Súťaž na trati Žilina – Rajec má “zabetónovať” štátneho dopravcu, tvrdí OĽaNO

Súťaž na trati Žilina – Rajec má “zabetónovať” štátneho dopravcu, tvrdí OĽaNO

Bratislava 16. augusta 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Plánovaná liberalizácia osobnej vlakovej dopravy na regionálnej trati Žilina – Rajec je podľa opozičného hnutia OĽaNO iba spôsob, ako na nej “zabetónovať” súčasného štátneho dopravcu – Železničnú spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) na ďalších desať rokov

Na snímke Ján Marosz

Poslanec NR SR a tieňový minister dopravy za OĽaNO Ján Marosz povedal, že minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd) “by mal skončiť s falošnou hrou na hľadanie súkromníka a súťaž prepracovať tak, aby skutočne vyhral ten najlepší dopravca, ktorý poskytne cestujúcim najkvalitnejšie služby”. Hnutie o tom vo štvrtok informovalo agentúru SITA v tlačovej správe v súvislosti s vyhlásenou súťažou na dopravcu na uvedenej železničnej trati.

Reklama

Ministerstvo dopravy síce zverejnilo predbežné oznámenie o zámere vyhlásiť súťaž už pred viac ako rokom, podľa Marosza však neobsahuje pre dopravcov nič konkrétne. “Žiaden dopravca si dopredu nenakúpi vlaky a nezazmluvní personál kým nevie, či súťaž vôbec vyhral. Ak by chcel minister dopravy Árpád Érsek urobiť férovú súťaž, tak by najprv vybral víťaza súťaže a až potom by mu nechal niekoľko mesiacov na prípravu,” uviedol Marosz. Pripomenul, že v prípade trate Bratislava – Komárno bola zmluva podpísaná v decembri 2010 a vlaky spoločnosti RegioJet tam začali jazdiť v marci 2012. Dopravca mal tak na nákup alebo prenájom vlakov a nábor personálu približne pätnásť mesiacov. Ministerstvo dopravy chce teraz vybrať víťaza pre trať Žilina Rajec tak, aby na nej začal jazdiť už od februára 2020. “Normálny čas férovej súťaže sú dva, tri roky,” tvrdí Marosz.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR zareagovalo, že zámer vyhlásiť súťaž na dopravcu pre trať Žilina – Rajec je známy odbornej verejnosti už takmer rok a pol. “Bola to dostatočne dlhá doba sa na ňu pripraviť tak, ako sa už dnes pripravujú dopravné spoločnosti na ďalšiu súťaž, ktorú plánujeme vyhlásiť v dohľadnej dobe pre trať Bratislava – Komárno,” uviedla pre agentúru SITA riaditeľka odboru komunikácie a rezortná hovorkyňa Karolína Ducká. Ministerstvo dopravy neodpovedalo na otázku o krátkom termíne od výberu dopravcu a podpisu zmluvy do začatia prevádzky vlakov na trati 1. februára 2020. Ten kritizujú alternatívni železniční dopravcovia ako diskriminačný a nereálny na obstaranie vlakov a nábor personálu.

Reklama

“Práve vyhlásením verejnej súťaže o túto dopravu môže zabojovať každý, kto má licenciu pre osobnú železničnú dopravu. Úspešný uchádzač bude v zmysle zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme obsluhovať trať desať rokov,” poznamenala Ducká. Konkrétne podmienky prevádzkovania dopravy na trati sú súčasťou súťažných podkladov, ktoré získajú záujemcovia, ktorí splnia podmienky. “Zároveň, súťaž počíta s prípadným navyšovaním počtu vlakov podľa vývoja prepravených cestujúcich,” podotkla hovorkyňa s tým, že bude záležať na záujme verejnosti, v akom rozsahu sa tak stane. “Takže nejde o žiadne zabetónovanie rozsahu dopravy, čo považujeme za úplne účelové,” dodala Ducká. Podľa rezortu je na škodu veci, že si hnutie OĽaNO nenašlo cestu na ministerstvo a neinformovalo sa o spôsobe realizácie súťaže.

OĽaNO podporuje myšlienku liberalizácie dopravy a chce, aby na Slovensku pôsobili súkromní dopravcovia, ktorí môžu priniesť najmä lepšie služby pre cestujúcich. “Aj v našom programe Spoľahlivá doprava ale hovoríme, že to nejde chaotickým rozdelením tratí do cudzích rúk na desať rokov bez toho, aby mal štát jasno, v akom režime majú na nich jednotlivé spoje premávať. Štát by mal najprv urobiť Plán dopravnej obslužnosti, to znamená určiť, kde a akom intervale budú jazdiť vlaky a autobusy,” dodal Marosz. Dopravu podľa neho treba skoordinovať a integrovať tak, aby mali ľudia zabezpečené prípoje a potom na jednotlivé úseky vysúťažiť nových prevádzkovateľov. Keďže ministerstvo takto nepostupuje, OĽaNO sa domnieva, že môže porušovať aj zákon o doprave na dráhach. Ten hovorí, že uzavretiu zmluvy s novým dopravcom má predchádzať zostavenie Plánu dopravnej obslužnosti, ktorý podľa hnutia ministerstvo nemá.

“Železničná spoločnosť Slovensko sa z pozície národného dopravcu, samozrejme, plánuje do pripravovanej súťaže zapojiť. Verejnosti chceme poskytnúť efektívne riešenia dopravnej obsluhy pre všetky vyhlásené trate,” uviedol pre agentúru SITA riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Podmienky súťaže dopravca nekomentuje. “Prípadné námietky musia rozhodnúť kompetentné orgány. Vo všeobecnosti sa konkurencii nebránime, naopak, vítame ju, posúva totiž trh vpred,” poznamenal Kováč.

Spoločnosti podľa neho neprináleží hovoriť, čo by mal alebo nemal robiť štát. “Zástupcovia ZSSK sa však na všetkých úrovniach pravidelne stretávajú pri plánovaní svojej dopravy a pri príprave podkladov pre tvorbu grafikonu vlakovej dopravy so zástupcami samosprávnych inštitúcií a s ostatnými dopravcami,” dodal hovorca. ZSSK chce do roku 2030 prepravovať na slovenských koľajniciach sto miliónov cestujúcich ročne, zaviesť taktovú dopravu v okolí všetkých väčších miest a naďalej byť chrbticou domácej hromadnej dopravy.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR oznámilo 7. augusta, že začína verejnú súťaž na prevádzku osobnej vlakovej dopravy na trati Žilina – Rajec v dĺžke 21 kilometrov. Vybraný dopravca bude podľa zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme obsluhovať vlaky desať rokov. Ide o začiatok liberalizácie osobnej železničnej dopravy, od ktorej si rezort dopravy sľubuje zvýšenie konkurencieschopnosti na železniciach, ale najmä lepšie a kvalitnejšie služby pre cestujúcich. Oznámenie o zámere spustiť tender na trať Žilina – Rajec zverejnilo ministerstvo v súlade s pravidlami Európskej únie minimálne rok vopred v európskom vestníku. Záujemcovia môžu požiadať o účasť v súťaži do 6. septembra. Dopravca na základe súťaže by mal začať obsluhovať trať už od februára 2020. Ministerstvo chce vyhlásiť súťaže na dopravcu aj na tratiach Bratislava – Komárno a Košice – Moldava nad Bodvou.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali