Svedectvo o situácii Cirkvi v Nigeri: Oni majú zbrane, ale my máme Ježiša!

Svedectvo o situácii Cirkvi v Nigeri: Oni majú zbrane, ale my máme Ježiša!

Bratislava 12. júla 2019 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Pápežská nadáciu ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi sa dlhodobo angažuje v pomoci kresťanom v rôznych častiach sveta. Okrem Blízkeho východu sú to aj niektoré oblasti Afriky. V Nigeri nadácia už viac rokov finančne podporuje projekty zamerané na katechézu a na existenčné zabezpečenie kňazov

Pomoc trpiacej Cirkvi sa dlhodobo angažuje v pomoci kresťanom v rôznych častiach sveta

Situáciu Cirkvi v tejto 20-miliónovej saharskej krajine, kde kresťania tvoria 0,3% obyvateľstva popri vyše 99-percentnej moslimskej väčšine, priblížili v rozhovore pre nadáciu ACN biskup Ambroise Ouédraogo a rehoľná sestra Marie Catherine Kingbová. Pripomeňme, že Niger leží v centre severnej časti afrického kontinentu. Jeho severnými susedmi sú Alžírsko a Líbya, na západe má Mali, na východe Čad, na juhu Nigériu a na juhozápade Burkinu Faso a Benin.

Reklama

Sedemdesiatročný Mons. Ambroise Ouédraogo je biskupom Maradi, jednej z dvoch diecéz v Nigeri. Ako vysvetľuje, dlhé roky nažívalo asi 5-6 tisíc katolíkov jeho diecézy v pokoji a mieri s väčšinovou moslimskou populáciou: „Toto sa ale zmenilo v roku 2015, kedy boli vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo publikované karikatúry kritizujúce islam.“

V priebehu niekoľkých hodín bolo v Nigeri zabitých minimálne desať kresťanov a počas násilností a nepokojov, ktoré sa rozpútali po celej krajine, bolo zničených viac ako 70 kostolov a ďalších kresťanských budov. Približne 80% všetkých kresťanských kostolov v krajine bolo cielene napadnutých.

Reklama

„Kresťania žili vo veľkom strachu pred radikálnymi islamskými fundamentalistami. A tento strach v nich stále pretrváva, pretože v nepravidelných intervaloch sa útoky opakujú dodnes,“ pokračuje biskup. Len pred dvoma týždňami bol v jeho diecéze radikálnymi skupinami, protestujúcimi proti uväzneniu imáma, podpálený protestantský kostol v Maradi.

Spomenutý imám bol zadržaný po tom, ako sa vo svojej kázni vyjadril proti návrhu zákona o prísnejšom regulovaní finančných zdrojov na stavbu a prevádzku súkromných bohoslužobných miest. Aj napriek protestom bol v pondelok 17. júna zákon schválený v nigerskom parlamente.

Iba 8 kilometrov od miesta dosiaľ posledného útoku v Maradi žije sestra Marie Catherine Kingbová so svojím spoločenstvom „Kristových služobníčok“. V rozhovore pre ACN hovorí: „S útokmi sme počítali, ale nemysleli sme si, že ich vyvolá predloženie tohto návrhu zákona.”

Od jej príchodu do Nigeru pred 15 rokmi sa situácia v krajine zmenila na nepoznanie. „V tom čase neexistovalo v krajine takmer žiadne medzináboženské napätie. Teraz ale už aj samotní moslimovia pripúšťajú, že je v krajine príliš veľa mešít a škôl koránu a nedostatok studní a nemocníc,” vysvetľuje sestra Catherine, pôvodom zo Senegalu.

Jej spoločenstvo a tiež žiačky, ktoré vyučujú, sú z dôvodu obáv z útokov islamistov pod neustálou policajnou ochranou. „Špirála násilia uvoľnená v Líbyi, Sýrii a v ďalších krajinách severnej Afriky a Blízkeho východu sa nebezpečne šíri ďalej,” dodáva so žiaľom.

Reklama

Sestra Catherine je ale presvedčená, že nielen zlo, ale tiež dobro sa šíri neustále ďalej. Jej kongregácia organizuje a vedie množstvo aktivít v prospech celého spoločenstva. Sestry pomáhajú predovšetkým ženám v núdzi, no organizujú aj každoročné stretnutia kresťanov a moslimov. V roku 2006 sa prvého medzináboženského stretnutia zúčastnilo 28 ľudí. V minulom roku ich bolo už 350.

Vzťahy s miestnymi imámmi a moslimskými susedmi sú dobré, hovorí rehoľníčka. Aj preto, ani zo strachu z možných útokov extrémistov, nechce do budúcnosti poľaviť vo svojom úsilí. „My neodídeme. Oni majú zbrane, ale my máme Ježiša,“ hovorí sestra Catherine.

Biskup Ouédraogo to cíti rovnako. Spoluprácu a dialóg s moslimami nespochybňuje. Je presvedčený, že „veľká časť moslimov považuje aktuálnu situáciu za hanebnú a voči kresťanom preukazujú solidaritu.” A dodáva: „Až 95-98% detí v našich inštitúciách je moslimského vyznania. Aj väčšinu našich projektov realizujeme v regiónoch s takmer stopercentnou moslimskou populáciou. Nerobíme medzi ľuďmi žiadne rozdiely. A tak to aj zostane,” uzatvára nigerský biskup.

Ako vyplýva z nedávno publikovanej výročnej správy Pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, za rok 2018 sa jej podarilo vďaka dobrodincom poskytnúť viac ako 111 miliónov eur trpiacej, utláčanej a prenasledovanej Cirkvi na celom svete.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali