Slovenské rozhodnutie prijať iba kresťanov vyvolalo v západnej Európe búrlivú diskusiu. Médiá sú kritické, ale občania nás prevažne chvália

Slovenské rozhodnutie prijať iba kresťanov vyvolalo v západnej Európe búrlivú diskusiu. Médiá sú kritické, ale občania nás prevažne chvália

Bratislava/Paríž 24. augusta 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Burhan Ozbilici)

 

Pochopenie pre postoj Slovenska majú hlavne “rodení Francúzi” (aj keď tento výraz je hlavnými médiami považovaný za politicky nekorektný a neslušný), ktorí rozhodnutie slovenskej vlády považujú za prejav zdravého rozumu a snahu o zachovanie svojej kultúry

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Rozhodnutie Slovenska o prijatí 200 utečencov je najmä podmienka, že si chce samo vybrať, komu udelí azyl. Preferencia kresťanov sa stala terčom kritiky zahraničných médií a často aj búrlivej debaty čitateľov. Téme sa venujú aj francúzske médiá, napr. ekonomický denník Les Echos v článku nazvanom “Slovenská vláda je pripravená prijať sýrskych kresťanských utečencov, ale nie moslimov.” Denník kritizuje nielen počet utečencov, t.j. 200, ako úplne nedostatočný v porovnaní s masou ľudí, ktorí žiadajú v Európe o azyl, ale hlavne fakt, že má ísť prevažne o kresťanov, ktorí však patria medzi najohrozenejšie skupiny a sú prioritným cieľom perzekúcie Islamského štátu. Denník zdôrazňuje, že Európska komisia už niekoľko mesiacov bez úspechu vyvíja tlak na stredoeurópske krajiny, aby “viac prispeli k humanitárnemu riešeniu.” Takisto denník cituje twitterový status EurMed o tom, že EÚ je “šokovaná” prianím slovenskej vlády prijať iba kresťanských utečencov.

Reklama

Denník dal priestor aj vyjadreniam hovorcu ministerstva vnútra Ivana Metíka, ktoré poskytol pre BBC ako reakciu na obvinenia Slovenska z rasizmu a diskriminácie. “Naozaj chceme pomôcť Európe tvárou v tvár tejto migračnej vlne, ale sme iba tranzitnou krajinou a migranti nechcú u nás zostať. Mohli by sme prijať 800 moslimov, ale na Slovensku nemáme mešity.  Ako by sa tu mohli cítiť dobre a integrovaní?” K tomu denník pridáva aj vyjadrenie premiéra Roberta Fica: “Slovensko je odjakživa kresťanskou krajinou a nemôžeme akceptovať príchod 300 tis. alebo 400 tis. moslimských migrantov, ktorí by postavili mešity po celej krajine a pokúsili sa zmeniť charakter, kultúru a hodnoty nášho štátu.” Denník nezabudol na koniec pripomenúť, že Slovensko v minulom roku udelilo azyl iba 14 ľuďom.

Pod článkom prebiehala k téme búrlivá debata, kde sa striedali ako odsudzujúce, tak i pochvalné komentáre. Mnohí, hlavne moslimskí čitatelia, veľmi odsudzujú toto rozhodnutie Slovenska a žiadajú odsúdenie tohto postoja, považujú ho za nedemokratické a dokonca operujú mylnou tézou, že “východoeurópske krajiny sú väčšinovo moslimské”. Táto neznalosť až tak neprekvapuje, keďže pre väčšinu francúzskych médií Európa končí na východnej hranici Nemecka a o dianí v strednej a východnej Európe referujú hlavne pri negatívnych udalostiach. Pochopenie pre postoj Slovenska majú hlavne “rodení Francúzi” (aj keď tento výraz je hlavnými médiami považovaný za politicky nekorektný a neslušný), ktorí rozhodnutie slovenskej vlády považujú za prejav zdravého rozumu a snahu o zachovanie svojej kultúry. Ako uvádzajú, je namieste položiť si otázku, prečo sa postkomunistické krajiny boja prijať väčšie množstvo moslimov a priznávajú, že Francúzsko slúži ako odstrašujúci príklad so svojou nekontrolovanou a nezvládnutou imigračnou politikou, ktorej výsledkom sú getá s vysokou kriminalitou, veľkou mierou nezamestnanosti, horiace predmestia a vykorenenie mladej generácie moslimov, ktorí sa nestotožňujú s hodnotami republiky.

Reklama

O rozhodnutí slovenskej vlády referoval aj konzervatívny týždenník Valeures actuelles, ktorý priniesol fakty a vyjadrenie premiéra Fica, ako aj podmienku: “Chceme si vybrať ľudí, ktorí skutočne chcú začať nový život na Slovensku. A ako kresťanská krajina, Slovensko môže pomôcť sýrskym kresťanom vybudovať si nový domov.” Týždenník nijako nekomentuje rozhodnutie Slovenska. Avšak čitatelia ho komentovali a tentokrát sa 100% ohlasov nieslo v duchu pochopenia slovenského postoja: “Bravó a vďaka za vašu odvahu. Oni nemajú strach z toho, že ich budú nazývať rasistami, xenofóbmi a podobne. Použili rozum k rozhodnutiu, ktoré môže byť rozhodujúce pre celú Európu. Vzali si ponaučenie z Francúzska.” Ďalší z čitateľov sa zveruje „Bravó Slovensko, máte úplnú pravdu. Pozrite sa na Francúzsko, ktoré je v katastrofálnom stave a bude čoskoro spálenou zemou vďaka macchiavelistickým a osobným ambíciám našich politikov.”  Ďalší z čitateľov si kladie rečnícku otázku: “Keby sme položili túto otázku o preferencii kresťanov v referende, aká by bola odpoveď? Už to viete!”

Niektorí čitatelia idú v kritike svojej krajiny ešte ďalej. “Bravó krajinám, ktoré si hovoria kresťanské a ktoré sa neboja to o sebe prehlásiť. (Slovensko) môže nahradiť Francúzsko na pozícii najstaršej dcéry cirkvi, ktoré popiera svoje kresťanské korene a čoskoro sa stane prvou európskou moslimskou krajinou. Objavili sa aj názory, že Slovensko spolu s Maďarskom a Ruskom predstavujú budúcnosť Európy.

Aj tieto komentáre svedčia o tom, že masová imigrácia sa stáva citlivou témou pre obyvateľov Európy, ktorí často majú pocit, že ich obavy a názory sú zľahčované alebo úplne ignorované zo strany politikov a Bruselu.

Katka Hanzlíková

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali