To najdôležitejšie z Ukrajiny — Rusi dobývajú Marinku

❚❚

Kyjev 1. decembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Ihor Moroz, Telegram)

 Aktualizované 1. decembra 2023 19:50

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Záchranári zasahujú pri budove, ktorú poškodilo ostreľovanie v ukrajinskom meste Novohrodivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

19:50 – Do Odeskej oblasti prilietajú od mora drony, informujú telegramové kanály.

.

V regióne bola vyhlásená pohotovosť.

 

.

19:40 – Lavrov: Myslím si, že Blinken a Borrell sú len zbabelci. Boja sa akéhokoľvek úprimného rozhovoru s Ruskom.

Lavrov tým vysvetlil, prečo Blinken utiekol z podujatia OBSE, rovnako ako Borrell a ministri zahraničných vecí Ukrajiny, Poľska a pobaltských štátov.

 

19:35 – EÚ zvažuje “jadrovú možnosť”, aby obišla blokovanie pomoci Ukrajine zo strany Maďarska. Píše o tom Politico.

Podľa denníka sa očakáva, že maďarský premiér Viktor Orbán bude čeliť ďalšej politickej kríze na decembrovom summite EÚ, na ktorom Budapešť pravdepodobne zablokuje pridelenie 50 miliárd eur pomoci Ukrajine.

.

V reakcii na to Brusel zvažuje uplatnenie článku 7 EÚ, nazývaného “jadrová možnosť”. Tá zahŕňa pozastavenie hlasovacích práv, ak hrozí, že krajina poruší základné hodnoty bloku.

Existujú však aj obavy proti tejto možnosti, pretože by mohla viesť k poklesu európskych nálad v samotnom Maďarsku a nakoniec k vystúpeniu krajiny z bloku.

 

19:30 – Putin svojím dekrétom zvýšil počet príslušníkov pravidelnej služby v ruskej armáde o takmer 170 000 osôb.

Podľa dekrétu budú mať ruské ozbrojené sily 2 209 130 príslušníkov, z toho 1 320 000 vojakov.

.

Ministerstvo obrany Ruskej federácie zároveň tvrdí, že “sa neplánuje výrazné zvýšenie odvodov občanov na povinnú vojenskú službu a nepredpokladá sa ani mobilizácia”.

Podľa vyhlásenia ministerstva obrany sa armáda bude zvyšovať “postupne z občanov, ktorí chcú vykonávať vojenskú službu na základe zmluvy”.

 

19:20 – Aká je situácia v Marinke:

  • 95 % územia mesta a kľúčové budovy sú pod kontrolou ruských ozbrojených síl
  • AFU kontroluje 0,33 km2 v oblasti výjazdu do Georgievky z ulice Karla Marxa a Kaštanovej ulice. Ruské ozbrojené sily kontrolujú 4 km2 , t. j. prakticky celú Marinku
  • Pri výjazde z Marinky, v oblasti okruhu k diaľnici O-0510, sa nachádza oporný bod AFU, ktorý bude tiež potrebné vyčistiť, ale podľa predbežných informácií na ňom nie je veľmi veľa ukrajinských síl
  • Teraz bude musieť AFU opevniť nové línie za priehradou Marinka a ďalej na západ, smerom na Georgievku, 2,5 km od posledných pozícií.
  • Zrejme v dôsledku aktivity ruských ozbrojených síl AFU do značnej miery rozdrobila svoju obranu v tejto oblasti a premrhala časť svojich rezerv, čo bude mať nevyhnutne vplyv na jej ďalšie akcie.
Marinka
Situácia v Marinke

 

19:10 – Generálny štáb AFU vo svojom hlásení nepotvrdzuje vyhlásenia ruských telegramových kanálov, že ruské jednotky obsadili Marinku.

Zároveň sa zmieňuje o odrazení nepriateľských útokov pri Novomichajlovke (dedina južne a od Marinky).

“Na smere od Marinky nepriateľ s podporou lietadiel uskutočnil neúspešné útočné operácie pri Novomichajlovke v Doneckej oblasti,” je jediné, čo generálny štáb uvádza o bojoch v tejto oblasti.

Uvádza sa tiež, že ruská armáda ostreľovala Marinku, z čoho vyplýva, že podľa generálneho štábu AFU je ukrajinská armáda stále v meste.

 

.

19:00 – Volodymyr Zelenskyj uviedol, že sú potrebné zmeny v systéme mobilizácie.

Ako uviedol vo svojom večernom príhovore, o otázke mobilizácie sa diskutovalo v Stavke.

“Každý na Ukrajine chápe, že v tejto oblasti sú potrebné zmeny. A táto otázka sa netýka len počtu tých, ktorí môžu byť mobilizovaní. Je to otázka podmienok – pre všetkých, ktorí sú teraz v armáde, pre demobilizáciu, aj pre tých, ktorí do armády prídu. A je to otázka podmienok. Sú to zložité veci, ktoré musí vypracovať vedenie armády a ministerstvo obrany a predložiť na schválenie Stavke. Dnes tu boli nejaké návrhy – čakám na komplexné riešenia,” – povedal prezident.

Pripomenieme, že Zelenskyj predtým oznámil, že do konca tohto týždňa bude predložený nový komplexný plán mobilizácie. Zatiaľ však nebol zverejnený. Súdiac podľa Zelenského slov v dnešnom príhovore, zatiaľ neschválil návrhy vojenského velenia a ministerstva obrany.

Západné masmédiá predtým napísali, že medzi Zelenským a armádou došlo k nezhodám v otázke zníženia veku občanov pre mobilizáciu z 27 na 25 rokov.

.

 

18:09 – Spojené štáty uvalili nové sankcie v súvislosti s cenovým stropom na ruskú ropu.

Podľa Rádia Sloboda boli na sankčný zoznam pridané dve spoločnosti zo Spojených arabských emirátov a jedna z Libérie, ako aj tankery, ktoré im patria. Sú obvinené z prepravy ruskej ropy nad “cenový strop” (60 USD za barel ruskej ropy).

“Uložením opatrení voči týmto spoločnostiam a ich plavidlám sme naďalej odhodlaní plniť dvojaký účel cenového stropu – obmedziť príjmy Ruska z predaja ropy a zároveň podporiť stabilitu na svetových energetických trhoch,” uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo financií.

Západné médiá predtým informovali, že takmer všetka ruská ropa sa predáva nad cenovým stropom pomocou tieňovej flotily tankerov.

.

 

17:54 – Prezidentova manželka Elena Zelenskaja vyhlásila, že si neželá, aby sa jej manžel uchádzal o ďalšie funkčné obdobie.

Povedala to v podcaste publikácie Economist.

“Nechcem, aby sa stal prezidentom na ďalšie funkčné obdobie alebo na ďalšie dve funkčné obdobia, je to nemožné. Asi budeme musieť vymyslieť niečo nové,” povedala Zelenskaja na otázku o plánoch do budúcnosti.

 

17:45 – Obyvatelia dvoch dedín v Ivano-Frankovskej oblasti odmietli zbúrať pomníky sovietskych vojakov.

Povedal to riaditeľ Ivanofrankovského oblastného múzea banderovského oslobodzovacieho boja Jaroslav Koretčuk. Banderovec Jaroslav Koretčuk, obyvatelia obcí Kinašev a Zagorie-Kukolnickoje sa počas stretnutia vyslovili proti demontáži pomníkov sovietskym vojakom.

.

“Obyvatelia dedín hovoria, nech ich nechajú stáť. Mimochodom, na týchto pomníkoch sú mená tých, ktorí zahynuli z OUN a UPA. Priezviská zostali, len nápis “Zomreli rukou ukrajinských buržoáznych nacionalistov” bol rozmazaný,” – povedal Koretčuk.

“Rozbili mi schémy. Čo potom môžeme chcieť od východných a južných regiónov?”, – dodal.

 

17:12 – V Chersone sú hlásené výbuchy.

Podľa hlavy mesta Mročka Rusi ostreľujú Cherson z ľavého brehu.

 

16:37 – Ruská federácia tvrdí, že od začiatku roka do 1. decembra podpísalo zmluvy na vojnu na Ukrajine viac ako 452 000 Rusov.

.

Takéto údaje uviedol zástupca šéfa ruskej bezpečnostnej rady Medvedev.

Pripomeňme, že ukrajinská spravodajská služba tvrdí, že ruská armáda na Ukrajine sa mesačne dopĺňa o 20 000 ľudí.

 

16:32 – Vojenský analytik BILD Julian Röpke tvrdí, že ruská armáda úplne obsadila Marinku.

“Po 20 mesiacoch intenzívnych útokov ruská armáda úplne dobyla mesto Marinka v Doneckej oblasti. Z kedysi pokojného mesta s 10 700 obyvateľmi, ktoré teraz leží v troskách, vytlačila posledných ukrajinských obrancov,” napísal.

Ruská vojenské kanály predtým oznámili postup svojich jednotiek na západné predmestie mesta Marinka v Doneckej oblasti.

Okrem toho niektoré telegramové kanály tvrdili, že Marinka bola úplne dobytá, zatiaľ čo iné uvádzali, že boje o mesto na jeho okraji stále pokračujú.

.

 

14:20 – V Odeskej oblasti predal príslušník armády počas vojny viac ako 20 ton nafty svojej jednotky z 30 pridelených, uvádza GBR.

Podozrivý je veliteľ čaty jednej z vojenských jednotiek protivzdušnej obrany.

Takto si “zarobil” približne 1,4 milióna hrivien. Po otvorení prípadu celú sumu v plnej výške vrátil. Hrozí mu až 8 rokov väzenia.

nafta
Na snímke barely nafty

 

14:04 – Ruské vojenské blogy píšu o postupe svojich jednotiek na západné predmestie Marinky v Doneckej oblasti.

Uvádzajú video s ruskou vlajkou umiestnenou na streche jedného z krajných domov.

.

Okrem toho niektoré kanály Telegramu tvrdia, že Marinka bola úplne obsadená, zatiaľ čo iné uvádzajú, že boje o mesto na jeho okraji stále pokračujú.

Ukrajina sa k týmto tvrdeniam nevyjadrila ani ich nepotvrdila. Ruské ministerstvo obrany sa tiež zatiaľ nevyjadrilo.

Marinka sa nachádza juhozápadne od Donecka. Mesto je na frontovej línii od roku 2014 a zmenilo sa na baštu AFU. Ruské sily dobývajú Marinku od začiatku plnohodnotnej invázie vo februári 2022.

Západne od Marinky sa otvára cesta do Kurachova, na severe je opevnenie AFU v Krasnogorovke. Na juhozápade je cesta do Ugledaru.

 

13:28 – Novinár Dmitrij Gordon sa pýta, či Ukrajina môže teraz získať lepšie podmienky pre mierovú dohodu s Ruskom, ako boli v marci 2022.

“Oni (Rusi) zvyšujú výrobu, útočia. Máme málo zbraní, máme málo chlapov. A oni opotrebúvajú našu infraštruktúru, nás. Rozdeľujú ukrajinskú spoločnosť zvnútra. Podplácajú politikov na Západe. Sankcie nefungujú. Agresorská krajina nemôže dostávať 600 miliárd dolárov ročne z ropy a plynu, to nie je možné. Samozrejme, keď máte vatu, bojujete ďalej. To znamená, že ak budeme pokračovať v takomto stave, keď nebudeme postupovať, Západ povie to, čo už hovorí: “No vidíte, vaša protiofenzíva nefunguje. Nemôžeme vám dať viac peňazí, pretože naši daňoví poplatníci nás nepochopia. Keby ste mali úspešnú protiofenzívu, mohli by sme to našim občanom vysvetliť. Nemôžeme vám dať zbrane v takom rozsahu. Choďte rokovať s Rusmi.” To je to, čo môžu povedať,” domnieva sa Gordon.

.

Zároveň si nie je istý, či bude Ukrajina prijatá do EÚ a NATO: “Zatiaľ počujem len reči.

Je presvedčený, že Západ chce opäť obchodovať s Ruskom a neprijímať Ukrajinu do svojich mocenských blokov.

V budúcich možných rokovaniach bude mať podľa neho Ukrajina slabú pozíciu a Rusko bude opäť požadovať, aby sa vzdala NATO, ale už s fixáciou území pozdĺž súčasnej frontovej línie.

“Davidovi Arachamijovi sa potom natíska otázka: Čo ste sa vtedy snažili vyjednať? Prešlo toľko času, také strašné straty. Sú teda tie podmienky lepšie alebo horšie?”,” pýta sa Gordon.

 

.

12:54 – EÚ plánuje do konca roka uvaliť sankcie na ruskú spoločnosť PMC Redut, informovalo Rádio Sloboda s odvolaním sa na návrh rozhodnutia.

Publikácia vykonala vyšetrovanie a zistila, že PMC je pod dohľadom ruského generálneho štábu.

Predtým bola “spojená s aktivitami v Sýrii”, ale so začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu “začala viesť bojové operácie na Ukrajine, v blízkosti jadrovej elektrárne Černobyľ a Charkova, vykonávala prieskumné aktivity pred inváziou”, ako aj “bola spojená s pokusom o atentát na Zelenského”. Jej bojovníci bojovali aj v Doneckej a Luhanskej oblasti.

 

12:03 – Agentúra Bloomberg uvádza päť veľkých krajín EÚ, ktoré vyzvali, aby sa zmrazené ruské aktíva nepoužívali v prospech Ukrajiny: Belgicko, Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Luxembursko.

“Vyjadrili opatrnosť v súvislosti s urýchľovaním procesu a vyzvali na postupnejší prístup”, uviedli zdroje publikácie.

Európska komisia sa 12. decembra chystá predložiť svoj návrh na zdanenie ziskov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky v hodnote viac ako 200 miliárd eur s cieľom pomôcť Ukrajine pri obnove.

Krajiny ju však vyzývajú, aby “začala s neformálnejším dokumentom, ktorý by pokračoval v zužovaní rôznych možností využitia týchto ziskov”, keďže podľa nich je “predčasné” predkladať právny návrh.

EK však tvrdí, že lídri EÚ naopak odporučili vedeniu bloku, aby urýchlilo prácu na návrhu.

 

11:39 – Celková mobilizácia na Ukrajine, dodávky západných zbraní a zavedenie záloh len zvýšili straty AFU.

Šojguove hlavné vyhlásenia:

– AFU stratila počas šiestich mesiacov tzv. protiofenzívy viac ako 125 000 mužov a 16 000 kusov rôznych zbraní;

– bojové možnosti ukrajinských síl sa výrazne znížili v dôsledku mohutnej práce skupín ruských ozbrojených síl;

– ruská armáda rozširuje zóny kontroly na území špeciálnej operácie vo všetkých smeroch;

.

– v roku 2024 sa plánuje bojový výcvik ruskej armády zamerať na prípravu vojsk na plnenie úloh v zóne špeciálnej operácie;

– v zóne špeciálnej operácie sa vybavuje sedem moderných bojových cvičísk, z ktorých dve sú už úplne dokončené.

 

10:36 – Európa nie je pripravená na vojnu s Ruskom a mohla by byť ” odstránená” rovnako ako Svätá ríša rímska, ktorú zničil Napoleon, povedal Sönke Neitzel, profesor vojenskej histórie na Postupimskej univerzite, ktorého citoval denník The Times.

Na konferencii o obrane na vysokej úrovni v Berlíne viacerí nemeckí generáli tiež naznačili, že NATO by v prípade agresie vo východnej Európe nemuselo byť schopné vyhrať “prvú bitku”, pretože by malo problémy s dostatočne rýchlym presunom dostatočného počtu vojakov a techniky.

Neitzel označil európsku logistiku za “nočnú moru” a povedal, že Nemecko by potrebovalo najmenej 15 rokov na prípravu na vojnu.

“Je to úplne jasné: ak budú naše ozbrojené sily bojovať, zahynú bez bezpilotných lietadiel, bez protivzdušnej obrany, bez dostatočného zásobovania. Je náš odkaz [nemeckým lídrom] dostatočne jasný? Budú umierať, a to je vaša zodpovednosť,” povedal na berlínskej bezpečnostnej konferencii.

 

09:58 – Zelenskyj povedal, že je pripravený usporiadať na Ukrajine voľby, ale väčšina Ukrajincov je údajne proti.

V rozhovore pre agentúru AP Zelenskyj povedal, že nie je možné opísať, “aká ťažká” je jeho práca, ale nevie si predstaviť, že by opustil svoju funkciu.

Predtým všetky frakcie Rady podpísali dokument, podľa ktorého sa prezidentské a parlamentné voľby na Ukrajine môžu konať najskôr šesť mesiacov po zrušení vojnového stavu.

 

09:56 – Zelenskyj uviedol, že budovanie obranných zariadení sa pre Kyjev stane prioritnou otázkou.

Ukrajinský prezident uviedol, že obranné zariadenia sa budú budovať na území od Donbasu po západnú časť krajiny. Hovoríme o vytvorení opevnení na hlavných obranných líniách: Avdejevka, Marinka, Kupjansko-Limanský smer, ako aj regióny hraničiace s Ruskom a Bieloruskom.

Zelenského slová komentoval poslanec Najvyššej rady Oleksij Gončarenko.

.

“Znamená to, že prechádzame do defenzívy. A znamená to, že ďalší krok bude zo strany Ruska,” napísal Gončarenko*.

Poslanec dodal, že Rusko sa vyvíja šialeným tempom.

 

09:18 – Ukrajinským ozbrojeným silám hrozí prerušenie dodávok pohonných hmôt v dôsledku blokády poľských hraníc, uviedlo pre BILD ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Blokáda ohrozuje aj nemecký automobilový priemysel. Trpia celé dodávateľské reťazce, napríklad elektrické káble.

“Kvôli blokáde je pre spoločnosti v automobilovom priemysle ťažké včas dodávať komponenty zákazníkom v Nemecku a iných krajinách EÚ,” uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Námestník ministra poľnohospodárskej politiky Markiyan Dmytrasievych predtým uviedol, že v dôsledku blokády sa už na Ukrajine začali poruchy dodávok pohonných hmôt.

 

08:40 – Orbán uviedol, že navrhuje, aby EÚ odložila otázku členstva Ukrajiny o 5 až 10 rokov a medzitým s ňou uzavrela dohodu o strategickom partnerstve.

Maďarský premiér tiež navrhol, aby sa otázka členstva Ukrajiny v EÚ vôbec nedostala na program decembrového samitu.

“Je vopred jasné, že medzi krajinami nedôjde k žiadnej dohode,” povedal Orbán.

Deň predtým jeho úrad tiež uviedol, že Maďarsko nepodporí rozhodnutie začať rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ, pridelení 50 mld. eur a dodávkach zbraní.

 

08:31 – Ministerstvo obrany tvrdí, že v budúcom roku plánuje “niekoľkonásobne” zvýšiť výrobu rakiet, munície, zbraní a vojenského vybavenia.

Prioritou bude výroba zariadení protivzdušnej obrany – od prenosných SAM až po systémy protivzdušnej obrany s dosahom viac ako 100 km, ako je napríklad SAM Coral (ktorý je vo vývoji, jeho maketa bola predvedená v roku 2021).

.

Aj v budúcoročnom rozpočte sa počíta s približne 175 mld. hrivien na nákup rakiet a munície.

Predchádzajúci deň Kuleba potvrdil, že EÚ zatiaľ odovzdala Ukrajine len 300 000 kusov munície zo sľúbeného milióna kusov do marca.

 

07:07 – Rusi tvrdia, že zo vzduchu zostrelili ukrajinský pozemný dron.

Podľa ruského ministerstva obrany sa tak stalo v severozápadnej časti Čierneho mora.

 

07:00 – Ukrajina v noci zostrelila 18 z 25 ruských bezpilotných lietadiel, informovali vzdušné sily.

Zostrelená bola aj letecká raketa Ch-59. Ďalšiu podobnú raketu sa nepodarilo zostreliť.

Predtým sa informovalo o raketovom útoku na Kryvyj Rog.

 

06:57 – USA naďalej dodávajú Ukrajine zbrane v rámci pôvodne schváleného rozpočtu, ale finančné prostriedky dochádzajú.

Uviedol to Pentagón.

 

06:50 –  Hlavný veliteľ AFU Valerij Zalužnyj telefonoval so šéfom Zboru náčelníkov štábov USA generálom Charlesom Brownom.

Podľa Zalužného hovoril o lokalizovaných útočných operáciách nepriateľa na smeroch Kupjansk, Limansk, Bachmut, Avdejevka a Marinka.

Generáli sa dohodli, že “budú pokračovať v spolupráci pri hľadaní technologických riešení na získanie výhody nad nepriateľom v oblasti vzdušných, palebných a odmínovacích prác”.

“Taktiež sa s partnermi podelili o výsledky nášho výskumu účinnosti použitia niektorých druhov zbraní,” dodal vrchný veliteľ.

 

06:40 – Putin na Ukrajine víťazí, uviedol The Economist.

Publikácia umiestnila na svoju titulnú stranu fotografiu ruského vodcu a poznamenala, že ukrajinská protiofenzíva sa zastavila a že v Kyjeve sa objavujú náznaky boja o moc medzi Zelenským a Zalužným.

Medzitým Vladimír Putin posilnil svoju pozíciu. Západný plán obmedziť príjmy Ruska z predaja ropy stanovením ceny ropy na 60 dolárov za barel zlyhal. Ropa Urals stojí 64 dolárov, čo je o takmer 10 % viac ako na začiatku roka 2023.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 30. novembra 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– FSB informovala o zadržaní ukrajinského agenta na Kryme, ktorý zhromažďoval údaje o systéme obranných zariadení a špehoval Rosgvardiu, bolo začaté trestné stíhanie podľa článku o vlastizrade;

– Ruské ozbrojené sily odrazili 8 útokov, straty Kyjeva boli do 750 vojakov, zničili protiraketový radar AN/TPQ-37 americkej výroby, uviedlo ministerstvo obrany:

– Ruské letectvo a delostrelectvo zasiahlo tylové veliteľské stanovište a veliteľské a pozorovacie stanovište, zatiaľ čo protivzdušná obrana zostrelila deväť ukrajinských dronov, uviedlo ministerstvo obrany;

– Najvyšší súd DĽR odsúdil na doživotie ukrajinského námorníka Ivana Tarana, ktorý zastrelil sedem civilistov v Mariupole, uviedla prokuratúra DĽR;

– Šéfka Európskej komisie von der Leyenová uviedla, že neúspechy Ukrajiny na bojisku sú dôvodom na to, aby sa podpora Kyjevu nezastavila, ale naopak, aby sa zvýšila, a čoskoro bude EÚ schopná vyrábať milión kusov munície ročne;

– McGregor, bývalý vysoký poradca Pentagónu, povedal, že Ukrajina je na pokraji kapitulácie a že Volodymyr Zelenskyj ide cestou Benita Mussoliniho a čím skôr odíde, tým lepšie pre neho;

– Nemecký minister zahraničných vecí Berbock priznal, že pokles záujmu verejnosti o Ukrajinu je fatálny;

.

– Podľa námestníka ukrajinského ministra obrany Havryľuka sa krajina chystá kúpiť ďalšiu sériu samohybných vozidiel CAESAR z Francúzska, ale chcela by ich viac, ak to bude možné;

– zajatý ukrajinský vojak priznal, že medzi vojakmi rastie nedôvera voči veleniu armády a vedeniu krajiny, pričom mnohí z nich uvažujú o tom, že “otočia zbrane a budú pochodovať na Kyjev”.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali