Smer-SD si zvolil nové vedenie: Fico ostáva predsedom, vysokú funkciu získal aj mladý Kaliňák. Prvé slová o novom volebnom lídrovi

Smer-SD si zvolil nové vedenie: Fico ostáva predsedom, vysokú funkciu získal aj mladý Kaliňák. Prvé slová o novom volebnom lídrovi

Bratislava 17. júla 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: Facebook-SMER-SD)

 

Predsedom Smeru-SD ostáva naďalej Robert Fico. Do funkcie ho opätovne zvolili na sobotňajšom pracovnom sneme. Podpredsedami strany sa stali Juraj Blanár, Ladislav Kamenický, Richard Takáč, Ľuboš Blaha, ale aj Erik Kaliňák. Generálnym manažérom strany sa stal Marián Saloň. O výsledkoch informoval Fico na tlačovej konferencii po sneme

Na snímke vysmiati novozvolení funkcionári strany SMER, 18. júla 2020

16:30 Fico vo voľbe potvrdil svoj predsednícky post

Reklama

“Považujem snem za dobre pripravený. Dosiahli sme výsledky, ktoré sme chceli dosiahnuť, a ukazuje to, že sme skúsená strana,” uviedol Fico. Priblížil, že všetkých podpredsedov zvolili “ďaleko nadpolovičnou väčšinou hlasov”.

Dodal, že vzhľadom na jeho opätovné zvolenie za predsedu jeho misia pokračuje. “Predovšetkým budem chrániť stranu Smer-SD,” poznamenal. V tejto súvislosti dodal, že súčasťou predsedníctva ostáva aj exminister vnútra Robert Kaliňák. Fico naznačil, že v oblasti ochrany Smeru-SD chystajú i viaceré právne kroky. Podotkol, že urážanie strany sa skončilo.

Reklama

Doplnil, že jedno miesto podpredsedu ešte ostalo voľné, obsadiť ho plánujú na decembrovom tradičnom sneme. Fico naznačil, že by bol rád, keby ho obsadila žena. Priblížil, že Blanár sa bude venovať otázkam regionálneho rozvoja, Kamenický má byť podpredsedom pre hospodárske a finančné otázky. Erik Kaliňák by sa mal venovať najmä mladým ľuďom a sociálnym sieťam, Takáč poľnohospodárstvu a životnému prostrediu. Blaha má zodpovedať za otázky vzdelávania.

Dodal, že vzhľadom na jeho opätovné zvolenie za predsedu jeho misia pokračuje. “Predovšetkým budem chrániť stranu Smer-SD,” poznamenal. V tejto súvislosti dodal, že súčasťou predsedníctva ostáva aj exminister vnútra Robert Kaliňák. Fico naznačil, že v oblasti ochrany Smeru-SD chystajú i viaceré právne kroky voči niektorým médiám a politickým oponentom. Podotkol, že urážanie strany sa skončilo. Za svoju ďalšiu úlohu označil opätovné naštartovanie procesu generačnej výmeny v strane.

Dodal, že jedným z cieľov snemu bolo i nastavenie jej správania sa v najbližšom období. “Chceme byť razantnou dôslednou opozíciou, ktorá bude ako buldog visieť tejto vláde na krku, a urobíme všetko pre to, aby sme jej krčnú žilu prehrýzli v nejakom okamihu,” uviedol.

Na sneme podľa neho potvrdili, že Smer-SD je proeurópskou, demokratickou a antifašistickou stranou. Orientovať sa chce aj na národného voliča, prezentovať vzťah k cirkvám, tradičnej rodine.

Šéf Smeru-SD hovorí o dobrej práci strany v posledných troch týždňoch. Strana sa podľa jeho slov výrazne posunula v jej interných prieskumoch. “Dnes sa dajú deliť hlasy bývalého veľkého Smeru medzi dve politické strany takmer na polovičku, rozdiel medzi nami a nimi, odídencami, sú už iba dve percentá,” povedal s tým, že ak takto budú pokračovať ďalej, Smer-SD bude mať späť silné postavenie v politickom živote.

Reklama

V súvislosti s odídencami okolo Petra Pellegriniho zdôraznil, že nie sú súperom Smeru-SD a ich rozhodnutie rešpektujú. “Naším hlavným súperom je Matovičova vláda,” zdôraznil s tým, že hoci bude sledovať aj odídencov, jeho cieľom je pripraviť stranu na nasledujúce parlamentné voľby. Dovtedy musí podľa jeho slov postupne generačná zmena dozrieť v nové vedenie strany a volebného lídra.

Fico priznal, že delegáti na sneme vedeniu vyčítali aj akési odtrhnutie sa od štruktúr v regióne v poslednej dobe. Aj preto sa podľa jeho slovo dohodli, že na zasadaní predsedníctva budú vždy prítomní i dvaja reprezentanti kraja. Dodal, že dodržali tiež sľub dostať do popredia mladých ľudí. Doplnil, že členom predsedníctva sa stal aj podpredseda Mladých sociálnych demokratov Igor Melicher.

Snem musela strana zvolať po zmenách vo vedení, ale i v regionálnych štruktúrach. Po odchode viacerých členov strany vymenili 17 predsedov okresných organizácií. Smer-SD opustili aj viacerí doterajší podpredsedovia a členovia predsedníctva. Fico označil sobotňajší snem za rekonštrukčný. Veľký snem avizoval tradične na posledný mesiac v roku, hovoril o dátume 9. december.

 

7:40 Smer-SD si na sneme zvolí nové vedenie, na predsedu kandiduje Fico

Reklama

Členovia Smeru-SD si na sobotňajšom pracovnom sneme zvolia nové vedenie. Na post predsedu opätovne kandiduje súčasný šéf strany Robert Fico. Voliť by sa mali aj noví podpredsedovia a členovia predsedníctva, keďže strane nedávno odišlo viacero členov vedenia. Očakáva sa príchod okolo 150 delegátov, čo má stačiť na prijatie technických rozhodnutí.

Fico už avizoval, že má ambíciu viesť stranu do nadchádzajúcich parlamentných volieb. Pripustil aj variant, že by tvárou kampane opäť mohol byť niekto iný. Za úlohu si podľa vlastných slov stanovil nájsť nového volebného lídra aj lídra strany. “Toto je moja úloha a tú si chcem ako predseda strany splniť v nasledujúcich mesiacoch či rokoch,” uviedol počas týždňa.

V súvislosti s pozíciami vo vedení strany už povedal, že z doterajších podpredsedov bude kandidovať len Juraj Blanár. V piatok (17. 7.) dodal, že by bol rád, keby sa podpredsedami stali aj poslanci Ladislav Kamenický a Richard Takáč. Nedávno spomínal v tejto súvislosti aj Ľuboša Blahu.

Zdôraznil, že všetko bude závisieť od delegátov, ktorým chcú ponúknuť aj niekoľko nových ľudí. Deklaroval ambíciu generačnej obmeny, pričom chce dať novým tváram a mladým ľuďom aj miesta vo vedení strany, či už v pozícii podpredsedov alebo členov predsedníctva. Verí, že na to získa podporu.

Snem musela strana zvolať po zmenách vo vedení, ale aj v regionálnych štruktúrach. Po odchode viacerých členov strany vymenili 17 predsedov okresných organizácií. Smer-SD opustili aj viacerí doterajší podpredsedovia a členovia predsedníctva. Musia teda doplniť orgány strany. Fico označil sobotňajší snem za rekonštrukčný. Veľký snem strany avizoval tradične na posledný mesiac v roku, hovoril o dátume 9. decembra.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali