To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusi prevzali kontrolu nad obcou Nikolajevka

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusi prevzali kontrolu nad obcou Nikolajevka

Kyjev 2. februára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner, Screenshot Youtube/BFMTV, Telegram)

Aktualizované 2. februára 2023

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Tank Leopard 2
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa v kasárňach, ktoré nesú meno slávneho poľného maršala z druhej svetovej vojny Erwina Rommela v obci Augustdorf

20:01 – V rozhovore pre francúzsku tlačovú agentúru AFP novozvolený český prezident Peter Pavel povedal, že spojenci by mali prejaviť viac odvahy pri podpore Ukrajiny.

Reklama

Po skončení konfliktu s Ruskom by sa Ukrajina podľa Pavla mala stať členom NATO a Európskej únie. Podľa Pavla môžu partneri prispieť k fyzickému ukončeniu bojov len pokračovaním vojenskej pomoci a “veľmi dôsledným uplatňovaním sankcií voči Rusku”.

 

Reklama

20:00 – Prezident Volodymyr Zelenskyj udelil 57 obrancom Ukrajiny vrátane zahraničných dobrovoľníkov štátne vyznamenania, z toho 14 po smrti.

 

18:55 -PMC Wagner hlási prevzatie kontroly nad obcou Nikolajevka v DĽR.

 

18:45 – Najrýchlejší výcvikový program pre pilota F-16 trvá približne 35 mesiacov.

Reklama

Uviedol to Rishi Sunaka, hovorca úradujúceho britského premiéra, informovala spravodajská stanica Sky News.

“Budeme naďalej počúvať Ukrajincov a zvažovať, čo je z dlhodobého hľadiska správne. Treba si však uvedomiť, že najrýchlejší výcvikový program pre nového pilota trvá približne 35 mesiacov,” povedal.

Poznamenal, že súčasný britský program výcviku vysokorýchlostných prúdových lietadiel trvá päť rokov.

Situácia 2. februára
Situácia 2. februára

18:41 – Hlavné body večerného brífingu generálneho štábu ukrajinskej armády:

1. Ruská armáda pokračuje v aktívnom prieskume a prípravách na ofenzívu na určitých smeroch, pričom realizuje opatrenia na posilnenie svojich síl. Ofenzívy pokračujú v smeroch Liman, Bachmut, Avdijivka a Novopavlivska. Rusi sú v defenzíve aj v iných smeroch.

Reklama

2. Ruské sily uskutočnili dva raketové údery na Kramatorsk v Doneckej oblasti, tri letecké údery a 15 ostreľovaní z MLRS, najmä na Kamyšany v Chersonskej oblasti a Očakov v Mykolajivskej oblasti.

3. Ukončili sa spoločné letecké cvičenia armád Ruskej federácie a Bieloruska. Ruské letecké zoskupenie sa zároveň nevrátilo na svoje stále letiská.

4. Ruská armáda sa pripravuje na ničenie cestnej infraštruktúry a mínových mostov, priehrad a križovatiek pri obci Tavilžanka, okres Kupjansk, Charkovská oblasť.

5. Vzdušné sily AFU uskutočnili 4 údery. Protivzdušná obrana zničila ruské bezpilotné lietadlo typu Merlin.

Situácia 2. februára
Situácia 2. februára

17:57 – Európsky parlament vo svojom uznesení vyzval členské štáty EÚ, aby začali rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ.

Informovala o tom webová stránka Európskeho parlamentu.

Portál Politico predtým informoval, že v návrhu uznesenia zo samitu Ukrajina – EÚ sa neuvádza termín vstupu Ukrajiny do EÚ.

 

17:54 –  Ukrajina je pripravená zaručiť, že rakety dlhého doletu nebudú útočiť na ruské územie.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov to povedal na spoločnom zasadnutí ukrajinskej vlády a Európskej komisie.

Reklama

Reznikov vyzval partnerov, aby čo najskôr pomohli so zriadením protiraketovej obrany. Upozornil na želanie získať Patriot a SAMP/T pri prvej príležitosti spolu s dodávkou nových systémov IRIS-T a NASAMS.

“Ak by sme mali možnosť zaútočiť na vzdialenosť 300 km, ruská armáda by nebola schopná zabezpečiť obranu a bola by nútená prehrať. Ukrajina je pripravená poskytnúť akékoľvek záruky, že vaše zbrane nebudú zapojené do útokov na ruské územie. Na dočasne okupovanom území Ukrajiny máme dostatok cieľov a sme pripravení koordinovať ciele s našimi partnermi,” povedal Reznikov.

 

17:47 – Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že medzinárodné centrum pre trestné stíhanie zločinu agresie na Ukrajine bude zriadené v holandskom meste Haag.

 

Reklama

17:45 –  Fínsko a Švédsko sú aj naďalej odhodlané vstúpiť do NATO spoločne v tom istom čase, a to aj napriek námietkam Turecka proti kandidatúre Švédska.

Potvrdili to na spoločnej tlačovej konferencii premiér a premiérka oboch škandinávskych krajín.

 

17:31 – Systém protivzdušnej obrany SAMP-T bude na Ukrajine nasadený o dva mesiace.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na talianske ministerstvo zahraničných vecí.

Reklama

 

17:19 – Ukrajinskí vojaci začnú budúci týždeň cvičiť používanie tankov Leopard 2. Informoval o tom denník Financial Times s odvolaním sa na svoje zdroje.

Uvádza sa, že stovky ukrajinských vojakov už boli nasadení v Nemecku a Poľsku. Ako uvádza denník, školenie by malo trvať šesť týždňov.
Podľa jedného z úradníkov teraz úradníci zvažujú, ako dostať tanky na front.
“Ak ich tam chcete dostať včas, do apríla, predstavte si, koľko vlakov, vagónov je potrebných na to, aby sa tam dostali. A to sú len tanky. (Sú tu aj) náhradné diely, munícia – a čas je obmedzený,” uviedol jeden z úradníkov.

 

17:05 – Ak chce Ukrajina vstúpiť do EÚ, musí zaručiť práva národnostných menšín, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

“Ak Ukrajina vážne očakáva vstup do EÚ, musí zaručiť práva národnostných menšín tým, že to zakotví v právnych predpisoch a zároveň zavedie zodpovednosť za porušenie tohto dôležitého zákona,” povedal.

Maďarsko a Rumunsko už skôr kritizovali zákon o národnostných menšinách, ktorý prijala Najvyššia rada a ktorý je súčasťou balíka podmienok, ktoré musí Ukrajina ako kandidátska krajina EÚ splniť.

 

Reklama

17:00 – Európska rada schválila balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 500 miliónov eur, pričom ďalších 45 miliónov je určených na výcvik ukrajinskej armády, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba na Twitteri.

 

16:57 – Putinov hovorca Dmitrij Peskov objasnil Putinove slová o reakcii Kyjeva na dodávky zbraní.

“Rusko naplno využije svoj existujúci potenciál,” povedal Peskov.

 

16:18 –  Kadyrov môže v čečenskej ústave získať titul “otec ľudu”.

V čečenskom jazyku, Mehkan Da. Príslušné zmeny ústavy republiky navrhol predseda parlamentu Magomed Daudov a ďalších 20 poslancov.

Reklama

Návrh zákona bol zaregistrovaný už 12. januára, ale médiá naň upozornili až dnes.

V doslovnom preklade “mekhkan da” znamená “otec regiónu”, ale používa sa vo význame “otec ľudu”.

 

16:13 – Putin uskutočnil niekoľko vyhlásení týkajúcich sa dodávok západných tankov na Ukrajinu.

“Rusko nebude schopné reagovať na hrozby len pomocou obrnených vozidiel, to by mal pochopiť každý,” povedal Putin.

Podľa neho “Rusko neposiela svoje tanky k ich hraniciam, ale Rusko má čím odpovedať tým, ktorí ich ohrozujú”.

“Neuveriteľné, ale pravdivé – opäť nám hrozia nemecké tanky Leopard, ktoré bojujú v rukách banderovcov,” povedal Putin v prejave na koncerte pri príležitosti 80. výročia víťazstva v bitke o Stalingrad.

Reklama

 

16:11 – Severná Kórea má v úmysle poslať pomoc na obnovu LĽR a DĽR.

Pchjongjang plánuje vyslať do LĽR a DĽR policajný a vojenský personál, aby sa podieľal na rekonštrukčných prácach, uviedol Daily NK.

Severná Kórea má v úmysle poslať pomoc na obnovu LĽR a DĽR
Severná Kórea má v úmysle poslať pomoc na obnovu LĽR a DĽR

15:50 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruská armáda od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničila viac ako tritisíc ukrajinských dronov
– Jednotky Južnej skupiny síl pokračujú v ofenzíve smerom na Doneck
– Straty AFU v smere Krasnoliman prekračujú 100 vojakov denne
– Ruské ozbrojené sily denne zničia viac ako 25 ukrajinských vojakov v smere na Kupjansk
– Ruské ozbrojené sily v noci zničili viac ako 65 ukrajinských vojakov v Záporožskej oblasti a pri Ugledare v DNR
– Ruské ozbrojené sily s podporou lietadiel, raketometov a delostrelectva porazili dve brigády ukrajinských ozbrojených síl v Doneckej ľudovej republike
– Ruské jednotky zničili až 50 príslušníkov ozbrojených síl v Donecku
– Ruské vzdušné sily zničili radar 35D6 na detekciu cieľov v malých výškach a radar AN/TPQ-37 v Záporožskej oblasti
– Ruské ozbrojené sily zasiahli 78 delostreleckých jednotiek AFU v palebných postaveniach
– Ruské ozbrojené sily zničili dva muničné sklady AFU v Chersonskom smere
– Ruské ozbrojené sily ničia odpaľovacie zariadenia M-142 HIMARS a M-270 MLRS pri Kramatorsku v DNR

 

15:48 – Nemeckí vyšetrovatelia vyslovili domnienku, že bombové útoky na plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 mohli byť vykonané západným štátom, informoval britský denník The Times.

Uviedla, že vyšetrovanie incidentov v Nemecku v posledných mesiacoch “len málo pokročilo”, pričom vyšetrovatelia “zatiaľ nezistili presvedčivé dôkazy”.

Reklama

Zároveň sú podľa novín “otvorení teóriám, že bombový útok vykonal západný štát, aby z neho obvinil Rusko”. Jeden z respondentov denníka zároveň označil za zvláštne, že nemecké úrady doteraz poskytli “tak málo informácií o veľkom útoku na infraštruktúru”.

 

15:46 – V súvislosti so škandálom okolo štátneho obstarávania na ministerstve obrany sa na internetovej stránke prezidenta objavila petícia za odvolanie ministra obrany Alexeja Reznikova.

“Okamžite odvolajte ministra obrany Reznikova ako úradníka, ktorý ani zďaleka nerozumie tomu, čo je to armáda a jej obranné spôsobilosti, nedokáže urobiť poriadok na ministerstve obrany a snaží sa zakryť neviditeľné sprenevery finančných prostriedkov z rozpočtu ministerstva, ktoré odhalili novinári,” píše sa v petícii.

 

15:33 – “Situácia v našom letectve je každým dňom horšia a horšia,” povedal ukrajinský pilot Juice pre Financial Times.

Ukrajina stráca svojich najlepších pilotov v boji, píše sa v novinách.

Reklama

“Ak budeme čakať ďalších šesť mesiacov, dostaneme sa do bodu, keď budeme mať namiesto mladých pilotov s dobrými znalosťami a dobrým výcvikom len dedkov v zálohe,” dodáva pilot.

Analytici oslovení novinami tiež tvrdia, že ukrajinskému letectvu, ktoré pozostáva z desiatok starnúcich lietadiel MiG-29, Su-27, bombardérov Su-24 a útočných lietadiel Su-25, dochádza počas bojových operácií munícia.

Medzitým tieto sovietske modely nie sú schopné zostreliť ruské strely s plochou dráhou letu a bezpilotné lietadlá.

“Je veľmi smutné letieť späť a pristáť po takejto loveckej akcii, keď zistíte, že korisť dosiahla svoj cieľ, zničila budovy a dokonca zabila ľudí – a vy ste nemohli urobiť nič, aby ste im pomohli,” hovorí Jus.

Treba poznamenať, že po schválení dodávok tankov Kyjev žiada aj o odovzdanie západných stíhačiek. Európa aj USA to však zatiaľ odmietli.

Reklama

 

14:47 –  Európska únia plánuje uvaliť na Rusko ďalší balík sankcií, ktorý má byť prijatý do 24. februára, keď si svet pripomenie už rok trvajúcu vojenskú ofenzívu ruských ozbrojených síl na Ukrajine.

Vo štvrtok to počas návštevy Kyjeva oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

 

14:25 –  Zelenskyj na spoločnom brífingu so šéfom Európskej komisie uviedol, že Rusko sa prispôsobilo sankciám, ktoré naň uvalila EÚ.

“Teraz vidíme, že tempo európskych sankcií sa trochu spomalilo, zatiaľ čo Rusko, naopak, zvyšuje tempo prispôsobovania sa sankciám,” povedal ukrajinský prezident.

 

14:09 – Bývalý šéf Roskosmosu Rogozin povedal, že na Ukrajinu dorazili štyri ruské roboty Marker.

Ich výrobca tvrdí, že tieto roboty sú navrhnuté tak, aby porazili západné tanky.

Na tento účel na nich plánujú namontovať protitankové zbrane.

 

14:07 – Srbsko nevstúpi do NATO a zostane neutrálne, povedal prezident Aleksandar Vučić na zasadnutí parlamentu.

“Dnes ráno som počúval nezmysly falošných vlastencov, ktorí tvrdili, že Srbsko vedieme k atlantickej integrácii. Nie sme vedúci. Naďalej budeme zachovávať vojenskú neutralitu a na rozdiel od tých, ktorí zničili našu armádu, my našu armádu budujeme,” povedal Vučič.

Vučič predtým povedal, že vojna na Ukrajine spôsobila obrovský tlak Západu na Srbsko, aby prijalo podmienky nového francúzsko-nemeckého plánu rokovaní s Kosovom.

 

Reklama

14:05  – Moldavsko reagovalo na slová ruského ministra zahraničných vecí Lavrova, ktorý naznačil hrozbu vojny medzi oboma krajinami.

Hovorca moldavského ministerstva zahraničných vecí Daniel Voda uviedol, že Kišiňov sa rozhodol pre Európsku úniu a “slobodný svet”.

“Kategoricky odmietame vyhlásenia šéfa ruskej diplomacie, ktoré nezodpovedajú realite a sú súčasťou už známej výhražnej rétoriky ruskej diplomacie. Chceli by sme ruskej strane pripomenúť, že Moldavsko sa uberá cestou vstupu do Európskej únie. Je to projekt krajiny, ktorý podporujú jej občania,” povedal Voda.

Lavrov predtým povedal, že “Moldavsko ide cestou Ukrajiny”.

 

13:20 – Východné vojenské zoskupenie Ozbrojených síl Ukrajiny pochybuje, že sa ruským jednotkám podarí dosiahnuť hranice Doneckej a Luhanskej oblasti pred marcom.

 

12:59 – Ruský pohľad: Jurij Podoljaka o situácii na frontoch:

– Riešime otázku obkľúčenia nepriateľského zoskupenia na severe. Našou úlohou je rozvinúť rezervy AFU. Ruské jednotky ju úspešne plnia. Je tu ešte jeden dôležitý smer, ktorý môže byť zapojený. Zatiaľ ho nebudeme menovať. Ak bude nepriateľ porazený pri Artemovsku, bude odhalený. V opačnom prípade sa plány prepíšu.

– Včera sme v smere Liman uskutočnili klasickú útočnú operáciu. Po delostreleckej príprave naše útočné skupiny obsadili prvú a potom druhú líniu nepriateľskej obrany. Frontová línia sa posunula o 2 km. Dnes bude operácia pokračovať. Nepriateľ presunie rezervy, pokúsi sa o protiútok. V najbližších dňoch tu budú prebiehať prudké boje. Obe strany budú mať k dispozícii rezervy. Kto to urobí najlepšie, ten ukáže výsledok.

– Musíme sa dostať k rieke Rutherford. Za priaznivých okolností sa naše jednotky do konca zimnej kampane pokúsia priblížiť k Oskolu. Pomôže nám to obnoviť obrannú líniu, na ktorej sme sa museli zastaviť po udalostiach v Charkove.

– Delostrelectvo pôsobí na smeroch Ugledar a Artemivsk. Úlohy sú tu skôr lokálneho charakteru. Je potrebné rozbiť front, dosiahnuť lepšie pozície, pokryť Avdejevku, obsadiť Ugledar a pripraviť ďalšiu ofenzívu. Je dôležité odkloniť nepriateľské rezervy z hlavného smeru. Sme takmer pripravení vziať Ivanovskoje útokom. Potom dôjde k operačnému obkľúčeniu nepriateľa.

– Generáli NATO už dávnejšie navrhli, aby AFU stiahla svoje jednotky na iné obranné línie. Ukrajinci ich nepočúvali a mali veľké problémy. Mohli sa stiahnuť na výšiny medzi Slovjanskom-Kramatorskom a Soledar-Arteoivskom-Siverskom. Potom by pre nás bolo ťažké postaviť sa tejto obrannej línii čelom. Ak teraz obsadíme Časov Jar, získame dôležité opevnenie druhej línie.

 

12:26 – Poľsko sa domnieva, že Putin môže opäť zaútočiť na Kyjev. V rozhovore pre denník Bild to vyhlásil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Reklama

“Myslím si, že plánom Putina a jeho ľudí, ako je Valerij Gerasimov, jeho nový vrchný veliteľ ruskej armády, je uzavrieť Ukrajinu. A pri príprave všetkých týchto plánov má pravdepodobne pocit, že potrebuje zaútočiť z dvoch alebo troch rôznych smerov. Takže si myslím, že Ukrajinci nemôžu vylúčiť ofenzívu z Bieloruska na severe Ukrajiny, aby obkľúčili Kyjev zo západu,” povedal.

Teraz je zima dostatočne teplá, čo znamená, že pôda nie je vhodná pre ťažké tanky, delostrelectvo a inú techniku.

“Takže Putin bude pravdepodobne chcieť počkať, kým vyschne všetko bahno, močariská a nie veľmi pripravená pôda na ofenzívu,” povedal Morawiecki.

 

11:49 – “Ak chcete mier, buďte pripravení brániť sa.” Lavrov v rozhovore pre Russia 24 a RIA Novosti uviedol, že Rusko vyjde zo súčasnej situácie silnejšie a bude sa môcť ešte účinnejšie brániť.

 

11:25 – Vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak a hlavný veliteľ AFU Valerij Zalužnyj telefonovali s poradcom prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom a predsedom Zboru náčelníkov štábov generálom Markom Milleym.

“Hovorcovia boli informovaní o aktuálnej situácii na fronte, najmä na doneckom a južnom smere. Okrem toho sa uskutočnila výmena názorov na možné nepriateľské akcie v blízkej budúcnosti. Poďakoval som americkej strane za jej silnú podporu Ukrajiny a posilnenie našich obranných kapacít a ubezpečil som ju, že prezident Volodymyr Zelenskyj a celý vládny tím sú plne odhodlaní pomôcť očistiť úrady od korupčných rizík,” povedal Jermak.

 

11:00 – EÚ zdvojnásobuje výcvikovú misiu pre Ukrajincov.

Celkovo bude vycvičených 30 000 ukrajinských bojovníkov, uviedol na Twitteri šéf Eurodiplomacie Josep Borrell.

“Rusko vrátilo vojnu do Európy, ale Ukrajina sa naďalej bráni. S potešením informujem premiéra Denisa Šmygala, že misia vojenskej pomoci EÚ vycvičí ďalších 15 000 ukrajinských vojakov, čím sa celkový počet vycvičeného personálu EUMAM zvýši na 30 000,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

9:35 – Ruská federácia sa pripravuje na nový raketový úder proti Ukrajine, uviedlo Južné operačné velenie.

Naznačujú to akcie v Čiernom mori – ruské zoskupenie lodí pokračuje v manévrovaní a preskupovaní.

Reklama

 

9:28 – Ruská federácia sa pripravuje na ofenzívu v Luhanskej oblasti vo februári až marci, uviedol v televíznom maratóne šéf luhanskej regionálnej štátnej správy Sergej Hajdaj.

“Už teraz pozorujeme, že sa začína určitý nárast, nie ofenzíva, ale analýza. Snažia sa nájsť slabiny v našej obrane, zvýšil sa počet útokov v smere Svatovsko-Kreminenskoe. Čakáme, vo februári sa výcvik okupantov skončí, už len 2-3 týždne na ukončenie výcviku a pár týždňov na ich logistický presun do Luhanskej oblasti,” povedal.

Situáciu v regióne označil za “zložitú, ale kontrolovanú, nie kritickú”.

 

9:21 – V súčasnom vývoji vojny bude Západ podporovať Ukrajinu vo vojne s Ruskom až do konca roka, uviedol bývalý minister obrany USA Robert Gates.

Podľa neho “otázka, kedy sa naskytne príležitosť na rokovania, bude závisieť predovšetkým od vývoja na bojisku” a od toho, “ako dlho bude tento konflikt pokračovať”.

Pripustil, že ak bude vojna zdĺhavá a ani jedna strana nezíska výraznú prevahu, na pozadí “hlasov z periférie”, “približne za rok môže nastať situácia, keď tlak Európanov, najmä Ukrajincov, na rokovania bude oveľa silnejší ako dnes”.

Podľa Gatesa však otázka rokovaní bude v konečnom dôsledku závisieť od vývoja na bojisku a trvania konfliktu.

 

9:14 – Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pricestovala do Kyjeva. Na Twitteri zverejnila fotografiu z vlakovej stanice. Na obrázku ju víta žena v kabáte rovnakej farby.

Do Kyjeva pricestovali aj európski komisári, najmä vysoký predstaviteľ EÚ Josep Borrell.

 

Josep Borrell
Na snímke Josep Borrell

9:05 – Vojna na Ukrajine, ako aj protiruské sankcie oslabia úlohu Ruska ako spoľahlivého vývozcu zbraní, predpokladá britská spravodajská služba.

“Už pred inváziou sa podiel Ruska na medzinárodnom trhu so zbraňami zmenšoval. Teraz, keď Rusko čelí protichodným požiadavkám, takmer určite uprednostní vnútorné rozmiestnenie nových zbraní na Ukrajine pred dodávkami exportným partnerom,” uvádza britská spravodajská služba v novej správe.

 

8:56 – Ukrajinské sily pravdepodobne v blízkej budúcnosti Krym nezískajú späť, uviedli štyria vysokopostavení predstavitelia Pentagónu v americkom Kongrese. Podľa denníka Politico sa predstavili pred výborom pre obranu za zatvorenými dverami.

“Pentagón neverí, že Ukrajina má alebo čoskoro bude mať schopnosť vytlačiť ruské jednotky z polostrova,” uviedli zdroje novín vo svojom hodnotení.

Ďalší respondent oboznámený so správou uviedol, že “víťazstvo Ukrajiny v ofenzíve na znovuzískanie nezákonne anektovaného územia nie je zaručené”.

 

8:41 – Vysielanie stíhačiek na Ukrajinu nie je na programe dňa Európy. Podľa denníka El Pais to povedal vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Podľa neho je táto otázka sporná medzi dvadsiatimi siedmimi európskymi krajinami a je “veľmi kontroverzná”.

Borrel sa domnieva, že krajiny EÚ by sa mali sústrediť na to, aby “dodržali svoje slovo a poslali na Ukrajinu sľúbené tanky”.

Nevylúčil ani nový útok Ruska z Bieloruska, hoci takýto scenár považuje za nepravdepodobný. “Nemyslím si, že sa to stane, ale nie je možné to vedieť s istotou,” povedal.

Reklama

Borrel sa domnieva, že ak Moskva začne novú ofenzívu, stane sa tak skôr, ako sa západné tanky dostanú do rúk ukrajinskej armády.

 

8:33 – Americký Inštitút pre štúdium vojny sa domnieva, že Rusko pripravuje nálety cez ukrajinskú hranicu na severe krajiny.

Vojenskí experti vyvodzujú tento záver zo včerajších Putinových slov o potrebe “eliminovať samotnú možnosť ostreľovania” ruského územia.

Inštitút sa domnieva, že to vytvára podmienky na “eskaláciu cezhraničných náletov s cieľom odkloniť a rozptýliť ukrajinské sily z kritických útočných smerov a zatlačiť ich v severovýchodných pohraničných oblastiach”.

Hrozba takýchto nájazdov existuje z Belgorodskej, Brjanskej a Kurskej oblasti, tvrdia odborníci.

Ruský prezident tiež “podporuje informačnú operáciu zameranú na prezentovanie vojny na Ukrajine ako existenčnej hrozby pre ruských občanov s cieľom získať domácu podporu pre dlhotrvajúcu vojnu”.

 

8:28 – Rusko zmobilizovalo pol milióna vojakov a pripravuje sa na ofenzívu z dvoch pravdepodobných smerov. Vo francúzskej televízii BFMTV to povedal ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

Podľa neho sa Rusi “môžu pokúsiť o ofenzívu dvoma smermi: môže to byť Donbas alebo juh”. “Vzhľadom na ich záľubu v symboloch si myslíme, že sa o niečo pokúsia okolo 24. februára,” povedal Reznikov.

Uviedol číslo “500 000 ruských vojakov”, ktorých mobilizoval Kremeľ. “Oficiálne sa uvádza 300 000, ale keď vidíme vojakov na hraniciach, podľa našich odhadov je to oveľa viac,” dodal minister. Podľa neho Ukrajina zďaleka nepodceňuje Rusko.

Pripomeňme, že podľa najnovších odhadov šéfa vojenskej rozviedky Budanova na Ukrajine v súčasnosti bojuje približne 326 000 Rusov.

Oleksij Reznikov
Na snímke Oleksij Reznikov vo vysielaní francúzskej televízie

 

8:23 – Hlavné body z ranného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

1. Nepriateľ podnikol šesť raketových útokov, z ktorých štyri boli zamerané na infraštruktúru miest Slovjansk, Kramatorsk a Družkovka v Doneckej oblasti.

2. Nepriateľ vykonáva prieskum a pripravuje sa na ofenzívu v určitých smeroch. Napriek ťažkým stratám sa naďalej pokúša o útočné akcie na smeroch Liman, Bachmut, Avdijevka a Novopavlivka.

3. Útoky nepriateľa boli odrazené v oblastiach Novoselovskoje, Ploščanka, Nevskoje, Krasnopopovka, Dibrova, Kuzmino a Belogorovka v Luhanskej oblasti. Rovnako ako Spornoje, Bilohovka, Vasjukovka, Blagodatne, Krasnaja Hora, Bachmut a Kleščejevka v Doneckej oblasti.

 

8:01 – Hlavné body večerného prejavu Zelenského:

1. Hovoril o stretnutiach s armádou v súvislosti s tým, že v Donbase sa zvýšila ofenzíva ruskej armády. Informoval, že situácia na východe sa ešte viac vyostruje. Podľa jeho názoru sa Ruská federácia snaží do výročia invázie niečo získať.

2. Dnešné prepúšťanie v colnej správe a pátranie označil za “pohyb smerom k spravodlivosti”.

3. Spomenul škandál Kyjeva, ktorý sa týka šikanovania dievčat na večierkoch, a poďakoval polícii za rýchlu reakciu.

4. Informoval o stretnutí s rakúskym prezidentom, ktorý pricestoval do Kyjeva.

 

7:45 – Donald Trump vyhlásil, že ako prezident môže ukončiť “eskaláciu” ukrajinsko-ruskej vojny do 24 hodín.

Reklama

 

7:37 – Viaceré ukrajinské uviedli, že Rusi prešli do ofenzívy na limanskom smere (od Kremennej na západ).

Rusi tiež tvrdili, že sa zmocnili dediny Sacco a Vancetti (Ukrajina to nepotvrdila). Nachádza sa severne od Bachmutu a severne od dediny Blagodatnoje, o ktorej Ruská federácia pred niekoľkými dňami tvrdila, že ju dobyla (Ukrajina tvrdí, že sa tam stále bojuje).

To znamená, že Rusi postupujú od Bachmutu k Seversku z juhu. Vzhľadom na to, že Ruská federácia súčasne útočí severne od Severska (od Kremennej na západ po ľavom brehu Severského Donca), je zrejmé, že ruské sily sa okrem iného snažia obkľúčiť jednotky AFU brániace Seversk a okolie.

Realizácia tohto plánu však závisí od schopnosti Rusov v blízkej budúcnosti výrazne napredovať v oboch smeroch.

kontrolované územia
Kontrolované územia k 31. januáru 2023

 

7:30 – Španielsko pošle na Ukrajinu 20 obrnených transportérov M113, ale zatiaľ nemôže poslať tanky Leopard, pretože ich ešte treba opraviť.

Informovala o tom agentúra Europa Press.

V správe sa uvádza, že šesť bojových tankov Leopard 2A4, ktoré je Španielsko pripravené poslať na Ukrajinu, sa už opravuje. Tieto tanky boli viac ako desať rokov odstavené a teraz ich treba obnoviť a modernizovať.

 

7:22 – Ruské ozbrojené sily postupujú smerom na Liman.

Ruské ozbrojené sily postupujú smerom na Liman. Ruské jednotky 144. motostreleckej divízie, postupujúce z oblasti Černopopovky, postúpili až o 2 km v smere Jampolovka-Ternam a upevnili svoje pozície.

A podľa prípravy a povahy operácie je zrejmé, že ide len o jej prvú fázu.

Ďalej sa môže postupovať na juh od miesta útoku (s cieľom vytvoriť “severný pazúr” obkľúčenia AFU pri Seversku) a na západ – vynútiť si líniu rieky Žerebeč, aby sa na tomto smere začala zimná útočná kampaň.

Liman
Postup bojovej línie

 

6:59 – Turecký prezident Tayyip Erdogan vyhlásil, že dodávky zbraní zo Západu vrátane tankov do Kyjeva nepovedú k vyriešeniu konfliktu na Ukrajine.

“Nemôžem povedať, že verím, že dodávka tankov je krokom k vyriešeniu [konfliktu na Ukrajine],” zdôraznil. – Očakávame, že západné štáty podporia naše výzvy na rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom.

 

6:45 – Hlavné udalosti z 1. februára 2023:

– Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ukrajinské sily stratili za 24 hodín viac ako 120 vojakov v Kupjansku a Krasnolimsku, viac ako 60 v južnom Donecku a Záporoží.

– Ruské ozbrojené sily uskutočnili ofenzívu v Doneckom smere, v dôsledku čoho ukrajinské sily stratili viac ako 100 vojakov.

– Ukrajinský výsadok v počte do 10 vojakov zničený v Chersonskom smere.

– Všetky otázky obnovy bývania v oblastiach hraničiacich s Ukrajinou by sa mali čo najskôr uzavrieť, povedal Putin.

– Putin označil za prioritu zabrániť ostreľovaniu regiónov zo strany Ukrajiny.

– V Kurskej oblasti bolo v dôsledku ostreľovania z Ukrajiny poškodených celkovo 23 bytových domov a 379 súkromných domov, ako aj sedem sociálnych zariadení, uviedol gubernátor regiónu.

Reklama

– Pokus o ostreľovanie prečerpávacej stanice ropovodu Družba sa uskutočnil 31. januára, nedošlo k žiadnym obetiam, ropovod funguje normálne, tvrdí spoločnosť Transnefť.

– Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o Ukrajine je podľa programu Bezpečnostnej rady naplánované na 24. februára.

– Západ rozširuje objem a rozsah útočných zbraní dodávaných kyjevskému režimu, povedal Naryškin.

– Peskov o novom balíku pomoci USA Kyjevu: je to cesta k väčšej eskalácii, ale nezmení vývoj udalostí.

Stav bojov
Stav bojov k 1. februáru 2023

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Včera 13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

Včera 13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Včera 13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

Včera 12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali