Paňková strieborná v K1, muži nepostúpili

Paňková strieborná v K1, muži nepostúpili

Tacen 18. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

Aktualizované 18. mája 16:46

Slovenská vodná slalomárka Zuzana Paňková získala striebro v K1 na majstrovstvách Európy v slovinskom Tacene. Mladá “obojživelníčka”, ktorá bude štartovať na tohtoročných olympijských hrách v C1, nestačila len na Poľku Klaudiu Zwolinskú. Medzi mužmi triumfoval Talian Giovanni De Gennaro, vo finále nebol žiadny Slovák

Zuzana Paňková
Na snímke Zuzana Paňková

De Gennaro získal prvý európsky titul v elitnej kategórii aj s jednou chybou na pätnástke. O 2,96 sekundy zaostal bezchybný Rakúšan Mario Leitner a pódium doplnil Gelindo Chiarello zo Švajčiarska (+3,87), ktorý mal taktiež čistú jazdu. Adam Gonšenica, Matúš Štaffen ani Martin Halčin nepostúpili z rozjázd. Semifinále sa nekonalo pre zmenený program v dôsledku vysokých zrážok.

Reklama

 

Paňková nestačila len na Zwolinskú

Slovenská vodná slalomárka Zuzana Paňková získala striebro v K1 na majstrovstvách Európy v slovinskom Tacene. Mladá “obojživelníčka”, ktorá bude štartovať na tohtoročných olympijských hrách v C1, nestačila len na Poľku Klaudiu Zwolinskú. Jej krajanka Soňa Stanovská bola deviata s mankom 23,8 sekundy. Ďalšia Slovenka Eliška Mintálová dostala tri 50-sekundové tresty.

Reklama

Najlepšie tri pretekárky zvládli tacenský kanál bezchybne. Pódium doplnila špecialistka na kanoe Mallory Franklinová z Veľkej Británie, ktorá stratila na víťazku 6,53 sekundy. Zwolinská získala druhé zlato v elitnej kategórii na vrcholovom podujatí a premiérové od júna 2021, keď vyhrala preteky K1 na podujatí SP v Prahe.

Paňková obhájila vo finále druhé miesto z kvalifikácie. Vo finále jej vyšila prvá časť trate, na oboch zvyšných stratila viac ako dve sekundy. Pozíciu si udržala aj deviata Stanovská s dvoma chybami na štvrtej a jedenástej bránke. Práve v prostrednej časti stratila najviac času.

Mintálová, ktorá štartuje s dvojlistým pádlom aj na OH v Paríži, mala na prvom medzičase pred Zwolinskou náskok 72 stotín. O dve bránky ďalej však “ťukla” za dva a následne dve bránky minula. Ďalšia “päťdesiatka” prišla na osemnástej bránke a úradujúca vicemajsterka sveta tak obsadila posledné dvanáste miesto.

 

ME vo vodnom slalome – finále:

K1 – muži:
1. Giovanni De Gennaro (Tal.) 1:26,56 min (2), 2. Mario Leitner (Rak.) +2,96 s (0), 3. Gelindo Chiarello (Švaj.) +3,87 (0), 4. Žiga Lin Hočevar (Slov.) +4,22, 5. Vít Přindiš (ČR) +4,31, (2), 6. Angel Petrušev (Sev. Mac.) +4,97, 7. Anatole Delassus (Fr.) +6,25 (4), 8. Miquel Trave (Šp.) +6,86 (2), 9. Jiří Prskavec (ČR) +51,36 (52), 10. Peter Kauzer (Slov.) +53,87 (50), …nepostúpili: Adam GONČENICA, Matúš ŠTAFFEN, Martin HALČIN (všetci SR)

Reklama

K1 – ženy:
1. Klaudia Zwolinská (Poľ.) 1:35,77 min (0), 2. Zuzana Paňková (SR) +4,95 s, 3. Mallory Franklinová (V. Brit.) +6,53 (0), 4. Emma Vuittonová (Fr.) +6,87 (4), 5. Tereza Fišerová (ČR) +7,88 (0), 6. Dominika Brzeská (Poľ.) +9,85 (0), 7. Antonie Galušková (ČR) +10,67 (0), 8. Eva Terceljová (Slov.) +11,49 (2), 9. Soňa STANOVSKÁ (SR) +23,80 (4), 10. Annkatrin Plochmannová (Nem.) +24,56 (2), …12. Eliška MINTÁLOVÁ (SR) +158,85 (152)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:26

Na streche jednej z budov farmaceutickej spoločnosti Novo Nordisk na predmestí Kodane vypukol v utorok požiar. Hasičom sa plamene rýchlo podarilo dostať pod kontrolu, informovala agentúra Reuters s odvolaním na stanovisko firmy.

Plamene a hustý čierny dym šľahali z budovy na kodanskom predmestí Bagsvaerd neďaleko hlavného sídla spoločnosti. Miestna polícia uviedla, že na mieste neevidovala žiadne zranenia.

Denmark Fire v dánskom meste Bagvaerd
Na snímke polícia a hasiči pracujú v budove NOVO na Krogshoejvej v dánskom meste Bagvaerd
18:24

Pre poskytovanie citlivých informácií ruským jednotkám súd odsúdil ukrajinského občana na 15 rokov vo väzení, uviedli v utorok prokurátori Doneckej oblasti. Správu priniesla agentúra AFP.

Podľa prokuratúry sa nemenovaný muž dopustil vlastizrady v máji minulého roka, keď poskytol ruským ozbrojeným jednotkám informácie o polohe ukrajinskej armády.

18:23

Súd v Rusku odmietol v utorok prepustiť z väzby americko-ruskú novinárku Alsu Kurmaševovú, ktorej hrozí desať rokov väzenia za obvinenia zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde. Informovala agentúra AFP.

Kurmaševová má dvojaké americko-ruské občianstvo a bola zadržaná v Rusku pred ôsmimi mesiacmi pre obvinenia z porušenia zákona o zahraničných agentoch.

18:21

V Nemecku vlani rekordne vzrástol počet politicky motivovaných trestných činov. Čiastočne k tomu prispeli konflikty na Ukrajine a v Pásme Gazy. Uviedla to v utorok nemecká vnútroštátna spravodajská služba, píše agentúra AFP.

Nemecké úrady zaznamenali v roku 2023 60.028 politicky motivovaných trestných činov oproti 58.916 v roku 2022. Približne 25.660 z nich vlani spáchali pravicoví extrémisti, čo je oproti roku 2022 nárast o 22,4 percenta.

16:44

Najmenej päť turistov už zomrelo v Grécku, ktoré sužuje mimoriadne teplé počasie, a niekoľko ďalších je nezvestných, vyplýva zo správ gréckych médií. Informovala agentúra DPA.

Všetci turisti, ktorí zomreli alebo sú nezvestní, majú viac než 55 rokov.

16:37

Fínska polícia vyšetruje muža pre podozrenie zo spáchania sexuálnych trestných činov voči vyše 200 deťom. Mal sa ich dopustiť vlani a predvlani na medzičasom už zaniknutej platforme Omegle a dalších sociálnych sieťach. Oznámila to v utorok fínska polícia, informuje agentúra AFP.

Tridsiatnik mal prostredníctvom videochatu kontaktovať vo Fínsku “viac ako 200 maloletých” vo veku od šesť do 15 rokov. Prevažne sa ozýval dievčatám a žiadal ich, aby sa sporo odeté pred webkamerou venovali sexuálnym aktivitám.

16:15

Minulý rok prispeli fyzické osoby a firmy neziskovým organizáciám vďaka dvom percentám z dane sumou takmer 101 miliónov eur. Najviac peňazí išlo do zdravia, vzdelávania a športu. Najmenej do ochrany ľudských práv a na podporu vedy a výskumu. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Nadácie Pontis pripravenej na žiadosť Asociácie firemných nadácií a nadačných fondov (ASFIN). V utorok o tom na tlačovej konferencii informovala ASFIN.

16:13

Maďarsko je pripravené podporiť kandidatúru Marka Rutteho na post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO), napísal v utorok maďarský premiér Viktor Orbán v príspevku na sociálnej sieti X.

Odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte sa stretol s Viktorom Orbánom na okraj neformálneho summitu lídrov členských krajín Európskej únie v Bruseli.

16:10

Americký spevák Justin Timberlake bol zadržaný a obvinený z jazdy pod vplyvom omamným látok v newyorskom Long Islande. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na zdroj z prostredia polície.

Podľa amerického webu CBS News bol Timberlake zadržaný v New Yorku v noci na utorok miestneho času za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Justin Timberlake
Na snímke americký spevák Justin Timberlake
16:02

Obyvatelia obce Ruidoso na juhu amerického štátu Nové Mexiko museli v dôsledku rýchlo sa šíriaceho lesného požiaru bezodkladne opustiť svoje domovy, informovala agentúra AP.

“VYRAZTE OKAMŽITE: Nepokúšajte sa pobrať si osobné veci či ochrániť svoj domov. Okamžite sa evakuujte,” oznámilo v pondelok okolo 19.00 h miestneho času (v utorok 02.00 h SELČ) na svojej webstránke a sociálnych sieťach vedenie obce Ruidoso, kde žije približne 7000 ľudí.

15:43

Belgický futbalista Jan Vertonghen sa zotavil zo zranenia slabín a trénerovi Domenicovi Tedescovi bude k dispozícii na sobotný zápas ME proti Rumunsku.

15:26

Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny je už možné požiadať o príspevok, ktorého cieľom je podporiť vybrané skupiny znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. 

“Príspevok je určený nezamestnaným, ktorí sú evidovaní na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov ako uchádzači o zamestnanie, ako aj uchádzačom o zamestnanie so zdravotným postihnutím. Hlavnou podmienkou je, aby vykonávali prácu na skúšku u zamestnávateľa,” uviedlo ÚPSVaR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke sysle pri Pamätníku Milana Rastislava Štefánika v obci Ivanka pri Dunaji v okrese Senec

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Michal Durila

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali