Štefan Klein hľadá investorov pre lietajúce auto aj v Číne, vývoj a výrobu by však rád ponechal na Slovensku

Štefan Klein hľadá investorov pre lietajúce auto aj v Číne, vývoj a výrobu by však rád ponechal na Slovensku

Šanghaj 6. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Slovensko má predpoklady na to, aby zvládlo sériovú výrobu lietajúceho automobilu. Tvrdí to slovenský podnikateľ Štefan Klein, ktorý sa po úspešnom vývoji Aeromobilu pustil aj do vývoja druhého lietajúceho automobilu, AirCar

Na snímke sprava podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a konštruktér aircar a majiteľ firmy Klein Vision Štefan Klein Importnej výstavy EXPO v čínskom Šanghaji

Klein je zároveň jeden z dvoch slovenských podnikateľov, ktorí svoje produkty prezentujú na druhom ročníku medzinárodného importného veľtrhu v čínskom Šanghaji. Prezentáciu jeho AirCaru medzi stánkami najväčších svetových automobiliek pritom zaplatili samotní organizátori veľtrhu, čo podľa neho ukazuje záujem čínskej strany o jeho nový produkt.

Reklama

Samotný Klein si od prezentácie lietajúceho automobilu na veľtrhu, ktorý otváral samotný čínsky prezident Si Ťin-pching, či francúzsky prezident Emmanuel Macron, sľubuje predovšetkým nadviazanie kontaktov na nových potenciálnych čínskych investorov. Nový lietajúci automobil sa totiž po jedenapolročnom intenzívnom vývoji nachádza v počiatočných fázach testovania. „Je to kategória experimentál. Vlastne sme začali teraz akoby pozemné testy, skúšali sme už akceleráciu a už aj malé odlepenie,“ opísal súčasný stav projektu priamo na medzinárodnom importnom veľtrhu v Šanghaji Klein.

Ide pritom o prvú prezentáciu prototypu nového lietajúceho auta na čínskom trhu. Ten môže byť podľa Kleina pre budúcnosť projektu veľmi zaujímavý. Podobne ako je v poslednom období pre svetové automobilky. „Tak, ako sa to udialo v automobilovom priemysle, bude to tak isto aj v leteckom priemysle. Je to obrovská krajina a tento projekt by mal byť ideálny pre krajiny s veľkými vzdialenosťami. Našim cieľom je, aby sme nadviazali kontakty, aby sme prvýkrát ukázali v Číne tento koncept, ktorý by mohol byť pre túto krajinu zaujímavý,“ tvrdí.

Reklama

Zároveň pritom priznáva, že v tejto fáze ide predovšetkým o hľadanie potenciálnych investorov. „Absolvovali sme už niekoľko rokovaní, niekoľko rokovaní nás ešte čaká s možnými investormi, takže je to všetko budúcnosť,“ dodal Klein s tým, že ide o investične veľmi náročný projekt a preto sa neplánujú koncentrovať iba na čínsky trh. „Sú aj trhy v iných veľkých krajinách, napríklad Spojené štáty,“ hovorí.

Ak sa podarí zohnať investorov, nové lietajúce auto by sa mohlo podľa odhadov Kleina dostať k prvým zákazníkom možno o tri roky. Rozhodujúce v tomto smere bude, či sa firme podarí získať dostatočný investičný balík na pokrytie certifikačných procesov, ktoré budú nutné k vstupu na trh. „Náš plán je taký, že chceme vytvoriť ešte prototyp číslo dva, ktorý bude vybavený leteckým certifikovaným motorom. To bude zhruba do jedného roka. Vtedy už by mala začať certifikácia, ktorej trvanie sa nedá odhadovať. V leteckom priemysle ak nastane nejaký problém, musíte ho vyriešiť a to trvá čas,“ hovorí Klein s tým, že certifikácia by mohla zabrať zhruba dva roky, následne by mohol isť AirCar do predaja.

V takom prípade by nasledovala samotná výroba lietajúceho automobilu, ktorá je podľa Kleina ďalšou investične veľmi náročnou fázou. Hoci investorov hľadá aj za hranicami Slovenska, výrobu lietajúceho automobilu by najradšej videl doma. „Sú predpoklady, aby to Slovensko vedelo vyrábať. Slovensko má dnes päť výrobcov lietadiel, čo pred 20 rokmi bolo science fiction,“ pripomína. Samotný vývoj produktu podľa neho zostane naďalej na Slovensku. „Tím, ktorý sme my kreovali, pozostáva z inžinierov, ktorí absolvovali slovenské a české školy. To vývojárske prostredie si chceme naďalej udržať. Máme v pláne ďalšie modifikácie, takže tej práce máme veľmi veľa,“ dodal Štefan Klein.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:39

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

17:19

Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody.

17:18

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny.

16:58

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

16:56

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok (9. 5.) schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

16:43

Vo Volynskej oblasti žena po hádke upálila svojho manžela.

Infromujú o tom noviny Strana, ktoré sa dozvedeli od zdrojov v orgánoch činných v trestnom konaní.

„Incident sa stal 8. mája. Žena bola s manželom na ulici pri ich dome, muž bol invalidný a sedel na invalidnom vozíku. Počas hádky žena vzala benzín, poliala muža a zapálila ho. Muž zomrel na následky popálenín, ktoré utrpel,“ uvádza zdroj.

Zároveň dodal, že žena bola zadržaná. Hrozí jej až 12 rokov väzenia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali