Slovensko prehralo so Švédskom po predĺžení 3:4

Slovensko prehralo so Švédskom po predĺžení 3:4

Kodaň 12. mája 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slovenskí hokejisti prehrali vo svojom piatom zápase na MS v Kodani. Po výbornom výkone podľahli obhajcom trofeje zo Švédska tesne 3:4 po predĺžení a ako prví im na turnaji zobrali body. V tabuľke kodanskej A-skupiny im patrí s ôsmimi bodmi piata priečka.

Na snímke slovenský hokejista Marcel Haščák (uprostred) a brankár Švédska Magnus Hellberg

Zverenci trénera Craiga Ramsayho odštartovali proti obhajcom trofeje dobre a v 11. minúte sa ujali vedenia zásluhou Tomáša Jurča. “Tre kronor” so 16 hráčmi zo zámorskej NHL však prebrali taktovku zápasu a do 25. minúty otočili na 3:1. Kontaktný gól strelil v 37. minúte v oslabení Marek Ďaloga a krátko po druhej prestávke vyrovnal v prečíslení Nagy. Slováci sa v závere riadneho času snažili strhnúť duel na svoju stranu, no napriek veľkým šanciam sa im to nepodarilo. O triumfe Švédov nakoniec rozhodol v predĺžení Zibanejad.

Reklama

Slováci majú deň voľna a v pondelok o 16.15 h ich čaká ďalší ťažký súboj s Ruskom. Švédi sa stretnú v nedeľu o 20.15 h so Švajčiarmi.

Úvod zápasu bol z oboch strán trošku opatrnejší, ale postupne sa dostávali Švédi viac pred Rybára. Zákroky si však pripisoval aj Hellberg. Prvú gólovú šancu stretnutia mal v 8. minúte Rakell, ktorý ušiel Sekerovi, ale Rybárovi pomohla horná žŕdka. Na opačnej strane mohol onedlho na to poslať Slovákov do vedenia Haščák, no pri prečíslení troch na jedného volil namiesto prihrávky samostatné zakončenie, pričom však fauloval brankára a išiel na trestnú. Slováci prvé oslabenie prežili a krátko po nej sa ujali vedenia.

Reklama

Presadil sa Jurčo, ktorý šikovne tečoval nahodenie od Grmana – 1:0. Na to “tre kronor” ešte zvýšili tempo a ich prevaha bola dominantná. V 14. minúte mal veľkú šancu Pääjärvi, ale ani na dvakrát neprekonal Rybára. Výber so 16 hráčmi z NHL sa však stále viac a viac tlačil pred slovenskú bránku a v 16. minúte už udrel aj gólovo. Švédi si posúvali puk po obvode, z modrej vystrelil Klingberg a Everberg tečoval puk do siete – 1:1. Vzápätí si zahrali aj presilovku, síce ju nevyužili, no štyri sekundy po jej konci sa už dostali do vedenia. Po nahodení Gustafssona sa puk poodrážal až k Nyquistovi a ten na dvakrát prekonal Rybára – 1:2. V závere mal dobrú šancu Jánošík po pase od Jurča a Hellberga zamestnal aj Haščák.

Druhú časť odštartovali Slováci presilovkou, ale opäť príliš váhali so streľbou a puk si len posúvali. Krátko po nej sa opäť dostali do prečíslenia troch na jedného, tentokrát ho zahrali dobre, Svitana nabil Bondrovi, ale Hellberg predviedol vynikajúci zákrok. Tretí švédsky gól prišiel v 25. minúte. Wikstrand si vymenil puk s Kempem, ten poslal načasovaný pas cez troch hráčov súpera na de la Rosea a bolo 3:1. V ďalších minútach sa hralo takmer bez prerušenia a útoky sa striedali na oboch stranách. Sekera zatiahol puk do pásma, obkrúžil bránku a nahral na gól, ale pred Hellbergom nebol nikto zo Slovákov.

Na druhej strane nevyužili Švédi prečíslenie dvoch na jedného. Na ľade sa niekoľkokrát aj zaiskrilo, Ekman-Larsson poslal Fehérváryho na švédsku striedačku, Bondra zložil na ľad A. Larssona. V závere tretiny vyústil tlak Švédov do vylúčenia Sekeru, ešte predtým zachránil Rybár pri veľkých šanciach Petterssona a Gustafsssona. Slováci oslabenie zvládli opäť výborne a na turnaji v ňom ešte nedostali gól. Naopak, podarilo sa im znížiť.

Ďaloga si na modrej zobral puk od Nagya a svoj únik zakončil ponad vyrážačku Hellberga – 2:3.

V úvode tretej tretiny sa dostali Slováci pod tlak, ale súperov do šancí nepustili. Na druhej strane sa dostal do veľkej príležitosti Buc, ktorý tečoval strieľanú prihrávku od Bondru a zdalo sa, že puk zapadne do siete, no Hellberg vystrel lapačku a puk do nej schoval. V 47. minúte však už nemal šancu. Čajkovský poslal do prečíslenia dvoch na jedného Krištofa s Nagyom a druhý menovaný vyrovnal na 3:3. Slováci predvádzali aj v ďalších minútach svoj najlepší výkon na šampionáte v Dánsku a boli to práve oni, ktorí sa snažili rozhodnúť zápas ešte v riadnom hracom čase. Šance si vypracovali Nagy, Buc aj štvrtá formácia, Hellberg odolával. Nerozhodný stav udržal aj po tutovke Ďalogu, ktorý si opäť nakorčuľoval po ľavej strane. Aktívna hra Slovákov súperov zaskočila a tí niekoľko minút len vyhadzovali puk zo svojho pásma. V 57. minúte sa do ďalšej šance dostal Haščák, ale ani na trikrát neprestrčil puk za brankára. Slováci síce prehrali prvú tretinu na strely 8:21, no v ďalších dvoch boli v tejto štatistike jasne lepší 17:9.

Reklama

Ramsayho zverenci boli aktívnejší aj v predĺžení a Hellberg mal plné ruky práce pri šanciach Nagya a Ďalogu. Na druhej strane sa sťahovačkou zbavil obrancu Klingberg a nechal vyniknúť Rybárovu lapačku. Nakoniec rozhodol v presilovke Zibanejad, gól potvrdilo aj video.

 

A-skupina (Kodaň):
Slovensko – Švédsko 3:4 pp (1:2, 1:1, 1:0 – 0:1)
Góly: 11. Jurčo (Grman, Krištof), 37. Ďaloga (Nagy), 47. Nagy (Krištof, Čajkovský) – 16. Everberg (Klingberg, Lindholm), 19. Nyquist (Backlund, Gustafsson), 25. de la Rose (Kempe, Wikstrand), 65. Zibanejad (Rakell, Klingberg). Rozhodcovia: Iverson (Kan.), Reneau (USA) – Jensen (Dán.), Kohlmüller (Nem.), vylúčení: 4:1 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0, 12.490 divákov (vypredané).

Zostavy:
Slovensko: Rybár – Čajkovský, Sekera, Graňák, Ďaloga, Jaroš, Fehérváry, Grman, Jánošík – Nagy, Krištof, Jurčo – Haščák, Hovorka, Bakoš – Bondra, Buc, Svitana – Cingel, Marcinko, Kudrna.
Švédsko: Hellberg – A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Lindholm, Wikstrand, Gustafsson – Rakell, Zibanejad, Janmark – Pettersson, Backlund, Nyquist – Everberg, J. Larsson, Pääjärvi – Kempe, de La Rose, Andersson

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali