Sulík varuje pred extrémami v EÚ – vrátane progresívcov. Ich princíp “troskotá na tom, že Európa nie je jeden národ”

Sulík varuje pred extrémami v EÚ – vrátane progresívcov. Ich princíp “troskotá na tom, že Európa nie je jeden národ”

Bratislava 9. mája 2019 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Dosluhujúci poslanec Európskeho parlamentu a predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík vo svojom blogu zaradil medzi hrozby budúcnosti EÚ aj progresivizmus, ktorým sa rád prezentuje francúzsky prezident Emmanuel Macron a ktorý na Slovensku predstavuje mimoparlametná strana Progresívne Slovensko

Na snímke zľava generálny manažér SaS Roman Foltin, podpredsedníčka strany SaS Jana Kiššová, predseda strany Richard Sulík

Sulík priznal, že aj najtvrdší kritici EÚ, ktorí v mnohom majú bezpochyby pravdu, pričom spomenul napríklad Mattea Salviniho alebo Viktora Orbána. Dodal, že títo politici napriek tomu nežiadajú vystúpenie z EÚ. “Naopak, ak vystúpenie niekto navrhne, prehrá voľby, ako sa to stalo Marine LePen vo Francúzsku.”

Reklama

“Výhody spoločného trhu, spoločnej hranice a spoločnej meny sú jednoducho príliš silné, samotná idea spoločnej EÚ tiež. Obyvatelia tento extrém odmietajú a preto nebude Marián Kotleba so svojím referendom o vystúpení z EÚ (ak vôbec zozbiera podpisy) úspešný,” myslí si Richard Sulík.

Odmieta aj druhý extrém – “súhlas so všetkým, čo z Bruselu prichádza”. Podľa Sulíka ide o rovnako nebezpečný princíp “čoraz užšia únia,“ ktorý stroskotá na tom, že Európa nie je jeden národ.

Reklama

“Ľudia, ktorí majú plné ústa rečí o Európe, sú najväčší národní sebci. Napríklad prezident Macron nekompromisne obhajuje záujmy Francúzska a jeho „proeurópskosť“ končí tam, kde končia záujmy Francúzska. Považujem preto za vyslovene nebezpečné súhlasiť so všetkým, čo z Bruselu prichádza. Na poľnohospodárskych dotáciách, či vysielaní pracovníkov jasne vidieť, že takýto prístup je škodlivý,” upozornil Sulík.

Silný príklad sú podľa neho aj sankcie. Sulík uvádza, že napríklad Nemecko vyžaduje od členských štátov, aby sankcie dodržiavali, no na druhej strane Mercedes pred mesiacom otvoril pri Moskve závod za 250 mil. eur a Nemecko stavia plynovod Northstream 2, ktorý podľa neho priamo poškodí Slovensko. “V takýchto prípadoch sklopiť zrak a byť „proeurópsky“ je dlhodobo rovnako škodlivé pre Slovensko, ako chcieť vystúpiť z EÚ!

Sulík poznamenal, že strana SaS ako jediná predložila ucelený návrh na reformu EÚ. “Preto hovoríme, že extrémy škodia a zdravý rozum pomáha. Zdravý rozum káže si najprv povedať, akú EÚ chceme a následne stanoviť, ako sa k tomu stavu dopracujeme. Presne to robíme.”

“Pred vyše dvomi rokmi predstavil predseda Európskej komisie 5 možných scenárov, ako by sa EÚ mohla vyvíjať. Po dôkladnom zvážení všetkých pre a proti, po skúsenostiach s EÚ a po niekoľkých krízach sme dospeli k presvedčeniu, že EÚ bude najviac fungovať vtedy, keď sa bude sústreďovať na tie oblasti, ktoré členské štáty nevedia samotné manažovať. Napríklad ochrana vonkajších hraníc alebo spoločný trh,” vysvetlil.

Najviac podľa Sulíkových vyjadrení rozhodla nasledovná úvaha: Európska únia nie je samostatne konajúca a nezávislá entita. Európska únia je produkt členských štátov, takpovediac servisná organizácia, ktorá poskytuje členským štátom služby, ktoré si nevedia samé zabezpečiť. V tom prípade aj nemusí mať EÚ takú silnú demokratickú legitimáciu, akú majú členské štáty. “A presne tu smerujú naše riešenia,” vyhlásil.

Reklama

“Ako jediná strana sme predložili ucelený návrh reformy EÚ, ktorým by sme takýto stav dosiahli. Dielu sme dali názor Manifest slovenského eurorealizmu a obsahuje 27 konkrétnych návrhov, ako zlepšiť fungovanie EÚ,” dodal.

Podstata návrhov SaS spočíva v tom, že na prvom mieste sú údajne záujmy Slovenska – “krajiny v ktorej žijeme a krajiny, ktorej obyvateľom sa snažíme zvýšiť životnú úroveň”. “To je náš jasný cieľ a ak k tomu vie byť EÚ nápomocná, a to veru vie byť, o to lepšie. Preto opakujem, pozor na extrémy. Na tých, čo by chceli z EÚ vystúpiť, a na tých, ktorí chcú odovzdať čím viac právomocí do Bruselu, aby sme si sami nerozhodovali prakticky o ničom,” uviedol na záver Sulík.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali