Slavěna Vorobelová: Nechceme 250 migrantov v Humennom! Vyzývame primátorku Janu Vaľovú, aby konala

Slavěna Vorobelová: Nechceme 250 migrantov v Humennom! Vyzývame primátorku Janu Vaľovú, aby konala

Humenné 4. novembra 2018 (HSP/Foto:Národná koalícia)

 

Slovensko by malo dočasne prijať 250 utečencov. Zostať by mali na Slovensku šesť mesiacov odo dňa ich vstupu do krajiny. Prinášame stanovisku NÁRODNEJ KOALÍCIE k tejto téme

Na snímke Slavěna Vorobelová

Vyplýva to z návrhu dohody medzi vládou SR, Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu, ktorý zverejnilo 29. októbra Ministerstvo vnútra SR (MV SR).

Reklama

Výdavky spojené s ich ubytovaním, stravovaním a zabezpečovaním hygienických potrieb uhradí vláda SR. Utečenci by mali bývať v azylovom zariadení Migračného úradu MV SR v Humennom.

Chcela by som veriť, že úmysel Pellegriniho vlády presunúť 250 migrantov, ktorých si ani Slovensko podľa návrhu zmluvy nemôže vybrať, nie je len dohodením lokálneho biznisu pre smeráckych kamarátov Jany Vaľovej. Jej mlčanie v tejto téme je veľavravné..

Reklama

Politika NÁRODNEJ KOALÍCIE v oblasti migrácie nie je ani náhodná ani nekonzistentná, je čitateľná pre občanov, ktorých srdce bije pre Slovensko.

Vychádza z našej doktríny zahraničnej politiky, ktorú sme definovali „Slovensko na prvom mieste“.

K téme migrácie sme ako strana zaujali už niekoľko programových stanovísk, k dokumentom, ktoré si „nevšimli“ ani zavedené parlamentné strany. Už v auguste 2018 sme upozornili na „Predbežné stanovisko k návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady Európy, ktorým sa zriaďuje Fond pre azyl a migráciu“.

Videli sme v tom pokus o postranné úmysly bruselských byrokratov prepašovať pomocou vzniku fondu aj spoločný azylový systém.

Sme presvedčení, že imigračná politika, kultúrne a etické otázky sú výsadným právom národných štátov a EÚ nemá žiadny legitímny priamy mandát do týchto oblastí na úrovni národných štátov zasahovať.

Reklama

V septembri sme preto verejne odsúdili konanie Európskeho parlamentu voči Maďarsku. Videli sme v tom pokus trestať Maďarsko práve za jeho postoj k migrácii. Aj dnes spätne cítime hanbu za tých slovenských poslancov Europarlamentu, ktorí hlasovali proti Maďarom.

V októbri náš prvý podpredseda Peter Sokol upozornil na konanie ministra zahraničných vecí Lajčáka, ktorý sa dlhodobo netají, či už podporou proimigračných mimovládných organizácii, alebo moslimskej migrácie samotnej – hoc ju zakrýva figovým listom „riadenej migrácie“.

Lajčákove ministerstvo v októbri posunulo do pripomienkového konania “Riadne predbežné stanovisko k návrhu rozhodnutia Rady o určení podľa článku 7 ods. 1 Zmluvy o Európskej únii, že existuje jasné riziko vážneho porušenia hodnôt, na ktorých je Únia založená, zo strany Maďarska”. „Bezprostredným dôvodom pre predloženie návrhu sú obavy EP plynúce zo situácie v Maďarsku, a to pokiaľ ide o fungovanie ústavného a volebného systému, nezávislosť súdnictva a iných inštitúcií, práva sudcov, korupciu a konflikt záujmov, ochranu súkromia a údajov, slobodu prejavu, akademickú slobodu, slobodu náboženského vyznania, slobodu združovania, právo na rovnaké zaobchádzanie, práva osôb patriacich k menšinám vrátane Rómov a Židov a ochranu pred nenávistnými vyjadreniami voči týmto menšinám, základné práva migrantov, žiadateľov o azyl a utečencov a napokon aj hospodárske a sociálne práva,” písal vtedy Lajčák.

Bola to jediná NÁRODNÁ KOALÍCIA, ktorá sa jasne ohradila proti tomuto návrhu z dielne Lajčáka, ktorého si svojho času pochvaľoval samotný George Soros.

Na začiatku novembra sme priniesli Slovensku správu, že vláda ide prijať minimálne 250 imigrantov a pripravuje o tom zmluvu s OSN.

Reklama

Ako prví sme vyzvali slovenskú vládu Petra Pellegriniho, ktorá doma populisticky káže jedno a v Európe koná iné, aby sa pridala k Maďarsku a dnes už aj k Česku, či Rakúsku a odmietla Globálny pakt o migrácii.

NÁRODNÁ KOALÍCIA v tejto súvislosti pripomína slová občianskeho kandidáta Štefana Harabina, ktorý už vopred upozorňoval na skryté kroky slovenskej vlády v súvislosti s Marakéšskou deklaráciou a plánom tzv. Rabatského procesu, ktorého hlavným cieľom je zmeniť neorganizovanú masovú migráciu Afričanov do Európy na legalizovanú a ešte masovejšiu.

Sudca Štefan Harabin vymenoval aj právne normy, ktoré slovenskí proimigrační politici a žiaľ aj ústavní činitelia porušujú. Uzavretie zmluvy tak, ako sa ocitla v pripomienkovom konaní je porušením Harabinových bodov:

1) Porušenie Ústavy SR a ústavnej rovnosti ľudí v prípade, že budú migranti dostávať podporu v takej výške a za takých okolností, ako je to plánované – čiže bez splnenia akýchkoľvek podmienok. Na rozdiel od nich, totiž naši občania, žiadajúci sociálnu podporu, určité podmienky plniť musia.

2) Porušenie zákona o azyle, ktorý upravuje vstup migrantov na Slovensko a formu ich prípadnej ochrany.

3) Porušenie zákazu diskriminácie voči občanom Slovenskej republiky.

4) Porušenie Ústavy SR a zákonov o ochrane kultúrneho dedičstva.

5) Porušenie právomoci verejného činiteľa činiteľmi, ktorí to podpísali.

6) Ide tiež aj o porušenie existujúcich dohôd o regulácii migrácie (tzv. Dublin 3).

Aj na základe týchto skutočností vyzývam ako predsedníčka NÁRODNEJ KOALÍCIE a zároveň kandidátka na primátorku Humenného, súčasnú primátorku Janu Vaľovú zo Smer-SD – štatutára mesta, aby písomnou verejnou formou v komunikácii s orgánmi štátnej správy a vládou Slovenskej republiky, odmietla ubytovanie 250 migrantov v ubytovacích a utečeneckých zariadeniach v katastrálnom území mesta Humenné. Ak tak neučiní, NÁRODNÁ KOALÍCIA spustí v meste petíciu s rovnakou výzvou a požiadavkou.

Reklama

 

Petíciaza odmietnutie azylantov

Vorobelová taktiež iniciuje petíciu v otázke odmietnutia migrantov v meste Humenné.

V internetovej petícii sa uvádza: “My, dole podpísaní občania SR, obyvatelia mesta Humenné, podľa Čl. 27 Ústavy SR, ako aj podľa petičného zákona č. 85/1990 Zb. v znení neskorších predpisov, žiadame primátorku mesta Humenné Janu Vaľovú – štatutára mesta, aby verejnoupísomnou formou v komunikácii s orgánmi štátnej správy a vládou Slovenskej republiky, odmietla ubytovanie 250 migrantov v ubytovacích a utečeneckých zariadeniach v katastrálnom území mesta Humenné.”

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali