Štvrté výročie zmareného pokusu o štátny prevrat v Turecku: Sila tureckej demokracie – píše veľvyslankyňa Turecka na Slovensku Aslıgül ÜĞDÜL

Štvrté výročie zmareného pokusu o štátny prevrat v Turecku: Sila tureckej demokracie – píše veľvyslankyňa Turecka na Slovensku Aslıgül ÜĞDÜL

Bratislava 15. júla 2020 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Leto si zvyčajne spájame s radostnými a šťastnými zážitkami, oddychom a dovolenkami. Leto roku 2020 je veľmi odlišné z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 a striktných opatrení, prijatých za účelom zamedzenia šírenia vírusu. Nepochybne ide o globálnu výzvu a potrebujeme globálnu spoluprácu, aby sme boli silnejší proti tomuto spoločnému nepriateľovi, t.j. vírusu. Ako hovorí prezidentka Slovenskej republiky, Jej Excelencia Zuzana Čaputová: “Potrebujeme globalizáciu súcitu a solidarity na zabezpečenie testov, vakcín a liečby ochorenia COVID-19, pretože nikto nie je v bezpečí, pokiaľ nebudeme všetci v bezpečí”

Na snímke mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Tureckej republiky v SR Hatice Asligülová Ügdülová

Rovnako aj leto 2016 bolo veľmi výnimočným letom pre Turecko. Štyri dôležité roky prešli od pokusu o štátny prevrat 15. júla, vykonaného teroristickou organizáciou FETO. V noci 15. júla 2016, bol skupinou vojakov a ich kolaborantov, ktorí samých seba označili za “Tureckú mierovú radu”,  uskutočnený teroristický útok pod zámienkou pokusu o  štátny prevrat. Bolo to veľmi tragické leto v Turecku.

Reklama

Teroristická organizácia Fetullaha Gülena, známa pod skratkou FETO, sa spoločne s juntou pokúsili o zvrhnutie štátnej moci. Bezprecedentne zaútočili na Veľké národné zhromaždenie Turecka, prezidentský komplex a policajné riaditeľstvo. Zamerali sa tiež na verejné a súkromné komunikačné médiá vrátane verejnoprávnej TRT a tureckej mutácie CNN. Pri útoku bolo usmrtených 251 ľudí a tisíce ich bolo zranených, čo traumaticky poznačilo spoločnosť… Taktiež sa neúspešne pokúsili o zabitie demokraticky zvoleného prezidenta Tureckej republiky.

V čase pokusu o prevrat už mala vláda v rukách zoznam väčšiny členov FETO, infiltrovaných v armádnych zložkách a pripravovala voči nim opatrenia. 15. júl bol posledným zúfalým pokusom FETO o udržanie kontroly a prevzatie moci, avšak títo sprisahanci podcenili silu tureckého štátu a národa.

Reklama

V odpovedi na júlový teroristický útok sa vláda, opozícia a občianske združenia zomkli, aby ochránili demokraciu.

Tento historický počin je hodný povšimnutia ako príklad rezistencie tureckého ľudu tvárou v tvár štátnemu prevratu.

FETO dlhé roky vystupovala ako náboženská organizácia, v skutočnosti však ide o teroristickú organizáciu s bezprecedentným globálnym dosahom, ambíciami a metódami. Zosnovateľom pokusu o prevrat z 15. júla je bývalý duchovný kazateľ Fetullah Gülen. Všetký dôkazy z vyšetrovaní a súdnych konaní poukazujú na to, že pokus o prevrat, zosnovaný FETO, bol riadený Fetullahom Gülenom.

Existuje množstvo dôkazov, vrátane videonahrávok, digitálnych materiálov, zozbieraných na leteckej základni Akıncı  (operačné stredisko pučistov), satelitnej komunikácie medzi organizátormi a v neposlednom rade priznaní členov FETO, ktorí sa aktívne zúčastnili na pokuse o štátny prevrat a výpovedí príslušníkov tureckej armády, ktorí pokus o prevrat zmarili.

Zločiny, spáchané v noci 15. júla, boli len špičkou ľadovca. Členovia FETO začali svoje aktivity v 70. rokoch pod zámienkou výučby a vzdelávania. Dlhé roky boli považovaní za vzdelávaciu organizáciu, ktorá zakladala školy v Turecku a neskôr aj vo svete. V čase svojej vrcholnej sily FETO kontrolovala tisíce škôl v Turecku a asi 800 vzdelávacích inštitúcií vo svete, pričom ich dosah nemal obdoby. Vo svetle súčasného poznania už vieme, že to bol prvý krok infiltračnej kampane, ktorej súčasťou bolo verbovanie detí a ich rodičov v ilúzii lepšieho vzdelávania a pracovných príležitostí. Týmto spôsobom sa organizácia, označujúca sa za vzdelávacie hnutie, postupne zmenila na tajnú operačnú štruktúru, ktorá sa snažila o transformáciu spoločnosti a získanie kontroly nad tureckým štátom zvnútra.

Reklama

Ako jej vplyv silnel, organizácia začala pretláčať globálny mesiášsky naratív, vykresľujúci Fetullaha Gülena ako “imáma sveta”. Jeho snahy o vystupovanie ako predstaviteľa umiernenej alternatívy k náboženskému radikalizmu nemá žiadnu kredibilitu v Turecku, rovnako ani vo zvyšku moslimského sveta. Je to stratégia, ktorú využíva na získanie podpory. Pretvárka je hlavná taktika tejto organizácie. Osobitosť FETO ako teroristickej organizácie spočíva v efektívnom využívaní legálnych prostriedkov a inštitúcií na dosiahnutie svojich ilegálnych zámerov. Preto sa tisíce jej členov a prívržencov dokázali infiltrovať do dôležitých štátnych inštitúcií ako súdnictvo, armáda, štátna polícia, vzdelávacie inštitúcie a iné segmenty verejnej správy.

Mimoradny charakter agresie si vyžiadal mimoriadne opatrenia. Rozloženie siete FETO, hlboko zakorenenej do štátnych inštitúcií a súdnictva, bolo jedným z bolestivých, ale potrebných opatrení, ktorých cieľom neboli represie alebo pomsta, ale obrana sekularity Tureckej republiky. Vyšetrovanie a súdne procesy boli plne transparentné, v súlade s ústavou a príslušnými zákonmi a pri plnom dodržiavaní zásad právneho poriadku a medzinárodných záväzkov. Pri kritike Turecka by sa preto malo vždy zohľadňovať to, že pri akýchkoľvek pochybnostiach boli, sú a budú uplatňované právne prostriedky v plnom rozsahu. V dôsledku neúspešného pokusu o štátny prevrat je dôležité vysvetľovať a zdôrazňovať postavenie Turecka ako pilier sekulárnej demokracie v blízkovýchodnom regióne, a tým aj vo svete. Odolnosť a odhodlanosť Turecka pri obrane demokracie by mala byť vysoko cenená.

FETO organizácia je v súčasnosti aktívna v 160 krajinách sveta, má tisíce škôl, spoločností, mimovládnych organizácií a mediálnych inštitúcií a všetky podliehajú rovnakému operačnému modelu. Keďže sa organizácia snaží o zväčšenie svojho vplyvu na globálnu ekonomiku a politické dianie, možno ju považovať za priamu bezpečnostnú hrozbu pre každú krajinu, v ktorej je aktívna. Na druhej strane sme prijali administratívne opatrenia a naštartovali právne konania za účelom obmedzenia manévrovacieho priestoru teroristickej organizácie FETO v zahraničí, zamedzenia prevodu peňazí členmi organizácie a ich úniku spravodlivosti.

Civilizovaný svet čelí čoraz väčším výzvam pri ochrane svojich univerzálnych demokratických hodnôt. Rôzne formy extrémizmu, pričom terorizmus je tou najnebezpečnejšou z nich, sa stávajú stále viac bežnými, preto je nevyhnutný razantný odpor, ktorý si vyžaduje solidaritu, spoluprácu a zdieľanie spravodajských informácií a to je to, čo očakáva Turecko od svojich spojencov v rámci NATO, partnerov a spriatelených krajín po celom svete.

Je na mieste vyjadriť uznanie priateľským obyvateľom Slovenska za ich odolnosť v boji za prežitie krajiny počas histórie, ako aj v súčasnosti v dobe pandémie ochorenia COVID-19. Turecko a turecký národ preukázali rovnako svoju odolnosť mnohokrát v histórii, ako aj počas našej spoločnej globálnej výzvy, t.j. COVID-19 krízy.

Reklama

15. júl sa v Turecku stal Dňom demokracie a národnej jednoty. Pri štvrtom výročí pokusu o prevrat z 15. júla 2016 spomíname na všetkých tých, ktorí položili svoj život v boji proti fašizmu a terorizmu a za obranu hodnôt demokracie a tureckej národnej celistvosti. Nech ich duše odpočívajú v pokoji! Sme vďační všetkým, ktorí položili svoje životy pre túto vec a ich spomienka zostáva navždy s nami.

Nikdy nesmieme zabudnúť na to, že terorizmus je globálnou hrozbou pre celé ľudstvo. Preto  potrebujeme globalizáciu súcitu a solidarity v boji proti terorizmu, pretože nikto nie je v bezpečí, pokiaľ nebudeme všetci v bezpečí.”

Aslıgül ÜĞDÜL, veľvyslankyňa Tureckej republiky v Bratislave.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali