Ruská stíhačka z lietadlového krížnika Admirál Kuznecov sa zrútila do Stredozemného mora

Ruská stíhačka z lietadlového krížnika Admirál Kuznecov sa zrútila do Stredozemného mora

Moskva 15. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP

 

Ruské vojenské lietadlo sa zrútilo do Stredozemného mora mimo sýrskeho pobrežia, ako hlási ministerstvo obrany v Moskve. Pilot sa mal včas katapultovať a je živý a zdravý, povedalo ministerstvo v pondelok. Lietadlo typu MiG-29K sa nachádzalo len pár kilometrov pred ruskou lietadlovou loďou Admirál Kuznecov a zrútilo sa kvôli technickej chybe. Pilot plánoval pristáť.

Ťažký lietadlový krížnik Admirál Kuznecov

Reklama

Rusvesna  informovala o správe Fox News, podľa ktorej sa jeden z viacúčelových Mig 29KUB (dvojmiestna verzia s modifikovanými krídlami) zrútil do Stredozemného mora. Fox News sa vo svojej správe opiera o americké vojenské zdroje, podľa ktorých sa stíhač zrútil krátko po štarte, počas priblíženia k pristátiu na lietadlovej lodi Admirál Kuznecov.

Podľa Američanov vzlietli z paluby Admirál Kuznecov tri lietadlá, ktoré leteli plniť bojové úlohy v Sýrii. Krátko po štarte sa u jednej zo stíhačiek objavili technické problémy a stíhačka začala s návratom na palubu lietadlového krížnika. Záujemcovia o plné znenie článku si ho môžu prečítať tu.

Reklama

 

Na snímke loď Admirál Kuznecov Foto: screenshot You Tube
Na snímke loď Admirál Kuznecov Foto: screenshot You Tube

 

Ruská stíhačka kvôli problémom pristála na vode, záchranný vrtuľník vytiahol oboch pilotov, ktorí sa katapultovali. Informáciu potvrdil aj americký letecký portál Combat Aircraft. Mig-29 bol vyvinutý v 70. rokoch a bol určený na boj proti americkým F-15 a F-16. Lietadlo bolo zavedené do služby v 80. rokoch. Podľa amerických zdrojov sa lietadlo zrútilo v nedeľu 13.11.2016.

Okrem Mig-29 Rusko pripravuje k nasadeniu aj svoje diaľkové bombardéry TU-95 a TU-160. Tu-95 (Bear) a TU-160 (Blackjack) sú v Sýrii nasadené od roku 2015. Materské letisko týchto lietadiel sa nachádza na leteckej základni Engels v Saratovskej oblasti.

Minulý týždeň Fox News ako prvá agentúra oznámila, že Rusko je pripravené k novej vlne leteckých útokov v Sýrii a že do leteckých útokov nasadí aj diaľkové bombardéry.

Reklama

Informáciu potvrdilo aj ruské Ministerstvo obrany. Podľa ruských informácii Mig-29KUB padol do mora krátko po vzlietnutí z ruského krížnika Admirál Kuznecov, ktorý operuje pri pobreží Sýrie – Rusi potvrdili, že príčinou havárie lietadla sa stala technická chyba.

 

Mig 29KUB Foto: screenshot You Tube
Mig 29KUB Foto: screenshot You Tube

 

Straty na životoch neboli, záchranný vrtuľník zachránil oboch pilotov, ktorí sa katapultovali. Podľa jednej z verzii lietadlo spadlo pri vzlete v zostave troch stíhačov, ďalšie verzie hovoria o páde lietadla po návrate z akcie, alebo o odpojení sa lietadla kvôli technickej poruche a pokuse vrátiť sa na palubu lietadlovej lode. Na palube Admirál Kuznecov sa nachádzali dva stroje Mig 29KUB.

Podľa ruských odborníkov zostavu lodí v čele s Admirál Kuznecov vypravili k Sýrii aj kvôli testovaniu možností leteckej námornej brigády, tréningu pilotov v bojových podmienkach. Kvôli tomuto tréningu nepresunuli lietadlá z Admirál Kuznecov na pozemné letiská, piloti trénujú bojové akcie z lietadlovej lode. Získané návyky a skúsenosti sa uplatnia pri ďalšom výcviku ruských námorných pilotov.

Reklama

Lietadlá, ktoré sa nachádzajú na plavidle Admirál Kuznecov predstavujú modernizované a upravené verzie pôvodných Mig-29. Zmiešaný letecký pluk na Admirál Kuznecov bol sformovaný vo februári 2016 a tvoria ho skúsení piloti, ktorí si zvyšujú kvalifikáciu.

Zaujímavá je aj skutočnosť, že napríklad Veľká Británia v poslednej dobe využíva amerických pilotov na svojej momentálne jedinej lietadlovej lodi HMS Ocean L12 (vrtuľníková lietadlová loď, ktorá však môže niesť aj kolmo štartujúce BAE Harrier II.) Britskí piloti už nemajú atestáciu na lietanie s týmito strojmi (Briti už stroje vyradili, rovnako ako svoje tri staršie lietadlové lode), preto Angličania využívajú kapacity amerických pilotov, ktorí majú v službe stále približne 20 kolmo štartujúcich Harrierov.

Celkovo je úroveň strát ruskej armády v sýrskej kampani nízka, pričom reč je nielen o “bojových stratách”, ale o všetkých stratách, vrátane strát zavinených technickými problémami. Rusko sa chystá rozširovať svoj kontingent lietadlových lodí a zvyšuje počet námorných pilotov, s bojovými skúsenosťami. Podľa odborníkov je pravdepodobné, že pri týchto aktivitách stratia Rusi aj ďalšie stroje.

Príčinu havárie ruského stroja už vyšetruje špeciálna komisia ruských odborníkov.

Tu si môžete pozrieť video z roku 2013: bývalá ruská lietadlová loď Baku, v roku 2013 predaná Indii, dnes indická Vikramaditya

 

Ruský server inforeactor pripravil článok, v ktorom sa venoval stratám amerických bojových strojov za rok 2016 a ich príčinám.

01. Dňa 22.3.2016 Stíhačka F-16, Erbil (Irak) technické problémy. Pilot sa zachránil.
02. Dňa 29.3.2016 Stíhačka F-16, Bagram (Afganistan), pristávanie. Pilot sa zachránil.
03. Dňa 08.4.2016 Boeing C-17. Konstanca (Rumunsko). Technické problémy, stroj dokázal pristáť.
04. Dňa 06.05.2016 AV-8B Harrier II. (britský stroj) bitevník s kolmým štartom začal horieť vo vzduchu. Severná Karolína (USA). Pilot sa katapultoval.
05. Dňa 19.5.2016. Havária strategického bombardéra B- 52 na ostrove Guam. Piloti sa katapultovali.
06. Dňa 26.5.2016 pád dvoch F-18 v Severnej Karolíne, obaja piloti sa katapultovali.
07. a 08. Obe havárie v jeden deň 2.6.2016. Havária F-18 v Tennessee (USA), pilot zahynul. O niekoľko hodín sa zrútil F-18 počas slávnostného ceremoniálu pri zaraďovaní do služieb dôstojníkov vojenskej akadémie priamo pred očami Obamu sa zrútila F-16 pilotnej skupiny Thunderbirds. Pilot sa zachránil, neskôr ho Obama vyznamenal za vernú službu vlasti.

Článok v inforeactore potom hovorí aj o ďalších stratených amerických lietadlách, ktoré sa zrútili, alebo mali technické problémy. Väčšinou išlo o lietadlá F-18, alebo námorné verzie F-18A Hornet na území USA, ale aj pri pobreží Japonska.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali