Spotrebiteľské ceny na Slovensku. V priebehu roka za isté produkty vzrástli, za iné sa znížili a v priemere poklesli o 0,6 percenta

Spotrebiteľské ceny na Slovensku. V priebehu roka za isté produkty vzrástli, za iné sa znížili a v priemere poklesli o 0,6 percenta

Bratislava, 19. decembra 2016 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Štatistický úrad Slovenskej republiky posvietil na spotrebiteľské ceny. Zistilo sa, že v priemere za jedenásť mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2015 sa spotrebiteľské ceny v úhrne znížili o 0,6 %

Štatistický úrad Slovenskej republiky uvádza, že spotrebiteľské ceny sa v novembri v porovnaní s októbrom v úhrne zvýšili o 0,1 %. Vzrástli ceny v odboroch potraviny a nealkoholické nápoje o 0,5 %; hotely, kaviarne a reštaurácie o 0,3 %; rekreácia a kultúra o 0,2 %; alkoholické nápoje a tabaku; zdravie zhodne o 0,1 % Klesli ceny v doprave o 0,4 %; rozličných tovarov a služieb o 0,2 %; nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu o 0,1 %. Na októbrovej úrovni zostali ceny v odboroch odevy a obuv; bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá; poštové a te lekomunikačné služby; vzdelávanie.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Na rast cien potravín o 0,5 % vplývali vyššie ceny zeleniny (vrátane zemiakov) o 9,8 %, rýb, mlieka, syrov a vajec zhodne o 0,5 %, olejov a tukov o 0,3 %. Klesli ceny ovocia o 1,4 %, mäsa o 0,6 %, chleba a obilnín o 0,4 %, cukru, džemu, medu, sirupov, čokolády a cukroviniek o 0,2 %. Zvýšili sa ceny nealkoholických nápojov o 0,7 % (kávy, čaju a kakaa o 1,1 %, minerálnych vôd, nealkoholických nápojov a štiav o 0,5 %).

Zvýšenie cien zeleniny (vrátane zemiakov) ovplyvnil rast cien papriky o 56,2 %, karfiolu o 46,8 %, paradajok o 32,7 %, bielej kapusty o 12,4 %, šalátových uhoriek o 10,6 %, cesnaku o 1,1 %, petržlenu o 0,8 %. Klesli ceny zeleru o 12,4 %, karotky o 6 %, cibule o 0,5 %, zemiakov o 0,2 %. Zníženie cien ovocia ovplyvnili nižšie ceny mandarínok o 17,9 %, citrónov o 14 %, pomarančov o 8,9 %, kiwi o 6,5 %. Vzrástli ceny stolového hrozna o 17,2 %, jabĺk o 3,1 %, banánov o 1,8 %. Pokles cien mäsa ovplyvnilo zníženie cien hydiny o 3,3 %, bravčového mäsa o 0,4 %. Vzrástli ceny údenín o 0,5 %, hovädzieho mäsa o 0,3 %.

Reklama

Vyššie ceny v odbore alkoholické nápoje a tabak ovplyvnilo zvýšenie cien tabaku o 0,7 %. Klesli ceny alkoholických nápojov o 0,4 % (znížili sa ceny vína o 1,1 %, destilátov o 0,5 %, vzrástli ceny piva o 0,3 %).

V odbore odevy a obuv vzrástli ceny odevov o 0,2 %; znížili sa ceny obuvi o 0,3 %.

V odbore bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá na úrovni predchádzajúceho mesiaca zostali ceny skutočného nájomného plateného nájomníkmi; imputovaného nájomného bývajúcich vlastníkov; tovarov pre pravidelnú údržbu a opravy obydlia; služieb pre pravidelnú údržbu a opravy obydlia; vodného; odvozu a likvidácie odpadu; stočného;  iných služieb vzťahujúcich sa na bývanie; elektriny; plynu; pevných palív; tepelnej energie.

Zníženie cien v odbore nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu ovplyvnili nižšie ceny nástrojov a zariadení pre dom a záhradu o 1,1 %; tovarov a služieb pre bežnú údržbu domácnosti o 0,5 %; bytového textilu o 0,2 %. Vzrástli ceny skla, stolového riadu, potrieb pre domácnosť o 0,8 %; nábytku, zariadenia, kobercov, podlahových krytín o 0,4 %. Nezmenili sa ceny domácich spotrebičov.

Rast cien v odbore zdravie ovplyvnili vyššie ceny zdravotníckych a farmaceutických výrobkov, terapeutických prístrojov a zariadení o 0,2 % (zvýšili sa ceny farmaceutických prípravkov a produktov o 0,4 %, terapeutických prístrojov a zariadení o 0,1 %, klesli ceny iných zdravotníckych produktov o 0,3 %). Nezmenili sa ceny zdravotníckych služieb iných ako nemocničných; nemocničných služieb.

Reklama

Pokles cien v doprave ovplyvnilo zníženie cien nákupu dopravných prostriedkov o 0,7 % (klesli ceny ojazdených motorových vozidiel o 1,7 %, vzrástli ceny nových motorových vozidiel o 0,8 %); prevádzky prostriedkov osobnej dopravy o 0,6 % (znížili sa ceny pohonných látok a mazív o 1,2 %, náhradných dielov a príslušenstva o 0,3 %, zvýšili sa ceny iných služieb spojených s prostriedkami osobnej dopravy o 0,3 %, údržby a opráv o 0,2 %). Zvýšili sa ceny dopravných služieb o 0,1 % (leteckej osobnej dopravy o 2,8 %, nezmenili sa ceny cestnej osobnej dopravy, iných dopravných služieb).

V odbore pošta a telekomunikácie na úrovni minulého mesiaca zostali ceny poštových služieb; telefónnych služieb. Klesli ceny telefónnych prístrojov o 0,6 %.

Zvýšenie cien v odbore rekreácia a kultúra ovplyvnil rast cien rekreačných a kultúrnych služieb o 0,5 %; novín, kníh a kancelárskych potrieb o 0,4 %; iných veľkých zariadení dlhodobej spotreby pre rekreáciu o 0,2 %; iného vybavenia pre rekreáciu, záhradu a domáce zvieratá o 0,1 %. Klesli ceny audiovizuálnej a fotografickej techniky o 0,1 %. Nezmenili sa ceny dovoleniek s programom.

V odbore vzdelávanie na októbrovej úrovni zostali ceny predškolského, základného, stredoškolského; vysokoškolského vzdelania a vzdelania, ktoré nie je definované úrovňou.

Vyššie ceny v odbore hotely, kaviarne a reštaurácie ovplyvnil rast cien stravovania o 0,3 % (v jedálňach o 0,3 %, v reštauráciách, v kaviarňach o 0,2 %); ubytovacích služieb o 0,1 %.

Reklama

Zníženie cien v odbore rozličné tovary a služby ovplyvnili nižšie ceny osobnej starostlivosti o 0,3 %. Zvýšili sa ceny osobných predmetov inde neklasifikovaných; sociálnych služieb (úhrada v zariadení sociálnych služieb o 0,3 %, úhrada za stravu v jedálňach pre dôchodcov o 0,1 %); poistenia zhodne o 0,2 % (povinného zmluvného poistenia motorového vozidla o 1,2 %, havarijného poistenia motorového vozidla o 0,3 %). Nezmenili sa ceny finančných služieb inde neklasifikovaných; iných služieb inde neklasifikovaných.

V novembri v porovnaní s novembrom 2015 sa spotrebiteľské ceny v úhrne znížili o 0,2 %. Klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 2,4 %; za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 1,2 %; v doprave o 0,2 %; odevov a obuvi o 0,1 %. Vzrástli ceny v odboroch hotely, kaviarne a reštaurácie o 2 %; vzdelávanie o 1,9 %; zdravie o 1,6 %; rozličné tovary a služby o 1,5 %; rekreácia a kultúra o 1,2 %; alkoholické nápoje a tabak o 1,1 %; poštové a telekomunikačné služby o 0,6 %; nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,1 %.

V priemere za jedenásť mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2015 sa spotrebiteľské ceny v úhrne znížili o 0,6 %. Index spotrebiteľských cien sa v novembri  oproti októbru zvýšil v domácnostiach zamestnancov, v domácnostiach dôchodcov a v domácnostiach nízkopríjmových domácností zhodne o 0,1 %.

„Index spotrebiteľských cien sa v novembri 2016 medziročne znížil za domácnosti zamestnancov o 0,1 %, za domácnosti dôchodcov a za nízkopríjmové domácnosti zhodne o 0,4 %. V priemere za jedenásť mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2015 sa index spotrebiteľských cien znížil za domácnosti zamestnancov o 0,5 %, za domácnosti dôchodcov o 0,7 % a za nízkopríjmové domácnosti o 0,8 %,“ konštatuje Štatistický úrad Slovenskej republiky.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali