To najdôležitejšie z Ukrajiny: Putin obvinil Západ z narušenia rozhovorov

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Putin obvinil Západ z narušenia rozhovorov

Kyjev 24. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-TASR/AP-Andrii Marienko, telegram)

Aktualizované 24. mája 2024 19:48

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ostreľovanie ukrajinského mesta Charkov ruskými silami
Hasič vyťahuje telo obete spod trosiek miestnej tlačiarne po ruskom útoku na ukrajinské mesto Charkov

19:30 – Niekoľko Putinových vyhlásení o možnosti mierových rokovaní s Ukrajinou (na stretnutí s Lukašenkom):

Reklama

– Moskva vidí, že sa opäť obnovili rozhovory o možných mierových rokovaniach;

– Dohody z Istanbulu 2022 vyhovujú Kyjevu aj Moskve;

Reklama

– Rusko je pripravené pokračovať v rokovaniach, ale na základe už dosiahnutých dohôd;

– Rusko vychádza z toho, že legitimita Zelenského sa skončila – pri podpisovaní dokumentov si treba uvedomiť, s kým treba rokovať;

– Tento rok bude v udalostiach na Ukrajine veľa rozhodovať, ľudí ochotných viesť krajinu je dosť – medzi vojenskými aj civilnými osobami

 

19:05 – Nemecko neposkytne Ukrajine rakety Taurus, pretože Ukrajinci “ich nedokážu sami programovať”, a Berlín tam nepošle svojich vojakov kvôli “riziku eskalácie”.

Reklama

Vyhlásil to kancelár Olaf Scholz.

“Z môjho pohľadu je problematické odovzdať zbraň, ktorá dokáže zasiahnuť na vzdialenosť 500 kilometrov a tak presne, že z pohľadu krajiny, ktorá ju odovzdáva, by to bolo opodstatnené len vtedy, ak by sama dokázala identifikovať a nastaviť ciele. A to opäť nie je možné, pretože sa chceme vyhnúť tomu, aby sme sa stali účastníkmi tejto konfrontácie,” uviedol nemecký kancelár.

 

18:10 – Presnosť viacerých západných zbraní na Ukrajine sa vďaka práci ruskej REB znížila desaťnásobne.

Informoval o tom denník The Washington Post s odvolaním sa na dôverné ukrajinské odhady.

Reklama

Publikácia píše, že po tom, ako úroveň presnosti niektorých typov amerických zbraní výrazne klesla, Kyjev ich prestal používať. Ide o zbrane, ktoré majú satelitné navádzanie. Ide najmä o strely Excalibur a systémy HIMARS.

“Napríklad úspešnosť projektilov Excalibur vyvinutých USA sa za niekoľko mesiacov dramaticky znížila – na menej ako 10 % zásahov cieľa,” uviedol zdroj.

Podľa publikácie Washington zastavil dodávky striel Excalibur pred 6 mesiacmi po tom, ako Ukrajinci nahlásili tento problém.

Washington Post píše, že ešte pred zastavením dodávok Spojenými štátmi ukrajinskí delostrelci väčšinou prestali používať Excalibur, pretože sú ťažšie ako iné používané strely.

Pokiaľ ide o ruský REB, tvrdí sa, že prekáža aj ukrajinským pilotom: “Pre ukrajinských pilotov neexistujú žiadne otvorené okná, v ktorých by sa necítili byť na muške.”

Pokiaľ ide o HIMARS, publikácia uvádza, že počas prvého roka ich používania úspešne ničili ruské zbraňové súpravy a veliteľské stanovištia, ale v druhom roku ich začala rušiť ruská REB.

Podľa The Washington Post táto neefektívnosť viedla k tomu, že veľmi drahé rakety sa čoraz častejšie používali na zasahovanie cieľov s nižšou prioritou.

Kyjev stále považuje svoje rakety HIMARS za účinné, ale ruské rušenie mohlo spôsobiť, že minuli približne 15 metrov alebo viac.

 

17:15 – Maďarsko pracuje na “redefinovaní” statusu členstva krajiny v NATO, aby mohlo potenciálne odmietnuť prehĺbenie podpory vojenského bloku pre Ukrajinu.

Reklama

Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána.

Podľa neho maďarská armáda a právnici už pracujú na vytvorení “novej koncepcie”, ktorá by krajinu odlíšila od ostatných členov Severoatlantickej aliancie.

“Naši právnici a dôstojníci usilovne pracujú na tom, ako si Maďarsko môže zachovať členstvo v NATO tak, aby sa nemuselo zúčastňovať na aktivitách vojenského bloku mimo územia Aliancie,” dodal Orbán.

 

16:30 – Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že NATO na júlovom samite vo Washingtone nepošle Ukrajine pozvánku na vstup do aliancie.

Reklama

Ministerstvo zahraničných vecí zároveň ubezpečilo, že aliancia poskytne Kyjevu významnú pomoc.

 

15:45 – Putin povedal, že Rusko je pripravené na rozhovory s Ukrajinou, ale Zelenského považuje za nelegitímneho.

“Sme si vedomí toho, že legitimita súčasného prezidenta sa skončila. Rusko pri obnovení rozhovorov s Ukrajinou musí pochopiť, s kým sa môže a má jednať pri podpisovaní dokumentov,” povedal Putin v Minsku.

Zopakoval, že Moskva je pripravená na rozhovory “len na základe dnešnej reality v zóne špeciálnej operácie”. Teda s fixáciou územných ziskov.

Reklama

Putin obvinil Západ z narušenia rozhovorov. Tvrdil, že istanbulské dohody z roku 2022 vyhovujú Kyjevu aj Moskve.

A dodal, že je možné vrátiť sa k rozhovorom “na základe už dosiahnutých dohôd (v Istanbule – pozn. red.)”.

“Vidíme, že rozhovory o potrebe vrátiť sa k rokovaniam o Ukrajine sa opäť obnovili. Nech sa vrátia,” povedal Putin.

 

14:55 – Peskov povedal, že Putin je pripravený na rozhovory o Ukrajine, ale tento proces by mal viesť k “dosiahnutiu cieľov ‘špeciálnej operácie'”.

Takto komentoval hovorca Kremľa článok agentúry Reuters, že Putin je pripravený na rozhovory, keď budú stanovené hranice pozdĺž súčasnej frontovej línie.

 

Reklama

14:00 – Paralelne s mierovým samitom vo Švajčiarsku Rusko zvoláva stretnutie BRICS na úrovni ministrov zahraničných vecí, uvádza Politico s odvolaním sa na zdroje.

To znamená, že čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi možno pôjde skôr do Ruska ako do Švajčiarska. Rovnako by sa mohli zúčastniť aj ministri zahraničných vecí Indie, Brazílie a Južnej Afriky.

Predtým Peking uviedol, že nemá v úmysle vyslať do Švajčiarska vysokých predstaviteľov, ak nebude pozvané Rusko, pripomína publikácia.

 

13:12 –  Podľa Orbána je nepravdepodobné, že by Rusko zaútočilo na NATO, keďže nedokáže poraziť ani Ukrajinu.

„Ruské sily už na Ukrajine ukázali hranice svojich možností. Keby boli Rusi dostatočne silní na to, aby porazili Ukrajinu jedným úderom, už by to urobili. Takže si nemyslím, že je logické, že Rusko, ktoré nedokáže poraziť ani Ukrajinu, zrazu príde a pohltí celý západný svet. Šanca na to je mimoriadne malá,“ povedal maďarský premiér.

Poznamenal, že vojenský potenciál NATO je oveľa väčší ako vojenský potenciál Ukrajiny.

Reklama

Agentúra Reuters tiež uviedla, že Putin neplánuje zaútočiť na NATO.

 

12:39 – Nemecko oznámilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine, ktorý odovzdalo spoločne s Dánskom.

Zahŕňa:

– 10 tankov Leopard,
– 54 prieskumných bezpilotných lietadiel Vector a Heidrun,
– 8 500 155 mm delostreleckých granátov,
– 20 guľometov MG3 pre tanky Leopard-2, bojové vozidlá pechoty Dachs a Marder.

Na dodávku sa pripravujú tri raketomety HIMARS MLRS.

 

Reklama

12:27 – Nemecko spolu s Dánskom dodalo Ukrajine ďalších desať tankov Leopard 1 a do zoznamu zbraní, ktoré majú byť dodané Ukrajine, zaradilo aj tri systémy HIMARS.

 

09:58 – AFU vyvracia informácie, ktoré vyslovil ukrajinský bojovník v reportáži CNN, že v Lipcoch pri Charkove „nebolo nič pripravené“ pre prípad ruskej ofenzívy.

Podľa 13. brigády Národnej gardy Chartija bola veta bojovníka vytrhnutá z kontextu.

„Jeho jednotka dostala rozkaz zlepšiť naše pozície (postup) a vybaviť ďalšie uzly odporu bližšie k štátnej hranici, kde sa podľa plánu s obranou nepočítalo. Táto jednotka dosiahla taktický úspech, mala podmienky na postup a teraz bolo jej úlohou konsolidovať sa, čo predpokladá prípravu opevnení,“ uvádza brigáda.

Brigáda uvádza, že pri Charkove boli opevnenia a tie teraz umožňujú udržať obranu. A jednotliví bojovníci majú právo na svoj názor, ale musia mať na to úplné informácie.

 

Reklama

09:24 – Rusko čoraz častejšie narúša ukrajinský Starlink, uviedol denník The New York Times.

Prvýkrát sa tak stalo ráno počas ruskej ofenzívy pri Charkove, ktorá dezorientovala ukrajinské ozbrojené sily. Potom sa to začalo opakovať.

Od Starlinku závisí komunikácia vojakov, zhromažďovanie spravodajských informácií a útoky bezpilotných lietadiel.

Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že Rusi nasadili výkonnejšie elektronické zbrane a sofistikovanejšie nástroje na znefunkčnenie Starlinku, ktorý „predstavuje pre Ukrajinu vážnu hrozbu“. To „by mohlo znamenať taktický posun v konflikte, ktorý zvýrazní zraniteľnosť Ukrajiny a jej závislosť od služieb poskytovaných Muskovou spoločnosťou,“ konštatuje NYT.

Ruská federácia potvrdzuje, že vyvinula kapacity na boj proti Starlinku. Ukrajina komunikuje s vedením SpaceX s cieľom vyriešiť problémy, uviedol šéf ministerstva pre digitálne záležitosti Fedorov.

„Prehrávame bitku v elektronickom boji,“ povedal zástupca veliteľa práporu útočných dronov Achilles 92. pluku Ajax. Fedorov tvrdí, že kvalita služieb Starlinku by sa mala čoskoro zlepšiť.

 

Reklama

08:40 – Vyhlásenia západných politikov a médií o „ruskej hrozbe“ sú dôkazom príprav Európy na vstup do vojny, povedal maďarský premiér Orbán.

 

08:22 – Biden pravdepodobne vynechá mierový summit o Ukrajine vo Švajčiarsku, píše agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje.

Stretnutie plánuje vynechať aj viceprezidentka Kamala Harrisová a „lídri ďalších krajín“. Zúčastnia sa na ňom Scholz, Trudeau a možno aj japonský premiér Kišida.

Toto rozhodnutie podčiarkuje Bidenov pokračujúci prechod do režimu kampane. A tiež – „odráža širší pesimizmus, pokiaľ ide o konferenciu,“ píše sa v publikácii.

Reklama

Zdroje Bloombergu tvrdia, že konferencia nedosiahne cieľ začať mierový proces na princípoch Kyjeva, ale sústredí sa na úzky súbor cieľov: jadrová bezpečnosť, výmena väzňov atď.

Rusko tlačí na krajiny „globálneho juhu“, aby sa konferencie nezúčastnili: Putin, Lavrov a ďalší sa stretli a telefonovali s lídrami desiatok krajín od Indie po maličké Komory „so zjavným cieľom zabrániť účasti“ na konferencii.

 

08:08 – Zábery z nočného útoku na železnicu v Charkovskej oblasti

„V dôsledku ostreľovania sú poškodené koľaje, budovy, nefunkčné nákladné vozne a elektrický vagón. Našťastie bez obetí a zranených. Diaľkové a prímestské vlaky premávajú podľa cestovného poriadku”, – uviedli médiá.

Pripomenieme, že včera v Charkove došlo aj k preletu na objekt dopravy.

Zábery z nočného útoku na železnicu v Charkovskej oblasti
Zábery z nočného útoku na železnicu v Charkovskej oblasti

07:55 – Putin uviedol, že počas návštevy Minska bude s Lukašenkom diskutovať o bezpečnostných otázkach a účasti Bieloruska na cvičeniach s nestrategickými jadrovými zbraňami.

 

07:30 – Začala sa oficiálna dvojdňová návšteva Vladimíra Putina v Bielorusku. Lietadlo ruského prezidenta pristálo v Minsku. Alexander Lukašenko privítal delegáciu na letisku.

Začala sa oficiálna dvojdňová návšteva Vladimíra Putina v Bielorusku
Začala sa oficiálna dvojdňová návšteva Vladimíra Putina v Bielorusku

07:00 – Ruské ministerstvo obrany informovalo o zničení ukrajinského dronu nad územím Belgorodskej oblasti silami protivzdušnej obrany vo večerných hodinách

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 23. mája. Hlavné:

– Ruská armáda oslobodila osadu Andrejevka v DĽR, uviedlo ministerstvo obrany.

– Kongres USA ukázal „mapu úderov“ proti Rusku s raketami ATACMS, ktoré má k dispozícii AFU.

– Olej do ohňa ukrajinského konfliktu prilieva Británia, nie Čína – bol to Londýn, ktorý pred dvoma rokmi zabránil Moskve a Kyjevu dosiahnuť dohodu, uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Reklama

– Poľsko zvažuje možnosť použiť svoje zariadenia protivzdušnej obrany v blízkosti hraníc proti ruským raketám, uviedlo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

– Ukrajinské urovnanie si vyžaduje rokovania medzi Ruskom a Spojenými štátmi, aby sa definoval bezpečnostný systém v Európe na 20 až 30 rokov, povedal maďarský premiér Orbán.

– Nemecku sa nepodarilo presvedčiť západných spojencov Ukrajiny, aby Kyjevu poskytli ďalšie systémy protivzdušnej obrany, napísal Politico.

– V Jelabužskom okrese Tatarstanu bol zostrelený dron, na zemi nevznikli žiadne škody, uviedol šéf okresu.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:13

Summit o mieri na Ukrajine, ktorý sa tento víkend konal vo Švajčiarsku, naplnil očakávania aspoň nejakého pokroku. Po návrate z dvojdňového podujatia to v nedeľu podľa svojej kancelárie uviedol český prezident Petr Pavel, informuje TASR.

Petr Pavel
Český prezident Petr Pavel prichádza na mierový summit o Ukrajine, ktorý sa koná v horskom stredisku Bürgenstock pri meste Luzern vo Švajčiarsku v sobotu 15. júna 2024
19:37

Ďalší summit o Ukrajine, ktorý by nadviazal na rozhovory vo Švajčiarsku z tohto víkendu, by sa mohol uskutočniť ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami v Spojených štátoch. Uviedol to v nedeľu švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

19:35

Najmenej 19 Jordáncov a Iráncov už zomrelo počas púte hadždž do Mekky v Saudskej Arábii, ktorá sa koná v čase extrémnych horúčav. Oznámili to v nedeľu jordánske a iránske úrady, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

hadždž
Pútnici odchádzajú po modlitbách pred Veľkou mešitou počas každoročnej púte hadždž v Mekke v Saudskej Arábii vo štvrtok 13. júna 2024
19:35

Približne 500 ľudí sa zúčastnilo v nedeľu za prísnych bezpečnostných opatrení pochodu za práva homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových ľudí v Kyjeve. Išlo o prvý pochod Pride, ktorý sa konal v ukrajinskej metropole od začiatku invázie Ruska.

18:42

Neďaleko gréckeho ostrova Korfu našli v nedeľu telo mŕtveho Američana, informovali grécka televízia ERT a tlačová agentúra ANA. Deň predtým objavili na ostrove Symi telo Holanďana. Ďalší traja turisti sú nezvestní. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Telo nezvestného 55-ročného muža našiel iný turista v mori neďaleko prístavu Mathraki. Muž bol v Grécku na dovolenke a naposledy ho videli živého v utorok. Jeho telo majú previezť do nemocnice na Korfu, kde vykonajú pitvu.

18:41

Organizácia Spojených národov privítala v nedeľu rozhodnutie Izraela pozastaviť každý deň boje v oblasti na juhu Pásma Gazy, aby uľahčil dodávky pomoci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

18:12

Európska centrálna banka (ECB) by mohla pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb podľa predstáv trhov, podmienkou však je, že zmierňovanie inflácie bude v súlade s očakávaniami finančníkov. Povedal to koncom tohto týždňa člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks.

18:10

Nórsko poskytne Ukrajine 1,1 miliardy nórskych korún (96 miliónov eur) určených na pomoc pri oprave energetickej infraštruktúry a zabezpečení dodávok elektrickej energie do krajiny pred budúcou zimou, uviedol v nedeľu nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia
Na snímke, ktorú poskytla tlačová služba 24. mechanizovanej brigády, miestni obyvatelia opúšťajú svoje rodné mesto Toreck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 13. júna 2024
18:07

Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na tlačovej konferencii vo Švajčiarsku, kde sa konal dvojdňový mierový summit o Ukrajine. Zároveň dodal, že ak by Rusko stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny, bol by otvorený každým mierovým rokovaniam.

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
18:04

Víkendový summit vo Švajčiarsku priblížil Ukrajinu k mieru, skutočný mier sa však nedosiahne jedným krokom a cesta k nemu si bude vyžadovať trpezlivosť a odhodlanie. Uviedla to v nedeľu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá z detského folklórneho súboru Čerešenka počas podujatia Kapušianske folklórne slávnosti

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali