A už doňho kopú…

❚❚

Bratislava 16. júna 2024 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Vraj: Prečo je Pellegriniho posolstvo „bezcenné“, pýta sa SME. A nie sú jediní, kto si cez inauguračný víkend stihol kopnúť do nového prezidenta…

Peter Pellegrini
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini

Začnem okľukou, začnem netaktne, začnem zostra: Je úplne jedno, aká je sexuálna orientácia nového prezidenta. Bude sa k tej téme vyjadrovať aj holub na streche, budú hádať, tipovať, dušovať sa, že oni „vedia“…

.

Dokonca sa táto téma dostáva aj do škôl: menšia dcérka sa ma pýtala, či je nový prezident „gay“. Odvetil som jej, že to je jeho osobná vec. A keby aj bol, stavia sa k tomu – z celospoločenského hľadiska – veľmi správne: nevystatuje sa tým, kade chodí. Jeho identita ako človeka preto nie je redukovaná na jeden aspekt ľudského bytia (na sexualitu).

A tak to má byť; sme predsa štát, ktorý čerpá – už podľa Ústavy – z cyrilo-metodského duchovného dedičstva. A hoci to ďalej zakladajúci zákon nešpecifikuje, z uvedeného citátu vyplýva, že sa prikláňame skôr ku konzervativizmu.

.

K tomuto uvedomeniu, napokon, nepotrebujeme ani písomné zdroje: Kto pochodil a pochopil Slovensko (tak, ako aj Pellegrini), ten vie, aký jeho osnovný ideový rozmer.

Zo životopisu nového prezidenta je však zjavná iná základná vec: Nevzišiel „z ničoho“ – vypracoval sa.

 

 

A preto je nepodstatné, či má alebo nemá prvú dámu alebo iného partnera – on totiž vždy dokázal zastať svoju pozíciu so cťou a s ohľadom na náš národ a štát. Inými slovami: Bol vždy chlap na svojom mieste.

.

Z toho vychádzajúc môžeme usudzovať, že ním bude aj naďalej, a pozíciu hlavy štátu bude zastávať na úrovni. Možno sme dokonca získali najlepšieho prezidenta – to ukáže, pravda, čas. Ale nádej tu je.

Niečo iné si, pravda, myslia liberálne denníky. A sme doma…

Pozrite, hovoriť o zmieri, a nedopriať novej hlave štátu úctu ani prvý víkend, to sú veci, ktoré sa vzájomne vylučujú. Veď aké „postrehy“ prinášali médiá hlavného prúdu? Vyberiem len zopár, na ukážku:

„Peter Pellegrini bude mať v prezidentskom úrade zviazané ruky aj nohy“ – Martin Hanus, šéfredaktor Postoja.

„…keby sme teraz hrali na asociácie, tak by som povedal, že jeho (Pellegriniho – pozn. red.) mandát bude v znamení nosenia rôznych tašiek“ – brat Filip, františkánsky kňaz (pre Postoj).

.

„Prezidentove nejasnosti s financiami predstavujú jeho vysvetľovací dlh“ – Nataša Holinová (SME).

Posledná menovaná dokonca píše, že si môžeme predstaviť aj „horší inauguračný prejav…“

Zakontrujme: Od rozlúčkového prejavu odchádzajúcej prezidentky si horší predstaviť nemožno. Čo to bolo za neuveriteľné vyhŕknutie o „milovanom Slovensku“? O Slovensku, ktoré predtým označovala abstraktným „krajina“, a ktorému nemohla prísť na chuť za celých päť rokov? Veď sama priznala, že nerozumie krajine, v ktorej žije…

Oproti tomu Pellegrini žiada, „nech Pán Boh žehná slovenským ľuďom, nech pán Boh ochraňuje naše Slovensko!“

Oproti pani Čaputovej ďalej pán Pellegrini nedostal peniaze na kampaň spoza Atlantiku ako pozornosť za „prínos v ekologickej oblasti“… A nebol ani neznámym, radovým mestským úradníkom bez politickej minulosti. Jemu nepotrebovali mazané hlavy vyrábať „životný príbeh“. On ho má, a je autentický. Áno, niekedy aj s otáznymi rozhodnutiami – a čo má byť?

Nech zdvihne ruku, kto je dokonalý. Na toto sa v politike nehrá. Iba ak hráte falošne.

Ak chceme férovo posudzovať novú hlavu štátu, potom sa smelo pozrime, kto zastával tento post volebné obdobia tesne pred ňou: je nám dobre známe, čo pre našu vlasť znamenala kiskovsky-čaputovská línia…

A nie, nech nikto si nerobí ilúzie, že prezidentom sa stal „anjel“. Sme len ľudia, nie svätci! O to viac je zjavné pokrytectvo, keď robili akúsi „matku národa“ z prezidentky Čaputovej. Má dokonca fotografiu pred vlajkou EÚ, kde jej žlté hviezdy na pozadí tvoria okolo hlavy gloriolu…

Také budovanie kultu „matky-svätice“ si neprosíme, ďakujeme. Pretože nikto súdny vám ho, drahí liberálni marketéri, nespapá (slušne povedané).

Pellegrini vyhlásil, že plánuje okrúhly stôl pre všetky vplyvné osobnosti u nás, od politikov cez novinárov až po influencerov. To je skutočné gesto zmierenia – vystretá pravica, možnosť vybudovať most porozumenia aj cez vzájomné nezhody či odlišné životné filozofie.

.

Ako sa však chce k zmieru postaviť napríklad karikaturista Danglár? Keď v nedeľu vyložil Denník N jeho nehanebný obrázok s názvom Výmena?

 

 

Uvážte: Zobrazuje poštovú známku, z ktorej odchádza Zuzana Čaputová. Namiesto nej už sa do rámu „tlačí“ dlhý nos a roztrasené ruky. Týmto nám Danglár jasne hovorí, čo si myslí: namiesto svätice prichádza luhár, ktorý sa už celý trasie na novú pozíciu.

Je toto, prosím vás, v poriadku? Kde je tu novinárska etika? Akým právom nejaký umelec zobrazuje nového prezidenta ako luhára? A ešte k tomu takého, čo sa nevie dočkať postu? Veď ako píšem vyššie – Pellegrini má za sebou dlhoročný kariérny postup, v politike dokázal všetko, a táto pozícia je logickým vyústením jeho celoživotného diela. Vyústením, o ktorom rozhodli ľudia – nie politické strany!

.

Danglár a jemu podobní, samozvaní bôžikovia kreslených súdov, si vystavujú vizitku sami.

Ako však chcú sedieť pri okrúhlom stole zmierenia, keď nedokážu s útokmi prestať ani na jediný „zdvorilostný“ víkend, mi nie je jasné.

Jasné je len to, že istá spoločenská vrstva tu nedokáže vykročiť z vlastného tieňa.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:27

Holandský futbalista Xavi Simons z Lipska si zranil väzy v ľavom členku a čaká ho niekoľkotýždňová pauza.

Dlhšie zranenia trápia aj Xavera Schlagera a Davida Rauma. Informovala agentúra dpa.

20:26

Rusko je pripravené zvážiť všetky možnosti ukončenia vojny na Ukrajine, musia však zohľadňovať realitu na bojisku. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

“Sme pripravení preskúmať všetky návrhy na mierové rokovania, ktoré vychádzajú z reálnej situácie v teréne. Nebudeme akceptovať nič iné,” povedal Putin.

20:25

Auto so slovenským evidenčným číslom zrazilo vo štvrtok popoludní pri maďarskej obci Lentikápolna staršiu cyklistku, ktorá vážnym zraneniam na mieste podľahla. Polícia Zalianskej stolice pre agentúru MTI uviedla, že musela odkloniť dopravu, pričom na obchádzke havaroval poľský autobus. Jeho cestujúcich museli z vozidla v priekope vyslobodiť hasiči, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

20:20

Traja predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB), známi svojou “jastrabou,” teda tvrdšou menovou politikou, chcú, aby ECB postupovala pri uvoľňovaní monetárnej politiky opatrne, minimálne si nechala otvorených viacero možností. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB znížila úrokové sadzby tento rok trikrát a trhy špekulujú, či v nasledujúcom období nepristúpi k výraznejšej a rýchlejšej redukcii.

20:13

Vedenie hokejového klubu z Nových Zámkov sa dohodlo na zmluve s kanadským útočníkom Nickom Ritchiem. Dvadsaťosemročného krídelníka draftoval do NHL tím Anaheim Ducks v roku 2014 v prvom kole z celkového desiateho miesta. Zámčania o tom informovali na svojom webe.

20:10

Talian Roberto Manicni skončil vo funkcii trénera futbalistov Saudskej Arábie. Vo štvrtok to oznámila tamojšia futbalová federácia s tým, že obe strany ukončili zmluvu po vzájomnej dohode.

18:46

Predaj nových domov v Spojených štátoch zaznamenal v septembri nečakane prudký rast na najvyššiu úroveň za viac než rok. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu RTTNews, ktoré zverejnili najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.

18:44

Jedna osoba zahynula a štyria ľudia utrpeli zranenia vo štvrtok pri vykoľajení osobného vlaku na severe Nórska. Oznámila to miestna polícia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Vlak, ktorý smeroval z Trondheimu do mesta Bod na severe krajiny, zasiahli padajúce skaly, povedal policajt Arild Woldmo pre nórsku stanicu NRK. Jeho kolega Bent Are Eilertsen informoval, že v čase vykoľajenia bolo vo vlaku 55 ľudí.

Na severe Nórska sa vykoľajil osobný vlak
Na snímke osobný vlak, ktorý sa vykoľajil na severe Nórska
18:39

Predseda vlády Čiernej Hory Milojko Spajič pricestoval vo štvrtok na prvú oficiálnu návštevu Budapešti, kde ho prijal maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa servera nepszava.hu rokovali premiéri okrem dvojstranných vzťahov aj o európskych a svetových politických záležitostiach, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Do európskej ekonomiky treba priniesť nové zdroje a najvhodnejším spôsobom, ako to urobiť, je prijať krajiny západného Balkánu,” podčiarkol maďarský premiér po rokovaní so Spajičom.

18:11

Nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe vo štvrtok vyhlásila, že situácia v Pásme Gazy pripomína “apokalypsu” po viac ako rok trvajúcej vojne medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Organizácia tiež opätovne odsúdila útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, keď proiránski militanti zabili približne 1200 ľudí a zajali 250 rukojemníkov. Welthungerhilfe vyzvala aj na prepustenie všetkých zadržiavaných osôb.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali