Spojenci sa obávajú, že USA sú nadmerne vyťažené, pretože sa šíria globálne konflikty

Spojenci sa obávajú, že USA sú nadmerne vyťažené, pretože sa šíria globálne konflikty

Bratislava 2. novembra 2023 (HSP/Bloomberg/Foto:AP/Baderkhan Ahmad)

 

Spojenci sa obávajú, že sila USA môže byť preťažená, keďže sa vojna na Strednom východe rozširuje. USA tvrdia, že zvládnu Ukrajinu, vojny na Blízkom východe a napätie v Číne, uvádza agentúra Bloomberg

Ilustračné foto

Joe Biden prišiel do úradu s vyhlásením, že Amerika je späť. Teraz, keď čelia horúcim vojnám na Blízkom východe a na Ukrajine a studenej vojne s Čínou, sa USA začínajú javiť ako preťažené.

Reklama

V hlavných mestách Európy a Ázie sa úradníci obávajú, že niektorí partneri môžu byť nakoniec ukrátení, pretože nárast súbežných výziev zaťažuje schopnosť USA reagovať a ich obranný priemysel sa snaží vyrobiť dostatok zbraní pre všetky tieto konflikty. Obávajú sa, že súperi v Pekingu, Moskve a Teheráne si nenechajú ujsť príležitosti, ktoré sa tým vytvoria.

K poplachu prispievajú aj prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia už o niečo viac ako o rok a ktoré môžu vrátiť do Bieleho domu Donalda Trumpa, ktorý hovorí o vystúpení zo spojenectiev, uzatváraní dohôd s Ruskom a otvorenej konfrontácii s Iránom a Čínou. Bidenova žiadosť o rozpočet vo výške 106 miliárd dolárov na pomoc Ukrajine, Izraelu a Taiwanu už teraz naráža na odpor republikánov v Kongrese.

Reklama

Biden sa snažil ubezpečiť lídrov na celom svete, že USA budú schopné čeliť všetkým hrozbám naraz a splniť svoje sľuby o podpore.

V súkromí však predstavitelia administratívy pripúšťajú, že kríza na Blízkom východe narušila to, čo bolo kľúčovým princípom ich globálneho prístupu – že tento dlhodobo búrlivý región konečne smeruje do obdobia, keď si nebude vyžadovať také veľké záväzky USA, čo umožní Washingtonu sústrediť sa viac na hrozbu zo strany Číny. Tento obrat na východ sa pravdepodobne spomalí, uviedli úradníci.

Podľa osoby zapojenej do diskusií USA sťahovali zdroje z regiónu, aby ich poslali do konfrontácie s Čínou a Ruskom, pretože boli presvedčené, že Izrael, ktorý dosiahol historické zblíženie s kľúčovými arabskými krajinami, bude schopný zabezpečiť svoju bezpečnosť bez takej veľkej prítomnosti svojho hlavného spojenca. To všetko je teraz otázne a USA naliehajú na Izrael, aby odložil pozemnú ofenzívu proti Hamasu v pásme Gazy, pretože posilňuje obranu v regióne. Neschopnosť Izraela odhaliť útok Hamasu a brániť sa po jeho začatí tiež podľa amerických predstaviteľov vyvolala otázky o jeho vychvaľovaných vojenských schopnostiach.

Predstavitelia administratívy zdôrazňujú, že v súčasnosti sa neplánuje, aby americké jednotky bojovali na Blízkom východe. Biden, ktorý bol ešte ako viceprezident známy tým, že v Situačnej miestnosti hovoril svojim asistentom, že veľmoci neblufujú, si však plne uvedomuje riziko, že v prípade neúspechu snáh o zvládnutie konfliktu môžu byť doň vtiahnuté americké sily.

Teraz, keď ukrajinská protiofenzíva v tomto roku pomaly napreduje proti ruskej obrane a v Kongrese narastajú otázky o pokračujúcom záväzku podporovať Kyjev, keď sa vojna ustálila v patovej situácii, sa globálny odkaz zdá byť menej jasný. Kremeľ zasa vsádza na to, že sa mu podarí prekonať USA a ich spojencov.

Reklama

Už teraz sa zdá, že Moskva vyhráva preteky v delostreleckých strelách, ktoré sa stali kľúčovou zbraňou v konflikte. Ukrajina vyčerpala obmedzené zásoby USA a spojencov a snahy o eskaláciu výroby, najmä v Európe, narazili na neúspech.

Konflikt na Ukrajine “odhalil krehkosť” amerického obranného dodávateľského reťazca, varovala minulý mesiac Armádna vedecká rada a uviedla, že USA “majú problémy so zvyšovaním výroby munície”.

Izrael teraz hľadá rovnaké druhy nábojov, aké potrebuje Ukrajina pre svoju vojnu proti Hamasu. Taiwan si zároveň objednal niektoré z rovnakých zbraní protivzdušnej obrany, aké používa Izrael aj Ukrajina.

“Naša priemyselná základňa nebola pripravená na to, že bude musieť dopĺňať zásoby toľkých rôznych typov zbraní pre viacerých rôznych partnerov súčasne,” povedala Michèle Flournoyová, bývalá námestníčka ministra obrany pre politiku.

Vzhľadom na to, že podiel vojenských výdavkov na ekonomike je najnižší za viac ako dve desaťročia, obranný priemysel nie je pripravený na náhle zvyšovanie. V súčasnosti existuje len päť takzvaných hlavných dodávateľov, ktorí tvoria vrchol potravinového reťazca v oblasti obrany. V roku 1993, tesne po skončení studenej vojny, ich bolo 51.

Reklama

Aj keby sa hviezdy vo Washingtone zhodli na výraznom zvýšení výdavkov na obranu, štátne financie USA sú už teraz pod silným tlakom a náklady na pôžičky rastú.

“Spojené štáty riskujú, že v nebezpečne komplikovanom a neistom čase vo svete, v čase, keď sme svedkami historickej americkej dysfunkcie, nekompetentnosti a rozdelenia v našej schopnosti vládnuť,” povedal bývalý minister obrany Chuck Hagel.

Miliardové výdavky na obranu Ukrajiny sa pomaly premieňajú na pracovné miesta v USA, konštatuje NBCNews.

Miliardy dolárov, ktoré federálna vláda vynakladá na vyzbrojenie Ukrajiny a doplnenie amerických vojenských zásob, sa pomaly premieňajú na významný počet nových pracovných miest v USA, keďže výrobcovia obranných zariadení zápasia s logistickými problémami pri zvyšovaní výroby.

Výrobcovia zbraní a predstavitelia ministerstva obrany odmietli uviesť, koľko pracovníkov bolo prijatých, aby pomohli uspokojiť zvýšený dopyt, ale z vyjadrení riaditeľov spoločností a z firemných hlásení vyplýva, že počet pracovných miest bol v porovnaní s celkovou veľkosťou priemyslu napriek záplave federálnych dolárov relatívne malý.

Obranné spoločnosti tvrdia, že majú problémy s najímaním pracovníkov na napätom trhu práce, s rozpletením dodávateľského reťazca a s opätovným spustením odstavených výrobných liniek. Hoci sa začínajú objavovať náznaky pokroku, podľa priemyselných analytikov môže trvať ešte niekoľko rokov, kým sa výroba dostane na vrchol a miliardy dolárov vyčlenené na vojnu na Ukrajine začnú ovplyvňovať širšie hospodárstvo.

USA vyčlenili na priamu bezpečnostnú pomoc pre vojnu na Ukrajine približne 44 miliárd dolárov, pričom väčšina z nich ide na doplnenie amerických zásob munície, zbraní a ďalšieho vybavenia, ktoré sa posiela na front. Prezident Joe Biden minulý týždeň uviedol, že sa usiluje o ďalšiu pomoc vo výške 61,4 miliardy USD pre Ukrajinu a 14,3 miliardy USD pre Izrael.

Niektorí republikáni v Kongrese bojujú za to, aby zabránili ďalším výdavkom na Ukrajinu, a vyhrážajú sa zastavením činnosti vlády, aby zablokovali ďalšiu pomoc. Biden minulý týždeň voličom predložil návrh na poskytnutie týchto peňazí, ktorý argumentoval tým, že budú prínosom doma aj v zahraničí.

“Keď použijeme peniaze, ktoré nám vyčlenil Kongres, použijeme ich na doplnenie našich vlastných skladov, našich vlastných zásob novým vybavením, vybavením, ktoré bráni Ameriku a je vyrobené v Amerike,” povedal Biden v televíznom prejave z Oválnej pracovne. “Rakety Patriot pre batérie protivzdušnej obrany vyrobené v Arizone, delostrelecké granáty vyrobené v 12 štátoch po celej krajine v Pensylvánii, Ohiu, Texase a mnoho ďalšieho.”

Rozširovanie výroby na týchto miestach si však vyžaduje čas. Niektoré spoločnosti musia obnoviť výrobu zbraní, ktoré už roky nevyrábali, čo si vyžaduje opätovné prijatie pracovníkov a zmontovanie výrobných liniek. Iné spoločnosti uviedli, že majú problémy s hľadaním pracovníkov, najmä tých, ktorí sú schopní získať bezpečnostné previerky alebo sú ochotní presťahovať sa do odľahlejších oblastí, kde sa výroba zbraní zvyčajne uskutočňuje.

Reklama

Spoločnosť RTX Corp., predtým známa ako Raytheon, uviedla, že prerušenie dodávateľského reťazca a ťažkosti s prijímaním inžinierov, kvalifikovaných robotníkov a držiteľov bezpečnostných oprávnení spolu s vysokou fluktuáciou a rastúcimi mzdami jej bránia uspokojiť dopyt po jej zbraniach, ako sú tie, ktoré sa používajú vo vojne na Ukrajine.

“Mali sme problémy s včasným alebo vôbec žiadnym obstarávaním potrebných materiálov vrátane surovín, komponentov a iných dodávok a služieb. Mali sme tiež ťažkosti so získavaním kvalifikovaného personálu, najmä personálu so špecializovanými inžinierskymi skúsenosťami a bezpečnostnými previerkami,” uviedla spoločnosť vo svojej správe o výsledkoch zverejnenej 24. októbra. “Načasovanie, kedy sa naše problémy s dodávateľským reťazcom a pracovnými silami zmiernia, je neisté a závisí od širokého spektra faktorov a budúceho vývoja.”

“Zvýšenie kapacity bude náročné a bude si vyžadovať dlhodobú pozornosť zhora, aby sa to podarilo,” povedal Cook. “Dodávatelia v oblasti obrany zvyčajne získavajú zákazky na základe nízkych nákladov, takže zvyčajne vyhráva ten najefektívnejší dodávateľ. To znamená, že v systéme nie je veľa výrobného voľna, a preto je náročné rásť.”

Generálny riaditeľ spoločnosti Raytheon Greg Hayes tento týždeň na telefonáte s investormi o výsledkoch hospodárenia uviedol, že spoločnosť získala objednávky v hodnote 3 mld. dolárov súvisiace s doplnením amerických zásob zariadeniami odoslanými na Ukrajinu a v nasledujúcich dvoch rokoch očakáva ďalšie objednávky v hodnote 4 mld. dolárov. Skôr ako sa však tieto zákazky zrealizujú, uplynie 24 až 36 mesiacov.

Spoločnosť Lockheed Martin uviedla, že v dôsledku vojny na Ukrajine zaznamenala zvýšený dopyt po svojich výrobkoch vrátane protitankových rakiet Javelin a odpaľovacích zariadení vysoko mobilného delostreleckého raketového systému. Spoločnosť však uviedla, že vplyv na jej podnikanie sa prejaví skôr v priebehu rokov než mesiacov a vzhľadom na “dlhodobý charakter nášho podnikania a súčasnú kapacitu odvetvia” nepredpokladá výrazný nárast predaja v roku 2023.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali