To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 1. apríla 2023 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

Aktualizované 1. apríla 2023 o 20:09 h.

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke zničený rodinný dom po ostreľovaní v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti

20:08 – Na juhovýchodnej Ukrajine je vyhlásený nálet.

Reklama

 

19:41 – Požiar na hydinovej farme v Brjanskej oblasti bol úplne uhasený.

Reklama

 

19:03 –  Zelenského večerný príhovor.

Prezident sa vyjadril k sankciám, ktoré boli dnes uvalené na Rusov.

“Podpísal dva dekréty o sankciách proti tým, ktorí pracujú pre ruskú agresiu. Ide o predstaviteľov štátu agresora, jeho vojensko-priemyselný komplex – stovky spoločností. A kolaboranti. Hovoríme o viac ako 650 nových sankcionovaných osobách,” povedal prezident.

 

Reklama

18:41 – Na ukrajinsko-poľskej hranici sa zvýšil počet ľudí smerujúcich na Ukrajinu, uviedla Štátna pohraničná služba.

“Aktivizácia dopravy je spôsobená tým, že mnohí občania sa v predvečer veľkonočných sviatkov vracajú na Ukrajinu. To vedie k dlhším čakacím lehotám na prekročenie hranice,” upozornila agentúra.

 

18:07 – Pri požiari na hydinovej farme v Brjanskej oblasti sa zranila jedna osoba.

Miratorg potvrdil, že požiar vypukol v komplexe hydinárskej farmy BC-3 v obci Uruchye. “V jednej z budov došlo k požiaru. V súčasnosti je požiar lokalizovaný a otvorené ohnisko bolo zlikvidované. Výrobný závod bude fungovať ako zvyčajne,” uviedla spoločnosť vo vyhlásení na svojej webovej stránke.

 

Reklama

18:00 – Najdôležitejšie informácie z večernej správy generálneho štábu

Počas dňa Rusi uskutočnili 2 raketové útoky, 25 leteckých útokov a 6 ostreľovaní z MLRS. Raketové údery boli vykonané na civilné ciele v Družkovke a ďalších ukrajinských osadách s použitím balistických rakiet.

Ofenzívy prebiehajú na smeroch Liman, Bachmutsk, Avdejevka a Mariinsk. Ukrajinské obranné sily odrazili viac ako 50 útokov nepriateľa. “Bachmut, Avdejevka a Marinka zostávajú horúcimi miestami.

Uskutočnili sa pokusy o ofenzívu: na Limanskom smere – v oblastiach južne od Kremennej a Verchnekamenského. A na Bachmutskom smere – v Bachmute a Bohdanivke. Na smeroch Avdejevka a Marinka – v oblastiach Avdejevka, Severnoje, Pervomajskoje a Marinka.

Ukrajinské letectvo uskutočnilo osem úspešných úderov, raketové a delostrelecké jednotky zasiahli tri oblasti, v ktorých boli sústredené ľudské zdroje, zbrane, vybavenie a dva muničné sklady.

 

17:35 – Vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak uviedol, že na Avdejevku bol podniknutý ďalší raketový útok.

“Prvá raketa zasiahla administratívnu budovu, druhá zasiahla aj objekt infraštruktúry,” napísal vedúci OP. Miestne propagačné stránky spresňujú, že budova daňovej správy bola úplne zničená.

Podľa Jermaka nedošlo k žiadnym obetiam ani zraneniam – “ľudia boli ukrytí”.

 

Reklama

17:33 – Podľa agentúry Bloomberg odchod západných obchodníkov s obilím z ruského trhu zvýši geopolitický vplyv Ruska v dôsledku presunu ruského vývozu potravín pod štátnu kontrolu.

“Odchod spoločností Cargill a Viterra ponecháva ruské zásoby obilia z veľkej časti v rukách domácich a štátom financovaných spoločností, čo znamená, že Rusko bude kontrolovať väčšinu príjmov z ich predaja,” uviedli analytici agentúry.

“To znamená, že pre Rusko bude jednoduchšie využívať vývoz obilia ako nástroj geopolitického vplyvu.” Agentúra Bloomberg uviedla, že hlavnými odberateľmi potravín z Ruska sú krajiny Blízkeho východu a Afriky.

 

17:08 – Súd v Kyjeve rozhodol, že metropolita Pavlo bude v sobotu násilne predvedený na pojednávanie.

Reklama

 

17:07 – Ukrajinský parlament plánuje na budúci týždeň schváliť zákon, ktorý oslobodí ukrajinských utečencov od povinnosti podať priznanie o príjme, ak v zahraničí získali príjem, ktorý nepodlieha zdaneniu na Ukrajine.

Uviedol to poslanec Ľudovej služby Maksym Buzhanskyy.

 

16:37 – 22 krajín, viac ako 200 bojových lietadiel.

Reklama

Podľa nemeckého ministerstva obrany NATO usporiada svoje doteraz najväčšie cvičenie stíhačiek.

Cvičenie s názvom Air Defender 2023 sa uskutoční v júni v Nemecku a potrvá 11 dní. Zapojí sa do nich 10 000 vojakov.

“Cieľom cvičenia je optimalizovať a posilniť spoluprácu medzi krajinami a ich ozbrojenými silami,” uviedol Bundeswehr vo vyhlásení.

Stíhačky dočasne uzavrú oblohu nad Nemeckom pre civilné lietadlá kvôli letom stíhačiek.

 

15:33 –  Sergej Šojgu odovzdal vojakom medaily Zlatá hviezda a ďalšie štátne vyznamenania na veliteľstve spoločného zoskupenia ruských ozbrojených síl v zóne špeciálnych operácií na Ukrajine.

“Chápem, že je to ťažké. Ale vy plníte svoje úlohy, plníte ich so cťou, dôstojne. Krajina, vlasť a náš hlavný veliteľ vám za to udelili tieto vysoké vyznamenania. Verím, že nie sú vaše posledné. Viem a som si absolútne istý, že budete aj naďalej verne plniť svoje povinnosti voči vlasti, voči našej obrovskej krajine a jej ľudu,” povedal Šojgu.

Reklama

 

15:26 – Obec Iskra v Chomutovskom okrese je pod paľbou ukrajinských ozbrojených síl, pričom bolo zaznamenaných viac ako 20 útokov.

Informoval o tom gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovoit.

K žiadnym obetiam na životoch ani zraneným nedošlo.

 

15:22 –  Zelenskyj tiež uvalil sankcie na manželku a syna bývalého ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva.

Sankcie boli uvalené aj na Ľubov Kabajevovú. Je matkou ruskej gymnastky Aliny Kabajevovej, ktorá je podľa mediálnych správ v mileneckom vzťahu s Putinom.

 

Reklama

15:18 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské jednotky zničili v noci až 100 ukrajinských vojakov na Krasnolimanskom smere

– Straty AFU v Kupjanskom smere dosiahli za noc až 50 osôb

– Ruské ozbrojené sily zlikvidovali až 40 ukrajinských vojakov v smere na Cherson

– Ruské ozbrojené sily zničili v noci na dnes v doneckom smere do 110 ukrajinských vojakov a žoldnierov, viacnásobné raketomety Grad, samohybné húfnice Akatsiya a Gvozdika

– Ruské letectvo zostrelilo v Donecku ukrajinské lietadlo MiG-29 a vrtuľník Mi-8

– Ruské ozbrojené sily zničili v priebehu jedného dňa až 50 ukrajinských vojenských vozidiel a húfnicu D-20 v južnej Doneckej a Záporožskej oblasti

Reklama

– V Charkovskej oblasti zničený muničný sklad 127. brigády územnej obrany ukrajinských ozbrojených síl

– Ruské prostriedky protivzdušnej obrany zachytili deväť striel MLRS a zničili päť ukrajinských bezpilotných lietadiel.

 

15:16 – Vyhlásenie vedúceho tlačového strediska skupiny Juh

– Na doneckom smere pri obci Marinka útočné jednotky motostreleckej jednotky Južného vojenského okruhu s podporou tankov T-72B3 a obrnených transportérov BTR-82A zničili dva oporné body AFU. Nepriateľ počas boja utrpel až 15 strát.

– V smere na Avdejevku batéria húfnic Msta-B delostreleckej brigády Južného vojenského okruhu zničila ďalší oporný bod čaty, pričom do 10 nepriateľských vojakov utrpelo nenahraditeľné straty.

– Na tom istom smere v priebehu protibatériového boja batéria 152 mm ťahaných húfnic Giatsint-B zničila delostrelecké delo D-20 ukrajinských ozbrojených síl na palebnom postavení.

Reklama

 

15:11 – Zelenský uvalil sankcie na výkonného riaditeľa spoločnosti Nord Stream Matthiasa Warniga.

Ten je uvedený ako ruský občan.

Zelenskyj tiež uvalil sankcie na Viktora Zubkova, bývalého ruského premiéra, ktorý v čase, keď bol Putin predsedom vlády od 12. mája 2008 do 21. mája 2012, pôsobil ako jeho prvý námestník. V súčasnosti je predsedom predstavenstva spoločnosti Gazprom.

Sankcie boli uvalené aj na významného ruského podnikateľa a politika Borisa Titova.

 

14:38 – Tím obhajoby metropolitu Pavla, rektora Kyjevskej Pečerskej lavry, podal návrh na predloženie originálov zvukových záznamov, ktoré predtým zverejnila SBU.

Reklama

V tejto súvislosti požiadali o odročenie pojednávania o predbežnej väzbe, aby mohli tieto nahrávky získať od prokuratúry.

Pavlovi právnici tvrdia, že časť obvinení proti metropolitovi Pavlovi je založená na odkaze na nahrávky zverejnené SBU, ale materiály prokuratúry neobsahujú originály týchto nahrávok.

Z procesného hľadiska by mali byť nahrávky poskytnuté obhajobe na zvukovom disku.

Obžaloba zasa tvrdí, že procesný poriadok nevyžaduje poskytnutie originálov nahrávok v tomto štádiu procesu, a obviňuje Pavlových advokátov z odďaľovania procesu.

Sudca tento návrh zamietol. Uviedol, že predbežné opatrenie sa bude posudzovať na základe dostupných spisových materiálov.

Reklama

 

14:35 – Zelenský citoval rozhovor s francúzskym prezidentom. Trval hodinu.

“Podrobne som ho informoval o situácii na fronte. Venovali sme sa ďalším krokom pri realizácii mierovej formuly. Koordinované kroky v kontexte najbližších medzinárodných opatrení,” napísal Zelenskyj.

 

14:17 – Vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak na svojom kanáli Telegram informoval o novom ostreľovaní Chersonu a okolia.

Píše, že na mesto bolo použité delostrelectvo. Zasiahnutý bol súkromný dom a na ulici bol zabitý človek.

Okrem toho bola ostreľovaná obec Kazatskoje v Chersonskej oblasti, pričom bol tiež zasiahnutý súkromný dom a zranený jeden muž.

14:15 –  Vladimir Zelenskij komentoval Lukašenkovu výzvu na prímerie a rokovania s Ruskom slovami, že s Ruskom sa bude rokovať len vtedy, ak “stiahne vojská z nášho územia bez boja”.

 

14:00 – Ruské médiá informujú, že v meste Efremov v Tulskej oblasti sa zrútil neidentifikovaný dron.

 

13:58 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu 1. apríla uvalil sankcie na 225 ruských spoločností a 33 ruských občanov.

Príslušné dekréty sú zverejnené na webovej stránke prezidentskej kancelárie. Podľa dokumentu budú tieto sankcie trvať 10 rokov. Obmedzenia zahŕňajú najmä zablokovanie majetku, pozastavenie obchodných operácií, zrušenie licencií a ďalšie obmedzenia, spolu 11 opatrení.

 

13:42 – Štáty, ktoré vlastnia jadrové zbrane, by ich nemali rozmiestňovať v zahraničí, a ak ich majú, mali by ich stiahnuť.

Toto vyhlásenie predniesol Geng Shuang, zástupca stáleho zástupcu Číny pri OSN, na zasadnutí Bezpečnostnej rady. Jeho slová sú citované na webovej stránke čínskeho úradu pri OSN.

Reklama

“Čína presadzuje konečný úplný zákaz a úplné odstránenie jadrových zbraní, vyzýva na zrušenie dohody o “spoločnom využívaní jadrových zbraní” a zasadzuje sa za to, aby všetky štáty vlastniace jadrové zbrane nerozmiestňovali jadrové zbrane v zahraničí a stiahli jadrové zbrane rozmiestnené v zahraničí,” povedal Šuang.

 

13:18 –  Telegramové kanály začali šíriť informácie, že počas vojnového stavu na Ukrajine bolo povolené predávať lieky na predpis bez lekárskeho predpisu, s výnimkou omamných a psychotropných látok.

V skutočnosti bolo toto ustanovenie zrušené zákonom č. 7444 prijatým koncom minulého roka.

 

12:32 –  Farmári zo Spojeného kráľovstva darovali ukrajinským ozbrojeným silám 22 pickupov. Informoval o tom poslanec Ľvova.

 

12:05 – Kurský gubernátor Roman Starovoit uviedol, že ukrajinský dron zhodil výbušné zariadenie na strechu Domu kultúry v obci Dronivka v okrese Gluškovka.

“K obetiam na životoch nedošlo, črepiny spôsobili menšie škody na oknách a fasádach blízkych budov FAP a obecného úradu,” uviedol regionálny šéf.

 

12:00 – Ukrajina objednala od Poľska 100 obrnených transportérov Rosomak.

Túto informáciu zverejnil na Twitteri poľský premiér Mateusz Morawiecki.

“Ukrajinská armáda od nás kúpi 100 Rosomakov, ktoré sa vyrábajú v Siemianowiciach Śląskich. Sú to bojové transportéry najvyššej triedy. Platba za tento nákup pôjde z peňazí EÚ a USA,” povedal premiér.

 

11:57 –  Výbuch granátu v byte viacposchodového domu vo Ľvove zabil jednu osobu a ďalšiu vážne zranil, informovalo Ľvovské oblastné policajné oddelenie.

Reklama

Hlásenie o výbuchu v byte na Zamarstynivskej ulici dostala polícia 31. marca o 22.30 h.

“V byte vybuchol granát, pravdepodobne RGN. Na následky zranení na mieste zomrel 44-ročný obyvateľ Černihova a 52-ročný majiteľ bytu bol hospitalizovaný s vážnymi zraneniami,” uviedla polícia.

 

10:52 – Americký inštitút pre vojenské štúdie (ISW) na geolokačných záberoch videl vlajku PMC Wagner na budove v centre Bachmutu, ktorá sa nachádzala niekoľko blokov (do 400 metrov) od budovy mestskej správy.

Na tých istých záberoch je tiež vidieť, že ukrajinské sily uskutočnili protiútok juhozápadne od Bachmutu a získali späť stratené pozície južne od Ivanivska (asi 7 km juhozápadne od Bachmutu).

V smere na Avdejevku geolokácia ukazuje, že ruské sily postúpili v okolí Veseloje (6 km severne od Avdejevky).

 

10:35 –  Vyhlásenie vedúceho tlačového strediska skupiny Centre

– Počas bojovej služby v smere Krasno-Limansky prostriedky protivzdušnej obrany skupiny síl Centrum zistili a zničili prieskumné bezpilotné lietadlá ukrajinských ozbrojených síl.

– V priebehu protibatériového boja prieskumníci odhalili delostrelecké jednotky ukrajinských nacionalistov. V dôsledku ostreľovania utrpel nepriateľ straty na personáli a technike.

 

10:22 – Syn ugandského prezidenta, brigádny generál Muhuzi Kainerugaba, vyhlásil, že je pripravený vyslať vojakov na obranu Moskvy.

“Nazvite ma ‘putinistom’, ak chcete, ale my Ugandčania pošleme vojakov na obranu Moskvy, ak ju budú niekedy ohrozovať imperialisti!” – Napísal to na Twitteri.

 

9:54 – Šojgu rokoval na veliteľstve spoločného zoskupenia ruských vojsk o zásobovaní vojsk muníciou, čo je otázka, ktorá je pod neustálou kontrolou ruskej vlády a ministerstva obrany.

Reklama

Poznamenal, že “objem dodávok najžiadanejšej munície bol stanovený a prijímajú sa potrebné opatrenia na ich zvýšenie. Spolu s tým “sa znásobilo množstvo nimi vyrábaných výrobkov na zásobovanie vojsk, pričom ide o konvenčné aj vysoko presné druhy munície.”

“To všetko umožňuje plniť úlohy stanovené najvyšším veliteľom v súlade s plánom špeciálnej vojenskej operácie,” povedal Šojgu.

9:50 – Metropolita Pavlo, predstavený Kyjevsko-pečerskej lavry, uviedol, že bol umiestnený do domáceho väzenia. Informovali o tom miestne médiá.

 

9:48 – Vyhlásenie vedúceho tlačového strediska skupiny Vostok

– Nepriateľ sa trikrát pokúsil preskúmať predsunuté pozície skupiny Vostok v južnom doneckom smere. Motorizované strelecké jednotky podporované delostrelectvom všetky útoky odrazili a zničili do 20 militantov.

– V záporožskom smere bola odhalená a zničená nepriateľská prieskumná skupina a zlikvidovaných päť nacionalistov.

– V rámci protibatériového boja boli použité automatické sondážne systémy na odhalenie a zničenie dvoch nepriateľských húfnic pri obciach Červonaja Krynica a Preobraženka.

 

9:35 – NATO plánuje poslať ukrajinským ozbrojeným silám dva prápory tankov Leopard 2 a štyri prápory Leopardov.

Nemecký minister obrany Pistorius uviedol, že je nepravdepodobné, že by sa ich mohlo dodať viac, pretože spojenci majú obmedzené zdroje.

“Nevidím scenár, v ktorom by bolo možné poslať Ukrajine ďalšie tanky Leopard nad rámec toho, čo bolo oznámené,” povedal.

 

8:42 –  Námestníčka ministra obrany Anna Malyarová uviedla, že situácia na východe Ukrajiny je naďalej pomerne zložitá.

V Bachmute sa Rusi “snažia postupovať smerom k centrálnej časti mesta, pričom v niektorých oblastiach dosahujú menšie premenlivé úspechy. Nemôžu sa však zmocniť mesta. V okolí a v samotnom meste pokračujú ťažké boje.

“Takisto nepriateľ vedie ofenzívu v blízkosti Avdejevky s cieľom obkľúčiť mesto a zablokovať zásobovacie trasy,” povedala Malyarová.

 

8:13 – Ukrajinské ozbrojené sily sa v Bachmute sťahujú, pretože Rusi delostrelectvom ničia obranyschopné objekty.

Vo videu zverejnenom na Tiktoku z 31. marca ukrajinský vojak hovorí, že nepriateľ ničí “blok za blokom”.

“Ukrajinská armáda sa drží. Ale sami chápete – keď je čo držať, tak sa držíte. Keď sa nemáte čoho držať, musíte postupne ustupovať,” hovorí vojak na videu.

 

7:56 – Vedúceho kyjevskej Pečerskej lavry Pavla dnes ráno podozrievala SBU a jeho dom prehľadáva.

Povedal to sám Pavol pred lavrou. Podľa jeho slov je obvinený z práce pre Rusko a z podnecovania náboženskej nenávisti. Taktiež mu podľa farára povedali, že “preklial prezidentove deti”.

“Ja som nikoho nepreklínal. Ale povedal som slová evanjelia, že naše slzy nepadnú na zem, ale padnú na hlavy tých, ktorí spôsobili tieto nepokoje,” dodal Pavol.

 

7:43 –  Podľa náčelníka vojenského štábu USA Marka Milleyho je nepravdepodobné, že by Ukrajina tento rok zvíťazila.

“Nemyslím si, že sa to podarí v najbližšom čase v tomto roku,” povedal Milley pre Defense One. Oslobodenie celého ukrajinského územia od Rusov je “veľmi, veľmi ťažká vojenská úloha”.

“Vidíme, že na Ruskom okupovanej Ukrajine je stále niekoľko stotisíc Rusov. Netvrdím, že sa to nedá urobiť. Hovorím len, že je to veľmi ťažká úloha,” hovorí náčelník generálneho štábu USA.

 

7:20 – Ukrajinské ministerstvo vnútra tvrdí, že osem brigád “útočnej gardy” na obsadenie Krymu a Donbasu bolo sformovaných a sú pripravené na “aktívnu útočnú činnosť”.

Reklama

 

7:19 – Ruské ozbrojené sily zabránili ukrajinským ozbrojeným silám vykonať prieskum v smere na Kupjansk, uviedol vedúci tlačového strediska západného vojenského zoskupenia Sergej Zybynskyj.

“Ukrajinci sa pokúsili viesť prieskumný boj z dvoch smerov súčasne 14. samostatnou mechanizovanou brigádou. V dôsledku protiútoku našich jednotiek utrpeli Ukrajinci straty a boli nútení ustúpiť na predtým obsadené pozície. V boji bolo zabitých pätnásť bojovníkov,” povedal Zybynskyj.

 

7:16 –  Ukrajinská armáda Energodar neostreľuje, situácia je po návšteve generálneho riaditeľa MAAE Rafaela Grossiho pokojná a tichá.

Iformoval o tom Volodymyr Rogov, predseda hnutia Sme spolu s Ruskom.

 

7:13 – Aktuálne informácie z frontu z Generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl.

Počas dňa bolo odrazených sedemdesiat nepriateľských útokov. Najintenzívnejšie boje pokračujú v osadách Bilohivka, Bachmut, Avdejevka a Marinka.

V limanskom smere sa Ruská federácia pokúsila o ofenzívu pri osadách Makiivka, Kremenna, Červonopopovka, Dibrova, Belogorivka a pri Serebrijanskom lesnom hospodárstve.

Na Bachmutskom smere pokračuje búranie na Bachmut, pričom nepriateľ sa pokúša o jeho úplné ovládnutie. Útoky sú odrazené aj v oblastiach Bogdanivka a Ivanivske.

Na smeroch Avdejevka a Marinka prebiehali boje pri Novobachmutovke, Avdejevke, Pervomajskoje a Marinke.

 

7:10 –  Nikolajevský gubernátor Vitalij Kim varuje pred raketovou hrozbou pre regionálne centrum.

 

7:07 – Najdôležitejšie body večerného prejavu Vladimíra Zelenského

1. Informoval o samite pri príležitosti výročia oslobodenia Bukurešti, na ktorom sa zúčastnili vedúci predstavitelia štyroch krajín.

2. Prisľúbil nájsť spôsoby, ako potrestať Rusov za ich agresiu voči Ukrajine.

 

7:05 – Pri ostreľovaní v Avdejevke zahynul päťmesačný chlapec a jeho stará mama.

Informoval o tom gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko na svojom telegramovom kanáli. Okrem toho podľa neho boli zranení matka a otec dieťaťa. Uviedol tiež, že rodina sa deň predtým odmietla evakuovať.

 

7:03 – Vo východných a juhovýchodných regiónoch Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach.

 

7:00 – Ukrajina nebude schopná v krátkom čase dosiahnuť svoj vojenský cieľ, ktorým je vytlačenie ruských vojsk a znovuzískanie všetkých stratených území. Uviedol to Mark Milley, predseda Výboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA.

Reklama

Generál tiež pripúšťa konflikt s Čínou v dôsledku nejakého incidentu alebo udalosti, ale považuje ho za nepravdepodobný.

 

6:50 – USA možno v pondelok oznámia nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 2,6 miliardy dolárov, informuje agentúra Reuters.

 

6:40 – MMF schválil Ukrajine štvorročnú pôžičku vo výške 15,6 miliardy USD, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj. Ide o najväčšiu pôžičku Kyjevu od vypuknutia bojov vo februári minulého roka.

 

6:30 – Vojenská operácia, 31. marca 2023

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v plánoch Generálneho štábu ruských ozbrojených síl nie je žiadna druhá vlna mobilizácie, dobrovoľníkov a tých, ktorí už boli odvedení, je dostatok, do zóny špeciálnej operácie nebude poslaný žiadny jarný odvedenec.

– Lukašenko navrhol zastaviť bojové akcie na Ukrajine a vyhlásiť prímerie bez práva na presun techniky a zbraní z oboch strán, Peskov uviedol, že Putin môže o Lukašenkových návrhoch diskutovať na ich rokovaniach budúci týždeň

– Vláda prijala opatrenia na znásobenie výroby najžiadanejších typov zbraní pre ruské ozbrojené sily, povedal Mišustin

– Približne polovica ruských vojnových zajatcov zadržiavaných na Ukrajine, ktorých vypočula OSN, uviedla, že ich mučili a zle s nimi zaobchádzali, uviedol šéf Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Türk

– Moskalkova vyjadrila znepokojenie nad tým, že ukrajinská strana “mlčí” v dialógu o výmene zajatcov

– Krajiny EÚ sú blízko k diskusii o vyslaní “nejakého druhu mierových jednotiek” na Ukrajinu, povedal Orbán

– Medvedev sa domnieva, že tzv. mierové jednotky pod záštitou NATO jednoducho vstúpia do konfliktu a budú legitímnym cieľom

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali