30 – Podrobnosti z ruskej strany o požiari v krymskej obci Sovetskoje , kde sa nachádza vojenská jednotka protivzdušnej obrany.

Reklama

Miestne telegramy uvádzajú, že podľa predbežných správ to bolo spôsobené neopatrným zaobchádzaním s ohňom v kasárňach.

Požiar vypukol dnes ráno. Krymské médiá informovali, že dvaja vojaci zahynuli a zvyšok armády – približne 200 ľudí – bol premiestnený do iných kasární.

 

16:20 – V rozpore s očakávaniami sa veľvyslanci členských štátov EÚ na stretnutí v Bruseli nedohodli na deviatom balíku sankcií, uvádza poľský rozhlas.

Konzultácie o tejto otázke sa majú uskutočniť cez víkend a ďalšie stretnutie veľvyslancov je naplánované na pondelok 12. decembra.

Reklama

Poľský veľvyslanec pri Európskej únii Andrzej Sados uviedol, že rokovania sa dostali do slepej uličky. Ako dôvod PR uvádza príliš veľa výnimiek navrhovaných v návrhu deviateho balíka sankcií. Napríklad umožniť krajinám na vnútroštátnej úrovni zmraziť aktíva osôb, na ktoré sa predtým vzťahovali sankcie EÚ a ktoré pracovali v poľnohospodárskom sektore.

O tejto otázke budú ešte prebiehať náročné rokovania. Maďarsko tiež požaduje, aby boli členovia ruskej vlády vyradení z čiernej listiny EÚ. A Švédsko sa na prekvapenie mnohých postavilo za Roskomnadzor.

 

16:00 – Eskalácia v Donecku sa týka aj okolitých osád.

Podľa polície Doneckej oblasti zažila Avdejevka počas dňa 11 ostreľovacích útokov. To je presne polovica všetkých prípadov ostreľovania, ktoré v tomto období v regióne zaznamenala.

 

14:45 – Situácia na frontoch 10. decembra 2022

Reklama
ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

14:30 – Približne polovica ukrajinskej energetickej infraštruktúry bola značne poškodená, niektoré časti boli úplne zničené. V komentári pre CNN to priznal podpredseda vlády Oleksandr Kubrakov.

Na dokreslenie situácie dodal, že ukrajinský energetický sektor sa snaží chrániť niektoré zariadenia veľkými vrecami s pieskom.

CNN s odvolaním sa na ukrajinského vicepremiéra uvádza, že Ukrenergo tvrdí, že všetky tepelné a vodné elektrárne sú čiastočne poškodené a že okupovaná Záporožská jadrová elektráreň nedodáva energiu do siete.

 

13:35 – Kancelária prezidenta priznala, že potrvá ešte dlho, kým bude Odesa plne zásobovaná elektrickou energiou.

 

13:30 – Až do zajtrajšieho rána, 11. decembra, vyhlásili úrady v Kyjeve a Kyjevskej oblasti zvýšený stupeň nebezpečenstva v dôsledku najsilnejšej hmly.

Reklama

 

12:30 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 30 ukrajinských jednotiek v smere na Kupjansk

– Ruské jednotky zničili dve skupiny ukrajinských diverzantov pri obci Vladimirovka v DĽR

– Ruské ozbrojené sily pokračujú v ofenzíve v doneckom smere a vytláčajú nepriateľa z opevnených pevností

– Ruské ozbrojené sily zmarili dva protiútoky AFU v smere na Krasnoliman, pričom zničili až 60 ukrajinských vojakov

– Ruské sily ničia americké radary AN/TPQ-36 a vozidlá Grad MLRS na palebných pozíciách v DĽR

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zmarili útoky jednotiek AFU v južnom Donecku, zlikvidovali až 40 ukrajinských vojakov

– Ruské ozbrojené sily zasiahli šesť kontrolných bodov ukrajinských ozbrojených síl

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili štyri bezpilotné lietadlá v Doneckej oblasti a zostrelili desať rakiet HIMARS, Uragan a Olha v Záporožskej oblasti

 

11:00 – Dvaja mŕtvi, osem zranených – to sú výsledky najnovšieho ostreľovania Chersonskej oblasti, napísal na svojom kanáli Telegram zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

“Rusi ostreľovali región 51-krát za deň. Strieľali z mínometov, raketometov a delostrelectva… V dôsledku útoku boli poškodené obytné štvrte mesta, nepriateľ poškodil nemocnicu, obchody a sklady. Nepriateľské strely poškodili aj infraštruktúrne zariadenia.”

 

Reklama

10:15 – aketového útoku v Odeskej oblasti boli všetci odberatelia okrem kritickej infraštruktúry odpojení od elektrickej energie, uviedla spoločnosť DTEK.

“Dnes v noci došlo k ďalšiemu ruskému útoku na zariadenia energetickej infraštruktúry v Odeskej oblasti. Zničených bolo hneď niekoľko zariadení. Na miesto dorazila armáda, záchranári, pohotovostné tímy energetikov. Obnova zničených zariadení sa začne hneď, ako to armáda povolí,” uviedla spoločnosť na svojom kanáli Telegram.

 

9:30 – Pentagón stále váha s odovzdaním bezpilotných lietadiel MQ-9 Reaper Kyjevu.

Informoval o tom portál Politico s odvolaním sa na svoje zdroje. V prvom rade sú americkí vojenskí predstavitelia v rozpakoch z toho, že tajné technológie sa dostanú najprv do rúk ukrajinskej a potom možno aj ruskej armády.

Podľa zdrojov publikácie sa americké ministerstvo obrany obáva, že Rusko by sa mohlo zmocniť technológie zachytením dronov pomocou zariadení protivzdušnej obrany.

 

Reklama

9:15 – V nemeckých skladoch sa nenachádzajú žiadne systémy Patriot, ktoré by sa mohli odovzdať Ukrajine.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Tobias Lindner povedal pre Hlas Ameriky.

“Úprimne povedané, nie je to tak, že by sme mali na sklade voľné systémy Patriot, ktoré by sme mohli poslať napríklad na Ukrajinu. Systémy Patriot, ktoré posielame, sú súčasťou systému kolektívnej obrany NATO. Pred dvoma dňami sme sa dohodli s Poľskom, že tam vyšleme vojenský tím, aby preskúmal umiestnenie systémov Patriot. Sme odhodlaní chrániť bezpečnosť Poľska, preto ponúkame rozmiestnenie systémov Patriot na východnom krídle NATO,” povedal Lindner.

 

8:45 – Azerbajdžan poslal na Ukrajinu elektrické zariadenia ako humanitárnu pomoc, uviedla tlačová služba ukrajinského ministerstva zahraničných vecí. Humanitárny náklad obsahuje 45 transformátorov elektrickej energie a 50 generátorov.

Reklama

Druhá dávka humanitárnej pomoci bude odoslaná v najbližších dňoch. Ministerstvo uviedlo, že celková hodnota nákladu je viac ako 1,4 milióna manatov (viac ako 800 000 dolárov).

 

8:35 – Biely dom sa vyjadril k možnosti transferu kazetovej munície na Ukrajinu.

“Podľa našej vlastnej politiky máme obavy z používania takejto munície,” povedal hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

O žiadosti Ukrajiny o tieto granáty už predtým informovala CNN. Politico teraz žiadosť potvrdzuje. Podľa nej však “nejde o niečo, čo by sa práve teraz hýbalo”, a Biden žiadosť Kyjeva aktívne nezvažuje.

Dôvodom je zvýšené riziko tejto munície pre civilistov, uviedol zdroj novín. Kongres tiež zaviedol legislatívne obmedzenia na možnosť Washingtonu prevádzať kazetovú muníciu.

“Prezident alebo minister zahraničných vecí môžu tieto obmedzenia obísť, ale musia byť splnené vysoké štandardy,” dodáva Politico.

 

8:30 – Turecko opätovne zdôrazňuje svoju pripravenosť poskytnúť Moskve a Kyjevu všetku možnú podporu s cieľom čo najskôr ukončiť konflikt na Ukrajine. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré vydalo ministerstvo zahraničných vecí republiky po konzultáciách medzi námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Sergejom Veršininom a námestníkom tureckého ministra zahraničných vecí Sedatom Onalom v Istanbule.

 

8:20 – V dôsledku nočného útoku dronov v Odeskej oblasti nie je v celom regióne žiadne svetlo. Informoval o tom guvernér Maxim Marčenko. Podľa neho to ovplyvnilo aj bytový fond.

“Energetici už pracujú na obnove poškodenej infraštruktúry,” dodal Marčenko.

 

8:15 – Nórsko vyčlení 100 miliónov USD na obnovu poškodenej ukrajinskej infraštruktúry.

Nórsko 9. decembra oznámilo, že poskytne 1 miliardu nórskych korún (100 miliónov dolárov) na opravu ukrajinskej infraštruktúry poškodenej pri masových raketových útokoch Ruska.

Reklama

“Nová alokácia z Nórska sa poskytuje prostredníctvom trustového fondu Svetovej banky pre pomoc, obnovu, rekonštrukciu a reformy na Ukrajine (URTF), ktorý má viacero darcov,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

8:10 – Zbrane dodávané Ukrajine sa čoraz častejšie dostávajú do tretích krajín, uviedol ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia.

Podľa neho sa situácia vymkla spod kontroly natoľko, že sa zbrane začali objavovať na čiernom trhu nielen v Európe.

 

7:30 – Ranný brífing ukrajinského generálneho štábu. Hlavné:

– Ruské útoky pri obciach Ploščanka, Nevskoje a Belogorovka v Luhanskej oblasti boli odrazené.

Rovnako ako Jakovlevka, Bachmutskij, Podgorodne, Bachmut, Opytne, Kurdyumovka, Družba, Nevelskij, Pobeda a Novomichajlovka v Doneckej oblasti.

– Raketové údery boli vykonané v osadách Boľšaja Pisarevka v Sumskej oblasti, ako aj v Kamyševke, Hryhorivke a Julievke v Záporožskej oblasti.

 

7:25 – USA už netrvajú na tom, aby ukrajinské ozbrojené sily neútočili na ruské územie, pretože sa menej obávajú eskalácie zo strany Moskvy. Informoval o tom britský denník The Times.

“Nehovoríme Kyjevu: ‘Neútočte na Rusov’. Nemôžeme im hovoriť, čo majú robiť. Je na nich, ako použijú svoje zbrane, ale keď použijú zbrane, ktoré im poskytneme, trváme len na tom, aby ukrajinská armáda dodržiavala medzinárodné vojnové právo a Ženevské konvencie.

Je to jediné obmedzenie, ale znamená to, že ruské rodiny nesmú byť terčom útokov a nesmú sa ani pokúšať o odstránenie konkrétnych osôb. Pokiaľ vieme, Ukrajina tieto podmienky dodržiava,” povedal hovorca amerického ministerstva obrany.

 

7:20 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa obáva, že boje na Ukrajine by sa mohli vymknúť spod kontroly.

Reklama

Pre NRK povedal, že vojna by sa potom mohla rozšíriť do ďalších európskych krajín a prerásť do vojny medzi Ruskom a Alianciou.

“Obávam sa, že vojna na Ukrajine sa vymkne spod kontroly a prerastie do veľkej vojny medzi NATO a Ruskom. Som však presvedčený, že sa tomu vyhneme,” povedal generálny tajomník Aliancie bez ďalších podrobností.

Podľa Stoltenberga “niet pochýb o tom, že je možná plnohodnotná vojna”.

Zdôraznil tiež, že je dôležité vyhnúť sa konfliktu, do ktorého by sa zapojilo viac európskych krajín.

 

7:15 – Rusko rozširuje a modernizuje svoj jadrový arzenál. V piatok to povedal minister obrany USA Lloyd Austin, informovala agentúra Reuters.

“Rusko tiež modernizuje a rozširuje svoj jadrový arzenál,” povedal Austin na slávnostnej inaugurácii veliteľa strategického velenia USA, ktoré dohliada na jadrový arzenál Spojených štátov.

Podľa agentúry Reuters má Rusko najväčšie zásoby jadrových zbraní na svete, približne 6 000 hlavíc. Rusko a Spojené štáty vlastnia spolu približne 90 % jadrových hlavíc na svete.

 

7:10 – Ochranná zóna okolo Záporožskej jadrovej elektrárne môže byť dohodnutá a v blízkej budúcnosti bude funkčná. Oznámil to šéf MAAE Rafael Grossi.

Medzitým agentúra informovala o návštevách ukrajinských jadrových zariadení, uviedla spravodajská stanica BBC.

Vo vyhlásení MAAE o návšteve ukrajinských jadrových elektrární sa uvádza, že Ukrajina požiadala agentúru o návštevu všetkých troch jadrových elektrární na Ruskom okupovanom území – na južnej Ukrajine, v Chmeľnickom a Rivnom, ako aj v núdzovej černobyľskej elektrárni – 24. novembra po silnom ruskom raketovom útoku na ukrajinskú energetickú sieť, ktorý dočasne prerušil dodávky elektrickej energie zvonka a prinútil všetky štyri elektrárne, aby svoje potreby zabezpečovali prostredníctvom generátorov.

MAAE začala svoje inšpekcie v Černobyle a v juhoukrajinskej jadrovej elektrárni v Mykolajivskej oblasti, ktorú agentúra navštívila minulý týždeň. Tento týždeň navštívili Chmelnickú JE (mesto Netišin) a Rivnenskú JE (mesto Varaš). V budúcnosti sa plánuje zorganizovať stály pobyt expertov MAAE na všetkých štyroch lokalitách.

V oboch závodoch boli zamestnanci profesionálni a plne sa venovali svojej dôležitej úlohe, uvádza sa vo vyhlásení. Jadrové elektrárne na západnej Ukrajine neutrpeli v dôsledku ruského ostreľovania žiadne fyzické škody, ale udalosti majú naďalej vážny psychologický vplyv na ľudí, ktorí tam pracujú.

Ukrajinskí jadroví energetici požiadali MAAE o pomoc s vybavením aj psychologickou podporou v stresových situáciách.

Reklama

Vo vyhlásení sa spomína aj situácia v Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni. Odborníci MAAE sú tam na stálej zmene od začiatku septembra – nedávno prišla štvrtá zmena.

Elektráreň je údajne naďalej napájaná z externých zdrojov a stav jej šiestich reaktorov sa nezmenil. Bloky 5 a 6 sú odstavené, ale sú horúce a vyrábajú paru pre samotnú elektráreň, ako aj horúcu vodu pre okolie.

 

7:05 – “Ukrajina sa pri odrážaní ruskej agresie nemusí obmedzovať len na svoje vlastné územie,” uviedla hovorkyňa spolkovej nemeckej vlády Christiane Hoffmannová na tlačovej konferencii v Berlíne.

“Z nášho pohľadu Ukrajina uplatňuje svoje právo na sebaobranu zakotvené v článku 51 Charty OSN,” povedal Hoffmann.

Článok 51 znie takto:

“Táto charta sa nijako nedotýka prirodzeného práva na individuálnu alebo kolektívnu sebaobranu, ak dôjde k ozbrojenému útoku na člena, kým Bezpečnostná rada neprijme opatrenia potrebné na udržanie medzinárodného mieru a bezpečnosti.

Opatrenia prijaté členmi pri uplatňovaní tohto práva na sebaobranu sa bezodkladne oznámia Bezpečnostnej rade a nijako neovplyvnia právomoc a zodpovednosť Bezpečnostnej rady podľa tejto charty kedykoľvek prijať opatrenia, ktoré považuje za potrebné na udržanie alebo obnovenie medzinárodného mieru a bezpečnosti.

 

7:00 – 9. decembra. Hlavná vec z ruského pohľadu :

– Vojenská operácia ide svojou cestou, u nás je všetko stabilné, povedal Putin a vysvetlil, že keď povedal, že proces je dlhý, mal na mysli dĺžku procesu urovnania

– Slová Merkelovej o minských dohodách znamenajú, že nikto, dokonca ani Európa, sa nechystá plniť žiadne dohody, ale chce len napumpovať Ukrajinu zbraňami, povedal Putin

– Ruské ozbrojené sily pokračujú v ofenzíve v smere Krasno-Limansk, za deň zničili viac ako 50 ukrajinských militantov a šesť kusov techniky

– Ruská armáda zlikvidovala viac ako 30 ukrajinských vojakov v doneckom smere, zatiaľ čo v kupjanskom smere údery útočného a armádneho letectva zlikvidovali viac ako 40 ukrajinských vojakov

– Generálny riaditeľ MAAE verí, že vytvorenie bezpečnostnej zóny okolo Záporožskej jadrovej elektrárne je možné do konca roka

– Lukašenko povedal, že čoskoro budú zverejnené fakty o tom, ako chcel Západ v rokoch 2021-2022 začať vojnu s Ruskom z Donbasu

– Ukrajinské jednotky vypálili 20 rakiet Grad na centrum Donecka, hlásia obete

ukrajina vojna
Mapa bojov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali